plasterkach 1 laska kiełbasy wędzonej 1 średnia cebula, posiekana 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 100 g pora, pokrojonego w pół księżyce 1 opakowanie (450 g) mini marchewek IGLOTEX 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka kminu rzymskiego , roztartego w moździerzu 1 łyżeczka nasion kolendry utartych w moździerzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 gałązki rozmarynu świeżego(...)kiełbasy i boczku podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę, pora w półksiężyce i łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki. Smażyłam do momentu, w którym stały się miękkie. Dodałam mini marchewki bez uprzedniego rozmrażania ich oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyłam około 2 minut. Wsypałam kmin rzymski, kolendrę i paprykę. Następnie do garnka włożyłam namoczoną dzień wcześniej czarną fasolę, wysmażony boczek
Blondynka Gotujezapomniałem o kryjówce. Dzisiaj mam prezent -- opakowanie "Dla Niej" i "Dla Niego" .Wnętrze do wypełnienia wg upodobań. . Dla Wszystkich którzy zapomnieli przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 1 duży ziemniak 1 mały seler 4 kiszone ogórki 1 jabłko 1 cebula 5 jajek ugotowanych na twardo 0,25 dkg blanszowanego groszku zielonego ( groszek mrożony(...)sól pieprz 1 łyżka musztardy 6 łyżek majonezu (według smaku) Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Jajka ugotować na twardo i obrać. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Wymieszać całość w dużej misce, dodać blanszowany zielony groszek, jabłko – (zetrzeć na tarce ), sól i pieprz do smaku, musztardę i majonez. Sałatkę jarzynową dobrze wymieszać
Kulinarny karnet ChristopheraPomidorowo warzywny mix . 1 kg świeżych pomidorów 1 puszka pelati 1/2 średniego selera 2 pietruszki 1 mały por 2 marchewki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowy ,sól 1 litr bulionu mięsnego śmietana na wierzch Seler ,pietruszkę ,marchewki ,por pokroić i zalać bulionem. Zacząć gotować. Pokrojoną cebulkę zeszklić i dodać do garnka
Kulinarny karnet ChristopheraDobrze smakują też z grzybami. Danie odpowiednie dla wegetarian ,a mięsożercy (jak ja) dorzucają kawałek "czegoś tam". 8-10 ziemniaków 1 jajko 20 dag kalafiora 2-3 marchewki 3 łyżki groszku zielonego 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki wody sól, pieprz 3 łyżki sera żółtego tartego Sos beszamel 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 150ml(...)mąki i masła ,po czym rozprowadzić ją stopniowo wlewanym, gorącym mlekiem. Doprawić do smaku. Z ziemniaków i jajka zrobić puree doprawić solą i pieprzem. Różyczki kalafiora i małe kawałki marchewki przesmażyć na maśle, wlać trochę wody i smażyć do jej odparowania. Dodać groszek ,jeżeli mrożony to wrzucić na moment do wrzątku. Z puree ziemniaczanego uformować dosyć grube
Kulinarny karnet Christopherasmaku fricassee ,czyli staroświeckiej pysznej potrawki ,decyduje soczystość mięsa i muślinowy biały sos. Potrawkę robimy zawsze z delikatnych ,białych mięs i obowiązkowo na półmisku powinna się znaleźć marchewka, zielony groszek ,pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny(...)wsypać kapary. Mięso ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać połową sosu ,obłożyć warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min. Resztę sosu podać w sosjerce. Ja dodałem plastry marchewki i pora uduszone na maśle al dente, posypane przyprawą "Zantar" -mieszanka: tymianek, sezam, koper włoski, kolendra, sumak, cumin, trawa cytrynowa
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 2 filety ze świeżego dorsza 1 mała cukinia 2 marchewki 20 dag pieczarek ½ cebuli 2 plastry cytryny 2 łyżki śmietany kremowej 2 szczypty kolendry 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz 2 kawałki pergaminu 1 łyżka oleju Wykonanie: Filety dorsza posypać solą i pieprzem. Cukinię i marchewki pokroić a’la Julienne ,pieczarki w plasterki ,cebulkę posiekać
Kulinarny karnet ChristopheraFish in Italian. Składniki. 2 filety z ryby ( leszcz, dorsz) 2 marchewki 1 cukinia 1 szalotka 1/2 cytryny 50g spaghetti 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz Wykonanie. Marchewki obrane i cukinię pokroić w długie paseczki ,grubości spaghetti i ugotować al dente. Nie rozgotować. Dwie łyżki warzyw trochę pokroić i wymieszać z posiekana
Kulinarny karnet Christopherapora zachwyciła mnie swoim odmiennym smakiem od dotychczasowych propozycji. Można jeść jako samodzielne danie, ale jest też doskonałym dodatkiem do kofte lub kurczaka. Składniki. 30 dag pora 2 marchewki 1 cebula 100g ryżu 1/2 cytryny 1/2 pomarańczy sól, pieprz 2 łyżki oliwy Wykonanie. Wybieramy por raczej cieńszy i kroimy w 3 cm kawałki. Marchewkę kroimy w talarki, a cebulę
Kulinarny karnet ChristopheraChicken fricassee. Składniki. 3 szt . udziec z kurczaka 2 marchewki 1 kostka bulionowa 2 liść laurowy 3 ziele angielskie Sos. 1 łyżka masła 1 łyżka mąka 100 ml. bulion 100 ml. śmietana 36 % 10 dag świeży agrest 5 dag rodzynki 1 łyżeczka cukier sól pieprz sok z cytryny Wykonanie. Kurczaka ugotować w bulionie z dodatkiem liścia laurowego(...)przelać przez sito, owoce osączyć. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając dolać bulion, a następnie śmietanę. Sos się zagęści i wtedy dodać agrest, rodzynki i marchewkę. Dosmakować, dodać cukier, pieprz i w miarę potrzeby sok z cytryny. Na koniec do sosu wkładamy udziec z kurczaka. Całość podgrzewamy i podajemy z ryżem
Kulinarny karnet Christopherakoniec gotowania. Zyskał dzięki temu również lekko dyniowy aromat i porcję cennych witamin... Składniki: kawałek wędzonego boczku - ok 100 g 250 g kiszonej kapusty 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 3 średnie kremowe ziemniaki 1 szklanka puree z dyni 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam) sól(...)Boczek pokroić w grubą kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 20 minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać
Czerwień i błękitorganizmowi dużo białka i witamin. Polecam, jestem pewna że obiad będzie często gościł na Waszych stołach. Zaczynamy: Składniki: 6-8 podudzi z kurczaka 1 maly brokuł 3 marchewki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 250 gr ryżu długoziarnistego sól, pieprz Wykonanie: W garnku gotujemy ryż- około(...)oliwę z oliwek. Na gorącej oliwie smażymy mięso- około 7-9 min dodając sól i pieprz. Po tym czasie mięso przekładamy na talerz. Do woka dodajemy pokrojoną w paski marchewkę i brokuły- smażymy 2-3 min. Dodajemy ryż i olej sezamowy oraz sos sojowy. Smażymy 1 min i dodajemy kurczaka. Trzymamy na gazie jeszcze dwie minuty i obiad nasz jest
Smaki Edytypowietrzem. Jednym słowem dostałam od Honki prawdziwą, zdrową i wypasioną kaczkę ze wszystkimi akcesoriami ! To prawdziwy rarytas! Zrobimy rosół z kaczuchy! Składniki porcja rosołowa kaczuchy + pierś z kaczuchy marchewka seler naciowy czosnek opalona cebula ESTRAGON SKWORCU PIEPRZ ZIOŁOWY SKWORCU zielona natka selera sól woda zródlana- ja mam od babci z Grabin/podkarpackie Przygotuj porcję kaczki , dokładnie ją umyj. Do garnka(...)grubym dnem włóż kaczuszkę .Dolej wody. Dodaj łyżkę estragonu Skworcu. Nastęnie opal cebulę nad ogniem i wraz z marchewką, selerem i czosnkiem dodaj do garnka. Następnie dodaj pół łyżki pieprzu ziołowego Skworcu. Na koniec dodaj zieloną natkę selera, posól. Zamknij garnek i gotuj kilka godzin na bardzo małym ogniu. Międzyczasie ugotuj makaron typu krajanka. Rozłóż makaron na talerze. Rozlej rosół
Z Kuchni Do Kuchnidwie łyżki sosu teryiaki, sok z połowy limonki, dwie łyżki sezamu 100 gram makaronu sojowego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż zmięknie (około 5 minut) pół kalafiora, dzielimy na różyczki marchewka, kroimy w paski o długości około 3 cm papryka, kroimy w paski o długości około 3 cm pół puszki groszku nać pietruszki/ cebula dymka 3-4 łyżki sosu słodko-kwaśnego(...)Filet odstawiamy by "odpoczął" na minimum 5 minut po grillowaniu, następnie kroimy na skos w plastry. Makaron sojowy smażony z warzywami W woku rozgrzewamy olej sezamowy, smażymy na nim marchewkę oraz paprykę, pokrojone w paski. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i całość dusimy kilka minut. Dodajemy sos słodko kwaśny oraz sos sojowy. Dokładnie mieszamy by nic nie przywarło. Gdy warzywa zmiękną
Mango Papajadelikatne, łagodnie przyprawione kotlety zasmakują zwłaszcza dzieciom. Składniki : mięso mielone z indyka 500 g kasza jaglana ugotowana na sypko 1/2 szklanki mąka kukurydziana lub jaglana 2 łyżki marchewka ugotowana 2 szt majeranek, sól wg uznania lub świeże zioła (np. tymianek, koperek) Przygotowanie: Mielone mięso wymieszać z ugotowaną na miękko kaszą (wskazówki jak gotować kaszę jaglaną znajdziesz w tym poście , jeśli(...)preferujesz gładszą konsystencję kotletów, to kaszę można rozdrobnić za pomocą blendera). Dodać ugotowaną marchewkę (może być z rosołu), startą na drobnej tarce. Dosypać mąkę, przyprawy i masę dobrze wymieszać. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kotlety. Jeśli chcemy aby były chrupiące z wierzchu, możemy dodatkowo oprószyć je mąką kukurydzianą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
głodny alergikKremowa zupa z bukietu warzyw, z nutką tymianku i szczyptą kurkumy. Składniki: ziemniaki 4 duże szt marchew 2 szt kalafior kilka "różyczek" brokuł kilka "różyczek" groszek zielony 0,5 szklanki filet z kurczka lub indyka 200 g woda 1 l olej lub oliwa z oliwek 1 łyżka sól, pieprz, kurkuma tymianek świeży (ew suszony) kleik ryżowy (lub mąka ryżowa(...)ryżowe lub sojowe 0,5 szklanki Przygotowanie: Mięso wypłukać, ugotować osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw i mięso. Zalać wodą tak, aby przykryć składniki. Ugotować warzywa do miękkości. Dodać olej, sól, mielony pieprz i kurkumę
głodny alergik