pełnoziarnistejsól, pieprz, papryka czerwona, czosnek granulowanynatka pietruszki olej do smażenia *Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Cebulę siekamy drobno w kostkę, podsmażamy na maśle lub oliwie. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Natkę siekamy drobno.Wszystkie składniki dodajemy do kaszy. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Formujemy nieduże kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju, aż zarumienią się
Czerwona Porzeczkawięc przyrządzam i lubię patrzeć jak pałaszują ze smakiem do pustego talerzyka :) Dziś u mnie zupa kalafiorowa dla odmiany z makaronem. Składniki: 3 litry wody 2 udka kurze szklanka marchewki kostka - ja użyłam mrożonej 1/2 kalafiora por- zielona część sól, pieprz 4 łyżki suszonych warzyw 10 dag makaronu nitka walcowana Czanieckie Makarony Wykonanie: Do gotującej się wody, wkładamy udka, kiedy(...)zaczną się gotować łyżką szumówką zbieramy powstałą pianę, dokładamy podzielonego na różyczki kalafiora, marchewkę,pokrojonego w półplasterki pora. Dodajemy suszone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze słodką papryką, można też ulubionymi ziołami. Gotujemy ok 30 minut, zabieramy mięso z zupy, dokładamy makaron.Gotujemy do miękkości makaronu. Podajemy z pieczywem. Zupa wyszła super.Duża to zasługa również dobrego makaronu. Użyłam nitki
Z Majeczką w kuchnipomidorów z czosnkiem i bazylią KamisWykonanie:Mieso kroimy w kostkę , podsmazamy, dodajemy pokrojona w plastry cebulę. Chwilę podsmażamy razem, dodajemy bulion, przyprawiamy przyprawami Kamis. Dodajemy pokrojona w plastry marchew. Podduszamy ok 25 minut. Dodajemy pomidory z puszki, pokrojona w kostkę cukinię. Po ok 15 minutach dodajemy makaron, jesli jest taka potrzeba dolewamy jeszcze bulionu. Doprawiamy suszonymi pomidorami
Z Majeczką w kuchniwyjeciu kurczak obsmażamy go na rumianu na oleju.Obsmażonego kurczaka przekładamy do głebszej patelni,dolewamy ciepły bulion,dodajemy czosnek,dusimy ok 30 minut.Po tym czasie dokładamy pokrojone w słupki marchewki,rózyczki kalafiora i plastry cukinii,dodajemy oregano,dusimy kolejne 10 minut.Śmietanę mieszamy z maką,hartujemy odrobiną sosu,mieszamy z zsosem z patelni,zagotowujemy.Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Z Majeczką w kuchnisojowego(mozna pominąć)olej do smażeniaWykonanie:Schab kroimy w cienkie paseczki.Przyprawiamy solą i pieprzem.Zanurzamy mięsko w sosie sojowym.Podsmażamy je a gdy sie zarumieni dolewamy sos sojowy.Kapustę szatkujemy,marchewki tarkujemy na tarce o duzych oczkach,pora kroimy w cienkie półplasterki,a nózkę brokuła w cienkie paseczki.Dorzucamy do mięsa.Podlewamy szklanką wody.Duzimy ok.20 minut pod przykryciem.Podajemy na talerze.wybornie smakuje
Z Majeczką w kuchniziarniste Kamissól do smakuWykonanie:Grzyby moczymy najlepiej na noc. Kapustę szatkujemy wrzucamy do garnka,dodajemy umytą i wyciśniętą kapustę kiszona. Zalewamy wodą- na wysokośc kapusty. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchew i wszySTkie przyprawy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w pólplasterki kiełbaskę i boczek,dokładamy do garnka. Dodajemy też żeberka, dorzucamy pokrojone wymoczone grzyby, a wywar z moczenia wlewamy do garnka. Kiedy
Z Majeczką w kuchnismakuSkładniki:1/2 kg filetu z morszczuka2 marchwie1 cebulapół pęczka natki pietruszki4 łyżki mleka1 jajko6 łyżek bułki tartejsólpieprzrozmaryngałka muszkatałowamajeranekbułka tarta do panierkiWykonanie:Filety mielimy przez maszynkę, dorzucamy też cebulę i marchew. Razem mielimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, dorzucamy do masy rybnej. Dodajemy mleko, bułke tartą i jajko.Dodajemy sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatałową, rozmaryn do smaku. Formujemy płaskie kotleciki, panierujemy w bułce
Z Majeczką w kuchnifasolki szparagowejpól puszki groszku konserwowego3 marchwie10 dag makaronu rurki4 łyżki sosu sojowego2 szklanki bulionusól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskieWykonanie:Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki brokuła, wlewamy sos sojowy i bulion. Dokładamy pokrojone na mniejsze kawałki fasoliszparagowej. Dusimy ok 20 minut. Po tym czasie dokładamy obrane mięsko
Z Majeczką w kuchniczosnek zacznie się rumienić zdejmujemy patelnię z ognia. Nie przypalcie czosnku, gdyż zupa będzie gorzka.2. Przekładamy usmażone warzywa do garnka, dodajemy obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki ziemniaka, marchewkę i pietruszkę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy wodą, na około 2-3 cm nad poziom warzyw. Lekko solimy.3. Gotujemy zupę do czasu, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy
W kuchni Katieskórki za pomocą małego nożyka, po czym kroimy ją na mniejsze kawałki.4. W czasie, gdy papryka się piecze przygotowujemy wywar warzywny: do garnka wkładamy umytą i obraną marchewkę pietruszkę, kawałek selera, pora, opieczoną na palniku cebulę, czosnek, papryczki chili, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe. Zalewamy warzywa około 2 litrami wody, lekko solimy.5. Pomidory pozbawiamy ogonków, nacinamy, parzymy
W kuchni Katieascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 5 marchewek 5 ziemniaków 2 cebule 8 ogórków kiszonych 1 puszka groszku zielonego konserwowego 5 jajek 1 jabłko 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka musztardy pieprz, sól Jajka ugotować(...)twardo, wystudzić. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach do miękkości, wystudzić. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski. Groszek odcedzić, dodać do pokrojonych warzyw. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Przestudzone warzywa i jajka, obrać, pokroić w kosteczkę, dodać do miski. W osobnym pojemniczku przygotować sos, wymieszać razem: śmietanę, majonez, musztardę i przyprawy
kulinarnyswiatdomikomponuje i swoją delikatnością zaskakuje. Jest idealnym dodatkiem do mięsa wołowego z dodatkiem chili i sezamu na wykałaczki nabitego.Składniki na 4 porcje:200 g kaszy kuskus,200 g marchwi,12 łyżek mrożonego groszku,200 g mięsa wołowego bardzo drobno zmielonego,1 jajko,2 łyżki bułki tartej,2 łyżki białego sezamu,sól do smaku,1 łyżka masła klarowanego,pieprz czarny
Moniki Smakołykisezon sprzyja przeziębieniom.podałam z kurczakiem duszonym z ziołamiSkładniki:kapusta kiszonamarchewcebulapieprzolej lub oliwaKapustę kroimy na mniejsze kawałki, jeśli jest za kwaśna,można przepłukać, Cebulę siekamy drobno w kosteczkę, marchew ścieramy na tarce. Dodajemy niewielką ilość oleju lub oliwy, doprawiamy pieprzem.Smacznego
chwile dla mniełyżeczki mielonych goździków1 łyżeczka kurkumy200 soli morskiejWykonanie:Mięso kroimy w kostkę i mielimy lub blendujemy. Wkładamy do garnka o grubym dnie i zalewamy wodą lub winem. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubej tarce lub kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. Cebulę kroimy na ćwiartki i przypalamy na patelni
Kulinarne przygody Gatitymleka kokosowego i gotujemy jeszcze z 10 minut.Ostatni etap to zblendowanie lub zmiksowanie naszej krem-zupki.Ja podaję bez dodatków, ale fajnie pasuje tutaj pokrojona w kostkę lub paski ugotowana marchewka, lub dynia, uprażone pestki dyni ale i odrobina oleju z dyni.Często podawana jest z kleksem kwaśnej śmietany.100g dyni to 32 kalorie.Dynia nie wchłania metali ciężkich,także warto podawać(...)dzieciom zamiast marchewki. Usprawnia pracę jelit,likwiduje zaparcia,zapobiega cukrzycy gdyż obniża zawartość cukru we krwi. Jest zasadotwórcza i lekkostrawna.SMACZNEGO
Pasje Jolki