Składniki, 4 osoby: 15 pieczarek 1,5 papryki czerwonej 1 brokuł 1 duża cebula biała 3 ząbki czosnku 1 marchewka 500 g dyni 2 piersi z kurczaka sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czubrycy czerwonej Opcje podania: z ryżem naturalnym z grillowanymi ziemniaczkami z naszym ulubionym sosem (u mnie czosnkowy) Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę przyprawić solą i pieprzem(...)Odstawić na czas przygotowania warzyw. Cebulę pokroić w piórka podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek. Wyłożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w słupki marchewkę oraz dynię (bez pestek), pokrojoną w kostkę. Całość podsmażać około 7 minut. Dodać do cebuli. Pokrojone w ćwiartki pieczarki smażyć i podsmażone dodać do garnka. Kurczaka podsmażyć i podsmażonego połączyć
cooklifeSkładniki, 3-4 osoby: cukinia 300 g schabu bez kości 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 0,5 szklanki kaszy jaglanej 3 łyżki startego parmezanu sól i pieprz oliwa z oliwek natka pietruszki 1 papryczka chili Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować, wyłożyć na talerz do ostygnięcia. Na patelni zeszklić cebulę i pod koniec wrzucić(...)odparowania wody. Ustawić piekarnik na 180 stopni. Rozkroić cukinię wzdłuż, wydrążyć miąższ, pozostawić około 1,5 cm brzeg. Pomidora sparzyć, obrać skórkę i pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w kostkę. Wszystko wsypać do miski, składniki z patelni również, wymieszać wszystko. Posiekać natkę pietruszki, chili, zatrzeć parmezan, dodać do miski, wymieszać. Farszem wypełnić cukinię, wstawić do rozgrzanego piekarnika na około
cooklifepierś z kurczaka 2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1/3 łyżeczki sody 1 jajko olej do głębokiego smażenia 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ryż 1/2 zielonej części cebulki dymki ½ marchewki ½ papryki 3-4 grzyby mun (opcjonalnie) ½ papryczki chili 2 łyżki ziaren sezamu Marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki sosu sojowego kilka kropel oleju sezamowego(...)octu ryżowego Przygotowanie: Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Papryczkę chilli drobno siekamy. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na co najmniej 10 minut, aby zmiękły. Skrobię kukurydzianą przesypujemy do woreczka, dodajemy
Mania Gotowaniaprzez 3 dni (bez pasteryzacji). Doskonała do obiadu, ale nadaje się też do kanapek. Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1 cebula 2 marchewki Zalewa: 1 łyżka musztardy 1/4 - 1/2 szklanki octu 1 niepełna szklanka oleju 1/2 szklanki wody 1/2 łyżki soli pieprz 1/4 - 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Kapustę poszatkować(...)Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać. Wymieszać. Składniki zalewy włożyć do garnka. Proporcje dobrać do indywidualnego smaku. Całość zagotować i przestudzić. Lekko ciepłą zalewą zalać kapustę, marchew i cebulę. Można podawać niemal od razu (dobrze jednak, jak składniki przynajmniej przez kwadrans się przegryzą), albo przełożyć do słoja i przechowywać
Sto kolorów kuchnikilkunastu minutach... Polecam więc zrobić ją z podwójnej porcji. Surówka z kapusty Proporcje dla 4-5 osób Czas przygotowania (wraz z macerowaniem): 7 godzin Składniki: 1/2 główki kapusty 2 marchewki 2 średnie cebule Zalewa: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki octu 10% 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 2 łyżki musztardy 1 łyżka soli. Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę
Kulinarne przygody GatitySkładniki (na 2-3 porcje):500 gram piersi kaczki- są to 2 piersigrubo zmielony pieprzsól gruboziarnista szklanka żurawiny świeżej 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny 4 ziemniaki 1 marchewka 1 upieczony burakdwie łyżki mioduszczypta papryki słodkiej, chili oraz majeranku i tymianku Pieczona pierś kaczki Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze na skos. Następnie(...)dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (można równocześnie z kaczką piec). Ostatni szlif...Upieczonego buraczka ścieram na tarce o dużych oczkach, marchewkę również. Upieczoną, pokrojoną pierś kaczki podaję z upieczonymi ziemniaczkami, sosem żurawinowym oraz startymi warzywami. Gotowe
Mango Papajakurczaka podzieliłam na dwie części. Zostały zamarynowane w brytfannie Toscana od Florina . Składniki -nogi z kurczaka -ugotowane na parze ziemniaki -groszek zielony mrożony lub z puszki -włoszczyzna mrożona + marchewka pokrojona w słupki -bazylia -oliwa z oliwek -sok z cytryny -sól -sycylijska sałatka znajdziecie ją TUTAJ -ocet winny z czerwonego wina -przyprawy Skworcu- pieprz ziołowy + Karahi Chicken Masala Wykonanie jest(...)lodówki , niech się to wszystko pięknie przegryzie. Na drugi dzień dodaj tylko octu winnego z czerwonego wina. Wsyp niedużą ilość włoszczyzny i wymieszaj z kurczakiem. Dodaj marchewki pokrojonej w słupki a na wierzch gorszku zielonego oraz bazylię. Orginalnie Lucia ,dodawała jeszcze suszonej szałwi i rozmarynu, bo według Sycylijczyków , kurczak + ziemniaki , to ciężkostrawna potrawa. Zamknij pokrywę i włóż do piekarnika nagrzanego
Z Kuchni Do KuchniDoskonałe dietetyczne danie. Gotowanie na parze zachowuje wszystkie właściwości warzyw, a ryba jest mięciutka. SKŁADNIKI 50 dag łososia 1 mały brokuł 1 marchewka pół pora ( twarda część) sól, pieprz sok z połowy cytryny 2 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki musztardy WYKONANIE Gotujemy na parze. Do naczynia wkładamy łososia przyprawionego solą i pieprzem. Brokuł rozdzielamy(...)różyczki i wkładamy na rybę. Do tego por pokrojony w talarki, marchewka w paski lub talarki. Wszystko nakrywamy i gotujemy ok 20 min. Sos przyrządzamy z wyciśniętego soku z cytryny, jogurtu , musztardy. oraz z pora , który gotował się w garnku. Pora blendujemy. wszystko mieszamy. Można lekko posolić. Podajemy łososia polanego sosem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie Ewyguściki. Ja jednak pozostanę przy zupach kremowych. Lubię tą gładką strukturę, gęstą, aromatyczną. A jak chcę pochrupać - posypuję zupę prażonymi nasionami lub zajadam ją z grzanką ;)Składniki:* 350 g marchwi* 100 g selera* 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego* 1 łyżka masła* 1 łyżka oliwy z oliwek* 1 łyżeczka ziaren kolendry* 1 łyżeczka kminku lub lepiej kuminu* świeże liście kolendry(...)suchej patelni podgrzać ziarna kolendry i kminku/kuminu. Uprażone ziarna rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy. Przyprawy dodać do warzyw, zwiększyć ogień i smażyć, aż marchew i seler zaczną się rumienić.Do podsmażonych warzyw wlać bulion - gotować do momentu, aż warzywa całkiem zmiękną.Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Dodać
kolorowotorcikowojest wielkim fanem tejże zupy i ugotowałam ją dla niego (i dla siebie przy okazji) S kładniki: kawałek mięska na wywar słoik przecieru szczawiowego 2 marchewki pietruszka liść laurowy ziele angielskie śmietana 18% gotowane jajka Wykonanie: Do zimnej wody wkładamy mięso:może być to kawałek żeberka lub kilka skrzydełek (w zależności od tego co mamy(...)zupki),marchew, pietruszkę,liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu 30 minut, do miękkości mięsa. Następnie mięsko i warzywa wyjmujemy, dodajemy przecier szczawiowy oraz startą na oczkach marchewkę i gotujemy ok 20 minut. Doprawiamy solą do smaku oraz śmietanką. Ja gotuję osobno drobny makaron, wiele osób zajada szczawiową z ziemniakami- kwestia upodobania. Osobno gotujemy jajka,kroimy na ćwiartki
Walijskie PichcenieSkładniki: sałata lodowa marchewka pietruszka kawałek białej kapusty pół ogórka zielonego pomidor por koperek sól odrobina cukru 2-3 łyżeczki oleju Wykonanie: Kapustę białą szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, sałatę kroimy na paski, por kroimy na półtalarki, ogórek i pomidor w kostkę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i cukrem i odstawiamy do lodówki na ok 2h. Surówkę wykorzystuję
Walijskie Pichcenieziemniakibiała fasola (używam z puszki)sól, pieprz,ew.cukierodrobina majerankuliść laurowyziele angielskiełyżka koncentratu pomidorowegokoncentrat barszczu czerwonegoWykonanie:Żeberko zalać zimną wodą, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól, gotować 15 minut. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) pokroić w słupki, kapustę białą poszatkować - wszystko wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut, po czym dorzucić pokrojone także w słupki ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw
Walijskie PichcenieSkładniki:kapusta kiszonamarchewkajabłkoselernatka pietruszki lub zielony kopereksól, cukierolejWykonanie:Kapustę szatkujemy. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę, kawałeczek selera i starte ze skórką jabłko. Doprawiamy odrobiną soli, cukru oraz olejem. Dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojoną natkę
Walijskie Pichcenieplastry, oprószamy przyprawą do karkówki, czosnkiem, ostrą papryką. Podsmażamy na oleju z dwóch stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, oraz poszatkowaną na drobnych oczkach marchewkę. Przekładamy do naczynia z mięsem. Na całość nakładamy poszatkowaną kapustę kiszoną i zalewamy tłuszczem od smażenia mięsa i cebuli. Kapustę na wierzchu odrobinę solimy i pieprzymy.Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową
Walijskie PichcenieSkładniki: 1kg schabu bez kości 2 marchewki kawałek pietruszki i selera liść laurowy ziele angielskie odrobina vegety łyżeczka mąki śmietana 18% koperek Wykonanie: Schab kroimy na cm plastry. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą ponad schabem ok 2cm. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, startą na drobnych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy odrobiną vegety. Gotujemy ok 1h, do miękkości schabu. Zaciągamy
Walijskie Pichcenie