łyżki Thai soja sos1 świeżej papryczki chilli350 gr ryby monkfish350 gr łososia400 ml mleka kokosowego3 kaffir lime liści1 łyżka czerwonej pasty curry1 szklanka ryżu jaśminowegopokrojona pietruszka Wykonanie:przygotować marynatę: sok z limetki, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki thai sosu I pokrojona papryczka chilli-wymieszać w miseczce.Pokroić rybę. Zalać marynatą. Przykryć I odłożyć do lodówki na 1-2 godzinę
Smaki Edytymiare szybko się ją robi. Zawsze można zamarynować kurczaka dzień wcześniej- I na drugi dzień w 15 min jest obiad :) Zaczynamy 4 piersi z kurczaka Składniki do marynaty : 200 ml jogurtu greckiego 50 ml śmietany 1 łyżka suszonego czosnku 1 łyżka imbiru 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka suszonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki(...)garam masala 2 łyżki souk z cytryny Wykonanie: Jogurt mieszamy ze śmietaną. Dodajemy wszystkie przyprawy I sok z cytryny. Mieszamy. Wkładamy piersi z kurczaka do marynaty. Przykrywamy szczelnie miskę I wkładamy do lodówki na min 3 h, a najlepiej na całą noc. Składniki na sos tikka: 30 gr masła 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli 2 łyżeczki kminku
Smaki Edytychili ale bez dodatków smakowych - ostatecznie po prostu szczypta ostrej papryki mielonej) 1 łyżka pokrojonych listków melisy lub natki pietruszki Filety rozmrozić . Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Przygotować marynatę z skórki otartej z połowy cytryny, soku z tej połówki i 3 łyżek oleju. Zalać rybę i zostawić na pół godziny. W czasie kiedy ryba się marynuje obrać gruszkę i usunąć(...)nadmiaru soku na sitku ( sok zachować do skropienia ryby). Wymieszać z posiekaną drobno melisą. Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomidorowym. Rybę wyjąć z marynaty i ponownie osuszyć. Posolić. Posypać papryką . Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć filety na rumiano z obu stron. Podawać z gruszką i kawałkiem cytryny
Buniabaje w kuchnizawsze w zapasie ( nie żeby ja tak przepadała za śledziami , po prostu moja Rodzicielka maniacko co trochę żąda by zrobić śledzia ).Doprawiam więc je na wszelkie możliwe sposoby. Marynata do tych jest pochodną pomysłu na marynowanie camemberta .Niby co ma ser do śledzi ? A no nic - ale marynata jest prawie identyczna. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMoja ,, fiksacja" na punkcie antara nie ma końca. Uwielbiam tą rybę. Białe mięso bez tego irytującego mocnego rybiego zapachu. Fantastycznie komponuje się z dodatkowymi smakami ( marynatami cytrusowymi, ziołami). Jest jedną z niewielu ryb które smakują mi gotowane na parze. Z przyjemnością sprawdzam z czym można antara podać by zyskał na smaku. Dziś zamarynowanego w bardzo prostej cytrusowej marynacie obsmażam
Buniabaje w kuchniwykorzystac należycie ;] Zapraszam na grilla. MIODOWO - MUSZTARDOWE ŻEBERKA Z GRILLA.(autorski;)2 łyżki musztardy sarepskiej1/3 szklanki miodu3 łyżki oliwykilka kropel soku z cytryny Wszystko wymieszałam. Oczyszczone mięso włożyłam do marynaty na całąnoc. trzymałam w lodówce. Przed grillowaniem odstawiłam w pokojowątemperaturę na około kwadrans. ZIOŁOWE ŻEBERKA Z GRILLA.(auotrski;)1/3 szklanka oliwy2 łyżeczki suszonego czosnku granulowanego2 łyżki suszonego tymianku2 łyżki(...)suszonego rozmarynu1 łyżka suszonej miętykilka kropel soku z cytrynyłyżeczka soliłyżeczka pieprzuWszystko dokładnie połączyłam. Oczyszczone mięso natarłam marynatą,zostawiłam w niej na całą noc w lodówce. SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ.(autorski;)1 średnia kapusta pekińska5 średnich marchewek1 por (biała część)1 szklanka posiekanej natki pietruszkisól, pieprz,3 łyżki oliwy z oliweksuszone zioła (u mnie kolendra i szczypta lubczyku)Kapustę posiekałam, marchew
W kuchni Karmel-itkibiegiem czasu o nich zapomniałam.Do teraz. Piękne "utopione" paróweczki uśmiechają się do mnie z gazetowej strony. Według Wikipedii: Utopenec (dosłownie topielec) – popularna czeska zakąska, kiełbasy w marynacie. Podstawowy składnik - kiełbasy z kawałkami słoniny (špekáčky) przekrawa się wzdłuż i zalewa zagotowaną, a następnie przestudzoną marynatą, w skład której wchodzą zwykle: woda, ocet, sól, cukier, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele
W kuchni Karmel-itkioliwie i ostrym sosie. Zostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam ananasa w kostkę. Cebulę pokroiłam w talarki i zeszkliłam na maśle. Następnie wrzuciłam kurczaka, którego podsmażyłam na złoto. Marynatę zostawiamy. Do smażącego się kurczaka dorzuciłam pokrojone suszone grzyby. Groszek zblanszowałam w osolonym wrzątku, odcedziłam, dodałam na patelnię. Czarną fasolę odcedziłam, jak i pędy bambusa, dodałam do mięsa. Pomidory(...)zmiażdżyłam w puszce widelcem i całą zawartość wlałam na patelnię. Dolałam sok pomidorowy i całość dusiłam chwilę pod przykryciem. Dorzuciłam po chwili ananasa, wlałam pozostała marynatę i wszystko razem dusiłam około 20 minut. Ewentualnie można doprawić sosem chili lub sojowym. Podałam z ryżem. Smacznego! * pędy bambusa kupiłam w pewnym markecie. kiedy je zobaczyłam, oszalałam i stwierdziłam, że muszę
W kuchni Karmel-itkiroladki podałam z zapiekanymi młodymi ziemniaczkami i pomidorami. ROLADKI DROBIOWE ZE SZPARAGAMI (składniki na 4 porcje) - 3 piersi z kurczaka - pęczek białych szparagów - serek homogenizowany naturalny - sól, pieprz Marynata do mięsa: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka musztardy - oregano, bazylia - ząbek czosnku Pierś podzielić na kotlety, lekko rozbic tluczkiem. Obsypać(...)solą i pieprzem. Z podanych składników zrobić marynatę, zamarynowac mięso i odstawić na minimum 2h do lodówki. Szpragi obrać i zagotować przez około 5 min (nie muszą być do końca ugotowane, bo będą sie jeszcze zapiekać, chodzi o to żeby nie byly surowe). Każdy kotlet posmarować serkiem homogenizowanym, polozyc szparaga i zwinąć w rulonik (można pomóc sobie wykałaczką). Roladki
Zgrabne Gotowaniesamo jak mi! UDKA PIECZONE W RĘKAWIE Z WARZYWAMI Składniki: - 4 ćwiartki z kurczaka - 4 ziemniaki - papryka czerwona - 2 marchewki - cukinia - 2 gałązki tymianku - sól - przyprawa do ziemniaków Marynata: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka miodu - 2 ząbki czosnku - tymianek - pół łyżeczki suszonego imbiru - pół łyżeczki papryki słodkiej - pół łyżeczki papryki ostrej Mięso umyć, wysuszyć(...)każdą ćwiartkę rozdzielić na udka i podudzia, nasolić. Marynatę zrobić z podanych składników i natrzeć nią mięso. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. Ziemniaki i marchew obrać, wszystkie warzywa pokroić w kostkę/talarki. Posypać solą, przyprawą do ziemniaków. Mięso, warzywa oraz gałązki tymianku włożyć do rękawa do pieczenia, związać z obu stron. Piec w temperaturze 180 stopni przez
Zgrabne Gotowanieoliwę, posiekany czosnek, łyżkę tymianku. WYmieszać i polać po kurczaku. Doprawić solą i pieprzem. Piec bez przykrycia w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, przewracając kurczaka co 10 minut. Marynata powinna zgęstnieć i przykleić się do mięsa. Posypać resztą tymianku. SMACZNEGO !!! Dlaczego wolę aluminiowe tacki w tym przypadku? Gdy po raz pierwszy przygotowywałam tą potrawę piekłam piersi w naczyniu żaroodpornym(...)miód w marynacie zrobił swoja robotę - tak bardzo przywarł i przyrumienił się na ściankach naczynia, że po obiedzie dużo czasu poświęciłam na doprowadzenie naczynia do stanu poprzedniego. Tacki są wygodne, miód do nich nie przywiera i są jednorazowe
Blondynka GotujeSałatka stanowi uzupełnienie dania obiadowego, które stanowi Grillowana Pierś z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie i Młodych Ziemniaczków Zapiekanych ze Świeżymi Ziołami, Cytryną i Czosnkiem. Dlaczego balkonowa? Dlatego, że wszystkie składniki tej sałatki oprócz ogórka i pomidora pochodzą z mojej balkonowej "grządki" :) Składniki: kilka listków sałaty masłowej kilka listków mieszanki sałat kilkanaście listków rukoli 4 większe listki mięty pomarańczowej 1 cebulka(...)razem i tą mieszanką zalewamy nasze warzywa i mieszamy razem, aby olej z przyprawami pokrył wszystkie składniki sałatki. Tą sałatkę podałam z Grillowaną Piersią z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie i Młodymi Ziemniaczkami Zapiekanymi ze Świeżymi Ziołami, Cytryną i Czosnkiem. Wyszło Pysznie! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujepodwójne piersi z kurczaka 25 dkg pieczarek, drobno pokrojonych 10 dkg sera żółtego, np. Goudy, Ementaler, morski 5-6 suszonych pomidorków z zalewy, pokrojonych w cienkie paski Do marynaty 2 łyżki oleju przyprawa FIX Knorr soczysty kurczak lub inne Przygotowanie Piersi z kurczaka dobrze umyć, oczyścić z błonek i chrząstek. Przekroić na pół wzdłuż linii podziału i każdą część(...)płaskie płaty. Z podwójnej piersi mają wyjść 4 płaty (w sumie będzie 8 płatów na 8 roladek). Płaty delikatnie rozbić, uważać by się nie rozpadły. Marynata. Do miski wlać 2 łyżki oleju, wsypać 3 łyżki przypraw do kurczaka. Wymieszać i włożyć płaty kurczaka.Po kilku godzinach na każdy płat układać: - po kawałeczku sera żółtego - pieczarki (wcześniej drobno pokroić i usmażyć
coolinarnastrefa.blogspot.complastrów schabu 2 cebule 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki) 5 łyżek musztardy oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki) 3/4 szklanki wody (lub bulionu) składniki marynaty: 2 łyżki ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki papryki suszonej słodkiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/3 łyżeczki startej skórki(...)pomarańczy 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonej kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek Z podanych składników przygotować marynatę, natrzeć nią mięso i zostawić na noc.Następnego dnia:cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę z masłem (połowę porcji tłuszczu), zeszklić, dołożyć umyte, oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby (ogonki w drobna kostkę, kapelusze w plastry), dusić pod przykryciem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała