marchewka - 20163 przepisów (strona:643/1345)

Zupa brokułowa z czosnkowymi grzankami 156

tego prażone migdały i czosnkowe grzanki. Harmonia smaku!. Płatki migdałów można kupić na stronie www.Skworcu.com.pl Składniki; duży brokuł lub dwa małe ok. 2 litrów esencjonalnego bulionu 2-3 ziemniaki marchew 1/4 selera lub 1/2 pietruszki migdały w płatkach  oliwa z oliwek ocet Grzanki: 4-5 kromek chleba masło lub oliwa 4-5 ząbków czosnku 1. W rondlu rozgrzewamy oliwę(...)Warzywa kroimy na drobno, brokuł wykorzystujemy w całości razem z środkiem. Pokrojony brokuł, marchew, ziemniaki i selera wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i zasmażamy kilka minut, żeby podkręcić smak zupy. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i od razu dodajemy ok. 2 łyżek octu jeśli zależy nam na intensywnym kolorze zupy. Gotujemy do miękkości, miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku. 2. Obrany czosnek

Apetyczna babeczka
Sajgonki z wieprzowiną i makaronem chińskim 213

składników do kuchni orientalnej znajdziecie na stronie www.sklep.naSushi.pl . Składniki na ok 20-24 sztuki : 6-7 suszonych grzybów mun 12-15 dag makaronu chińskiego 2 ząbki czosnku 1 duża marchew lub dwie małe 40 dag mielonej wieprzowiny 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego świeży imbir, ok. 2 - 3  cm korzenia do starcia 1 mała cebula natka pietruszki(...)ostudzić i drobno posiekać. 2. Makaron wrzucić do lekko osolonej gotującej się wody i gotować 2-3 minuty, odcedzić, wystudzić. Następnie drobno pokroić. 3. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Marchew i imbir zetrzeć na drobnej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić. Wszystkie składniki obsmażać na oliwie, dołożyć również grzyby. Smażyć razem przez kilka minut, dodać mięso, dalej obsmażać. Na koniec

Apetyczna babeczka
Sos grzybowy z ogórkiem, papryka i jogurtem 145

borowików, co dodatkowo podkręca smak i nadaję fantastyczny aromat. Oliwę najwyższej jakości możecie kupić w Hiszpańskich Delikatesach . Składniki na sos;  średni durszlak grzybów, ok. 1,2 kg 1 marchew 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki szczypta imbiru 4 czerwone cebule 2-3 kiszone ogórki szklanka jogurtu naturalnego 2-3  łyżki mąki pszennej sól pieprz(...)umyć pod bieżącą wodą. Grzyby obgotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 20 minut, odcedzić, przestudzić i pokroić.  2. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Drobno kroimy cebulę i marchew,  blanszujemy na oliwie. Dodajemy pokrojone grzyby, podlewamy wodą i dusimy wszystko razem do miękkości warzyw ok. 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Ogórki kroimy w drobną kostkę

Apetyczna babeczka
Ogórki konserwowe łagodne 178

Klasycznych ogórków konserwowych nie może zabraknąć w zapasach na zimę. Tym razem w łagodnej zalewie wg. przepisy siostry Anastazji. Po przyprawy wybierzcie się na stronę www.Skworcu.com.pl . Składniki: ogórki - małe marchewka koper czosnek ziarna gorczycy ziarna ziela angielskiego liście laurowe Zalewa: 1/2 szklanki octu 10% 4 szklanki wody 5 - 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżki soli 1. Ogórki oczyścić, ułożyć(...)słoikach. Do każdego słoika dodać łodygę kopru, 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, ćwiartkę cebuli i kilka plasterków marchewki, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy. 2. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i przestudzić. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i gotować słoiki do momentu zmiany barwy ogórków. Z 10 kg ogórków, wychodzi ok. 20 litrowych

Apetyczna babeczka
Bielaczek pozrastany marynowany, czyli gratka dla grzybiarza! 100

grzyby leśne,  w tym przypadku bielaczek pozrastany sok z cytryny, w zależności od ilości obgotowywanych grzybów, od 1/2 cytryny do całej sztuki sól gruboziarnista Zalewa: 1 cebula 1 marchewka 500 ml wody 3/4 szklanki octu 10% 10 dag cukru liść laurowy ziele angielskie 1. Grzyby oczyścić, nóżki odciąć,  do marynowania zostawiamy same kapelusze, najlepiej małe grzyby(...)Bielaczki obgotowujemy w osolonej wodzie z sokiem z cytryny przez ok 20 minut, odcedzamy. 3.  Gotujemy zalewę razem z pokrojoną marchewka i cebulą oraz przyprawami. 4.  Do słoiczków nakładamy grzyby, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 40 minut. Wszystkie przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl

Apetyczna babeczka
Sałatka z kapustą, ogórkiem i pomidorami 181

Składniki: 1  kg czerwonych pomidorów Limo 1  kg żółtych pomidorów Limo 1 kg cebuli  1 kg ogórków gruntowych  1 kg kapusty białej  1/2 kg marchewki 4 ząbki czosnku 20 dag cukru 1 szklanka octu winnego 6% 2 łyżeczki soli 1 małe opakowanie pieprzu ziołowego kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych  Po przyprawy zajrzyjcie(...)stronę www.Skworcu.com.pl 1. Pomidory, ogórki, cebulę i kapustę poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć, dodać 2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc. 2. Następnie odcisnąć powstały sok, dodać cukier, ocet, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować chwilę do lekkiego zmiękczenia kapusty. Gorącą sałatą napełniać słoiki

Apetyczna babeczka
Marchewkowy paszet z czerwoną soczewicą 142

świeżo upieczony chleb i cóż pasztet został srogo nadjedzony!. Jest pyszny, ale polecam  odstawić go jednak do ostudzenia.  Składniki do dużą keksówkę lub dwie małe: 5 dużych marchewek 40 dag czerwonej soczewicy 3 cebule 4-5  ząbków czosnku 2 jaja garść słonecznika 5 dag orzeszków piniowych  4-5 łyżek otrębów żytnich lub pszennych 5-6 suszonych(...)przyprawami przez 20-25 minut, aż się dobrze rozgotuje. Odcedzić i wyjąć przyprawy. 2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebule i czosnek. Na tarce zetrzeć marchewki i dodać do cebuli, dusić razem, aż marchew zmięknie, na końcu lekko podsmażyć. Dodać odcedzoną soczewicę, jaja, otręby, suszone pokrojone pomidory, wszystkie zioła i przyprawy, smażyć razem przez kilka minut

Apetyczna babeczka
Domowa vegeta 241

zbierałam się do zrobienia vegety już baaaardzo długo. W końcu wyszła mi przypadkiem. Jak? Robiłam warzywny farsz do papryk. Jak już mój T. starł mi te wszystkie marchewki, selery i pietruszki,  które mu przygotowałam, okazało się, że nie mam aż tylu papryk, żeby pomieścić farsz :) No więc wzięłam co zostało, rozłożyłam na folii aluminiowej i za niedługo miałam już(...)niedawno zrobiłam przypadkiem :) ) W związku z tym, że vegetę robiłam z resztek nie mogę podać dokładnych ilości.  Proporcje warzyw są mniej więcej takie jak się daje na rosół. Marchewki Pietruszki Seler Por można dodać cebulę, grzyby i co kto lubi :) Na każde 100 g suszonej włoszczyzny dajemy 1 łyżeczkę czosnku granulowanego 1 łyżeczkę lubczyku suszonego można dodać 1 łyżeczkę

chwile dla mnie
Kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska (dieta Dr. Dąbrowskiej) 277

mnie skręca z ciekawości :) Oryginalny przepis jest niezły, ale dla mnie dość pikantny, pomimo tego, że lubię ostro zjeść. Podaję więc mniejszą ilość chilli. Składniki: 1 kapusta pekińska 2 marchewki 7 rzodkiewek 1 cebula ząbek czosnku niecała łyżeczka płatków chilli 1 cm świeżego korzenia imbiru (niekoniecznie - ja nie dałam) 2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej (u mnie morska) Kapustę szatkujemy(...)marchewki, rzodkiewki, imbir ścieramy na tarce do talarkowania, cebulę i czosnek siekamy. Dodajemy sól, chilli i warzywa ugniatamy rękoma, aż pojawi się sok. Przekładamy do wyparzonego naczynia do kiszenia, na wierzch kładziemy liść kapusty i obciążamy. Smacznego

chwile dla mnie
Makaron warzywny 129

sposób na urozmaicenie i ozdobienie zup, gdy tradycyjny makaron się nam znudził. Jest od niego dużo bardziej dekoracyjny i znacznie mniej znany. Można nim zaskoczyć gości lub rodzinę :) Składniki: marchewka sól pieprz Marchewkę obieramy ze skórki, następnie skrawamy obieraczką podłużne paski. Wrzucamy do lekko osolonej i doprawionej pieprzem wody i gotujemy 2 minuty. W ten sam sposób można zrobić makaron

chwile dla mnie
Zupa-krem warzywna, wegańska (dieta Dr. Dąbrowskiej) 176

Składniki: 0,7 l wody domowa kostka rosołowa warzywna 3 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek  pora mała cebulka sól pieprz cząber, 2 szczypty Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Pora w plasterki. Wrzucamy warzywa do gotującej się wody z dodatkiem kostki rosołowej i przypraw. Gotujemy, aż warzywa będą półmiękki. Miksujemy zupę. Osoby wychodzące

chwile dla mnie
Maki sushi w dwóch smakach i nigiri sushi - najprostsze 287

ryby są świeże. Na razie używam tylko ryb wędzonych. Ale Ci odważniejsi mogą zastąpić wędzoną rybę surową :) Składniki: ugotowany i doprawiony ryż do sushi nori łosoś wędzony awokado szparagi marchewka sól pieprz sos sojowy jasny pasta wasabi imbir marynowany Nigiri sushi przygotowujemy lepiąc z ryżu niewielkie "jajeczka" :) Kładziemy je na talerzu, możemy posmarować delikatnie pastą wasabi i przykrywamy kawałkami wędzonego(...)wasabi).  Najpierw obok siebie, a potem awokado na łososiu i odwrotnie. Zwijamy sushi za pomocą maty bambusowej od strony z nadzieniem do strony bez ryżu. Maki sushi z marchewką i zielonymi szparagami: marchew obieramy i kroimy w słupki, ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy ok. 3 min. w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, doprawiamy pieprzem i grillujemy krótko

chwile dla mnie
Żółto - zielone pesto z liści marchwi 91

nietypową ofertę. Otóż wypatrzyłam na jednej z półek marchew z natką. Nigdy wcześniej nie widziałam w żadnym sklepie takiego zjawiska :)  Od razu wrzuciłam ją do koszyka, bo liście marchewki chodziły za mną już od dłuższego czasu. Na początek zrobiłam z nich pesto. Posiłkowałam się przepisem na pesto z natki pietruszki , zamieniłam tylko dwa składniki i też wyszło smacznie :) Składniki(...)pęczek liści marchewki (bez gałązek) 3 łyżki pestek słonecznika sok z cytryny sól 5 łyżek oliwy z oliwek 2 spore ząbki czosnku Pestki słonecznika namaczamy na co najmniej pół godziny, l iście drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Smacznego

chwile dla mnie
Roladki rybne z kapustą 152

Roladki rybne z kapustą SKŁADNIKI: filet panga -0,5 kg kapusta kwaszona -1 garść marchewka -1 szt cebula -0,5 szt jabłko -1 szt sól i pieprz olej tłuszcz przyprawa do ryb PRZYGOTOWANIE: Filety rybne przekroić wzdłuż, aby powstały z jednego fileta dwa. Oprószyć rybę przyprawą, odstawić na godzinę. Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru kwasu. Jabłko i marchewkę obrać, opłukać

Kuchnia Danusi
Zupa z botwinki z jajkiem 172

przygotować tak pyszną zupkę z jajkiem , myślę że takiej zupy nikt nie odmówi Zupa z botwinki z jajkiem SKŁADNIKI: jajka - 6 szt botwinka -2 pęczki pietruszka - 1 szt marchewka - 1 szt bulion - 2 litry koperek  pokrojony   -2 łyżki śmietana - 1,5 łyżki mąka - 1 łyżeczka ziemniaki -3 szt PRZYGOTOWANIE Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania