marchewka - 20163 przepisów (strona:634/1345)

GRZYBOWA 163

wodę odlać. Przełożyć je do małego garnka, zalać wodą, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 1h (do miękkości grzybów). Do drugiego garnku wrzucić starte na oczkach warzywa:marchew, seler, pietruszkę, posolić i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać sklarowane masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją na złoty kolor, po czym dorzucić pokrojone na drobno ugotowane

Walijskie Pichcenie
KIESZONKI SCHABOWE Z FARSZEM 224

naszego apetytu) przyprawa do schabu papryka słodka majeranek pieprz sól słodka papryka 2 jajka bułka tarta 3 plasterki sera żółtego 4 plasterki szynki 1 spora cebula 1 mała marchewka zielenina Wykonanie: Schab kroimy na ok 12mm plastry (taki dobry centymetr). Kostrą końcówką noża nacinamy w naszych plastrach kieszeń i oprószamy je przyprawami (ulubionymi). Przygotowujemy farsz. Smażymy na sklarowanym maśle(...)oleju) cebulkę pokrojoną w kostkę, szynkę i poszatkowaną na najdrobniejszych oczkach małą marchewkę.Dodajemy do farszu przyprawy:sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek. Farsz studzimy, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i zieleninę (szczypiorem, natkę lub koperek - co lubimy i posiadamy). Tak wyglądał u mnie gotowy farsz. Wystudzonym farszem napychamy nasze kieszonki (łyżeczką lub palcami jak wygodniej). Spinamy otwór

Walijskie Pichcenie
POTRAWKA Z KURCZAKA 218

Moja rodzina raczej nie przepada za gotowanym mięskiem, chyba że jest to potrawka z kurczaka z pysznym śmietanowym sosikiem, marchewką i koperkiem ... To fajny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, jednak tym razem specjalnie gotowałam pierś z kurczaka, żeby zrobić potrawkę. Składniki: 500ml rosołu/bulionu 1 podwójna ugotowana pierś 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera 2 łyżki

Walijskie Pichcenie
WARSTWOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM 3189

Składniki:pół dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała filet z kurczakamała puszka kukurydzy (bonduelle takie małe robi :)4 ogórki konserwowe1 marchewka (dla nadania koloru między warstwami)sól, pieprz i przyprawa gyros wedle uznania2 łyżki majonezu1 łyżka keczupolej2 jajkaWykonanie:Mięso pokrojone w kostkę i obsypane przyprawą do gyrosa obsmażamy na oleju.  Podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę do miękkości(...)Podczas, gdy mięso stygnie kroimy kapustę,ogórki.W szklanej salaterce przekładamy warstwami (kolejność wg uznania) mięso, kukurydzę, marchewkę, kapustę - sos majonezow-ketchupowy, ogórek konserwowy, znowu warstwę mięska, naszego sosu, wierzch posypujemy jajkiem startym na oczkach i posypujemy szczypiorkiem. Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu 2h w lodówce - jak się przegryzie :) o ile zdołamy wytrwać do tej pory

Walijskie Pichcenie
GROCHOWA PRAWIE WOJSKOWA 152

Następnie dodać groch do wywaru, ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotować, aż groch będzie miękki. Kiedy groch będzie prawie miękki, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchewkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować aż warzywa zmiękną. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na suchej patelni najpierw podsmażyć boczek, potem dodać kiełbasę z cebulą. Kiedy wszystko

Walijskie Pichcenie
SŁODKO-KWAŚNA FASOLOWA 167

ziele angielskie i żeberka, zalewamy wodą, ok. 1,5 l. Gotujemy fasolę na wolnym ogniu.Po ok. 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę (lub starte na oczkach)warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę. Solimy, ew.dodajemy kostkę rosołową (staram się unikać).Gotujemy ok 10-15min i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba uzupełniamy zupę wodą, aby nie była zbyt gęsta

Walijskie Pichcenie
ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY 186

mnie dziś w formie zupki, z dużą ilością warzyw i obowiązkowo zielonego, młodego koperku...  Pyyycha! Składniki : 1 główka młodej kapusty (ok.1 kg) 3-4 ziemniaki  2 marchewki  1 pietruszka 1 cebula  20 dag boczku wędzoneg0 pęczek koperku liść laurowy ziele angielskie bulion (ja miałam drobiowy) sól, pieprz do smaku Wykonanie : Kapustę szatkujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę(...)marchew i pietruszkę w słupki. W garnku zagotowujemy bulion - ja miałam drobiowy zamrożony, więc go wykorzystałam. Przekładamy poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie.Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy ziemniaki. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek lub 1 kiełbaskę oraz cebulę. Po podsmażeniu całość patelni przekładamy do garnka z zupą.Gotujemy jeszcze ok 10 minut

Walijskie Pichcenie
KUJAWSKI KAPUŚNIAK 194

mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub tylko z chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapusniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą" (wikipedia) Uwielbiam kapuśniak... taki domowy na żeberkach i kiszonej kapuście. Ten który robię jest tak pożywny, gęsty(...)sycący, że z powodzeniem zastępuje danie jednogarnkowe :)   Składniki: o.80 kg kiszonej kapusty 60dkg żeberek wędzonych 3 marchewki pietruszka kawałek selera   kawałeczek wędzonego boczku szklanka kaszy jęczmiennej 4 średnie ziemniaki 1 cebula sól, pieprz,  majeranek liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Z żeberek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodając, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kiszoną pokroić i podgotować

Walijskie Pichcenie
WIOSENNA JARZYNOWA Z GROSZKIEM I KALAFIOREM 150

kolację, jeśli lubimy zjeść wieczorem coś ciepłego... Widząc młody groszek nie mogłam się oprzeć, żeby nie kupić.... mimo.. niestety wysokiej ceny :( Składniki: 4 skrzydełka 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka kawałek selera naciowego pół szklanki młodego groszku 3 młode ziemniaki 5-6 różyczek kalafiora, natka pietruszki sól i pieprz.    Wykonanie:  Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte(...)skrzydełka - gotujemy 15 minut po czym dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki,różyczki kalafiora,seler naciowy pokrojony w kostkę. Gotujemy kolejne 15 minut i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz groszek. Całość gotujemy jeszcze chwile, aby ziemniaki zmiękły, ale nie rozgotowały się. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy  posiekaną natkę pietruszki

Walijskie Pichcenie
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE JARZYNOWYM 208

oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.W osobnych garnku na łyżce oleju (sklarowanego masła) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy, kawałek czerwonej papryki oraz startą na małych oczkach marchewkę. Następnie podlewamy odrobiną bulionu, przekładamy z patelni nasze pulpeciki i całość gotujemy ok 20-25 min. Następnie zaciągamy sosik mąką, dodajemy śmietanę, groszek i kukurydzę, doprawiamy całość solą i pieprzem

Walijskie Pichcenie
INDYK W SOSIE ŚMIETANOWYM 171

małej ilości oleju z każdej strony tylko kilka minut, w celu zamknięcia porów. Podsmażone  mięso zalewamy bulionem, tak aby zakrył mięso; dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę 1 marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.W szklance mieszamy 2 łyżki mąki z wodą i zaciągamy nasz sos. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt naturalny

Walijskie Pichcenie
CHŁODNIK Z BOTWINKI 151

bardzo.  Może więc zrobić jej troszkę inną, chłodną odmianę? :)  I takim to sposobem upichciłam po raz pierwszy w życiu chłodnik z botwinki :) Składniki: 2 pęczki botwinki 2 marchewki 3 ziemniaki sok z połowy cytryny 3 małe ogórki gruntowe koperek szczypiorek ziele angielskie liść laurowy maślanka lub kefir łyżka śmietany 12% sól,pieprz,cukier do smaku jajka ugotowane(...)twardo Wykonanie: Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, ziemniaki również. Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z buraczkami. Wrzucamy wszystko do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy odrobiną cukru, pieprzu i soli,zostawiamy do ostudzenia. Ogórki obieramy, siekamy w kostkę lub trzemy

Walijskie Pichcenie
KALAFIOROWA Z LANYMI KLUSKAMI 194

sólziele angielskieliść laurowyna lane kluski:2 jajka3 łyżki mąkiszczypta soliWykonanie: Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 15 min, po czym dorzucamy warzywa: marchewkę, seler, seler naciowy i kalafior podzielony na różyczki. Solimy i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są już miękkie wyjmujemy je, kroimy w kostkę, wrzucamy ponownie do zupy, skrzydełka wyjmujemy, obieramy

Walijskie Pichcenie
ZUPA Z MŁODEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ Z KLOPSIKAMI 168

klopsików z metki wędzonej (szybka wersja dla pracujących).  Taka zupa - prosta i zwyczajna jest, przynajmniej dla mnie zawsze ucztą. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 4 młode ziemniaki 2 marchewki 1  pietruszka kawałek selera bulion drobiowy (lub mięsko do ugotowania bulionu)  ziele angielskie  liść laurowy sól pieprz pół łyżeczki cukru do smaku ew. maggi jeśli ktoś lubi(...)lubię) świeży koperek 1 mała wędzona metka łyżka słodkiej śmietanki Wykonanie: Do bulionu drobiowego (ja miałam ugotowany wcześniej i zamrożony) dodajemy    umyte i pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler. Z fasolki obcinamy końce, kroimy na kawałki i również dorzucamy do całości. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy

Walijskie Pichcenie
POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z RYŻEM 188

paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy,pokrojoną marchewkę, pietruszkę i gotujemy ok 20minut. Po tym czasie wlewamy sok pomidorowy oraz zawartość naszej patelni. Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką  i ostrą paprykę. Zasypujemy ryżem i gotujemy ok 30 minut

Walijskie Pichcenie