marchewka - 20163 przepisów (strona:656/1345)

Dorsz zapiekany z porami 305

wspierać. A że rybki są pyszne, to będą bardzo miłe tygodnie. Dziś zapraszam Was na dorsza zapiekanego pod porową kołderką. Składniki: 2 filety z dorsza 1 duży por 2 marchewki 300 ml śmietany 2 posiekane ząbki czosnku 1/3 szklanki soku z cytryny pieprz, sól morska 4 łyżki masła klarowanego garść migdałów w płatkach 100 g mąki Wykonanie: Dorsza podzielić(...)szybko obsmażyć na maśle. Dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć pokrojonego w plasterki pora z czosnkiem. Po 2-3 minutach dodać startą na tarce marchewkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do zagotowania.  Sosem zalać dorsza. Posypać płatkami migdałów. Piec przez 10 minut

Pasja Smaku
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 333

Marchewkowe na ksylitolu Składniki: -  4 jajka - 1 szklanka oleju kokosowego(stopionego) - 1 szklanka ksylitolu - 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 szklanki marchwi startej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka cynamonu Ubić jajka z ksylitolem na puszystą masę. Dodać mąki, proszek, cynamon i sodę. Następnie wlać olej kokosowy(...)końcu wmieszać startą marchew. Ciasto wylać na wyłożoną papierem tortownicę. Piec około 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Na końcu można polukrować, nie trzeba. Smacznego

Smaczne Zdrowe
RATATOUILLE 203

tych składników, ale można oczywiście skomponować własną wersję, ewentualnie niektóre składniki pominąć. Składniki: -2 małe cukinie -jeden bakłażan -sól i pieprz -zioła prowansalskie -1-2 ząbki czosnku -2 marchewki -2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek -1-2 duże cebule -1/2-1 strąka papryki Bakłażana umyć i pokroić w plastry. Posolić i odstawić aż się "spoci". W garnku(...)mnie wyższa patelnia) podgrzać olej lub oliwę i wrzucić marchewki pokrojone w plastry. Poddusić mieszając ok. 5 minut. Następnie dodać obraną i pokrojoną w ósemkę cebulę. Podsmażyć ją. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Po kolejnych 5 minutach obmytego i wytartego bakłażana pokrojonego w cząstki (w zależności od wielkości każdy plaster kroimy na 4, 6 lub więcej części). Pod koniec dodajemy

Smaczne Zdrowe
WIGILIJNA ZUPA RYBNA Z KARPIA 582

garnka, dorzucam mięso obrane z tych kawałków i powstaje nam pyszna , delikatna zupka, którą baaardzo polecam :-) Składniki na 6 porcji: - u mnie części odcięte od 6 płatów karpia - 1 marchew - 1 korzeń pietruszki - 1 łodyga selera naciowego - kawałek pora - sól - 3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub kaszka manna) - natka pietruszki Można także dodać ziele angielskie i liść laurowy(...)warzywa , sól i gotować pod przykryciem ok.30 minut. Po tym czasie wyjąć wszystko z rosołu. Do drugiego garnka przelać przez sitko otrzymany wywar , dodać do niego poduszone widelcem warzywa ( marchew i pietruszkę) oraz pokrojony seler i por . Obrać mięsko z obgotowanych kawałków ryby i dorzucić bez ości do wywaru z warzywami. Całość zagotować, dorzucić ok.3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub dodać

Smaczne Zdrowe
WŁOSZCZYZNA SŁUPKI Z PATELNI 263

zawsze zapas takich warzywek w zamrażarce. Na rynku jest dostępna włoszczyzna różnych firm, opakowania różnią się składem, osobiście jestem wierna jednej firmie, w której składzie jest nie tylko marchew (jak w większości) i minimalny dodatek innych warzyw, ale jest w niej zarówno marchew, jak i pietruszka, seler oraz por.  ;-) Składniki: - mrożona włoszczyzna słupki (u mnie opakowanie 750g) - łyżeczka oleju

Smaczne Zdrowe
Tradycyjny barszcz ukraiński 302

przygotowany tradycyjnie, z fasolą Jaś namoczonej dzień wcześniej, z dużą ilością warzyw i mięsa. Przepis na Tradycyjny barszcz ukraiński : kawałek karkówki wieprzowej z kością 1/4 główki kapusty białej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 5 małych buraków ćwikłowych lub buraczki krojone mrożone 100 g suche fasoli Jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Winiary odrobina soku(...)laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i gotujemy aż mięso od karkówki zmięknie. Karkówkę wyjmujemy i kroimy w kostkę. Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy: ziemniaki i buraki w małą kostkę, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy dość drobno jak na surówkę. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy, aż zmiękną ale nie powinny być rozgotowane, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warzywny mix prosto z pieca :) 185

postanowiłam, że uraczę się czymś lekkim, zdrowym i smacznym. Obiad, który Wam dziś proponuję jest nie tylko tani, ale także szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja użyłam selera, marchewkę, ziemniaczki i cebulkę. Jednak większość warzyw idealnie nadaje się do pieczenia. Wrzućcie zatem ulubione warzywka na kilka minut do piecyka ,a w między czasie przygotujcie sosy - bez nich warzywa(...)dowolnie - na talerzu, z blaszki, ręką, bądź widelcem - jak kto woli! Jedno jest pewne - są pyszne i zmykają w mgnieniu oka ;)     Pieczone warzywa z sosami - 2 duże marchewki - 1 duży seler - 4 spore ziemniaki - 2 cebule - główka czosnku - cytryna  przyprawy : oregano, tymianek, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz, suszona mięta, czosnek dodatkowo: oliwa, sok z połowy cytryny

Sajkofanka smaku
Wołowina słodko-ostra z warzywami i świeżą bazylią 246

Mięso czerwone - Moje Ulubione! Wołowina. Zapraszam :)  Wołowina słodko - ostra z warzywami i świeżą bazylią  Porcja dla 3 osób Warzywa:  - 1 świeża, duża marchewka - 1 średniej wielkości cukinia - 1 duża cebula - 4 pieczarki  - 1 zielona papryka jalapeno z zalewy  - 1 żółta papryka  Mięso: - 400g antrykotu wołowego bez kości  Marynata: - 100ml czerwonego wina półwytrawnego(...)czasie mięso delikatnie osuszamy, a następnie kroimy w paski w poprzek włókien. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej przez 1-2 minuty. Odkładamy na talerz.  2. Warzywa myjemy. Marchewkę, cukinię, paprykę - kroimy w słupki. Pieczarki i cebulkę - w piórka. Papryczkę w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy paprykę, po czym dorzucamy cukinię, paprykę, cebulkę i pieczarki

Sajkofanka smaku
Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami 279

jest bardzo smaczna. Mięso delikatne i   mięciutkie . Podałam z kluskami śląskimi i surówką z młodej  kapusty.Było pysznie. Składniki: 3 plastry mięsa wieprzowego z szynki 1 szt marchewka 1 szt pietruszka 1 cebula mała 1 ząbek czosnku sól,pieprz kolorowy do smaku margaryna bulion warzywny mąka pszenna do zagęszczenia Przygotowanie:   Plastry mięsa umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Z(...)stron doprawić solą i kolorowym pieprzem,odłożyć na pół godziny do lodówki.Rozgrzać na patelni margarynę i podpiec mięso z dwóch stron.Podlewać bulionem warzywnym i dusić.Warzywa oczyścić.Marchewkę i pietruszkę pokroić w półplasterki,cebulę w kostkę a czosnek w plasterki.Na około pół godziny przed końcem duszenia dodać do mięsa warzywa i całość dusić do miękkości mięsa i warzyw.Sos

Ala piecze i gotuje
Pierogi z czerwoną soczewicą 176

ciepłej wody 1 płaska łyżka masła szczypta soli Farsz 1 szk czerwonej soczewicy 2 szk wody 1 łyżeczka kucharka 1 szt cebula większa 1 duży ząbek czosnku 1 szt marchewka mniejsza sól,pieprz ziołowy,pieprz kolorowy,imbir,chili pieprz cayenne do smaku olej rzepakowy Przygotowanie:   Farsz;soczewicę przepłukać , zalać wodą i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając(...)Wyłożyć na sitko do odsączenia.Cebulę drobno posiekać ,lekko zrumienić na oleju ,dodać pokrojony drobniutko czosnek i startą na drobnych oczkach oczyszczoną marchewkę.Całość chwilkę dusić ,przestudzić i dodać do soczewicy.Farsz doprawić do smaku (lekko pikantnie). Ciasto; wszystkie składniki umieścić w misce robota.Przy pomocy końcówki do zagniatania wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę,przykryć miską i zostawić na pół

Ala piecze i gotuje
Sałatka z ogórków i papryki 193

domowych hot-dogów. Latem trzeba się trochę napracować, żeby w zimie móc z tych dobrodziejstw korzystać. Ale warto. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 250 g cebuli 250 g marchewki 2 papryki czerwone 5 ząbków czosnku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka soli Zalewa: 0,5 szk octu 10% Jamar 1,5 szk wody 0,5 szk cukru(...)listki laurowe Przygotowanie:   Ogórki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski, marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa razem z zieloną pietruszką zieloną wymieszać razem z 1 łyżką soli i odstawić na 2 godziny. Wszystkie składniki

Ala piecze i gotuje
Zupa grzybowa z łazankami 289

dodatkiem świeżych leśnych grzybków, najlepsza. Tym bardziej że to grzyby nazbierane przez nas w lesie. Podane z makaronem, pycha. Składniki: 300 g grzyby leśne (borowiki i maślaki) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 3 ziemniaki 1 mała cebula 1, 5 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła 100 ml śmietany 18 % sól, pieprz(...)smaku mąka do zagęszczenia 100 g makaronu łazanki natka pietruszki Przygotowanie:   Grzyby oczyścić, pokroić, zalać woda i gotować około 5 min. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać aż warzywa się zeszklą. Wlać bulion dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości. Wlać wodę z podgotowanymi grzybami

Ala piecze i gotuje
Zupa czosnkowa z grzankami i migdałami 219

Zupa jest bardzo aromatyczna i zarazem pożywna. Proponuję podać z grzankami i podprażonymi płatkami migdałów. Składniki: 0,7 l bulionu warzywno- drobiowego 8 ząbków czosnku 1 cebula 1 mniejsza marchewka 2 ziemniaki 1 łyżka masła 100 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 2 łyżki masła 2 kromki chleba tostowego płatki migdałów Kresto Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę

Ala piecze i gotuje
Pałki w marynacie z warzywami 191

smacznych potraw. Dzisiaj zapraszam na pałki z kurczaka w marynacie jogurtowo majonezowej z warzywami. Oczywiście do przyprawienia wykorzystałam już kilka produktów Kamis.  Składniki: 6 pałek z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 jabłko 10 cm pora 6 ziemniaków 0,5 cukinii( u mnie większa) 50 g żurawiny Marynata 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy grillowej(...)większe kawałki cebulę, czosnek i wymieszać.  Do marynaty włożyć pałki, wymieszać żeby pokryły się marynatą. Przykryć i włożyć na noc do lodówki.  Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Marchewkę oczyścić pokroić w kostkę. Pietruszkę oczyścić i pokroić w słupki. Por pokroić w plasterki. Cukinię oczyścić z nasion i pokroić razem z skórką.Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić

Ala piecze i gotuje
Kapuśniak na żeberkach wędzonych 194

wędzonych żeberek.Zupa w  sam raz na pierwsze zimowe dni. Do każdej porcji dodałam kawałek wędzonego żeberka. Było pysznie i pożywnie.Polecam. Składniki: 300 g wędzone żeberka 1 marchewka 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 ziemniaki 2 listki laurowe Kamis 3-4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 ząbek czosnku kawałek cebuli 2 litry bulionu warzywnego 250 g kiszonej kapusty(...)kiełbasa śląska sól pieprz czarny mielony Kamis 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie:   Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyścić i pokroić w półplasterki włożyć do bulionu. Dodać czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą al dente dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania