dodatek syropu klonowego nadał specyficznego smaku..jak widać syrop klonowy można dodać nie tylko do pancakes itp ,a le również do surówki.. pół główki białej kapusty 1 marchewka 1 cebulka 1/2 szkl. majonezu 2-3 łyżki maślanki 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka octu winnego Jamar sól pieprz indyjski Kapustę i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach
Moje domowe kucharzeniePyszny gulasz z piersi kurczaka, pieczarek i dyni..polecam.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe z kurczaka 1 średnia cebula marchewka kawałek dyni 20 dkg pieczarek sos sojowy sól,pieprz wegeta listek, ziele Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w sosie sojowym i przyprawach. Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę ,dynię
Moje domowe kucharzenieznalazłam tutaj. Przepis pochodzi z książeczki pt."Zupy" M. Grzymskiej i N. Kosińskiej.. 25 dag fasoli Kupiec 10 dag wędzonego boczku 3 - 4 ziemniaki marchewka pietruszka kawałek selera cebula 2 pomidory lub łyżeczka koncentratu łyżka maggi łyżka majeranku łyżka smalcu łyżka mąki posiekana natka pietruszki lub koperek pieprz i sól 2 litry wody Fasolę umyć(...)godziny. Następnie odcedzić ją na sicie i zalać świeżą zimną wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy fasola będzie prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, pietruszkę i seler starte na wiórki. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na boczku, dodać do zupy. Wrzucić również pokrojone w kostkę pomidory lub koncentrat. Pod koniec gotowania zrobić zasmażkę ze smalcu
Moje domowe kucharzenieotrzymałam do przetestowania m.in. danie gotowe z serii "Dania Babci Zosi",czyli właśnie kaszę jęczmienną z soczewicą. Składnikami dania są: przede wszystkim kasza jęczmienna, soczewica, suszone pomidory, marchewka oraz cebula. Wszystko to tylko naturalne składniki! Bez dodatku chemii, konserwantów czy barwników! W opakowaniu znajdziemy dwie porcje dania (w sumie dla 4 osób). Sposób przygotowania dania (wybrałam opcję według(...)mięsa. Intensywnie wszystko mieszamy aż sos nam zgęstnieje. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Gotowe! Do dania wspaniale pasują domowe ogórki kiszone lub sałatka z kiszonej kapusty z marchewką. Podsumowanie: Danie gotowe "Babci Zosi" okazało się naprawdę wyśmienite. Dodatek suszonych pomidorów i soczewicy nadał wyjątkowy smak i kolorów do mojego dania :) Gorąco polecam i zapraszam na stronę: www.sysiak.pl
Emcia Pichciosoby: 2 plastry schabu 1 op. suszonych ziemniaków Panierka: 1 jajko ok. 50g płatków kukurydzianych Sól, pieprz Do puree: 1 łyżka masła Surówka: 1/4 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz Przepis: Suszone ziemniaki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 25minut. W międzyczasie rozbijamy kotlety, przyprawiamy je i maczamy(...)kukurydzianych, które lekko miażdżymy (najlepiej w woreczku foliowym). Smażymy z obu stron na rumiano. Po odcedzeniu ziemniaków dodajemy masło i porządnie je rozgniatamy. Kapustę pekińską kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Kilka słów o suszonych ziemniakach firmy SyS Otrzymałam je w ramach testowania od firmy SyS. Stanowią wyśmienity dodatek do dań z mięsem
Emcia PichciSkładniki na 6 placuszków: "Pomysł na... Papirus" z ziołami prowansalskimi Winiary 1 marchewka 5 pieczarek 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek mleka Przepis: Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach, podobnie postępujemy z pieczarkami. Dodajemy do warzyw mąkę, mleko, proszek do pieczenia i mieszamy. Na papirus nakładamy dwa placuszki (po jednej łyżce) i smażymy
Emcia PichciSkładniki na 3 osoby: 500 g wątróbki drobiowej 70 g mąki 3 cebule Olej do smażenia Sól, pieprz Dodatki: Kapusta kiszona z marchewką Pieczywo Przepis: Wątróbkę obmywamy i dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią wątróbkę. Smażymy do zarumienienia z każdej strony, a tuż po przełożeniu usmażonej wątróbki na talerz - solimy i pieprzymy. Postępujemy(...)czasie) rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, którą doprawiamy do smaku. Smażymy cebulkę aż się odpowiednio zarumieni :) Jako dodatki do tego dania stosuję kiszoną kapustę z marchewką (tutaj gotowiec z beczki) oraz pieczywo ;) insertCookd("97bac02baca2d6c49303a22710ebb36c
Emcia PichciSkładniki: 150 g makaronu wstążki Międzybrodzki 1,5l wody 1 porcja rosołowa 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 korzenia pietruszki 1 marchewka 2 puszki pomidorów krojonych 80 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Sól, pieprz Przepis: W wodzie umieszczamy porcję rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do wrzenia na mocnym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy(...)pokrojoną w kostkę pietruszkę oraz marchewkę. Po ok. 10 minutach dodajemy pomidory zmiksowane blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy kolejne 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 10 minut), odcedzamy i nakładamy do miseczek. W szklance rozrabiamy mąkę ze śmietanką, tak aby nie było grudek. Do szklanki dolewamy kilka łyżek zupy
Emcia PichciSkładniki: 3 l wody 300 g żeberek 2 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 1 mały korzeń pietruszki 4 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego majeranku Sól, pieprz Przepis: Do wody wkładamy podzielone na części żeberka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Całość zagotujemy i trzymamy na średnim ogniu ok. 20 minut(...)czasie dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez ok. 15 minut. Kaszę jęczmienną należy przepłukać zimną wodą, dodać do zupy i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucamy do wywaru. Gotujemy do momentu aż zmiękną (ok. 15-20 minut). Zupkę doprawiamy do smaku. Wyjęte mięso możemy podzielić na mniejsze części i dodać do zupy
Emcia PichciCzas wykonania: 20 minut Składniki: 3 duże kolby kukurydzy 2 średnie marchewki 1/2 pietruszki (korzeń) 2 średnie ziemniaki 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki masła 2 szklanki bulionu sól (do smaku) świeżo zmielony pieprz curry kurkuma Wykonanie: Nożem kuchenny ziarna kukurydzy oddzielić od kolby, marchewkę oraz pietruszkę (korzeń) obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie
Gorący kąsekCzas wykonania: 40 minut Składniki: 1,5l wywaru z drobiu (może być część rosołowa) 4 buraki 1 marchewka 1 pietruszka nieduży kawałek pora ok. 5cm 100ml śmietany 12% 1 łyżka mąki 4 ziemniaki natka pietruszki, koperek, szczypiorek świeży majeranek (opcjonalnie) świeży lubczyk (po jednej gałązce) sok z 1 cytryny sól, cukier, pieprz ziołowy liść laurowy i 3 ziela angielskie Wykonanie(...)Ugotować wywar z drobiu, dodając marchewkę, pietruszkę, por, ziele angielskie i listek laurowy. Buraczki pokroić w kostkę i dorzucić do wywaru razem z lubczykiem i majerankiem. Gotować aż warzywa będą miękkie. W drugim garnku ugotować 4 ziemniaki. Bardzo drobno posiekać szczypiorek, koperek, pietruszkę. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do gotującej się zupy razem z sokiem z jednej cytryny(wlewać
Gorący kąsekpodkarpackich lasach. Zupa z kurek na wywarze z kurczaka, z dodatkiem pęczaku również trafiła w gusta całej naszej czwórki. Zapraszam... Składniki: 1 udko z kurczaka 1 seler 1 marchew 3 ząbki czosnku 250 g kurek pół cebuli 2/3 szklanki pęczaku 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka przyprawy(...)sodu łyżeczka ziół do pizzy Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Warzywa i grzyby wrzucić do wywaru. Po kilku minutach dodać
Czerwień i błękitWszystkie składniki dokładnie wymieszać . Uformować kotleciki o grubości około 1,5 - 2 cm. Posmarować olejem i smażyć na grillu z obu stron przez kilka minut. Burgery z marchewką i ciecierzycą 300 g startej marchewki 200 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki) pół cebuli 2 łyżeczki nasion kuminu 4 łyżki sezamu 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej sól
Sto kolorów kuchnidniu :) Oto przepis: 0/5 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki cynamonu 2 małe jajka mały dojrzały banan 1 szklanka drobno startej marchewki 1/3 szklanki oleju rzepakowego banany i jabłka z twarożkiem (gotowy deserek w słoiczku) kilka owoców do ozdoby Jajka ucieramy z pokrojonym w kosteczkę bananem. Stopniowo dodajemy olej a następnie miksując(...)mniejszych obrotach wymieszane suche składniki. Na koniec dodajemy startą marchewkę. Mieszamy po czym masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (użyłam formy o średnicy 18cm). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu, foremką do ciastek wycinamy 3 krążki. Przekładamy je zmiksowanym twarożkiem z bananem lub gotowym deserkiem dla dzieci. Ozdabiamy owocami. Ale najważniejsze
Mienta blogSkładniki: · 300 g schabu · ½ cebuli · 1 mała marchewka · 1/2 papryki · garść mrożonej fasolki szparagowej · 1 ząbek czosnku(...)gorący bo ciasto się przypali a mięso się nie usmaży). Mięso odsączamy na papierowym ręczniku. Odstawiamy na bok. W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Podsmażamy papryczkę i czosnek. Dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę, mrożoną fasolkę. Smażymy mieszając około 5 min. Dodajemy ananasa. Mieszamy wszystkie składniki sosu. Do gotowych warzyw wrzucamy mięso, smażymy chwilę aby się podgrzało. Wlewamy s os. M ieszamy
Mania Gotowania