marchewka - 20163 przepisów (strona:640/1345)

wieprzowina po francusku z kurkami... 138

Składniki: łopatka bez kości 1,5 kg, oliwa 8 łyżek, pieprz biały mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, marchew 4 sztuki, cebula 2 sztuki, cukinie małe 1 sztuka, kurki mrożone 20 dag,zioła prowansalskie 1 łyżeczka, woda 1 szklanka, seler nać 2 łodygi łopatkę umyć, osuszyć i natrzeć kucharkiem, pieprzem białym i na 2 godziny do lodówki w rondlu rozgrzać(...)oliwę i z każdej strony zrumienić łopatkę, mięso wyjąć na talerz wsypac pokrojoną w talarki marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię, kawałeczki łodyg selera, kurki zamrożone - wszystko podsmażać z 5 minut mieszając włożyć do warzyw łopatkę, wsypać zioła prowansalskie, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa taka łopatka jest dobra na ciepło na obiad i na zimno

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-udziec indyka z kością z marchewką,papryką,czosnkiem,cebulą... 209

Składniki: udziec z indyka 1,5 kg, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, oliwa 8 łyżek, marchew 10 sztuk, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 2 sztuki, papryka 3 sztuki, papryczka chilli 1 średnia, woda 1,5 szklanki, seler nać 3 łodygi udziec z kością i skórą umyć, osuszyć i dobrze natrzeć przyprawą do gulaszu, do lodówki na kilka godzin lub całą(...)szybkowara wlać oliwę i z każdej strony zrumienić udziec i na dnie garnka na skórze położyć wsypać pokrojoną w talarki grubsze marchew, pokrojone papryki: zielona, żółta, czerwona i chilli, cebule, liście selera wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zagotowania gotować na małym ogniu z 45 minut, szybkowar zostawić aby ciśnienie samo spadło ok. 15 minut szybkowar teraz otworzyć, wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Tajska kuchnia: zupa z kurczakiem 193

Składniki: filet z piersi kurczaka ok.200g marchewka cebula skórka cytrynowa kawałek imbiru kawałek kapusty pekińskiej szklanka mleka kokosowego olej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, kolendra makaron ryżowy   Na patelni podsmażamy na oleju: pokrojonego w kostkę kurczaka, przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy. Na patelni po mięsie lądują warzywa: marchewka skrojona w słupki, cebula i kapusta w plastrach oraz

prawdziwe jedzenie
Zupa marchwiowo-dyniowa z suszonymi pomidorami 115

Marchew i dynia to jedno z moich ulubionych jesiennych połączeń. A zupa z nimi to doskonały sposób na rozgrzanie się w chłodny jesienny dzień :) 4 porcje: 4 marchewki mała pietruszka dymka ze szczypiorkiem szklanka puree z dyni łyżka masła łyżka posiekanej pietruszki łyżeczka ziarenek smaku uniwersalnych WINIARY szczypta pieprzu 4 plasterki suszonych pomidorów z oleju z ziołami tarty ser pecorino(...)romano jogurt naturalny Marchewkę i pietruszkę ścieramy. Dymkę ze szczypiorkiem siekamy. Podsmażamy je około 5 minut na maśle po czym zalewamy litrem wody. Gotujemy do miękkości, przyprawiamy a następnie miksujemy na gładko, dodajemy puree z dyni i gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z plasterkami suszonych pomidorów pokrojonymi w paseczki oraz z jogurtem i niewielką ilością sera pecorino. Smacznego :) function load

Mienta blog
Pasztet z królika Babci Anieli 196

całości, ok 1.5 kg  40 dag wątróbki wieprzowej lub indyczej 20-25 dag surowej słoniny 50 dag karkówki 2 czerstwe bułki lub 3 kromki chleba gałka muszkatołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 4-5 ziaren pieprzu czarnego 5 jaj sól maga smalec do obsmażenia wątróbki Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Królika(...)wkładamy do dużego garnka razem z karczkiem, marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą, gotujemy godzinę, potem wyciągamy na talerz i studzimy wszystkie składniki.  2. Bułki zalewamy ciepłym rosołem i odstawiamy do namoczenia. Wątróbkę obsmażamy na patelni z odrobiną soli, studzimy. Mięso z królika dokładnie obieramy i wraz z warzywami, wątróbką i karkówką mielimy minimum dwu krotnie

Apetyczna babeczka
Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem 221

brukselki  300 g żółtej fasolki szparagowej  1/4 kalafiora  kilka ziaren ziela angielskiego  kilka ziarenek jałowca  3 listki laurowe  3 średnie marchewki   2 małe pietruszki  sól i pieprz  Przygotowanie:  Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki

Moja smaczna kuchnia
Sok z dyni 164

składniki mineralne takie jak miedź, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, zawiera również błonnik Dzisiaj smacznie, zdrowo i dietetycznie... Składniki: • 1 banan, • 2 jabłka,  • 2 marchewki, • 500 g  dyni • 100 g cukru • 800 ml wody • szczypta cynamonu Do garnka włóż marchewki, banana, jabłka oraz dynię.Zasyp cukrem, dodaj szczyptę cynamonu i zalej wodą.  Zagotuj, a następnie zmniejsz odrobinę

Anioły w kuchni
Ciasto marchewkowe 124

cukru, 2/3 szklanki oliwy, 1 i 1/2 szklanki mąki, 3/4 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/2 szklanki drobno startej surowej marchewki, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 3/4 szklanki rodzynek, Wykonanie; Rozgrzej piekarnik do temp. 160-165 stopni. Ubij jajka, dodaj cukier i olej. Przesieuj mąkę, sodę, cynamon, sól,gałkę muszkatałową(...)dodaj do ubitych jajek z cukrem i olejem.Wymieszaj. Następnie dodaj marchewkę, orzechy i rodzynki. rzechy mogą być w kawałach lub zmielone.Wymieszaj. Wylej na foremkę. Piec ok 1 godziny...do suchego patyczka. Smacznego

Anioły w kuchni
SOJA ZAPIEKANA Z KAPUSTĄ 163

Bardzo lubimy gotować po wegetariańsku.  Dziś jedna z wariacji na temat pasztetu sojowego ;) Składniki: 450g suchych ziaren soi główka kapusty 2 cebule 1 marchew 5 łyżek płatków owsianych 2 jajka kminek mielony pestki dyni i słonecznika sól, pieprz oliwa Wykonanie: Soję namoczyć na noc, następnego dnia ugotować . Oddzielnie ugotować kapustę i marchew,(najlepiej na parze). Cebulkę zeszklić na oliwie

Anioły w kuchni
Domowe śledzie 119

Sylwestra, ale również poprawi nastrój, obniży cholesterol...śledź zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:) Składniki; 12 solonych filetów śledziowych, czerwona cebula pokrojona w krązki, 2 marchewki pokrojone w talarki, 2 gałązki koperku /same listki/, Zalewa; 400 ml wody, 250 ml cukru pudru, 2 liście laurowe, 2 łyżki ziaren pieprzu, 1 łyżka ziaren kolendry, 2 łyżki ziaren gorczycy(...)godzin.  Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na tydzień...smakują bosko:) /źródło "Kuchnia"/ Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej

Anioły w kuchni
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 176

masła 1 ząbek czosnku 3 łyżki mąki pszennej 2,5 szkl.wywaru z warzyw 2,5 szkl. mleka 2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki 1 liść laurowy 1 marchewka grubo starta sól, pieprz natka pietruszki Biskwity serowe 1,5 szkl. mąki pszennej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1\4 szkl. masła 4 łyżki startego parmezanu jajko 1\3szkl(...)miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto sie zarumieni. Do zupy wrzucić marchewkę i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Przybrać natką pietruszki i podawać z ciepłymi biskwitami. Smacznego

Anioły w kuchni
Pasztet z białej fasoli 139

Chcesz upiec pyszny pasztet...zapraszamy do wypróbowania tego przepisu;) Składniki; 1/2 kg fasoli, 5 cebul, 2 marchewki, 5 jaj, bułka tarta, 2 liście laurowe, przyprawa do dań z fasoli, curry, gałka muszkatołowa, kumin rzymski, ziele angielskie, olej, sól, pieprz, Wykonanie; Fasole namaczamy we wodzie na około 12 godzin. Po tym czasie gotujemy ją w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych(...)Odcedzamy. Cebule pokroić i zeszklić na oleju. Doprawić sola, pieprzem i curry. Marchewkę ugotować i zemleć razem z fasolą i zeszkloną cebulą. Całość doprawić przyprawami. Do przestudzonej masy dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej foremki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku /wcześniej do 200 stopni/ w temp. 180 st. przez ok. 30-40 minut. Pasztet

Anioły w kuchni
PROSTE WARZYWNE CURRY - finezja smaku! ACH! 353

już się skończyło;-) Pomimo, że bardzo je lubię, pomimo iż jest pyszne - czas na inne rarytasy;-) A co! Składniki: ok 1,20 kg warzyw (u mnie 2 ziemniaki, 2 marchewki, papryka czerwona, puszka pomidorów, 6 różyczek kalafiora, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, pół szklanki groszku mrożonego, jak jest sezon na fasolkę szparagową, dodaję ją również) puszka cieciorki gotowanej(...)patelni na odrobinie oliwy bądź oleju rzepakowego. 2. Podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawami przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy puszkę pomidorów, paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewki w półtalarki oraz różyczki kalafiora. Zalewamy 1 szklanką wody. Dodajemy kostkę BIO oraz soczewicę i gotujemy 20 min. na małym ogniu sporadycznie mieszając. 3. 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy

Restauracyjka Literacka
Krem z kalafiora. 262

Pyszne, jesienne, rozgrzewające, idealne. :) Więcej nie trzeba mówić. Składniki: 1 duży kalafior 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 6-8 ziaren pieprzu 4-5l wody 1 łyżeczka soli kromka pieczywa razowego ostra oliwa jogurt naturalny Do garnka wlewam wodę. Wrzucam obraną marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Gotuję warzywa

Brzuszki Łakomczuszki
Falafel w tortilli z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym! CUUUDOOOO!!!! 588

wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy w 180 C 15 min (do zarumienienia). Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 spore marchewki Dressing: sól, pieprz 4 łyżki oleju lnianego/oliwy/oleju rzepakowego (u mnie olej lniany) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka miodu/syropu z agawy (u mnie syrop) 1 spora łyżeczka ulubionej musztardy(...)Wszystkie składniki dressingu mieszamy w miseczce najlepiej używając do tego trzepaczki do jaj. Kapustę szatkujemy drobno, przyprawiamy solą i odstawiamy na chwilkę, aby zmiękła. Pozbywamy się nadmiaru soku. Marchewkę ścieramy na małych oczkach. Łączymy z kapustą i drssingiem. Odstawiamy na chwilunię, aby się przegryzła;-) MISTRZOWSKI Sos czosnkowo-ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu (u mnie light) 3 ząbki

Restauracyjka Literacka

Proponowane wyszukiwania