której często wracam. Jestem pewna, że też ją polubicie. Polecam Składniki: kawałek żeberka wieprzowego 2,5 l wody 1/4 główki małej białej kapusty 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 malutka pietruszka 3 buraczki 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mąki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki soku z cytryny oliwa plasterek(...)wolnym ogniu, do miękkości. Ugotowane wyjąć, obrać z mięska i pokroić na kawałeczki. Na dużej i szerokiej patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Marchewkę, pietruszkę i buraczki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można pokroić w słupki) i dodać do cebuli. Smażyć, aż lekko zmiękną. Następnie dołożyć koncentrat pomidorowy i podlać kilkoma chochelkami bulionu
Oryginalny smakmarchwi1 kg papryki najlepiej czerwonej1/2 kg cebuli2 główki czosnkuZalewa:1 szkl octu1 szkl oleju1 szkl cukru3 łyżki soli2 łyżeczki pieprzukilka ziaren ziela angielskiegoOgórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka , marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w krótkie paseczki, czosnek obrać i podzielić na ząbki. Wszystkie warzywa razem wymieszać i zalać składnikami zalewy. Zostawić
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniateż rodzaj dżemu jakim nadzialiśmy nasze wypieki, ja wybrałam tym razem śliwkową nutellę, bo miałam na nią wielką ochotę :) Przepis podkradłam z blogu mojepasjekrakow.blogspot :) Składniki : 200 g marchewki startej na drobnej tarce 250 g margaryny 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dżem lub marmolada cukier do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki wykładamy(...)stolnicę i dokładnie zagniatamy (w razie potrzeby można dać więcej mąki, bo to zależy jaka jest wilgotność marchewki). Formujemy wałek i dzielimy go na 4 części, następnie każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm (podsypujcie stolnicę mąką, bo będzie się kleiło ! :)) i dzielimy okrąg na 6 części tworząc trójkąty. Na szerszą część ciasta kładziemy łyżeczkę dżemu i zwijamy ciasto tworząc
charlotte gotujejedli. Na mojej liście takich warzywnych pasztetów znajduje się jeszcze pasztet z fasoli i brokułów, na te też przyjdzie czas :) Składniki: 1,5 szkl zielonej soczewicy 2- 3 marchewki 300 g pieczarek 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku pół selera 1 pietruszka 2 duże cebule 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela(...)miękkości (może się rozpaść, bo i tak ją będziemy mielili). Kiedy już woda całkowicie wyparuje, wyciągamy ziele angielskie oraz liść laurowy i odcedzamy soczewicę na sitku. Pietruszkę, seler i marchewkę gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i smażymy, pod koniec dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Przesmażamy razem do czasu wyparowania wody. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy
charlotte gotujemarchewkowe Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 3 jajka ¾ szklanki brązowego cukru ½ szklanki oleju 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek lub innych ulubionych bakalii ⅓ szklanki wiórków kokosowych ⅓ szklanki kakao 1 łyżeczka cynamonu ⅓ łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie(...)kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, ucieramy do połączenia się składników. Do masy dodajemy partiami suche składniki, roztopioną czekoladę oraz marchewkę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do formy (ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około
Mania Gotowaniaokoło 10 godzin. Po tym czasie ciecierzycę płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5 l wody i gotujemy. Po 30 minutach dodajemy pokrojoną w średniej wielkości kawałki marchewkę i pietruszkę. Wszystko razem gotujemy około 60 minut aż ciecierzyca będzie miękka (w razie potrzeby dolewamy wodę). Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do naszej zupy razem
Animelka Blogszybki przepis na zupkę taką jak u mamy, czyli pyszne ciepłe danie :) Składniki na duży garnek: 2 ćwiartki kurczaka lub indyka Woreczek kiszonych ogórków Ok. 6 średnich ziemniaków 2 marchewki Pół dużego selera 2 pietruszki Przecier lub kwas z ogórków kiszonych pęczek koperku jarzynka na oko do smaku :D 6x pieprz w ziarnkach(...)indyka) i dzielimy na 4 części (2 pałki, 2 udka). Wkładamy mięso do dużego garnka zalanego zimną wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po wyłowieniu szumowin dodajemy ziemniaki. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy i wrzucamy do garnka. Doprawiamy kostką rosołową, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i jarzynką. Ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna
WeAreCrazyprzygotować "sałatkę" kuskus z warzywami, która jako lekki dodatek idealnie wpasowała się w wieczorne klimaty. Składniki: 1 kubek kaszy kuskus 2 szklanki gorącego bulionu 1 mała cebula 1 duża marchewka 1/2 cukini 1 sparzony, duży pomidor 1 łyżka oliwy szczypta soli, pieprzu, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżeczka cytryny Przygotowanie: Pomidora sparzamy w gorącej wodzie tak, aby skórka odeszła(...)Gotujemy bulion. Zalewamy nim kaszę (zostawiamy 1/2 szklanki), aż do jej przykrycia. Pamiętajcie, że kasza napęcznieje, więc użyjcie większego naczynia. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę, marchewkę i cukinię. Po 5 minutach zalewamy je resztką bulionu. Gotujemy na małym ogniu. Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy środek, kroimy w kostkę i dodajemy. Gdy warzywa będą al dente, dodajemy kaszę. Mieszamy
Kitchens AlphabetNa pewno zdarzyło się Wam i to nie raz, że został makaron z obiadu. Można temu zaradzić i zrobic sobie coś pysznego.Makaron w sumie jest już
Z Kuchni Do KuchniKREM Z DYNI Składniki: - 1kg dyni - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 3 duże ziemniaki - 2 średnie cebule - 3 ząbki czosnku - 20g korzenia imbiru - 2 kostki rosołowe drobiowe - 3 liście laurowe - 6 kulek zioła angielskiego - pół łyżeczki kurkuma - pół łyżeczki curry - 200ml śmietany 18% - 1/4 pęczka koperku - sól - pieprz - cukier - przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Na początek należy(...)otworzyć dynię i wyciągnąć z niej pestki (które osuszamy). Następnie dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dynię umieszczamy w dużym garnku. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, kroimy na pół i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą i zaczynamy gotowanie. Dorzucamy tam liście laurowe, zioło angielskie, kurkumę i curry. Gotujemy do miękkości warzyw i czekamy do wystudzenia. Wyciągamy
Mentor Smakuzrobić dzień wcześniej). Marchew trzemy na tarce (nie ma znaczenia czy na dużych, czy na małych oczkach, bo później i tak wszystko zmiksujemy), cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki i cebuli powinno być mniej więcej tyle samo. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy warzywa. Podsmażamy ok. 10 min., a następnie dodajemy passatę, przecier i wodę (tyle
Ratunku obiadKochani dzisiaj zapraszam Was na pyszne risotto z kurczakiem i warzywami :)składniki :2 , 3 piersi z kurczakaokoło 1 szkl ryżu kawałek pora3 marchewki małe1 cebulkaszczypiorek suszonyvegeta, pieprz, czosnek suszony , bazylia suszona około 1 l bulionu warzywnegoWykonanie : Kurczaka umyć i pokroić w kostkę .Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej.Cebulkę pokroić w kosteczkęPor pokroić w cieniutkie pół
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam dzisiaj na goloneczki na jarzynkach z sosem musztardowym :) pyszne i proste danie :) Składniki : 4 golonki bez kości w siateczce około 4 marchewki 2 cebule kawałek pora kawałek selera około 3 listków laurowych , kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie :) Golonkę włożyć do garnka , zalać wodą , dodać por, seler , listek laurowy , ziele angielskie . Gotować około 30 minut(...)Marchewkę brać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej , cebulę i por pokroić w pół talarki. Na głębokiej patelni rozgrzać około 4 łyżek oliwy dodać pokrojone warzywa , oraz przyprawy ( sól , pieprz, zioła prowansalskie , Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut . Na warzywa wyłożyć golonki , podlać około 1 szkl wywaru z gotującego mięsa, dusić pod przykryciem około 20 minut
Sama słodycz i szczypta chiliści na naszych stołach Zapraszam :)Składniki :kilka ugotowanych ziemniaków 1 cebulka kawałek pora kilka marchewek kukurydza kilka jajek 1/2 słoiczka fasolki w zalewie octowej kilka ogórków kiszonych majonez sól, pieprz , musztarda Sposób przygotowania; 1. Ziemniaki i marchewkę ugotować i przestudzić. 2. Jajka ugotować na twardo
Sama słodycz i szczypta chili