marchewka - 20163 przepisów (strona:640/1345)

Domowe śledzie 129

Sylwestra, ale również poprawi nastrój, obniży cholesterol...śledź zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:) Składniki; 12 solonych filetów śledziowych, czerwona cebula pokrojona w krązki, 2 marchewki pokrojone w talarki, 2 gałązki koperku /same listki/, Zalewa; 400 ml wody, 250 ml cukru pudru, 2 liście laurowe, 2 łyżki ziaren pieprzu, 1 łyżka ziaren kolendry, 2 łyżki ziaren gorczycy(...)godzin.  Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na tydzień...smakują bosko:) /źródło "Kuchnia"/ Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej

Anioły w kuchni
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 179

masła 1 ząbek czosnku 3 łyżki mąki pszennej 2,5 szkl.wywaru z warzyw 2,5 szkl. mleka 2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki 1 liść laurowy 1 marchewka grubo starta sól, pieprz natka pietruszki Biskwity serowe 1,5 szkl. mąki pszennej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1\4 szkl. masła 4 łyżki startego parmezanu jajko 1\3szkl(...)miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto sie zarumieni. Do zupy wrzucić marchewkę i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Przybrać natką pietruszki i podawać z ciepłymi biskwitami. Smacznego

Anioły w kuchni
Pasztet z białej fasoli 143

Chcesz upiec pyszny pasztet...zapraszamy do wypróbowania tego przepisu;) Składniki; 1/2 kg fasoli, 5 cebul, 2 marchewki, 5 jaj, bułka tarta, 2 liście laurowe, przyprawa do dań z fasoli, curry, gałka muszkatołowa, kumin rzymski, ziele angielskie, olej, sól, pieprz, Wykonanie; Fasole namaczamy we wodzie na około 12 godzin. Po tym czasie gotujemy ją w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych(...)Odcedzamy. Cebule pokroić i zeszklić na oleju. Doprawić sola, pieprzem i curry. Marchewkę ugotować i zemleć razem z fasolą i zeszkloną cebulą. Całość doprawić przyprawami. Do przestudzonej masy dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej foremki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku /wcześniej do 200 stopni/ w temp. 180 st. przez ok. 30-40 minut. Pasztet

Anioły w kuchni
PROSTE WARZYWNE CURRY - finezja smaku! ACH! 357

już się skończyło;-) Pomimo, że bardzo je lubię, pomimo iż jest pyszne - czas na inne rarytasy;-) A co! Składniki: ok 1,20 kg warzyw (u mnie 2 ziemniaki, 2 marchewki, papryka czerwona, puszka pomidorów, 6 różyczek kalafiora, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, pół szklanki groszku mrożonego, jak jest sezon na fasolkę szparagową, dodaję ją również) puszka cieciorki gotowanej(...)patelni na odrobinie oliwy bądź oleju rzepakowego. 2. Podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawami przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy puszkę pomidorów, paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewki w półtalarki oraz różyczki kalafiora. Zalewamy 1 szklanką wody. Dodajemy kostkę BIO oraz soczewicę i gotujemy 20 min. na małym ogniu sporadycznie mieszając. 3. 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy

Restauracyjka Literacka
Krem z kalafiora. 265

Pyszne, jesienne, rozgrzewające, idealne. :) Więcej nie trzeba mówić. Składniki: 1 duży kalafior 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 6-8 ziaren pieprzu 4-5l wody 1 łyżeczka soli kromka pieczywa razowego ostra oliwa jogurt naturalny Do garnka wlewam wodę. Wrzucam obraną marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Gotuję warzywa

Brzuszki Łakomczuszki
Falafel w tortilli z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym! CUUUDOOOO!!!! 592

wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy w 180 C 15 min (do zarumienienia). Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 spore marchewki Dressing: sól, pieprz 4 łyżki oleju lnianego/oliwy/oleju rzepakowego (u mnie olej lniany) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka miodu/syropu z agawy (u mnie syrop) 1 spora łyżeczka ulubionej musztardy(...)Wszystkie składniki dressingu mieszamy w miseczce najlepiej używając do tego trzepaczki do jaj. Kapustę szatkujemy drobno, przyprawiamy solą i odstawiamy na chwilkę, aby zmiękła. Pozbywamy się nadmiaru soku. Marchewkę ścieramy na małych oczkach. Łączymy z kapustą i drssingiem. Odstawiamy na chwilunię, aby się przegryzła;-) MISTRZOWSKI Sos czosnkowo-ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu (u mnie light) 3 ząbki

Restauracyjka Literacka
Wiejska Zupa z Czarną Fasolą 153

plasterkach 1 laska kiełbasy wędzonej 1 średnia cebula, posiekana 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 100 g pora, pokrojonego w pół księżyce 1 opakowanie (450 g) mini marchewek IGLOTEX 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka kminu rzymskiego , roztartego w moździerzu 1 łyżeczka nasion kolendry utartych w moździerzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 gałązki rozmarynu świeżego(...)kiełbasy i boczku podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę, pora w półksiężyce i łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki. Smażyłam do momentu, w którym stały się miękkie. Dodałam mini marchewki bez uprzedniego rozmrażania ich oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyłam około 2 minut. Wsypałam kmin rzymski, kolendrę i paprykę. Następnie do garnka włożyłam namoczoną dzień wcześniej czarną fasolę, wysmażony boczek

Blondynka Gotuje
Prezenty od Christophera - kto chce OBA MA 178

zapomniałem o kryjówce. Dzisiaj mam prezent -- opakowanie "Dla Niej" i "Dla Niego" .Wnętrze do wypełnienia wg upodobań. . Dla Wszystkich którzy zapomnieli przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 1 duży ziemniak 1 mały seler 4 kiszone ogórki 1 jabłko 1 cebula 5 jajek ugotowanych na twardo 0,25 dkg  blanszowanego  groszku zielonego ( groszek mrożony(...)sól pieprz 1 łyżka musztardy 6 łyżek majonezu (według smaku)  Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Jajka ugotować na twardo i obrać. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Wymieszać całość w dużej misce, dodać blanszowany zielony groszek, jabłko – (zetrzeć na tarce ),  sól i pieprz do smaku, musztardę i majonez. Sałatkę jarzynową dobrze wymieszać

Kulinarny karnet Christophera
Pomidorowo warzywny mix 118

Pomidorowo warzywny mix  . 1 kg świeżych pomidorów 1 puszka pelati   1/2 średniego selera 2 pietruszki 1 mały por   2 marchewki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowy ,sól 1 litr bulionu mięsnego śmietana na wierzch Seler ,pietruszkę ,marchewki ,por pokroić i zalać bulionem. Zacząć gotować. Pokrojoną cebulkę zeszklić i dodać do garnka

Kulinarny karnet Christophera
Watruszki z ziemniaków z warzywami. 158

Dobrze smakują też z grzybami. Danie odpowiednie dla wegetarian ,a mięsożercy  (jak ja) dorzucają kawałek   "czegoś tam". 8-10 ziemniaków 1 jajko 20 dag kalafiora 2-3 marchewki 3 łyżki groszku zielonego 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki wody sól, pieprz 3 łyżki sera żółtego tartego Sos beszamel 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 150ml(...)mąki i masła ,po czym rozprowadzić ją stopniowo wlewanym, gorącym mlekiem. Doprawić do smaku. Z ziemniaków i jajka zrobić puree doprawić solą i pieprzem. Różyczki kalafiora i małe kawałki marchewki przesmażyć na maśle, wlać trochę wody i smażyć do jej odparowania. Dodać groszek ,jeżeli mrożony to wrzucić na moment do wrzątku. Z puree ziemniaczanego uformować dosyć grube

Kulinarny karnet Christophera
Fricassee z piersi kurczaka. 1234

smaku fricassee ,czyli staroświeckiej pysznej potrawki ,decyduje soczystość mięsa i muślinowy biały sos. Potrawkę robimy zawsze z delikatnych ,białych mięs  i obowiązkowo na półmisku  powinna się znaleźć marchewka, zielony groszek ,pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny(...)wsypać kapary. Mięso ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać połową sosu ,obłożyć warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min. Resztę sosu podać w sosjerce. Ja dodałem plastry marchewki i pora uduszone  na maśle al dente, posypane przyprawą "Zantar" -mieszanka: tymianek, sezam, koper włoski, kolendra, sumak, cumin, trawa cytrynowa

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz na warzywach z cytrynką w papilotach. 168

Składniki:  2 filety ze świeżego dorsza 1 mała cukinia 2 marchewki 20 dag pieczarek ½ cebuli 2 plastry cytryny 2 łyżki śmietany kremowej 2 szczypty kolendry 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz 2 kawałki pergaminu 1 łyżka oleju Wykonanie: Filety dorsza posypać solą i pieprzem. Cukinię i marchewki pokroić  a’la  Julienne ,pieczarki w plasterki ,cebulkę posiekać

Kulinarny karnet Christophera
Ryba po włosku. 176

Fish in Italian. Składniki. 2 filety z ryby ( leszcz, dorsz)  2 marchewki 1 cukinia 1 szalotka 1/2 cytryny 50g spaghetti 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz Wykonanie. Marchewki obrane i cukinię pokroić w długie paseczki ,grubości spaghetti i ugotować  al dente. Nie rozgotować. Dwie łyżki warzyw trochę pokroić i wymieszać z posiekana

Kulinarny karnet Christophera
Potrawka z pora na kwaśno. 172

pora zachwyciła mnie swoim odmiennym smakiem od dotychczasowych propozycji. Można jeść jako samodzielne danie, ale jest też doskonałym dodatkiem do kofte lub kurczaka.   Składniki. 30 dag pora 2 marchewki 1 cebula 100g ryżu 1/2 cytryny 1/2 pomarańczy sól, pieprz 2 łyżki oliwy Wykonanie. Wybieramy por raczej cieńszy i kroimy w 3 cm kawałki. Marchewkę kroimy w talarki, a cebulę

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak w potrawce. 397

Chicken fricassee. Składniki. 3 szt . udziec z kurczaka 2 marchewki 1 kostka bulionowa 2 liść laurowy 3 ziele angielskie Sos. 1 łyżka masła 1 łyżka mąka 100 ml. bulion 100 ml. śmietana 36 % 10 dag świeży agrest 5 dag rodzynki 1 łyżeczka cukier sól pieprz sok z cytryny  Wykonanie. Kurczaka ugotować w  bulionie z dodatkiem liścia laurowego(...)przelać przez sito, owoce osączyć. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając dolać bulion, a następnie śmietanę. Sos się zagęści i wtedy dodać agrest, rodzynki i marchewkę. Dosmakować, dodać cukier, pieprz i w miarę potrzeby sok z cytryny. Na koniec do sosu wkładamy udziec z kurczaka. Całość podgrzewamy i podajemy z ryżem

Kulinarny karnet Christophera