marchewka - 20163 przepisów (strona:658/1345)

Zupa orientalna 167

robiona w Radomiu... W ogóle nie smakuje jak chińska.”  Eksperyment uważam za udany:) Składniki: pierś z kurczaka – 200 gram bulion – 1,5 litra suszone grzyby mun – 20 gram marchew – 2 szt. por – 1/3 szt. szczypior – 1 pęczek czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 200 ml makaron ryżowy – 100 gram sok z ½ cytryny sezam – 2 łyżki płatki suszonej papryki – 2 łyżki(...)sojowy  –  4 łyżki przyprawy: pieprz, kolendra, chili Grzyby mun płuczemy, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut i odcedzamy. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Marchew i pora kroimy w słupki, zalewamy bulionem. Dodajemy podsmażonego z sezamem kurczaka, płatki papryki, kolendrę i pokrojone grzyby. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy rozdrobniony czosnek, posiekany szczypiorek, mleko kokosowe

Gotuj z Misiem
Babka ziemniaczana 381

dodać coś od siebie. Uważam, że najważniejsza w walentynki jest fajna babka, zdecydowałem więc, że zrobię babkę ziemniaczaną ;) Nie jest to może klasyczna podlaska babka, bo dodałem do niej marchewkę. Jak wiadomo marchew jest najlepsza na potencję, tylko trudno ją przymocować ;) A tak serio, to kiedyś w ramach eksperymentu dodałem marchewkę do placków ziemniaczanych i okazało się to bardzo dobrym

Gotuj z Misiem
Bardzo dietetyczny krem z zielonego groszku 163

był pyszny. Można dodatkowo przetrzeć jeszcze ten krem przez sitko, ale mnie smakował ten nie przetarty bardziej. Polecam, bo zupka jest rewelacyjna. Składniki : * łyżka masła * mała cebulka dymka * mała marchewka * ząbek czosnku * ulubione zioła * 450g mrożonego zielonego groszku Przygotowanie : Do garnka wrzucić łyżkę masła, dodać drobno pokrojoną dymkę oraz czosnek. Poddusić z odrobiną wody. Dodać posiekaną marchewkę. Wymieszać, przyprawić. Dodać

Magiczne Życie Marty
TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA 359

sałatki na pewno znajdą się na ich stołach ;)). Składniki na pokaźną misę (możecie dowolnie zmieniać ilość składników): majonez (dla osób na diecie gęsty jogurt) 2 łyżki musztardy 3 duże marchewki 2 pietruszki pół małego selera 3 jajka puszka groszku (jeżeli lubicie kukurydzę w sałatce, to dajcie pół puszki groszku i pół puszki kukurydzy) pieprz (duużo) 4 ogórki kiszone 3 ziemniaki(...)jabłko 1 mała cebula Wykonanie: 1. Umyj warzywa (seler, ziemniaki, marchewki, pietruszki) i ugotuj je w skórkach do miękkości. Odstaw do  ostygnięcia.  2. Ugotuj jajka na twardo (Do gotującej się i osolonej wody włóż jajka i gotuj przez około 10 minut). Zimne jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.  3. Ugotowane warzywa obierz ze skórek

Przepisy Aleksandry
Rybka po grecku 198

fanem. No to do dzieła. Ryba po grecku Należy przygotować: 0,5 kg filetów z ryby (u mnie była to mrożona tilapia i sprawdziła się super) 2 duże marchewki 1 pietruszkę 1 małego selera (lub pół dużego) 2 cebule 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, majeranek, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe płaska łyżeczka cukru(...)mleko i mąka do obtoczenia ryby (ewentualnie jajko) olej do smażenia Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wszystko przekładamy do garnka i podlewamy wodą. Najpierw ok. 0,5 szklanki, ale później będziemy jeszcze dolewać. Dusimy całość ok. 10 min. Następnie dodajemy koncentrat, znów ok. 0,5 szklanki wody oraz cukier

Ratunku obiad
Niebanalne mielone vol. 4 + prosty sos cebulowy 184

mój najnowszy sposób na mielone... Klops mięsno-warzywny z makaronem i sosem cebulowym Na klops będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki) 2 marchewki 1 pora  1/2 puszki kukurydzy 100 g łuskanego słonecznika 2 jajka 1 małą bułkę (kajzerkę) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, świeżo mielony, kolorowy pieprz(...)masła 2 łyżki mąki mleko (tyle, by uzyskać odpowiednią konsystencję) przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową, cukier olej do smażenia Dodatkowo: ok. 300 g makaronu Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Marchewki ścieramy na grubych oczkach, pora kroimy w piórka. Bułkę namaczamy w wodzie (lub mleku, jak kto woli), a po chwili odciskamy. Wszystkie składniki umieszczamy w sporej misce i wyrabiamy

Ratunku obiad
Wiosenna zupa ogórkowa 208

tygodnia. Sprawdzać jednak nie zamierzam, ale zupkę jak najbardziej polecam. Tradycyjna zupa ogórkowa przepis na duży, rodzinny garnek (lub dla wojska ;) Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 0,5 kg marchewki 1 pietruszkę 2 niewielkie ząbki czosnku 0,5 kg ogórków kiszonych ok. 25 dag wędzonego boczku ok. 30 dag szynki wieprzowej (najlepiej z kością) 2 udka z kurczaka kości na zupę(...)całe mięso, które umieszczamy w szczelnym pojemniku i odkładamy do lodówki. Bulion przechowujemy również w lodówce. Następnego dnia myjemy dokładnie wszystkie warzywa, obieramy i kroimy. Ziemniaki w niewielką kostkę, marchewkę i pietruszkę w półplasterki, a czosnek siekamy drobniutko lub przeciskamy przez praskę. Ogórki natomiast ścieramy na grubych oczkach tarki. Bulion zagotowujemy, dodajemy czosnek, ziemniaki i pietruszkę, podgotowujemy jakieś

Ratunku obiad
Czekoladowo-orzechowe ciasto z truskawkami (bezglutenowe,bez cukru i słodzików) 343

mąki gryczanej 0/5 szklanki mielonych migdałów 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka duży, dojrzały banan 2 szklanki drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju arachidowego lub rzepakowego łyżka surowego kakao 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady szklanka dużych truskawek Jajka ucieramy z pokrojonym w kosteczkę bananem. Stopniowo dodajemy olej a następnie miksując(...)mniejszych obrotach wymieszane suche składniki. Na koniec dodajemy startą czekoladę oraz marchewkę. Mieszamy po czym masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (użyłam formy o średnicy 21 cm). Na wierzchu układamy truskawki, lekko wgniatając je w masę. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

Mienta blog
Zupa z soczewicy 261

przyszedł na nią czas!!! Przejrzałam kilka przepisów na zupę - wybrałam z nich to co lubię, dodałam swoje i tak powstała moja ZUPA Z SOCZEWICY. Składniki: mała cebula; pół pora; marchewka; mała pietruszka; 2 ziemniaki; 2 łyżki oliwy; 1 szkl. soczewicy; ok. łyżeczki curry; pieprz,sól do smaku; papryka ostra; lubczyk; łyżeczka soku z cytryny; pół szklanki mleka kokosowego; 1 łyżka(...)koncentratu pomidorowego; 3 - 4 szklanki bulionu (ja użyłam wczorajszego rosołu :) ) Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę i pora wrzucamy do rondla na rozgrzaną oliwę. Dodajemy pietruszkę, marchewkę i ziemniaki. Podsmażamy przez chwilę i dodajemy soczewicę i przyprawy (bez soli i pieprzu - te dodajemy na końcu - do smaku). I znów chwilę podsmażamy. Zalewamy wszystko 3 szkl. bulionu (reszta w razie

Miksturownik
Mięso do kanapek 236

naśladuję w moim domku. To taka nasza alternatywa dla sklepowych wędlin. Składniki: 0,5 kg mięsa z łopatki; cebula; 2 - 3 listki laurowe; 2 ziarna ziela angielskiego; mała marchewka; sól; pieprz; woda. Kroimy mięso na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka razem z cebulą pokrojoną na ćwiartki, liściem laurowym, zielem i marchewką. Zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso. Przyprawiamy solą

Miksturownik
Boeuf Bourguignon wg. Julii Child 158

aksamitny sos....  Mniam... Składniki na 4 osoby: 10 dkg słoniny; 2 łyżki oleju; ok. 1 kg wołowiny (rozbratel/ łopatka/ karkówka); 1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry; 1/2 szkl. marchewki; 0,5 l. czerwonego wytrawnego wina; 2 szkl. bulionu wołowego; 1/2 szkl. pomidorów z puszki; sól, świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół: * pietruszka, * liść laurowy, * łyżeczka suszonego tymianku(...)przepisie na wypadek gdyby brakło tłuszczu ze słoniny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem ze słoniną (na końcu wcale jej nie czuć:) ). Na tą samą patelnie wrzucamy cebulę i marchewkę i je również zrumieniamy. Później dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i odparowujemy i przelewamy do mięsa i warzyw. Dolewamy również bulion w takiej ilości aby przykrył mięso

Miksturownik
Moje Danie Jednogarnkowe 425

Dlatego dzielę się z Wami moim "odkryciem". Danie jednogarnkowe. Składniki na 2 porcje: 300 g łopatki; pół główki kapusty pekińskiej (moja nie była zbyt duża); 1 nieduża cebula; 1 marchewka; kawałek pietruszki; 1 łyżeczka masła; 2 garści ryżu; pieprz, sól, ostra papryka; woda. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy do dużego rondla o grubym dnie i podsmażamy(...)robię to bez tłuszczu, ale jeśli ktoś chce proszę bardzo :) Warzywa myjemy, obieramy i ... marchewkę kroimy w talarki, cebulę w kostkę, pietruszkę w bardzo małą kostkę :), kapustę szatkujemy. Gdy mięso będzie rumiane dodajemy 1 łyżkę masła (mięso było dość chude i nie było dużo tłuszczu, masło nadaję taki specyficzny posmak warzywom i sprawia, że cała potrawa jest bardziej kremowa

Miksturownik
Danie jednogarnkowe z boczniakami. 226

przyszedł sam.... Wyszło smacznie i sycąco! Polecam! Przepis bierze udział w mojej Akcji Boczniak Rządzi - zapraszam do udziału!!! Danie jednogarnkowe z boczniakami. Składniki: 400 g mięsa z szynki; duża marchewka; cebula; 125 g boczniaków; 6 małych ziemniaków; 500 ml bulionu; rozmaryn; ziele angielskie; liść laurowy; sól, pieprz. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, obrane i umyte ziemniaki, marchewkę, boczniaki

Miksturownik
Domowy pasztet i karkówka z majerankiem na kanapki! 283

jako alternatywa dla "sklepowej wędliny". Mam takich więcej... Domowy pasztet. Składniki: ok. 700 g mięsa z łopatki lub szynki; 300 g boczku lub podgarla; 300 g wątróbki drobiowej; 1 marchewka; 1 cebula; 1 kajzerka; 2 - 3 jajka; sól, pieprz ziołowy, papryka lub pasta paprykowa, gałka muszkatołowa. Mięso obgotowujemy, gdy zmięknie dodajemy wątróbkę, marchewkę i cebule. Gotujemy jeszcze chwilę. Bułkę namaczamy

Miksturownik
Jak królik z kapelusza wprost na świąteczny talerz... 178

najpierw podsmażamy go szybko żeby zamknąć pory i zatrzymać soki. A następnie powoli dusimy w dużej ilości wywaru. Królik w porach i śmietanie. Składniki: królik podzielony na kawałki; mała marchewka; 1 pietruszka; kawałek selera; 1 duży por; cebula; 200 ml śmietany 18%; 250 ml białego wytrawnego wina; 250 ml bulionu warzywnego; tymianek; natka pietruszki; szczypior; sól; świeżo mielony pieprz(...)oprószonego solą i pieprzem królika podsmażamy na rumiano z każdej strony. Wyciągamy z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekanego pora, starte na tarce: marchewkę, selera i pietruszkę. Chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy tymianek i zalewamy białym winem, a po chwili dodajemy bulion. Układamy ponownie królika. I dusimy pod przykryciem około godziny. Ważne, żeby królik był

Miksturownik