marynata - 6549 przepisów (strona:215/437)

Kurczak z warzywami pieczony w rękawie 367

kurczaka Kamis lub innej sól Tymianek suszony Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Do miski dodać 2 łyżki oleju, przyprawę do kurczaka po węgiersku i trochę soli. Dokładnie nasmarować kurczaka marynatą. Odstawić na min. 1 godzinę do lodówki, a najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Uciąć odpowiednią długość rękawa do pieczenia. Jeden koniec związać. Wsypać warzywa. Posolić i posypać tymiankiem(...)Wymieszać. Na to ułożyć kurczaka wraz z marynatą. Drugi koniec rękawa zamknąć. Piec w temperaturze 200 stopni około 60 minut 15 minut przed końcem rozciąć rękaw. Uważać na gorącą parę. Spowoduje to, że skórka z kurczaka będzie chrupka. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Faszerowany udziec z indyka 176

łyżki bułki tartej 1 jajko garść posiekanej natki pietruszki  przyprawa do kurczaka papryka słodka pieprz ziołowy zioła prowansalskie 3 ząbki czosnku Vegeta 0,5 szklanki oleju do marynaty  masło do posmarowania indyka Wykonanie: Mięso powinniśmy zacząć przygotowywać 2-3 godziny wcześniej. Najpierw usuwamy kość: nacinamy wzdłuż kości, następnie dookoła, oddzielamy kość od mięsa, starając się nie podziurawić(...)roladę, obwiązujemy nitką lub sznureczkiem, jeżeli nam się rozpada możemy zszyć igłą i nitką niesforne mięsko ;)Naszą roladę układamy w naczyniu żaroodpornym "szwem" do dołu, nacieramy pozostałymi przyprawami z marynaty. Następnie obkładamy mięso kawałkami  masła i pieczemy, w 180 stopniach, najpierw 1,5 godziny pod przykryciem, następnie pół godziny bez przykrycia, aż mięso na zewnątrz będzie dobrze zarumienione.Jeżeli

Czerwona Porzeczka
Sos balsamiczny 226

szafce stał sobie od dłuższego czasu ocet balsamiczny. Dodawałam go czasem do sałatek czy marynat ale jakoś nie odpowiada mi jego bardzo kwaśny smak więc często zastępowałam go sokiem z cytryny a z buteleczki mało co ubywało. Dlatego postanowiłam przygotować taki sos, pomysł zaczerpnęłam z jakiegoś programu kulinarnego a dla złagodzenia kwaśnego smaku dodałam jeszcze brązowego cukru. składniki(...)postawić na gazie i gotować na wolnym ogniu aż sos się zredukuje o połowę. Gotowy sos wystudzić przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce. Sosiku używam do dressingów i marynat, można również nim samym skropić sałatkę

Monia miesza i gotuje
Warzywne szaszłyki 268

trochę koloru i witamin. Dzisiaj polecam zrobić pyszne szaszłyki warzywne, które zaskoczą podniebienie :) Składniki: 2 średnie cukinie, seler naciowy, pomidorki cherry, koktajlowe, papryka żółta i papryka czerwona czerwona cebula marynata: olej, papryka słodka, suszone oregano,  szczypta vegety, pieprz, bazylia, ewentualnie płatki chilli sok z cytryny, patyczki do szaszłyków. Warzywa myjemy, cebulę i cukinię obieramy i wydrążamy pestki z cukinii(...)patyczek. U mnie kolejność była następująca: cukinia, żółta papryka, seler, pomidor cherry, cebula, cukinia, papryka czerwona, seler, pomidor koktajlowy, cebula... Szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i smarujemy wcześniej przygotowaną marynatą.Pieczemy aż warzywa zmiękną, ale będą kruche. Podajemy polewając sokiem z cytryny. Idealne z sosem czosnkowym. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Pałki pieczone w sosie orzechowym 114

Składniki: ok. 1 kg pałek i skrzydełek z kurczaka marynata: 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżki octu ryżowego 4 łyżki jogurtu … Czytaj dalej Pałki pieczone w sosie orzechowym

czarrna od kuchni
Udka pieczone 118

Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 1/2 kopru włoskiego przyprawa do kurczaka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki marynata: 1 łyżka musztardy 4 ząbki czosnku 1/2 … Czytaj dalej Udka pieczone

czarrna od kuchni
Kilka pomysłów na grilla? 84

balsamicznego Dodatki pieczone ziemniaki grillowana cukinia Polędwiczki oczyść z błon i pokrój na kawałki. Do miski wlej oliwę, dodaj pokrojony czosnek, cebulę i pietruszkę. Wsyp sól i pieprz. Wymieszaj marynatę i włóż mięso. Wymieszaj dokładnie i marynuj mięso przez godzinę lub przez noc. Nadziej mięso na szpikulce i grilluj około 5 minut po każdej stronie. Jeśli grill jest mocno nagrzany

codojedzenia
Łosoś po japońsku w sezamie z makaronem i warzywami. PRZEPIS 94

papryka czerwona, sos sojowy, sezam do panierowania, olej. Jak zrobić łososia po japońsku z makaronem ryżowym i warzywami? Łososia skrop sosem sojowym, dodaj też 2 łyżki oleju, rybę natrzyj marynatą i odłóż do lodówki do zamarynowania na około godzinę. Następnie obtocz w sezamie. Połóż na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywieralną, zaczynając od strony skóry, przykryj folią aluminiową, smaż na niezbyt

Kulinarna Polska
Pieczeń wieprzowa, która wychodzi miękka i soczysta. Mamy na to sprawdzony sposób. PRZEPIS 825

Wielu z nas popełnia podstawowy błąd podczas przygotowywania pieczeni wieprzowej, przez co wychodzi ona sucha i twarda. Przyczyny? Brak marynaty i obsmażenia, a przede wszystkim zbyt długi czas spędzony w piekarniku. Pieczeń z naszego przepisu jest zawsze miękka, soczysta i po porostu pyszna. Przepis na pieczeń wieprzową Składniki: około 1,5 kilogramowy kawałek szynki wieprzowej, 6 ząbków czosnku, 3 cebule

Kulinarna Polska
Kurczak na ostro pieczony z jesiennymi warzywami 147

Składniki: ok. 1,5 kg pałek i skrzydełek z kurczaka 800 g ziemniaków 400 g dyni 400 g grzybów leśnych sól, pieprz rozmaryn gałka muszkatałowa słodka papryka marynata: 1 łyzka ostrego … Czytaj dalej Kurczak na ostro pieczony z jesiennymi warzywami

czarrna od kuchni
Mięso na grilla – jakie wybrać? 134

bezpieczeństwa. Mięsa pakowane, które przeznaczone są na grilla pochodzą z najlepszych części półtusz, dzięki czemu dostarczają różnych walorów smakowych wielbicielom mięsa grillowanego. Sprawdź: Karkówka w jogurtowo – paprykowej marynacie Wybór mięsa na grilla powinien mieć dla nas znaczenie. Powinniśmy być świadomi tego, aby na grilla trafiło najlepsze mięso np., karkówka, boczek czy skrzydełka z kurczaka. Z tego względu sięgajmy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone pałki z kurczaka 136

Składniki: ok. 1 kg pałek z kurczaka marynata: 1 łyżka dżemu, najlepiej kwaśnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego, u mnie malinowy 1 łyżka musztardy francuskiej liść laurowy … Czytaj dalej Pieczone pałki z kurczaka

czarrna od kuchni
Niech śledź króluje n a talerzu bo jet tego wart 93

jednych z najbardziej cenionych i chętnie konsumowanych ryb tak dziś, jak i najdawniejszych czasach. Są bardzo łatwe do przechowywania z powodu zasolenia. Sporządza się z nich także konserwy i marynaty. Śledź jest bardzo cennym pokarmem dla człowieka. Lecz wciąż zbyt mało i rzadko go konsumujemy. Najczęściej robimy to podczas Wigilii, dni postnych lub przyjęć okolicznościowych. A szkoda, że przynajmniej

ProstePesto.pl
Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami 70

Czereśnie w marynacie to idealny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs lub wędlin. Tajemnica smacznych marynowanych czereśni kryje się przede wszystkim w zalewie. Przygotowujemy ją zagotowując wodę, wino i ocet z przyprawami. Dobór i ilość przypraw możemy regulować według własnych smaków i upodobań. Próbujmy zalewę zanim wlejemy ją do owoców, dzięki temu mamy wpływ na efekt końcowy, a nasze czereśnie będą

Tajemnice Smaku
Soczyste żeberka z glazurą 92

Nastaw piekarnik na 180ºC. Do garnka wlej porter, soję, golden syrop, koncentrat i zagotuj. Żeberka ułóż w żaroodpornym naczyniu, obłóż cebulą, pokrojoną w ósemki. Na koniec wlej zagotowaną marynatę i wstaw żeberka do nagrzanego piekarnika. Piecz żeberka przez 2 godziny, odwracając je co pół godziny i polewając wytworzonym sosem. Po dwóch godzinach podwyższ temperaturę do 225ºC i piecz żeberka jeszcze

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania