marchewka - 20163 przepisów (strona:647/1345)

Zupy polskie, czyli zalewajka 242

kwaskowa zupa. Tradycyjnie do moich zup dodaję  domową warzywną pastę bulionową  i w sekundzie mam doskonały bulion. Zupy polskie, czyli zalewajka Składniki: 600 g ziemniaków 1 spora marchewka 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 1 litr bulionu ( na bazie  warzywnej pasty bulionowej ) 1/2 litra   zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany(...)mała cebula odrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy rozgnieciony czosnek, dolewamy zamieszany zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka, po czym zupę zaprawiamy śmietaną. Cebulę kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Paprykarz szczeciński 190

końca udało mi się odwzorować tamten smak, ale i tak przekąska wyszła pyszna.  Paprykarz szczeciński Składniki: 1 wędzona makrela (około 250 g) 50 g ryżu 1 marchewka 1 cebula 4 duże pieczarki 100 g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sok z cytryny sól pieprz szczypta pieprzu cayenne olej do smażenia(...)czym ją rozdrabniamy widelcem. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodając do niej ziele angielskie i listki laurowe. Następnie dodajemy do niej startą na grubej tarce marchewkę, a po chwili starte na grubej tarce pieczarki. Warzywa dusimy, aż będą miękkie, wtedy dodajemy resztę składników i jeszcze chwilę gotujemy. Warzywa odstawiamy do przestygnięcia, po czym dodajemy do nich ryż

Kulinarne przygody Gatity
Pekińska zupa pikantno-kwaśna 198

zawsze do pekińskiej zupy używałam smalcu, tym razem postanowiłam poeksperymentować i się udało ! Pekińska zupa pikantno-kwaśna Składniki: 250 g schabu wieprzowego 1,5 litra bulionu 6 pieczarek 1 marchewka 2 łyżki pokrojonego w paseczki bambusa 1 mała cebula 1,5 łyżki roślinnego smalczyku Smakowita Pajda 2 cm kawałek świeżego imbiru 5 łyżek ciemnego(...)jajko Wykonanie: Schab myjemy i kroimy w cienkie paski. Bulion wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy pokrojony schab i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Marchewkę kroimy w słupki, pieczarki w cienkie plasterki i również wrzucamy do zupy. Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki roślinnego smalczyku Smakowita Pajda i smażymy na nim cebulę pokrojoną

Kulinarne przygody Gatity
Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem 170

przepis mnie zaintrygował...   Inspiracja   ChilliBite.pl . Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem Składniki: 200 g wędzonego boczku w grubszych plastrach 2 łyżki oleju 200 g cebuli 200 g marchwi 700 g ziemniaków 2 puszki kukurydzy 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu   domowej warzywnej pasty bulionowej ) 200 g gęstej śmietany 18% szczypta chili sól pieprz ew. natka pietruszki(...)rozgrzanej patelni smażymy boczek na rumiano. Boczek zdejmujemy, a na patelnię wrzucamy wrzucamy cebulę. Jeśli jest za mało tłuszczu to dolewamy olej. Smażymy do lekkiego zrumienienia i dodajemy marchew, dalej lekko obsmażamy, po czym dodajemy ziemniaki i jeszcze chwile przesmażamy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podsmażone warzywa, boczek i kukurydzę z zalewą.Gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 204

wykorzystałam suszone śliwki szydłowskie. Danie podałam z chrupiącymi chlebkami z patelni.   Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską Składniki: 500 g filetów z podudzia kurczaka 2 cebule 1 marchewka 200 g zielonej fasolki szparagowej 150 g suszonej śliwki szydłowskiej bez pestek 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki ok. 200 ml bulionu sól oliwa do smażenia(...)Mięso przekładamy do tagine, a naczynie ustawiamy na kuchence i podgrzewamy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dorzucamy do niej marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy przez chwilę, po czym przekładamy do tagine. Dolewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki, fasolkę szparagową i pokrojone na pół śliwki szydłowskie, delikatnie

Kulinarne przygody Gatity
Krupnik 147

kasza jęczmienna (jeden woreczek) duża szczypta soli koperek Co robić? 1. Umyć i obrać włoszczyznę, włożyć do garnka razem z zieleniną i zalać wodą.  2. Gotować do miękkości marchewek, wyłowić włoszczyznę, posolić wywar. 3 . Wrzucić do wywaru obrane i pokrojone na mniejsze części ziemniaki. Dodać kaszę (bez plastikowej torebki) i gotować.  4. Na koniec dodać starte na grubych(...)oczkach marchewki 5. Posiekany koperek też można dodać do garnka, ale ja wolę posypać nim zupę tuż przed zjedzeniem . To by było na tyle

Matka Żywicielka
Pyszne i prawdziwe spaghetti bolognese 116

eksperymentował? Jednym z nich jej sos boloński. W mojej kuchni najbardziej ulubiony, ale!!! Robię sos naturalny bez ulepszacza typu torebka sosu Bolognese.  Zachęcam do wypróbowania. SKŁADNIKI 1 duża marchewka 1 cebula 500 g. mięsa mielonego wieprzowe-wołowe lub inne 5 łyżek oliwy 1/2 szklanki wina- czerwonego półwytrawnego 3 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego odrobina cukru 2 ząbki czosnku bazylia(...)świeża, oregano makaron spaghetti WYKONANIE Posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę zetrzeć na tarce do owoców. Na patelnię wlać olej dodać cebulkę i startą marchew.  Dusić pod przykryciem do miękkości często  mieszając. Dodać mielone mięso, smażyć Następnie włożyć  pokrojone pomidory -skórkę sparzyć. Dusić pod przykryciem, ąż pomidory  zmiękną. Wlać wino. Mieszać aż odparuje, następnie dodać przecier pomidorowy

W kuchennym oknie Ewy
Krem z pomidorów z dzikim ryżem i kukurydzą 173

Składniki: 6-7 pomidorów 1 marchewka 3 łodygi selera naciowego szklanka bulionu sól pieprz woreczek dzikiego ryżu puszka kukurydzy zioła prowansalskie Pomidory, marchewkę i seler gotujemy w bulionie do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Blenderujemy na krem. Ryż gotujemy osobno w osolonej wodzie. Dodajemy do kremu, dodajemy również kukurydzę. Całość gotujemy ze sobą kilka minut i ponownie

Mango Papaja
Sałatka z makaronem i pestkami dyni 161

moja propozycja sałatki z użyciem oleju z pestek dyni ze sklepu internetowego www.niwki.pl Składniki : mały brokuł 2 pomidory 1 lub 2 garści ugotowanego makaronu  1 ugotowana marchew 2-3 łodygi selera naciowego po połowie dużego strąka papryki czerwonej i zielonej pół kolby świeżej ugotowanej kukurydzy ziarno sezamu, pestki dyni Na dresing świeże zioła; szczypiorek, natka, tymianek, oregano,estragon sól(...)pieprz mielony prawdziwy łyżka miodu łyżeczka musztardy około 4 - 5 łyżek oleju z pestek dyni Przygotowanie : Pomidory obrać ze skórki, ugotowaną marchew pokroić w kostkę, pomidory również Brokuł gotować krótko, osączyć, podzielić na małe różyczki, umyte papryki pokroić w kostkę Świeżo ugotowaną kukurydzę po ostudzeniu podzielić na ziarnka, a ugotowany makaron dobrze osączyć i ostudzić Wszystkie składniki delikatnie połączyć, wymieszać

Proste Potrawy
Rozgrzewająca zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową 165

cebula 1/4 główki młodej białej kapusty  300 g brukselki  300 g żółtej fasolki szparagowej kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca 3 listki laurowe 3 średnie marchewki  2 małe pietruszki   sól i pieprz  Przygotowanie:  Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej

Moja smaczna kuchnia
Gęsta jarzynowa zupa z brukselką na wrześniowe obiady 198

Jarzynowa zupa z brukselką  Składniki:  duża kość schabowa  1/4 główki młodej białej kapusty  300 g brukselki  3 średnie marchewki  2 małe pietruszki  kilka dużych ziemniaków, obranych  sól i pieprz  Przygotowanie:  Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki razem z ziemniakami kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, a z brukselek usuwamy

Moja smaczna kuchnia
Aromatyczny krem z dyni na słodko 173

Składniki: 4 szklanki obranej, oczyszczonej i startej na drobnych oczkach dyni 100 g (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej, ugotowanej wg przepisu na opakowaniu jedna marchewka, starta na drobnych oczkach litr tłustego mleka 3 łyżki miodu pół łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu Przygotowanie: Dynię i marchewkę gotowałam do miękkości na mleku (około 15-20 minut). Dodałam ugotowaną kaszę jaglaną

Kulinarny Pamiętnik
Spaghetti z pulpecikami 146

bazylii Pulpety: 400 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego/drobiowego) 1/2 cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 dymka ze szczypiorkiem 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Sos: 2 pomidory 1 marchewka 1/2 cebuli sól, pieprz tymianek 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Pulpety: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do mięsa mielonego. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym pokrojoną drobno dymkę(...)Dobrze wyrobić mięsną masę i formować małe kulki. Pulpety podsmażyć na rozgrzanym oleju.  Sos: Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do nich pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, aż do czasu powstania sosu. Dodać śmietanę i wymieszać. Na koniec zblendować, by uzyskać gładki sos. Makaron ugotować

Pasja Smaku
Zupa grochowa z chipsami z wędzonego boczku - grochówka 145

grochową:)   Zupa grochowa z chipsami z wędzonego boczku Składniki: 2 litry wody 1 szlankę grochu ( najlepiej łuskanego,  w połówkach) 4 - 5 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku  1/2 cebuli 1 listek laurowy,  3 ziela angielskie 1 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, curry 4 kromki chleba 1 łyżka masła(...)odsączony groch i gotuj pod przykryciem około 45 - 50 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,  obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę  oraz posiekany ząbek czosnku. Dodaj sól i curry (ilosc według Twojego uznania). Gotuj przez około 20 - 25 minut w tym czasie przygotowując  chipsy z plastrów boczku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni 166

klimacie przedstawiam moją kolejną wariację w temacie zupy dyniowej :)  Tym razem z mleczkiem kokosowym. Myślę, że warta wypróbowania :)  Składniki: 1,3 kg dyni 2 duże cebule 2 marchewki 1-1,2 l wody (lub odrobinę więcej) 1 łyżeczka kolendry 2 ząbki czosnku pestki dyni 1 puszka mleczka kokosowego Dodatkowo: uprażone na suchej patelni pestki dyni posiekana pietruszka Cebulę(...)pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, a na koniec dodać posiekany czosnek. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę, i chwilę smażyć, po czym wszystko zalać wodą i dusić do miękkości. Następnie wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy ok. 5 minut. Całość miksujmy, dodajemy roztartą kolendrę i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Podajemy z pestkami dyni i świeżą pietruszką

Delicious Titbits

Proponowane wyszukiwania