doprawiony. Gotujemy warzywa będą miękkie, oraz mięso da się łatwo oddzielić od kości. Odcedzamy przez durszlak, aby został sam wywar. Mięso kroimy w bardzo drobną kosteczkę, a marchewkę kroimy w talarki. Do galatu z zimnych nóżek nie dodajemy żelatyny, gdyż zawierają dużo kolagenu i doskonale żelują wywar. W szklanych miseczkach dno obsypujemy pieprzem, nakładamy plasterki marchewki, możemy dodać zielony groszek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzupy. Polecam. Składniki: 1,5 litra wody 1 pierś z kurczaka 1 łyżka WINIARY Bulion Consommé 4 szt ogórków kiszonych, 1 papryka czerwona 1/2 papryka zielona 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 2 łyżki masła 4 ziemniaki, 200 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu, 2 szt. świeże liście laurowe, sól i pieprz do smaku 2 łyżki koperku(...)PRZYGOTOWANIE: Wodę zagotowujemy z solą, pieprzem liściem laurowym. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i gotujemy ok. 10 minut. W między czasie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, warzywa dusimy na maśle i dodajemy do garnka z kurczakiem. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki wrzucamy do garnka, gotujemy około
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięteż polecam przygotować domowe kluseczki. Jeśli zostanie coś z tego rosołu to jutro będzie zupa pomidorowa. Domowy rosół z kluseczkami: 2 kg dosyć tłustego kurczaka a najlepiej kury, 4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora 1 szt cebula, 3 szt. liść laurowy, 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, biały pieprz do smaku(...)dodajemy warzywa, przyprawy, gotujemy pod przykryciem godzinę, aż mięso i warzywa będą miękkie, doprawiamy rosół białym pieprzem i ewentualnie solą jeśli jest za mało słony. Podajemy z domowymi kluseczkami . Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na kluseczkach wraz z natką pietruszki. Zalewamy gorącym rosołem. Smacznego The post Domowy rosół z kluseczkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępłotek ale ten przepis jest trochę inny. Do przygotowania tej zupy wykorzystałam płotki złapane latem przez Piotra (leżały sobie w zamrażarce i czekały na swoją kolej. Wykorzystałam również marchewkę pokrojoną w plasterki, seler pokrojony w paseczki, oraz pokrojoną papryczkę chili. Do smaku doprawiłam zupę doprawiłam zupę chili w młynku oraz sosem sweet chili! Pikantna zupa z płotek jest pyszna, rozgrzewająca(...)akurat na chłodne dni. A dodatek słodkiej passaty pomidorowej i odrobina cukru zrobiła swoje. Pikantna zupa z płotek jest bardzo smaczna. 6 małych płotek 2 łyżki masła 2 marchewki 1/3 selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 kostka bulionu drobiowo-warzywna Winiary 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki cukru 1 mała papryczka chili chili w młynku sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodałam. Kurczak słodko-kwaśny w śmietanie jest smaczny i doskonale może zastąpić królika. Składniki 4 udka kurczaka bez skóry 1/2 litra wytrawnego czerwonego wina 2 czerwone cebule 2 marchewki 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 5 łyżek oliwy 2 łyżki cukru mąka sól i biały pieprz do smaku(...)szklimy na oliwie drugą z cebul pokrojoną w piórka, dodajemy udka kurczaka i obsmażamy powoli, aż się lekko zrumienią z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy zalewą, dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki, listki tymianku i dusimy jeszcze 20-30 minut, uzupełniając od czasu do czasu resztkami zalewy i w razie potrzeby wodą. Wlewamy resztę octu, mieszamy i doprowadzamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświątecznej sałatki dobrej jakości gotowaną szynkę. Szynkę do sałatki jarzynowej dodawała zawsze moja mama. Świąteczna sałatka jarzynowa z szynką jest idealną sałatką świąteczną. składniki: 5 ziemniaki 3 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka korzeń + natka 5 plastrów gotowanej szynki 3 łyżki groszku konserwowego 3 szt. ogórek kiszony 4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary 5 jajek ugotowanych na twardo sól i pieprz(...)czarnym pieprzem, obowiązkowym dodatkiem są 4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary. Wszystko dokładnie mieszamy, zostawiamy aby składnik się przegryzły. Przekładamy sałatkę do szklanek, dekorujemy cienkimi paskami szynki tworząc kwiatki, z marchewek robimy gwiazdki, ozdabiamy kroplami majonezu i listkami natki pietruszki, na koniec doprawiamy sałatkę grubo mielonym pieprzem. The post Świąteczna sałatka jarzynowa z szynką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 duża cukinia 250 g mięsa mielonego 1 średnia marchewka 3 ząbki czosnku 1 cebula garść świeżej pietruszki puszka pomidorów ( ja używam całych) mała papryczka chilli 100 g sera mozzarella 50 g sera gouda( dla tych co lobią dużo sera) świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię umyje i obierz (nie musisz obierać(...)Osól delikatnie środek. Na patelni usmaż cebulę pokrojoną w kosteczkę na łyżce masła, przeżuć do miski. Na tej samej patelni smaż mięso, dodaj sprasowany czosnek, starkowaną marchewkę i pomidory. Dodaj papryczkę chilli i wcześniej usmażoną cebulę, wszystko dobrze mieszając smaż jeszcze przez 15 minut na małym ogniu
Niezły Młynekużywać średniej cukinii, bo ma mniej pestek i miękką skórkę, ale takiej nie dostaniecie i macie dużą to przed starciem należy ją wydrążyć. Składniki: 80 dag cukinii, 2 duże marchewki, 2 jajka, 4 czubate łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia. Sos czosnkowy: 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka majonezu, pieprz, sól. Jogurt wymieszać(...)doprawić do smaku solą i pieprzem. Cukinię ścieramy na dużych oczkach. Posypujemy solą i dostawiamy na sitku na 10 minut, aby puściła wodę. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, jajka, mąkę i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na średniej mocy palnika na niedużej ilości oleju na rumiano. Ingredients: 0,8 kg of grated zucchini, 2 large carrots
Delicious Titbitspunktu widzenia. Horacy Po usłyszeniu "zrób leczo" chwyciłam świeże warzywa i wzięłam się do roboty. Składniki: Pół cukinii 2 duże pomidory 3 papryki: czerwona, zielona, biała 8 ziemniaków 2 marchewki Cebula Kalarepa Liście pora 4 łyżki oliwy z oliwek woda Przyprawy: Świeży koperek, świeża pietruszka, sól, pieprz, pieprz ziołowy, pieprz Cayenne, czosnek, zioła prowansalskie, Bombay Masala Przygotowanie(...)warzywa obieramy, pomidor przed obraniem można sparzyć wodą, aby skórka ładnie się oderwała. Cebulę szatkujemy i podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanej oliwie. Dorzucamy do niej pokrojoną cukinię, papryki, marchewki i kalarepę. Mieszamy całość i dolewamy wody do połowy objętości warzyw. Przykrywamy garnek i pozwalamy warzywom się gotować, od czasu do czasu je mieszając. Po ok. 15 minutach dodajemy
Weganizm infantylnyjadać, to od czasu do czasu na taki gulasz sobie pozwolę. Składniki : * 600g mięsa wieprzowego - np szynki * 2 łyżki oleju rzepakowego * pół szklanki zielonego, mrożonego groszku * 3 marchewki * cebula * ząbek czosnku * ulubione przyprawy i zioła * łyżka mąki pszennej Przygotowanie : Mięso pokroić w większą kostkę. Oprószyć przyprawami, ziołami oraz mąką. Rozgrzać olej, przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodać mięso(...)pokrojoną w plasterki bądź słupki marchewkę, podlać szklanką wody i dusić całość aż do miękkości mięsa. Wrzucić groszek, zagotować. Podawać z ziemniakami
Magiczne Życie Martygrecku. Podstawowy przepis pożyczony od Ewa-Gotuje , ja dokonałam lekkiej modyfikacji. Składniki: 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały por 50 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany olej rzepakowy Przygotowanie: 1. Filety umyłam, skropiłam sokiem z cytryny, odstawiłam na 3 minuty(...)pieprzem z dwóch stron. 2. Usmażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron, przełożyłam najpierw na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi (żeby zebrać nadmiar tłuszczu), a potem na półmisek. 3. Obraną marchewkę, pietruszkę i selera starłam na tarce o grubych oczkach, pora drobno posiekałam, a cebulkę pokroiłam w kostkę. 4. Na rozgrzany olej wrzuciłam pokrojoną cebulkę, zeszkliłam, po czym dodałam resztę warzyw
Kulinarny Pamiętniktygodnie i do dzisiaj mi się nie przejadła. Pyszna, kremowa, aromatyczna, rozgrzewająca...bohaterka dzisiejszego wpisu - zupa-krem z pomidorów. Składniki: dwie łyżeczki oliwy z oliwek 1 listek laurowy 3 marchewki pokrojone w plasterki 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru pokrojony w plasterki jedna trzecia papryczki chilli, drobno posiekanej razem z pestkami(...)sól, pieprz, cukier podprażone kiełki - do podania Przygotowanie: 1. W garnku rozgrzałam oliwę, wrzuciła liść laurowy i przez kilka minut go smażyłam, aż uwolnił swój aromat. 2. Dodałam marchewkę i smażyłam ok. 3 minuty na najmniejszym ogniu, po czym oprószyłam delikatnie solą i cukrem, wymieszałam i dusiłam pod przykryciem przez kolejne 3 minuty. 3. Dodałam imbir, papryczkę, cebulę
Kulinarny Pamiętnikbyle jaka, bo ze świeżego, wiosennego szczawiu! :-) Lekko kwaskowa i sycąca. Najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo. Składniki: trzy duże garści świeżego szczawiu 2 średnie marchewki starte na grubych oczkach 1 pietruszka starta na grubych oczkach mały por pokrojony w półplasterki ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 ziarna ziela angielskiego liść laurowy 4 ziemniaki pokrojone w kostkę sól, pieprz(...)czosnek granulowany łyżka oleju rzepakowego pół szklanki mleka jajka ugotowane na twardo, jogurt grecki i świeży koperek do podania Przygotowanie: W garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim marchewkę, pietruszkę, pora, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażone warzywa zalałam 1,5 l zimnej wody, dorzuciłam ziemniaki i gotowałam tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękły (ok. 25 minut). Do wywaru
Kulinarny PamiętnikSkładniki: pół główki małej białej kapusty, drobno poszatkowanej średniej wielkości marchewka, starta na tarce o grubych oczkach mały por (biała część), pokrojony na półplasterki łyżka koperku sól pieprz sos: łyżka soku z cytryny, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki cukru Przygotowanie: Poszatkowaną kapustę przełożyłam do foliowej torebki i kilkanaście razy uderzyłam w nią tłuczkiem(...)mięsa, aby zrobiła się miękka. Pora przelałam wrzącą wodą, aby zmiękł. Składniki na sos wymieszałam. Kapustę, marchewkę, pora i koperek przełożyłam do miski, zalałam sosem i wymieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku
Kulinarny Pamiętnikpszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli szczypta cukru *na farsz: 400 g odsączonej i posiekanej kapusty kiszonej 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach 300 g pieczarek, pokrojonych w kostkę jedna duża cebula pokrojona w kostkę olej rzepakowy do smażenia sól pieprz czosnek granulowany *dodatkowo: białko do posmarowania(...)bułek Przygotowanie: Kapustę i marchewkę ugotowałam do miękkości i odcedziłam. Pieczarki i cebulkę podsmażyłam na rozgrzanej patelni, doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem. Do kapusty dodałam pieczarki z cebulką i dokładnie wymieszałam. Drożdże i cukier wymieszałam z ciepłym mlekiem i odstawiłam na chwilę. Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, dodałam mleko z drożdżami i roztopione masło. Całość dokładnie wyrobiłam i odstawiłam
Kulinarny Pamiętnik