marchewka - 20163 przepisów (strona:642/1345)

Placki warzywne pod białą kołderką 240

Składniki: 100 g serka śmietankowego, olej rzepakowy, 4 ziemniaki, ½ małej cukinii, 2 średnie marchewki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 4 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, 1 kopiata łyżka mąki, 4 łyżki ziaren ugotowanej lub konserwowej kukurydzy, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony, szczypta kurkumy. Przygotowanie: Cebulę, ziemniaki, czosnek razem miksujemy, cukinię i marchewkę

Moniki Smakołyki
Gotuj z...#2 Na Wyspach Bergamutach czyli obiad z Panem Kleksem 234

złoto. Mięso pokroiłam w kostkę, obtoczyłam w mieszance mąki i czubricy zielonej, i wrzuciłam na cebulę. Podsmażyłam. Zalałam bulionem i pod przykryciem dusiłam 20min. W tym czasie przygotowałam warzywa- marchew pokroiłam w kostkę, paprykę w paski, a kukurydzę odcedziłam. Do podduszonego mięsa dodałam kolejno marchew, paprykę, kukurydzę i dusiłam dalej, w miarę potrzeby podlewając bulionem. Na końcu doprawiłam imbirem, gałką

bastalena
Zupa ogórkowa z ryżem 711

Sycąca, smaczna....talerz gorącej zupy jest dobry o każdej porze roku :)  Składniki: 1 litrowy słoik ogórków konserwowych lub kiszonych  2 marchewki 1/2 pęczku koperku 20 dag ryżu  2 łyżki mąki  1/2 szklanki słodkiej śmietany ok 2 litrów bulionu liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu sól do smaku Ogórki i marchewki przecieramy na grubej

Apetyczna babeczka
Ciasto marchwiowo - orzechowe 161

łyżeczka proszku do pieczenia 175 g brązowego cukru 3 jajka 175 g masła 1 szk orzechów włoskich posiekanych  1/2 szk zmielonych migdałów 1 i 1/2 szk tartej marchwi 1 łyżka soku z cytryny  Lukier: 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki  soku z cytryny połówki orzechów do dekoracji Pyszne bakalie od skworcu.com.pl Masło i cukier utrzeć(...)żółtku i ucierać, dodać sok z cytryny. Przesiać do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić. Dodać mielone migdały i posiekane orzechy. Białka ubić na sztywno, połączyć ze stratą marchwią, wymieszać, połączyć z ciastem i razem wymieszać. gotowe ciasto dać do wyłożonej pergaminem formy. Piec ok 60 minut w 175C. Po ostygnięciu utrzeć lukier z cukru pudru i soku

Apetyczna babeczka
Sojowa potrawka w pomidorach i chili 191

potrawie zakochałam się po uszy!. Świetnie smakuje i jest bardzo aromatyczna, idealna z pajdą domowego chleba :) Składniki: 30 dag soi puszka krojonych pomidorów pół czerwonej świeżej papryki 2 duże marchewki 3 ząbki czosnku 2 cebule dymki wraz z zieloną częścią garść suszonych pomidorów garść pomidorków cherry chili suszone wg. uznania majeranek 1/2 łyżeczki garam masala pieprz świeżo mielony 2 listki(...)pomidorki cherry, które są nowością znajdziecie na stronie Owocowego Raju Soje namaczamy na 10-12 godzin przed gotowaniem, następnie odcedzamy i gotujemy w nowej wodzie z niewielką ilością soli. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę, cebulę i czosnek w cienkie plastry, rozgrzewamy oliwę na patelni i przesmażamy warzywa. Do gotującej się soi dodajemy obsmażone warzywa wraz z oliwą z patelni, trzy

Apetyczna babeczka
Pasztet z żurawiną i pistacjami 158

udek kurczaka 1 kg wątróbki drobiowej 3 garści obranych  pistacji   3 garści suszonej  żurawiny 2 jajka 1 czerstwa bułka kilka łyżek oleju 2 łyżki masła 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por, biała cześć pół pęczka natki pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa kilka ziaren ziele angielskiego 2 liście laurowy pieprz czarny mielony pieprz kolorowy(...)cytrynowy  do ozdobienia wierzchu sól Mięso opłukać, zalać 2 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumy, dodać obraną i pokrojoną pietruszkę, marchewkę, selera i pora. Osolić, gotować ok. 90 minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Przecedzić na sicie, po ostygnięciu oddzielić mięso od kości. Namoczyć bułkę w rosole. Cebulę obrać, drobno posikać. Podsmażyć na maśle razem

Apetyczna babeczka
Zupa brokułowa z czosnkowymi grzankami 162

tego prażone migdały i czosnkowe grzanki. Harmonia smaku!. Płatki migdałów można kupić na stronie www.Skworcu.com.pl Składniki; duży brokuł lub dwa małe ok. 2 litrów esencjonalnego bulionu 2-3 ziemniaki marchew 1/4 selera lub 1/2 pietruszki migdały w płatkach  oliwa z oliwek ocet Grzanki: 4-5 kromek chleba masło lub oliwa 4-5 ząbków czosnku 1. W rondlu rozgrzewamy oliwę(...)Warzywa kroimy na drobno, brokuł wykorzystujemy w całości razem z środkiem. Pokrojony brokuł, marchew, ziemniaki i selera wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i zasmażamy kilka minut, żeby podkręcić smak zupy. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i od razu dodajemy ok. 2 łyżek octu jeśli zależy nam na intensywnym kolorze zupy. Gotujemy do miękkości, miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku. 2. Obrany czosnek

Apetyczna babeczka
Sajgonki z wieprzowiną i makaronem chińskim 216

składników do kuchni orientalnej znajdziecie na stronie www.sklep.naSushi.pl . Składniki na ok 20-24 sztuki : 6-7 suszonych grzybów mun 12-15 dag makaronu chińskiego 2 ząbki czosnku 1 duża marchew lub dwie małe 40 dag mielonej wieprzowiny 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego świeży imbir, ok. 2 - 3  cm korzenia do starcia 1 mała cebula natka pietruszki(...)ostudzić i drobno posiekać. 2. Makaron wrzucić do lekko osolonej gotującej się wody i gotować 2-3 minuty, odcedzić, wystudzić. Następnie drobno pokroić. 3. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Marchew i imbir zetrzeć na drobnej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić. Wszystkie składniki obsmażać na oliwie, dołożyć również grzyby. Smażyć razem przez kilka minut, dodać mięso, dalej obsmażać. Na koniec

Apetyczna babeczka
Sos grzybowy z ogórkiem, papryka i jogurtem 149

borowików, co dodatkowo podkręca smak i nadaję fantastyczny aromat. Oliwę najwyższej jakości możecie kupić w Hiszpańskich Delikatesach . Składniki na sos;  średni durszlak grzybów, ok. 1,2 kg 1 marchew 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki szczypta imbiru 4 czerwone cebule 2-3 kiszone ogórki szklanka jogurtu naturalnego 2-3  łyżki mąki pszennej sól pieprz(...)umyć pod bieżącą wodą. Grzyby obgotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 20 minut, odcedzić, przestudzić i pokroić.  2. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Drobno kroimy cebulę i marchew,  blanszujemy na oliwie. Dodajemy pokrojone grzyby, podlewamy wodą i dusimy wszystko razem do miękkości warzyw ok. 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Ogórki kroimy w drobną kostkę

Apetyczna babeczka
Ogórki konserwowe łagodne 183

Klasycznych ogórków konserwowych nie może zabraknąć w zapasach na zimę. Tym razem w łagodnej zalewie wg. przepisy siostry Anastazji. Po przyprawy wybierzcie się na stronę www.Skworcu.com.pl . Składniki: ogórki - małe marchewka koper czosnek ziarna gorczycy ziarna ziela angielskiego liście laurowe Zalewa: 1/2 szklanki octu 10% 4 szklanki wody 5 - 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżki soli 1. Ogórki oczyścić, ułożyć(...)słoikach. Do każdego słoika dodać łodygę kopru, 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, ćwiartkę cebuli i kilka plasterków marchewki, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy. 2. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i przestudzić. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i gotować słoiki do momentu zmiany barwy ogórków. Z 10 kg ogórków, wychodzi ok. 20 litrowych

Apetyczna babeczka
Bielaczek pozrastany marynowany, czyli gratka dla grzybiarza! 105

grzyby leśne,  w tym przypadku bielaczek pozrastany sok z cytryny, w zależności od ilości obgotowywanych grzybów, od 1/2 cytryny do całej sztuki sól gruboziarnista Zalewa: 1 cebula 1 marchewka 500 ml wody 3/4 szklanki octu 10% 10 dag cukru liść laurowy ziele angielskie 1. Grzyby oczyścić, nóżki odciąć,  do marynowania zostawiamy same kapelusze, najlepiej małe grzyby(...)Bielaczki obgotowujemy w osolonej wodzie z sokiem z cytryny przez ok 20 minut, odcedzamy. 3.  Gotujemy zalewę razem z pokrojoną marchewka i cebulą oraz przyprawami. 4.  Do słoiczków nakładamy grzyby, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 40 minut. Wszystkie przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl

Apetyczna babeczka
Sałatka z kapustą, ogórkiem i pomidorami 186

Składniki: 1  kg czerwonych pomidorów Limo 1  kg żółtych pomidorów Limo 1 kg cebuli  1 kg ogórków gruntowych  1 kg kapusty białej  1/2 kg marchewki 4 ząbki czosnku 20 dag cukru 1 szklanka octu winnego 6% 2 łyżeczki soli 1 małe opakowanie pieprzu ziołowego kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych  Po przyprawy zajrzyjcie(...)stronę www.Skworcu.com.pl 1. Pomidory, ogórki, cebulę i kapustę poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć, dodać 2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc. 2. Następnie odcisnąć powstały sok, dodać cukier, ocet, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować chwilę do lekkiego zmiękczenia kapusty. Gorącą sałatą napełniać słoiki

Apetyczna babeczka
Marchewkowy paszet z czerwoną soczewicą 146

świeżo upieczony chleb i cóż pasztet został srogo nadjedzony!. Jest pyszny, ale polecam  odstawić go jednak do ostudzenia.  Składniki do dużą keksówkę lub dwie małe: 5 dużych marchewek 40 dag czerwonej soczewicy 3 cebule 4-5  ząbków czosnku 2 jaja garść słonecznika 5 dag orzeszków piniowych  4-5 łyżek otrębów żytnich lub pszennych 5-6 suszonych(...)przyprawami przez 20-25 minut, aż się dobrze rozgotuje. Odcedzić i wyjąć przyprawy. 2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebule i czosnek. Na tarce zetrzeć marchewki i dodać do cebuli, dusić razem, aż marchew zmięknie, na końcu lekko podsmażyć. Dodać odcedzoną soczewicę, jaja, otręby, suszone pokrojone pomidory, wszystkie zioła i przyprawy, smażyć razem przez kilka minut

Apetyczna babeczka
Domowa vegeta 245

zbierałam się do zrobienia vegety już baaaardzo długo. W końcu wyszła mi przypadkiem. Jak? Robiłam warzywny farsz do papryk. Jak już mój T. starł mi te wszystkie marchewki, selery i pietruszki,  które mu przygotowałam, okazało się, że nie mam aż tylu papryk, żeby pomieścić farsz :) No więc wzięłam co zostało, rozłożyłam na folii aluminiowej i za niedługo miałam już(...)niedawno zrobiłam przypadkiem :) ) W związku z tym, że vegetę robiłam z resztek nie mogę podać dokładnych ilości.  Proporcje warzyw są mniej więcej takie jak się daje na rosół. Marchewki Pietruszki Seler Por można dodać cebulę, grzyby i co kto lubi :) Na każde 100 g suszonej włoszczyzny dajemy 1 łyżeczkę czosnku granulowanego 1 łyżeczkę lubczyku suszonego można dodać 1 łyżeczkę

chwile dla mnie
Kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska (dieta Dr. Dąbrowskiej) 281

mnie skręca z ciekawości :) Oryginalny przepis jest niezły, ale dla mnie dość pikantny, pomimo tego, że lubię ostro zjeść. Podaję więc mniejszą ilość chilli. Składniki: 1 kapusta pekińska 2 marchewki 7 rzodkiewek 1 cebula ząbek czosnku niecała łyżeczka płatków chilli 1 cm świeżego korzenia imbiru (niekoniecznie - ja nie dałam) 2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej (u mnie morska) Kapustę szatkujemy(...)marchewki, rzodkiewki, imbir ścieramy na tarce do talarkowania, cebulę i czosnek siekamy. Dodajemy sól, chilli i warzywa ugniatamy rękoma, aż pojawi się sok. Przekładamy do wyparzonego naczynia do kiszenia, na wierzch kładziemy liść kapusty i obciążamy. Smacznego

chwile dla mnie