marchewka - 20163 przepisów (strona:656/1345)

Łosoś z kuskusem i warzywami - seria dietetycznych obiadów 257

mimo to polecam tą rybę. 100 g łososia na parze to około 170kcal. składniki: na 2 porcje kasza kuskus (przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu) cukinia mała 2 marchewki 1 ząbek czosnku 250 g łososia 1/2 cytryny W rondelku podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, cukinię, czosnek i marchewkę , jak chwilkę się podpraży, podlewamy wodą, i dusimy na małym ogniu

SMYKWKUCHNI
Pasztet drobiowy - przepis 537

czasu, efekty są fantastyczne. składniki: - ugotowane mięso drobiowe ( np. mięso z rosołu, mogą to być 2- 3 udka, korpus ) - 4 jajka - 1 kajzerka namoczona w rosole - 2 ugotowane marchewki Ugotowane mięso oddzielamy od kości, dodajemy bułkę, marchewkę, żółtka, przyprawy (sól, pieprz, ewentualnie przyprawę do drobiu), wszystko za pomocą blendera, miksujemy na gładką masę. W osobnej misce ubijamy

SMYKWKUCHNI
Udka z Kurczaka w Sosie Warzywno - Pieczarkowym 226

tego mało składników i nieskomplikowane. Polecam. Składniki na 2 - 3 osoby: 2 podudzia z kurczaka 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 2 marchewki 4 średnie pieczarki 1 zielona papryka 1 łyżeczka mąki 100 ml wody 1 gałązka natki pietruszki olej sól pieprz biały Wykonanie: Udka myjemy osuszamy, każde podudzie dzielimy na dwie części. Opruszamy(...)solą, pieprzem z każdej strony. W woku rozgrzewamy olej, składamy mięso i smażymy 30 minut. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki musimy oczyścić i pokroić w ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, wlewamy bulion i dusimy ok. 15 minut. Mąkę mieszamy z wodą (zamiast wody możemy

Blondynka Gotuje
Zupa krem z kalafiora 239

trwa wiecznie. Zapraszam do przygotowania bardzo smacznej zupy krem z kalafiora, bo on jest jednym z moich faworytów z ostatnich dni. Składniki: 1 średni kalafior bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 2 średnie ziemniaki sól pieprz 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy  2 - 3 łyżki jogurtu greckiego Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy umyte i obrane: seler, pietruszkę(...)marchew. Gotujemy do miękkości. Ziemniaki obieramy i myjemy. Kalafiora myjemy i dzielmy na drobne różyczki, i wrzucamy do gotowego bulionu wraz z ziemniakami. Gotujemy jeszcze ok 10 - 15 minut do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy) i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Przed miksowaniem doprawiamy jogurtem greckim i miksujemy blenderem ręcznym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Sałatka z surowym kalafiorem 1105

przedstawiam Wam ciekawą sałatkę. Kolorowych kalafiorów szukałam bardzo długo w Krakowie. Z zazdrością spoglądałam na zdjęcia znajomych z Warszawy, którzy mają dostępne od ręki takie oryginalne warzywa, również kolorowe marchewki, buraki, a nawet kwiaty cukinii. U nas na targu w środku miasta na próżno szukać takich specjałów (chociaż z pomocą przychodzi Targ Pietruszkowy w soboty, gdzie znalazłam i kwiaty(...)kolorowe marchewki). Kolorowe kalafiory też mi się prawie że śniły po nocach i proszę, całkiem przypadkiem na zakupach w Tesco (zazwyczaj zakupy robimy w Auchan, Biedronce, czasem w Lidlu i Carrefourze) trafiłam na nie - zielony i fioletowy. Fioletowy powędrował do tej sałatki, aż żal było go gotować lub uparować, najlepszy właśnie jest na surowo. Nie bójcie się, bo pewnie część

Pora coś zjeść
Gulasz z indyka i cukinii 182

całkiem zdrowy obiad. Zapraszam Was zatem dziś na indyka, cukinię i kaszę kuskus :) Składniki: 60 dag piersi z indyka, 80 dag cukinii (3 średnie cukinie), 3 średnie cebule, 2 marchewki, 2 białe papryki lub 1 czerwona, 2 szklanki wody lub bulionu, sól, pieprz, kasza kuskus, 4 łyżki oliwy, Cebulę kroimy w pół plasterki i smażymy na oliwie na rumiano. Następnie(...)indyka, solimy i także smażymy na rumiano. Następnie zalewamy całość szklanką wody i dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w średnią kostkę cukinię, marchewkę pokrojoną w cieniutkie plasterki (ja robię to obierkiem do ziemniaków) oraz paprykę pokrojoną w średnią kostkę. Zalewamy szklanką wody, solimy, dodajemy pieprz i dusimy przez 20 minut od czasu

Delicious Titbits
Ziemniaki curry z fasolką szparagową 265

Robi się dość szybko i nie ma mowy o brudzeniu wielu naczyń. Takie sezonowe danie.  Smacznego! Składniki: 4 średnie młode ziemniaki 1 cebula garść fasolki szparagowej garść mrożonej marchewki z groszkiem sól, pieprz 1 łyżka curry szczypta chili olej Wykonanie: Ziemniaki umyć i wyszorować. Pokroić w dużą kostkę, posypać curry i podsmażyć na małym ogniu na patelni przez kilka(...)minut. Następnie dodać pokrojoną fasolkę szparagową. Przykryć pokrywką i smażyć przez ok. 4 minuty. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i zamrożoną marchewkę z groszkiem. Smażyć jeszcze przez kilka minut, doprawić do smaku

Pasja Smaku
Ogórki konserwowe 272

Składniki: - ogórki - 1 butelka octu 10 % - 5 butelek wody (tych po occie) - 10 dag soli - 10 dag cukru - kilka zieli angielskich - kilka liści laurowych - ziarna gorczycy - marchewka - chrzan Przygotowanie: Z octu, wody, soli, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych zagotowujemy zalewę i studzimy. Ogórki układamy w słoiku, do każdego dodajemy po 3 plasterki marchewki, kawałek chrzanu

Zainspirowana w kuchni
Jesień - czas na zupę, czyli żurek. 181

restauracjach, knajpkach czy będąc w gościach. Tak na prawdę nigdy wcześniej nie robiłam żurku. I oto co powstało.   Składniki: 1/4 kg boczku (z kością) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 6-7 średnich ziemniaków 1 szklana butelka żurku 1 żurek Winiary jajka surowa biała kiełbasa śmietana 18% 5 ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe(...)majeranek Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy włoszczyznę (marchewka, pietruszka, por), kiełbasę, kość wykrojoną z boczku, zioła (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe). Wszystko gotuję na średnim ogniu przez 30 min. W międzyczasie podsmażam pokrojony boczek i cebulę. Gdy całość się podsmaży dorzucamy do garnka, nalewamy łyżkę zupy na patelnię, wymywam dokładnie smak i z powrotem wlewam do garnka

Brzuszki Łakomczuszki
Sajgonki - jakie pyszne. 4358

niezdrowe, mimo że zrobiłam wersję troszkę chudszą niż klasyczne sajgonki, powiedział "lepsze niż z chińczyka", a to dość duży komplement. :) Składniki: opakowanie papieru ryżowego podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 grzyby shitake (suszone z firmy Skworcu) 1/3 opakowanie makaronu ryżowego por 2cm kawałek imbiru sos sojowy olej sezamowy przyprawa 5 smaków "Gotujemy" makaron według przepisu(...)opakowaniu. Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 20 min. Kurczaka kroję na drobniutkie kawałki (troszkę grubsze niż tatar). Marchewki i pietruszkę obieram i kroję w nieduże słupki. Myjemy pora o kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy warzywa. Chwilę smażymy potem dodaję kurczaka i przyprawę. Imbir ścieram na drobnych oczkach - wrzucam na patelnie. Kroję grzyby na cienkie paski

Brzuszki Łakomczuszki
Wyśmienite spaghetti bolognese. 220

pomidorów pelati, pokrojonych w mniejsze kawałki, wraz z sosem 200 g świeżego szpinaku, delikatnie posiekanego 7-8 ząbków czosnku 1 ½ cebuli, pokrojonej w drobną kostkę z Paczki Warzyw 2 marchewki, pokrojone w mniejsze części z Paczki Warzyw 1 korzeń selera (200 g), pokrojony w mniejsze części z Paczki Warzyw 80-90 ml oliwy z oliwek 8 g suszonego oregano(...)drobno siekamy, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Mięso nie może być pozbijane w duże kawałki. Doprawiamy mięso suszonym oregano (8 g). Nadal smażymy. Pokrojony seler i marchewkę przekładamy do miksera, miksujemy (musimy uzyskać drobniutkie, ale ciągle wyczuwalne kawałki warzyw). Zmiksowane warzywa dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-6 minut. 2-3 ząbki czosnku siekamy. Mięso przekładamy

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa ze świeżych grzybów. 144

grzybów dużo nie było. :( Kilka koźlaków i podgrzybków ani to ususzyć, ani to udusić więc wybrałam zupę. 4-5 dużych koźlaków 2-3 podgrzybki 3 nieduże suszone grzyby 2 marchewki nieduży kawałek selera 1 nieduża pietruszka 4 nieduże ziemniaki  por kostka rosołowa 5 ziarenek pieprzu kolorowego 2-3 ziela angielskie 3 listki laurowe cebula olej masło śmietanka 30% Grzyby(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Podajemy ze śmietanką, można również posypać natką pietruszki. Wyszła wyśmienita - słodziutka dzięki zeszklonej cebulce, marchewce i śmietance. Polecam

Brzuszki Łakomczuszki
Chow mein z wołowiną po tajsku 167

przygotowałam. Mniej po chińsku bardziej po tajsku - wyszło bardzo dobre! :) Składniki: makaron chow mein (1 opakowanie - 250g) 1/4kg wołowiny najlepiej chudej (ja wybrałam 2 steki) 1/2 opakowania fasolki szparagowej marchewka 1/2 słoiczka pędów bambusa limonka pół dużej papryczki chili ząbek czosnku mała łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno (ja wykorzystałam papryczki ze słoika) 2 grzyby shitake (wykorzystałam grzyby suszone od firmy Skworcu(...)smażymy następnie dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili i jalapeno, posiekany w cienkie plastry czosnek, łyżeczkę startego imbiru i posiekaną białą część dymki. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę, fasolkę, pędy bambusa, pokrojone w paski grzyby i trochę sezamu. Całość smażymy. I teraz czas na sosy. Przyznam, że dodawałam na oko cały czas próbując. Postaram się odtworzyć ilości jednak

Brzuszki Łakomczuszki
Dietetycznie: barszcz ukraiński. 211

strony. Troszkę trzeba się napracować ale na prawdę warto. Składniki: 5 łyżek fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek pora 1/4 białej kapusty 1/2 cebuli 2 ziemniaki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny jogurt naturalny 0% sól, pieprz(...)również wszystkie części gdzie jest tłuszczyk. Wkładamy do dużego garnka i zapełniamy wodą do 3/4 obiętości. Solimy i gotujemy na niedużym ogniu przez 2h. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora, kapustę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Następnie zagotowujemy zupę i dodajemy fasolę wraz z wywarem, a następnie po 5 min buraki, natkę oraz przecier

Brzuszki Łakomczuszki
Kapuśniak z passatą pomidorową i ziemniakami 258

pomidorowej w ogóle smakuje niesamowicie! A dodatek ziemniaków powoduje, że zupa staje się bardziej treściwa. Szczerze polecam! Składniki: 1/3 główki młodej kapusty 250 ml passaty pomidorowej 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 młodego selera 1/2 cebulki  1 ząbek czosnku 1 i 1/2 litra bulionu 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 1 łyżka cukru (ja zastąpiłam łyżką miodu(...)racji diety)  świeży tymianek Do gotującego się bulionu wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, pietruszkę i seler. Gotujemy całość 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Również dodajemy do bulionu. Kapustę szatkujemy dość drobno i dodajemy do garnka z zupą, całość gotujemy około 20-25 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę

Mango Papaja