koniec gotowania. Zyskał dzięki temu również lekko dyniowy aromat i porcję cennych witamin... Składniki: kawałek wędzonego boczku - ok 100 g 250 g kiszonej kapusty 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 3 średnie kremowe ziemniaki 1 szklanka puree z dyni 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam) sól(...)Boczek pokroić w grubą kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 20 minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać
Czerwień i błękitorganizmowi dużo białka i witamin. Polecam, jestem pewna że obiad będzie często gościł na Waszych stołach. Zaczynamy: Składniki: 6-8 podudzi z kurczaka 1 maly brokuł 3 marchewki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 250 gr ryżu długoziarnistego sól, pieprz Wykonanie: W garnku gotujemy ryż- około(...)oliwę z oliwek. Na gorącej oliwie smażymy mięso- około 7-9 min dodając sól i pieprz. Po tym czasie mięso przekładamy na talerz. Do woka dodajemy pokrojoną w paski marchewkę i brokuły- smażymy 2-3 min. Dodajemy ryż i olej sezamowy oraz sos sojowy. Smażymy 1 min i dodajemy kurczaka. Trzymamy na gazie jeszcze dwie minuty i obiad nasz jest
Smaki Edytypowietrzem. Jednym słowem dostałam od Honki prawdziwą, zdrową i wypasioną kaczkę ze wszystkimi akcesoriami ! To prawdziwy rarytas! Zrobimy rosół z kaczuchy! Składniki porcja rosołowa kaczuchy + pierś z kaczuchy marchewka seler naciowy czosnek opalona cebula ESTRAGON SKWORCU PIEPRZ ZIOŁOWY SKWORCU zielona natka selera sól woda zródlana- ja mam od babci z Grabin/podkarpackie Przygotuj porcję kaczki , dokładnie ją umyj. Do garnka(...)grubym dnem włóż kaczuszkę .Dolej wody. Dodaj łyżkę estragonu Skworcu. Nastęnie opal cebulę nad ogniem i wraz z marchewką, selerem i czosnkiem dodaj do garnka. Następnie dodaj pół łyżki pieprzu ziołowego Skworcu. Na koniec dodaj zieloną natkę selera, posól. Zamknij garnek i gotuj kilka godzin na bardzo małym ogniu. Międzyczasie ugotuj makaron typu krajanka. Rozłóż makaron na talerze. Rozlej rosół
Z Kuchni Do Kuchnidwie łyżki sosu teryiaki, sok z połowy limonki, dwie łyżki sezamu 100 gram makaronu sojowego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż zmięknie (około 5 minut) pół kalafiora, dzielimy na różyczki marchewka, kroimy w paski o długości około 3 cm papryka, kroimy w paski o długości około 3 cm pół puszki groszku nać pietruszki/ cebula dymka 3-4 łyżki sosu słodko-kwaśnego(...)Filet odstawiamy by "odpoczął" na minimum 5 minut po grillowaniu, następnie kroimy na skos w plastry. Makaron sojowy smażony z warzywami W woku rozgrzewamy olej sezamowy, smażymy na nim marchewkę oraz paprykę, pokrojone w paski. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i całość dusimy kilka minut. Dodajemy sos słodko kwaśny oraz sos sojowy. Dokładnie mieszamy by nic nie przywarło. Gdy warzywa zmiękną
Mango Papajadelikatne, łagodnie przyprawione kotlety zasmakują zwłaszcza dzieciom. Składniki : mięso mielone z indyka 500 g kasza jaglana ugotowana na sypko 1/2 szklanki mąka kukurydziana lub jaglana 2 łyżki marchewka ugotowana 2 szt majeranek, sól wg uznania lub świeże zioła (np. tymianek, koperek) Przygotowanie: Mielone mięso wymieszać z ugotowaną na miękko kaszą (wskazówki jak gotować kaszę jaglaną znajdziesz w tym poście , jeśli(...)preferujesz gładszą konsystencję kotletów, to kaszę można rozdrobnić za pomocą blendera). Dodać ugotowaną marchewkę (może być z rosołu), startą na drobnej tarce. Dosypać mąkę, przyprawy i masę dobrze wymieszać. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kotlety. Jeśli chcemy aby były chrupiące z wierzchu, możemy dodatkowo oprószyć je mąką kukurydzianą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
głodny alergikKremowa zupa z bukietu warzyw, z nutką tymianku i szczyptą kurkumy. Składniki: ziemniaki 4 duże szt marchew 2 szt kalafior kilka "różyczek" brokuł kilka "różyczek" groszek zielony 0,5 szklanki filet z kurczka lub indyka 200 g woda 1 l olej lub oliwa z oliwek 1 łyżka sól, pieprz, kurkuma tymianek świeży (ew suszony) kleik ryżowy (lub mąka ryżowa(...)ryżowe lub sojowe 0,5 szklanki Przygotowanie: Mięso wypłukać, ugotować osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw i mięso. Zalać wodą tak, aby przykryć składniki. Ugotować warzywa do miękkości. Dodać olej, sól, mielony pieprz i kurkumę
głodny alergikwoda i mięso leciutko się zarumieni. Przełożyć na sitko aby odsączyć nadmiar oleju. Marchew, jabłko i kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić kawałek marchewki do dekoracji! Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić warzywa z jabłkiem i dusić aż zmiękną. Przełożyć mięso i warzywa do garnka, dolać 2-3 szklanki wody, sól, cukier, majeranek(...)zgęstniał. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Ułożyć na talerzu nadając mu kształt gniazdka. Polać sosem. Udekorować ptaszkami z kulek mozarelli: - dzioby wycinamy z plasterka marchewki: - oczka możemy zrobić z ziaren czarnego sezamu lub ewentualnie kawałka czarnej oliwki. Można użyć też oczywiście ziaren pieprzu ale trzeba zdążyć zabrać je zanim dziecko zje, co nie jest łatwe
głodny alergikGalaretka z warzywami i kurczakiem to świetna przekąska lub kolacja w upalny dzień. Skusi nawet tych, którzy nie przepadają za marchewką i groszkiem w innej postaci. Do galaretek dodałam plasterki korniszonów z chilli, nadają smakowi charakteru i sprawiają, że galaretka jest świetna, nawet bez dodatkowego doprawiania. Składniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 400 g marchew 3 szt groszek zielony(...)warunkiem, że nie masz na nie uczulenia. Przygotowanie: Kurczaka zalać wrzątkiem, pogotować około 10 minut, wylać wodę. Mięso zalać 2,5 litra wrzątku, dodać groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę (jeśli używasz świeżych lub mrożonych warzyw, konserwowych nie gotuj). Dodać przyprawy wg upodobania, można wzbogacić smak dodając klasyczne dodatki rosołowe - pora, selera i podpieczoną cebulę. Gotować aż kurczak będzie miękki
głodny alergikwszyscy pytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;) Składniki: ziemniaki 1 kg kiełbasa bezglutenowa 200 g pieczarki 300 g cebula 3 szt oliwki 150 g brokuły, kalafior, marchewki mini po kilka kawałków olej do smażenia lub masło klarowane kilka łyżek ser mozarella lub żółty 200 g pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek, sól (lub przyprawa grillowa) Natka pietruszki(...)Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twarde (około 15-20 minut). Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć. Dodać przyprawy do smaku. Brokuły, marchewkę i kalafiora zalać wrzątkiem i gotować kilka minut. Ziemniaki pokroić w plastry około 1 cm grubości, ułożyć warstwę w nasmarowanym żaroodpornym naczyniu. Nałożyć warstwę grzybów, warzyw, oliwek, plasterków kiełbasy
głodny alergikSkładniki: kiszone ogórki 400 g ziemniaki 1 kg marchew kilka szt. seler (niekoniecznie) 1 kawałek bezglutenowa kiełbasa 200 g (lub ugotowany filet z indyka) płatki ryżowe lub kleik ryżowy 0,5 szklanki sól, ziele angielskie, liść laurowy kilka szt. koperek mleko (sojowe, ryżowe lub inne) Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę. Zalać wodą, posolić, dodać przyprawy
głodny alergikchłody najlepszy jest talerz gorącej zupy. Grochowa nadaje się idealnie, bo rozgrzewa i jest wyjątkowo sycąca. Lepiej od razu ugotować większą porcję ;) Składniki: groch łuskany połówki 200 g marchew 3 szt ziemniaki 5-6 szt seler 1/4 czosnek 1 ząbek majeranek 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku liść laurowy kiełbasa zwyczajna lub parówki boczek wędzony (niekoniecznie) Osoby uczulone(...)całą noc. Następnie wodę wylewamy, nalewamy świeżą i gotujemy kilka minut. Po obgotowaniu ponownie wodę wymieniamy. Gotujemy groch do miękkości, najszybciej w garnku ciśnieniowym. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do grochu warzywa, pokrojoną kiełbasę (opcjonalnie również podsmażony boczek), przyprawy. Gotujemy aż ziemniaki staną się miękkie i groch się rozpadnie
głodny alergikprzepadają za typową zupą jarzynową, zwłaszcza nie lubią brukselki i pora, ale taką wersję zjadają z dokładką ;) Składniki: kapusta świeża 1/4 główki papryka 1 szt pomidory 2 szt marchew 2 szt ziemniaki 4-5 szt koperek 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku oliwa lub olej filet z indyka lub kurczaka 1 łyżeczka 200 g Do mojej zupy wrzuciłam zieloną paprykę(...)Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobne paski. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, chwilę pogotować i odlać wodę. Dodać ziemniaki, marchew, pomidory, paprykę, oliwę i mięso, zalać wodą i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, dodać koperek (świeży lub suszony
głodny alergikSkładniki: 400 g kapusty kiszonej 2 marchewki pęczek koperku jasna część pora Przygotowanie: Kapustę siekamy i przekładamy do miski Obrane marchewki ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Białą część pora kroimy na małe kawałki, a koperek siekamy. Dodajemy do kapusty, całość mieszamy
Moja smaczna kuchniaciasto marchewkowe :) Zaczynamy: Składniki na ciasto: 4 jajka 1.5 szkl brązowego cukru 1.5 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl mąki 2 szkl startej na grubych oczkach marchewki Składniki na masę: 250 ml śmietany kremówki 2 serki mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Jajka, cukier i oliwę- miksujemy w misce. Dodajemy proszek do pieczenia- nie przestajac miksować(...)połączenia- dodając 1-2 łyżki bitej śmietany. Połowę masy wykładamy na placek. Przykrywamy masę drugim plackiem- i smarujemy gorę pozostałą masą. Ciasto dekorujemy według własnego gustu. Ja udekorowałam marchewkami marcepanowymi. Smacznego
Smaki Edytynowe przepisy siostry Leonilli". Ja zrobiłam według dodając dodatkowo kilka innych przypraw..dodawałam wedle własnego smaku i gustu.. 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 kg marchewki 1 szkl. surowego ryżu 1/4 szkl. octu 1/2 szkl. oleju 1 szkl.cukru sól, pieprz papryka w proszku (słodka lub ostra) Pomidory sparzyć i obrać ze skory.Pokroić w kostkę. Cebulę pokroić(...)kostkę, marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko włożyć do garnka i gotować 1,5 godziny.Dodać ocet, ryż i gotować jeszcze 20-30 minut.Przyprawić do smaku i gorące nakładać do wyparzonych słoików a następnie pasteryzować. Do takiego "paprykarzu " można dodać także usmażoną rybkę..i mamy pyszne jedzonko
Moje domowe kucharzenie