zdechłym lisem, albo szatnią męską po meczu. 2. Jarzynkę na rosół – sprzedają to na tackach. Masz tam zestaw jarzyn ci potrzebnych. Więc unikniesz biegania w obłędzie za marchewką, porem i selerem. 3. Makaron do lasagne sztuk 2 – takie prostokątne pudełka, gdzie makaron jest całym płatem, a nie pokrojonymi kawałkami. 4. Przecier pomidorowy – kup taki, który chlupie. Znaczy wodnisty(...)Tarka 8. Obieraczka do warzyw 9. Folia aluminiowa Już? Przygotowane? To dwa wdechy i zaczynamy. 1. Uruchom piekarnik, grzanie góra dół, temperatura 190 stopni. 2. Odpakuj warzywa z tacki – marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, które tam znajdziesz obierz i zetrzyj na największych oczkach tarki. 3. Czosnek, cebulę oraz pora potnij drobniutko. Postaraj się 4. Na palniku postaw patelnie i ja rozgrzej
ladykitchenpyszna, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. SKŁADNIKI: 50 dag szynki wieprzowej 2 papryki kolorowe (czerwona, żółta) 2 papryczki chilli 1 cebula 1/2 litra wody, 1/2 litra bulionu, 2 ziemniaki, 1 marchewka 1 łyżeczka soli, 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczka ziarnistego pieprzu domowa pasta paprykowa - 250 ml 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Szynkę wieprzową kroimy w kostkę i wraz z posiekaną cebulą(...)podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy bulion, dodajemy rozgniecione w moździerzu przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, dodajemy cały słoik pasty paprykowej i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę chilli i gotujemy ok. 10 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstanu ogólnego przybicia. Czuję się wtedy taka.. niepotrzebna światu. BURGERY Z CZARNEJ SOCZEWICY. /własny;/ na 6-7 kotlecików 3/4 szklanki suchej czarnej soczewicy 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 biała cebula posiekany pęczek natki pietruszki 0,5- 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki otrębów owsianych 1 jajko sos sojowy curry, sól, pieprz Soczewicę płuczę na sicie(...)stosunek wody do soczewicy jak 3:1). Czas gotowania to około 15-20 minut od momentu zawrzenia wody. Gdy soczewica będzie miękka, odcedzam - jeśli zostało jeszcze nieco wody. Marchewkę i pietruszkę obieram, marchew ścieram na dużych oczkach, pietruszkę na małych.Wrzucam do miski wraz z soczewicą, posiekaną natką, cebulą i otrębami. Wbijam jajko, mieszam, dodając stopniowo bułki
W kuchni Karmel-itkikurczaka Knorr ..idealne połączenie przypraw zamknięte w jednej torebce..Mięsko zamarynowało się bardzo szybko..a to za sprawą miski Tupperware. pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka Knorr olej marchewka , cebula sól śmietana Pierś z kurczaka pokroić .Przyprawę wymieszać z oliwą i włożyć pokrojoną pierś.Odstawić do lodówki .Obsmażyć na oliwie .Zdjąć z patelni, na pozostałej oliwie usmażyć pokrojoną cebulkę(...)marchewkę.Przełożyć podsmażone kawałki piersi ,dolać wody. Dusić kilka minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać śmietanę, i dusić aż sosik trochę zgęstnieje
Moje domowe kucharzeniekąciku szafki, więc padło hasło: do gara ! Jednodaniowy gulasz po węgiersku Składniki: 50 dag łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokorojona w pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokoroje w kostkę 15 dag pieczarek pokojonych w plasterki 5-6 łyżek suchego makarony(...)oprószone mąką mięso, następnie podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy do garnka, zalewamy płynem. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe (około 30 minut). Wtedy dorzucamy marchewkę, paprykę, ziemniaki i makaron. Gotujemy do miękkości ziemniaków, około 10-15 minut. Przyprawiamy koncentratem i pozostałymi przyprawami, dodajemy śmietanę
Kulinarne przygody Gatitytyle ile ugotowanie makaronu. Szybki sos pomidorowy do makaronu Składniki: 5 parówek 500 ml pasaty pomidorowej z kartonu 1/2 puszki pomidorów pelati w kawałkach 1 cebula 1 mała marchewka po 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Parówki pokrojone w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy w garnku(...)oliwie, po chwili dorzucamy startą na grubej tarce marchewkę. Po 3 minutach dodajemy przecier, pomidory pelati i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez parę minut, aż wszystkie aromaty się połączą
Kulinarne przygody Gatitytrzeba to wykorzystać :-). W związku z tym dziś na blogu jedna z bardziej kolorowych polskich zup: botwinka. Zupa botwinka Składniki: 3 nóżki kurczaka 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 1 1/2 litra wody pęczek botwinki szczypta kwasku cytrynowego 1 mały kubek śmietany sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo szczypiorek Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę
Kulinarne przygody Gatityrękę. U mnie to danie zmienia składniki w zależności od tego co akurat mam w lodówce. Ryż z kurczakiem i warzywami Składniki: 2 piersi kurczaka 1 cebula 1 marchewka 5 pieczarek 5 suszonych pomidorków w zalewie olejowej 1 szklanka długoziarnistego ryżu 3 szklanki wody lub bulionu* 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz olej *ilość płynu jest(...)uzależniona od rodzaju ryżu jaki użyjemy. Wykonanie: Kurczka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i podsmażamy na patelni. Po zrumienieniu kurczaka, dodajemy do niego cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę pokrojoną w półplasterki, pomidorki pokrojone w paski i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Chwilę smażymy, aby warzywa lekko zmiękły, wtedy na patelnię wsypujemy opłukany ryż. Dokładnie wszystko mieszamy, tak aby ziarenka ryżu
Kulinarne przygody Gatitypomoc kuchenną :-), a gotowała Starsza. Sajgonki smażyłyśmy na patelni, jednak następnym razem w ruch pójdzie frytownica. Sajgonki z kurczakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 spora cebula 1 marchewka 1 garść namoczonych wcześniej grzybów Mun 1/2 szklanki pędów bambusa 1/2 szklanki kiełków sojowych 2 szklanki pokrojonego makaronu sojowego, uprzednio zalanego wrzątkiem 1 cm kawałek świeżego imbiru 2 jajka(...)cienkie paseczki, mieszamy z 2 łyżkami sosu sojowego i z sosem ostrygowym, solimy, pieprzymy i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, grzyby w paseczki, marchewkę ścieramy na "grubej tarce", a imbir ścieramy na "małej" tarce. Kurczaka smażymy, odstawiamy z ognia i dodajemy do niego wszystkie pozostałe składniki sajgonek. Mieszamy. Na duży talerz wlewamy odrobinę wody, moczymy
Kulinarne przygody Gatitytrzeba jej najpierw solić i czekać aż zmięknie, tak jak to robimy ze zwykłą kapustą. Surówka z białej kapusty sałatkowej Składniki: 1/2 główki kapusty sałatkowej 1/2 cebuli 1 marchewka olej sos sojowy szczypta cukru sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa wrzucamy
Kulinarne przygody Gatitykwaskowa zupa. Tradycyjnie do moich zup dodaję domową warzywną pastę bulionową i w sekundzie mam doskonały bulion. Zupy polskie, czyli zalewajka Składniki: 600 g ziemniaków 1 spora marchewka 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 1 litr bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej ) 1/2 litra zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany(...)mała cebula odrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy rozgnieciony czosnek, dolewamy zamieszany zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka, po czym zupę zaprawiamy śmietaną. Cebulę kroimy
Kulinarne przygody Gatitykońca udało mi się odwzorować tamten smak, ale i tak przekąska wyszła pyszna. Paprykarz szczeciński Składniki: 1 wędzona makrela (około 250 g) 50 g ryżu 1 marchewka 1 cebula 4 duże pieczarki 100 g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sok z cytryny sól pieprz szczypta pieprzu cayenne olej do smażenia(...)czym ją rozdrabniamy widelcem. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodając do niej ziele angielskie i listki laurowe. Następnie dodajemy do niej startą na grubej tarce marchewkę, a po chwili starte na grubej tarce pieczarki. Warzywa dusimy, aż będą miękkie, wtedy dodajemy resztę składników i jeszcze chwilę gotujemy. Warzywa odstawiamy do przestygnięcia, po czym dodajemy do nich ryż
Kulinarne przygody Gatityzawsze do pekińskiej zupy używałam smalcu, tym razem postanowiłam poeksperymentować i się udało ! Pekińska zupa pikantno-kwaśna Składniki: 250 g schabu wieprzowego 1,5 litra bulionu 6 pieczarek 1 marchewka 2 łyżki pokrojonego w paseczki bambusa 1 mała cebula 1,5 łyżki roślinnego smalczyku Smakowita Pajda 2 cm kawałek świeżego imbiru 5 łyżek ciemnego(...)jajko Wykonanie: Schab myjemy i kroimy w cienkie paski. Bulion wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy pokrojony schab i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Marchewkę kroimy w słupki, pieczarki w cienkie plasterki i również wrzucamy do zupy. Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki roślinnego smalczyku Smakowita Pajda i smażymy na nim cebulę pokrojoną
Kulinarne przygody Gatityprzepis mnie zaintrygował... Inspiracja ChilliBite.pl . Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem Składniki: 200 g wędzonego boczku w grubszych plastrach 2 łyżki oleju 200 g cebuli 200 g marchwi 700 g ziemniaków 2 puszki kukurydzy 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej ) 200 g gęstej śmietany 18% szczypta chili sól pieprz ew. natka pietruszki(...)rozgrzanej patelni smażymy boczek na rumiano. Boczek zdejmujemy, a na patelnię wrzucamy wrzucamy cebulę. Jeśli jest za mało tłuszczu to dolewamy olej. Smażymy do lekkiego zrumienienia i dodajemy marchew, dalej lekko obsmażamy, po czym dodajemy ziemniaki i jeszcze chwile przesmażamy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podsmażone warzywa, boczek i kukurydzę z zalewą.Gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut
Kulinarne przygody Gatitywykorzystałam suszone śliwki szydłowskie. Danie podałam z chrupiącymi chlebkami z patelni. Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską Składniki: 500 g filetów z podudzia kurczaka 2 cebule 1 marchewka 200 g zielonej fasolki szparagowej 150 g suszonej śliwki szydłowskiej bez pestek 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki ok. 200 ml bulionu sól oliwa do smażenia(...)Mięso przekładamy do tagine, a naczynie ustawiamy na kuchence i podgrzewamy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dorzucamy do niej marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy przez chwilę, po czym przekładamy do tagine. Dolewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki, fasolkę szparagową i pokrojone na pół śliwki szydłowskie, delikatnie
Kulinarne przygody Gatity