jest bardzo smaczna. Mięso delikatne i mięciutkie . Podałam z kluskami śląskimi i surówką z młodej kapusty.Było pysznie. Składniki: 3 plastry mięsa wieprzowego z szynki 1 szt marchewka 1 szt pietruszka 1 cebula mała 1 ząbek czosnku sól,pieprz kolorowy do smaku margaryna bulion warzywny mąka pszenna do zagęszczenia Przygotowanie: Plastry mięsa umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Z(...)stron doprawić solą i kolorowym pieprzem,odłożyć na pół godziny do lodówki.Rozgrzać na patelni margarynę i podpiec mięso z dwóch stron.Podlewać bulionem warzywnym i dusić.Warzywa oczyścić.Marchewkę i pietruszkę pokroić w półplasterki,cebulę w kostkę a czosnek w plasterki.Na około pół godziny przed końcem duszenia dodać do mięsa warzywa i całość dusić do miękkości mięsa i warzyw.Sos
Ala piecze i gotujeciepłej wody 1 płaska łyżka masła szczypta soli Farsz 1 szk czerwonej soczewicy 2 szk wody 1 łyżeczka kucharka 1 szt cebula większa 1 duży ząbek czosnku 1 szt marchewka mniejsza sól,pieprz ziołowy,pieprz kolorowy,imbir,chili pieprz cayenne do smaku olej rzepakowy Przygotowanie: Farsz;soczewicę przepłukać , zalać wodą i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając(...)Wyłożyć na sitko do odsączenia.Cebulę drobno posiekać ,lekko zrumienić na oleju ,dodać pokrojony drobniutko czosnek i startą na drobnych oczkach oczyszczoną marchewkę.Całość chwilkę dusić ,przestudzić i dodać do soczewicy.Farsz doprawić do smaku (lekko pikantnie). Ciasto; wszystkie składniki umieścić w misce robota.Przy pomocy końcówki do zagniatania wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę,przykryć miską i zostawić na pół
Ala piecze i gotujedomowych hot-dogów. Latem trzeba się trochę napracować, żeby w zimie móc z tych dobrodziejstw korzystać. Ale warto. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 250 g cebuli 250 g marchewki 2 papryki czerwone 5 ząbków czosnku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka soli Zalewa: 0,5 szk octu 10% Jamar 1,5 szk wody 0,5 szk cukru(...)listki laurowe Przygotowanie: Ogórki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski, marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa razem z zieloną pietruszką zieloną wymieszać razem z 1 łyżką soli i odstawić na 2 godziny. Wszystkie składniki
Ala piecze i gotujedodatkiem świeżych leśnych grzybków, najlepsza. Tym bardziej że to grzyby nazbierane przez nas w lesie. Podane z makaronem, pycha. Składniki: 300 g grzyby leśne (borowiki i maślaki) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 3 ziemniaki 1 mała cebula 1, 5 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła 100 ml śmietany 18 % sól, pieprz(...)smaku mąka do zagęszczenia 100 g makaronu łazanki natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby oczyścić, pokroić, zalać woda i gotować około 5 min. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać aż warzywa się zeszklą. Wlać bulion dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości. Wlać wodę z podgotowanymi grzybami
Ala piecze i gotujeZupa jest bardzo aromatyczna i zarazem pożywna. Proponuję podać z grzankami i podprażonymi płatkami migdałów. Składniki: 0,7 l bulionu warzywno- drobiowego 8 ząbków czosnku 1 cebula 1 mniejsza marchewka 2 ziemniaki 1 łyżka masła 100 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 2 łyżki masła 2 kromki chleba tostowego płatki migdałów Kresto Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę
Ala piecze i gotujesmacznych potraw. Dzisiaj zapraszam na pałki z kurczaka w marynacie jogurtowo majonezowej z warzywami. Oczywiście do przyprawienia wykorzystałam już kilka produktów Kamis. Składniki: 6 pałek z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 jabłko 10 cm pora 6 ziemniaków 0,5 cukinii( u mnie większa) 50 g żurawiny Marynata 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy grillowej(...)większe kawałki cebulę, czosnek i wymieszać. Do marynaty włożyć pałki, wymieszać żeby pokryły się marynatą. Przykryć i włożyć na noc do lodówki. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Marchewkę oczyścić pokroić w kostkę. Pietruszkę oczyścić i pokroić w słupki. Por pokroić w plasterki. Cukinię oczyścić z nasion i pokroić razem z skórką.Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić
Ala piecze i gotujewędzonych żeberek.Zupa w sam raz na pierwsze zimowe dni. Do każdej porcji dodałam kawałek wędzonego żeberka. Było pysznie i pożywnie.Polecam. Składniki: 300 g wędzone żeberka 1 marchewka 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 ziemniaki 2 listki laurowe Kamis 3-4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 ząbek czosnku kawałek cebuli 2 litry bulionu warzywnego 250 g kiszonej kapusty(...)kiełbasa śląska sól pieprz czarny mielony Kamis 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyścić i pokroić w półplasterki włożyć do bulionu. Dodać czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą al dente dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy
Ala piecze i gotujezakwasie klik . Ja robię nie tylko na święta. Krokiety można przygotować wcześniej i zamrozić. Ja mrożę bez panierki. Panieruję bezpośrednio przed smażeniem. Pyszności. Składniki: 1,2 kg karczku 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 listki laurowe Kamis 4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki gęstej śmietany Do smaku sól pieprz mielony(...)laurowymi dodać do mięsa. Gotować do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyjąć na sitko. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na łyżce oleju. Zimne mięso, marchewkę i zimną cebulkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Jeśli mięso będzie bardzo suche, dolać bulionu z gotowanego mięsa. Ciasto na naleśniki: wszystkie składniki zmiksować
Ala piecze i gotujemamy w lodówce. Możemy jeść na ciepło albo na zimno. Składniki: 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej 100 g szynki wieprzowej 1 pomidor 4 łyżki mini marchewki konserwowej 1 ogórek konserwowy 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 cebula do smaku sól, biały pieprz 100 g żółtego sera Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto(...)niewielkiej ilości oleju. Szynkę, papryki pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać z skórki pokroić w kosteczkę. Pomidor pokroić w plasterki. Marchewki odsączyć z zalewy. Żółtka utrzeć, białka ubić na sztywno dodać do żółtek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać mąkę i całość krótko zmiksować. Do masy jajecznej dodać pokrojone warzywa, zrumienioną cebulkę, szynkę i lekko przemieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować
Ala piecze i gotujecałość lekko rozdrabniam. Jako formę na galaretki używam niedużych pojemników po serkach. Zaczynam od pokrojonego w talarki jajka, ale uwaga wcześniej trzeba wrzucić kawałeczek mięsa lub 2-3 kosteczki marchewki aby wywar którym będziemy zalewać podszedł pod jajko. Po jajku, mięso, marchewkę z kukurydzą i groszkiem. Całość zalewamy schłodzonym wywarem i odstawiamy do lodówki na minimum 2h. Gotowe galaretki układamy
Mechanik w kuchniProsta i bardzo szybka zupa i w dodatku same witaminki. Zresztą ja osobiście bardzo lubię wszelkie krem zupy. Składniki: 1 brokuł 1 marchew 1 korzeń pietruszki kawałek selera ząbek czosnku 2 średnie ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% pół cebuli kostkę bulionową łyżeczka mąki pszennej Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, cebulę, seler, ząbek czosnku, ziemniaki obieram, kroję w małe kawałki i gotuję
Mechanik w kuchnimożecie pomidorową doprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Polecam! Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 1,5 kg świeżych dojrzałych pomidorów 100 ml passaty pomidorowej mięso gotowane z kurczaka 1 marchewka ugotowana z rosołu pokrojona w kostkę sól i pieprz do smaku 1l domowego rosołu 1 łyżka cukru 2 szczypty pieprzu cayenne posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy(...)tworząc pulpę pomidorową. Następnie pulpę pomidorową przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się nasion. Do przetwartej pulpy pomidorowej dodajemy rosół, ugotowane mięso drobiowe pokrojone w kostkę, pokrojoną w kostkę marchewkę, dla koloru możemy dodać trochę passaty pomidorowej i cukier dla złamania kwaśnego smaku, oraz dodajemy pozostałe pokrojone pomidory które odłożyliśmy. Gotujemy pomidorową jeszcze kilka minut, ale tak by nam się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięinaczej; tym razem dodałam liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok Składniki na 6 porcji: 250 g zielonej soczewicy 2 średnie marchewki ½ cebuli 1 gałązka selera ½ szklanki białego wina 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka warzywka 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka przecieru pomidorowego woda Przygotowanie: Soczewicę pluczemy kilkakrotnie(...)zimnej wodzie. W ostatniej wodzie zostawiamy do napęcznienia na 10 minut. Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler, chwilę smażymy. Dodajemy odcedzoną soczewicę, wino, warzywko i zioła. Zalewamy zimną wodą, tak aby lekko przykryła soczewicę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez
Mia Cucina SofietaSkładniki na 4 osoby: 4 podłużne płaty mięsa wołowego po około 150 g (najlepiej z udźca) 1 cebula 4 łyżeczki musztardy 4 plastry wędzonego boczku 1 marchewka ½ łodygi selera sól, pieprz, 3 ziarenka ziela anglielskiego, 2 listki laurowe świeży rozmaryn i szałwia(opcjonalnie) margaryna/olej/smalec do smażenia Sposób przygotowania: Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Połowę cebuli kroimy w grubsze(...)obwiązujemy białą bawełnianą nicią, lub spinamy miejsce łączenia się płatów szpilkami do rolad. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na nim rolady ze wszystkich stron. Pozostałą połowę cebuli, marchewkę i łodygę selera kroimy w kosteczkę. Rolady z patelni przekładamy na talerz; na tym samym tłuszczu podsmażamy warzywa. Na podduszone warzywa kładziemy rolady i dodajemy 2 filiżanki wody/rosołku
Mia Cucina Sofietaszklanki przegotowanej zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać czosnek, stale zagniatając powoli wlewać wodę. Odrywać małe porcje ciasto, rozwałkowywać i smażyć na odrobinie oleju, z obu stron. Farsz: 1 marchewka, czerwona papryka, zielona papryka, 250g chudego twarogu, sól, pieprz, wędzona pierś z kurczaka, ogórek, dip czosnkowy Prymat, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę. Warzywa(...)umyć, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Wymieszać z połową twarogu i piersią kurczaka. Doprawić do smaku. Tortille smarować resztą twarogu, nakładać farsz, zrolować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 10 min w temp. 180st. Następnie pokroić w wąskie paski, owinąć pokrojonymi wzdłuż cienkimi plastrami ogórka, spiąć wykałaczką. Podawać
Z miłości do słodkości