marchewka - 20163 przepisów (strona:658/1345)

Jajko w szynce 186

tego ile takich jajek chcemy przygotowac. Z jednego jajka otrzymujemy 2 porcje) jajka ugotowane na twardo duze plastry szynki majonez do dekoracji papryka czerwona, ogorek kiszony, oliwki, gotowana marchewka itp bulion warzywny zelatyna sok z cytryny wykonanie: Zelatyne przygotowujemy wedlug zalecen na opakowaniu. Do tego celu potrzebny jest nam bulion. Ja dodatkowo doprawiam taka zelatyne kilkona kroplami soku z cytryny(...)stol. Nastepnie przystepujemy do ozdabiania. Na kazdym owinietym jajku kladziemy lyzeczke majonezu, a na to co mamy pod reka. Moga to byc pokrojone w plastry ogorki kiszone lub konserwowe, marchewka, pokrojona w paseczki papryka. Jesli ktos lubi polaczenia z owocami to mozna uzyc do tego celu ananasa, wisienki, winogrono itp. Gdy zelatyma zacznie sie juz scinac mozemy delikatnie zalac

Przysmaki Karolki
Sloneczna zupa w pochmurny dzien 172

plastry marchewke, seler, cebule. Po tym czasie dokladamy do rondla zest z cytryny, lisc laurowy i zalewamy calosc bulionem. Gotujemy 30 minut az warzywa zmiekna. Odkladamy kilka plastrow marchewki do dekoracji, a reszte miksujemy. Doprawiamy octem balsamicznym, sola i pieprzem. Krem rozlewamy do miseczek i dekorujemy marchewka. Mozna tez udekorowac paroma listkami miety. Smaczego

Przysmaki Karolki
Klopsiki inne niż zwykle 147

pszenicy by przygotować z nich sałatkę. Tym razem nie będzie sałatki, a klopsiki. Słoneczne danie w ponury listopadowy dzień.   Klopsiki z pszenicy składniki: 150 g ziaren pszenicy 1 marchewka 1 szalotka 2 jajka 20 g tartego parmezanu 4 gałązki natki pietruszki 20 g orzechów laskowych 2 łyżki oleju 30 g masła sól, pieprz Wykonanie: Pszenicę zalewamy wodą w proporcji(...)tego momentu gotujemy ją 15 minut. Często mieszamy by się nie przypaliła. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy by pszenica wystygła. i wchłonęła całą wodę, która pozostała. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, szalotkę drobno siekamy. Przygotowane warzywa podsmażamy przez 5 minut na rozgrzanym maśle (10g) wraz z oliwą. Następnie dodajemy je do pszenicy. Dokładamy również jajka

Przysmaki Karolki
Boeuf bourguignon 163

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Boeuf bourguignon Składniki: 1 i 1/5 kg mięsa wołowego 150 g wędzonego boczku 750 ml czerwonego wina wytrawnego* 2 cebule 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 300 ml bulionu wołowego 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 2 goździki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki sól, pieprz bouquet garni(...)gałązki natki pietruszki, 1 liść laurowy, 1 gałązka tymianku - związane nitką) Mięso kroimy na kawałki jak na gulasz, marchew na plasterki. Wkładamy do miski i zalewamy winem. Doprawiamy pieprzem, dokładamy też goździki. Pod przykryciem odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyciągamy mięso z marynaty (której nie wylewamy) i osuszamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy je z obu stron

Przysmaki Karolki
Kapusta zasmażana 260

Kapusta zasmażana, świetna jako dodatek do dań głównych. Dziś propozycja z kapusty kiszonej. Składniki : 500 g kapusty kiszonej 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 1 marchew 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1,5 łyżki mąki pszennej masło sól pieprz olej Kapustę kiszoną odcisnąć na sitku (można dodatkowo przepłukać jeśli jest mocno kwaśna) i pokroić(...)niego pokrojoną kapustę. Smażymy tak długo, aż kapusta nabierze ładnego koloru, złoto-brązowego. Ciągle mieszamy, aby się nie przypaliła. Następnie wlać tyle wody, aby zakryła kapustę, dodać potartą marchew, listki laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka, ściągamy pokrywkę, aby odparował nadmiar wody. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oliwy oraz łyżkę masła, dodać drobno pokrojoną

Zabawa smakiem
Salatka z kapusty pekinskiej 1757

Salatka z pekinskiej Skladniki: Kapusta pekinska ogorek marchew szczypior. Skroilam pekinska, starlam na duzych oczkach marchew, pokroilam ogorek na pol-talarki, skroilam szczypior. Zrobilam sos z 3 lyzek majonezu, 4-5 lyzek smietany, szczypty soli, pieprzu, soku z cytryny, pol lyzeczki cukru . Wymieszalam z salatka.     Smacznego

Smaki Edyty
Salatka warzywna 210

Zapraszam na salatke warzywna Skladniki: 5-6 ziemniakow 10 marchwi 2 pietruszki groszek kukurydza 6-8 jaj ugotowanych na twardo kielnasa, szynka 6-8 ogorkow kiszonych majonez sol, pieprz Wykonanie : Ziemniaki, marchew, pietruszku- ugotowac w mundurkach. Obrac. Wszystkie skladniki kroimy w mniejsza lub wieksza kostke - wedle upodobania :) Solimy , pieprzymy. Najlepiej by salatka postala przez noc- do przezarcia

Smaki Edyty
Kurczak w sosie słodko kwaśnym -sweet&sour chicken 238

kurczaka na łyżce oleju do lekkiego zbrązowienia- na wysokim ogniu. Wyciągamy z woka. Warzywa-  2-3 papryki kroimy w większe kawałki 2 cebule pokrojone w ćwierćtalarki 1 marchew- talarki szczypior 2 ząbki czosnku- wycisnięte 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru. Na czystym woku dodajemy 2 łyżki oleju - smażymy czosnek i imbir ok 1 min. Dodajemy marchew

Smaki Edyty
Wołowina duszona z warzywami 182

swój gulasz, swój sposób ma wołowinę. Jak oddamy serce tej potrawie , dostaniemy w zamian wszystko co najlepsze w zamian :) Zaczynamy :  Składniki: ok 1 kg wołowiny 4-5 marchewek 1 pietruszka 150 gr pieczarek oliwa 300 ml rosołu wołowego 100 ml śmietany * sól, pieprz, paprika natka pietruszki *opcjonalnie Wykonanie: Wołowinę kroimy na dużą kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej . Smażymy(...)wołowina przestanie być różowa. Dolewamy rosół wołowy. I dusimy ok 1,5 h -2 h na małym gazie, lub momentu gdy mięso będzie miękkie. Dodajemy pokrojoną marchewkę I pieczarki , gotujemy ok 20 min. Doprawiamy do smaku. Teraz tez możemy dodac śmietanę do smaku. I obiad gotowy , prawda że bylo prosto I łatwo :)  ?  Gulasz podałam z duszonymi ziemniakami

Smaki Edyty
Kurczak pieczony z warzywami I-chicken with veg 204

lubie najbardziej , oczywiście prócz podróżowania- czyli gotowania dla mojej rodzinki I dla Was :) Zapraszam na kurczaka z warzywami . Zaczynamy:  Składniki: Podudzia kurczaka- ja dałam dwie porcje :) 4-5 marchwi 1-2 pietruszki 2 cukinie sól, pieprz, paprika, chilli oliwa  Wykonanie: Kurczaka myjemy , układamy na blaszce do pieczenia z niewielką ilością oleju. Kładziemy marchew I pietruszkę pokrojoną w talarki

Smaki Edyty
Spaghetti bolognese 161

jest długie gotowanie, nawet do 4 godzin. :) Moje bolognese  jest trochę zmodyfikowane I dostosowane do mojej kuchni. Zaczynamy  Składniki: 350 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 marchew 400 ml pomidorów posiekanych 2 łyżki oregano 125 ml czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek ok 100 gr pieczarek 2 ząbki czosnku  Wykonanie: Na rozgrzaną(...)oliwę wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy ok 3 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek  I pokrojoną w półtalarki marchew. Smazymy ok 2 min. Dodajemy mięso mielone I oregano. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie już różowe .  Dodajemy puszkę pomidorów I czerwone wino. Dusimy na małym gazie pod przykryciem około 15-20 min.  Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą

Smaki Edyty
Żeberka II 176

serce przy gotowaniu, wróci do Ciebie podwójnie: smaczne wraz z uśmiechem na ustach rodziny :) Zaczynamy Składniki: ok 1 kg żeberek 2 cebule 150 gr drobnych pieczarek 1 marchew 1 kubek bulionu wołowego oliwa sól, pieprz  Wykonanie: Żeberka porcjujemy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy żeberka. Obsmażamy . By mięso było soczyste, zawsze starajmy się(...)dobrze obsmażyc w początkowej fazie obróbki. Mięso przy obsmażaniu "zamyka" pory, pozostając w środku przez to soczyste . Następnie dodajemy pokrojoną cebulę I marchew. Zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 30 min. Doprawiamy solą I pieprzem.  Gdy mięso jest już miękkie dodajemy pieczarek, dusimy ok 5-10 min, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze I obiad gotowy

Smaki Edyty
Sałatka warzywna II 440

nią swój sposób :) Zapraszam na moją :)Jest dobra nie tylko na święta ale I na przyjęcie, grilla czy też kolację :) Zaczynamy :)  Skladniki: 5-6 ziemniakow 10 marchwi 2 pietruszki 6 jaj ugotowanych na twardo kielnasa, szynka 6-8 ogorkow kiszonych majonez sol, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchew, pietruszku- ugotowac w mundurkach. Wszystkie warzywa, wędliny  I jajka kroimy w kosteczkę

Smaki Edyty
Jesienne muffiny marchewkowe. 172

polskiej złotej jesieni. Wprawdzie większość liści już opadła , ale jakież piękne posłania tworzą teraz pod stopami. Postanowiłam dziś dopasować się kolorystycznie do tej pory roku . Padło na pomarańczowa marchewkę i powstały muffiny A po mieszkaniu rozszedł się cudowny zapach wywołany przyprawami korzennymi. Puszyste ciasto , pełne orzechów , rodzynek, a na wierzchu , słodka polewa i karmelizowana marchewka  .... Polecam

Malinowa Kawiarenka
Łosoś na parze z warzywami 197

łososia ze skórą ( dla nas starczy na 2 porcje) 1/4 cytryny 1/2 pomarańczy 1 listek Kafiru szczypta soli   szczypta pieprzu mielonego 2 łyżki masła 2 duże ziemniaki 1 marchewka liście pora do wyścielenia garnka do gotowania na parze 1 duży pomidor natka lubczyku Wycisnąć sok z cytryny i pomarańcza. Dodać szczyptę soli. Łososia ułożyć w ciasnym pojemniku. Zalać rybę(...)marchew   na liściach pora . Postawić go na dolny garnek. Gotować 15 minut na małym gazie . Pomidora pokroić w ćwiartki. Dołożyć razem z   ryby do ziemniaków i marchewki. Posypać usiekaną natką lubczyku. Gotować jeszcze 10 minut( ziemniaki i marchew mają być miękkie).Posolić i posypać pieprzem. Masło włożyć na patelnię, roztopić i lekko zrumienić. Dodać łyżeczkę soku z cytryny

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania