marchewka - 20163 przepisów (strona:645/1345)

Tort pomarańczowo - marchewkowy 154

zdominował marchewkowy ale nawet w takiej formie tort był smaczny. Polecam bardzo wszystkim fanom wilgotnych tortów.  Składniki: ( na tortownicę o średnicy około 28 cm) ciasto: 2 szklanki startej marchewki  3/4 kostki margaryny 1 1/2 szklanka cukru 4 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki cukier waniliowy krem śmietankowy: 900 ml śmietanki kremówki 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżeczki cukru(...)Margarynę roztapiamy i gdy ostygnie dodajemy do niej jajka, cukier  i cukier waniliowy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą na zmianę z marchewką startą na drobnych oczkach.  Gotową masę wlewamy do tortownicy i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Krem śmietankowy: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier oraz żelatynę rozpuszczoną

ciastkarnia na kruchym spodzie
Marchewkowe ciasto, przysmak bez mąki i cukru 192

jakoś od czasu do czasu nie zależnie od pory roku wracam do tego przepisu. Polecam:) Składniki na prostokątną blaszkę, około 12 porcji: 2 szklanki płatków owsianych 200 g startej marchewki na dużych oczkach 350 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki stewii lub ksylitolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cynamonu 100 g orzechów włoskich lub innych które lubicie 2 jajka Wykonanie(...)Płatki owsiane miksujemy blenderem na puch, dodajemy do jogurt, proszek do pieczenia, cynamon. Wszystko razem mieszamy dokładnie. Dodajemy następnie marchewkę i posiekane orzechy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno i gdy białka będą sztywne dodajemy cukier i żółtka. Ubite białka dodajemy do masy marchewkowej i delikatnie mieszamy. gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sos pomidorowo-paprykowy 211

www.chleby.info . Z podanej porcji wychodzi 11 słoików po 0,5 litra- ja zrobiłam połowę porcji ;) Składniki: 2 kg pomidorów 1 kg cebuli 1,5 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 5 ziaren czarnego pieprzu 5 liści laurowych   Wykonanie: Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy(...)czasie możemy zdjąć skórkę i pokroić ją na mniejsze części. Jeśli skórka z papryki Wam nie przeszkadza, możecie pominąć ten etap. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach . Wszystkie warzywa wrzucamy do pomidorów i dusimy razem około 30 minut. Następnie dodajemy ocet, olej i przyprawy. Dusimy, aż zredukuje się nadmiar wody. Czas

Czerwona Porzeczka
Klopsiki w sosie śmietanowo -musztardowym 150

różnorodne -musztardy, sosy do mięs, dressingi, ketchupy, wrapy, oliwy, octy itd. 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól. pieprz, vegeta] mąka do panierowania oliwa do smażenia marchewka  cebula 1 kostka rosołowa listek, ziele 2-3 łyżki musztardy sarepskiej Develey 1 szkl. śmietany szczypiorek Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące(...)usmażyć na oliwie na rumiano.Wodę z kostką rosołową, marchewką i przyprawami zagotować, dodać usmażone pulpeciki i gotować około 10 minut.Na pozostałej po smażeniu oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę , dodać odrobinę mąki oraz śmietanę wymieszaną z musztardą i chwilę poddusić , mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać  do rondla z pulpetami i gotować na małym ogniu jakieś

Moje domowe kucharzenie
Sałatka jarzynowa 212

Składniki:  2 kg marchwi  1,5 kg korzenia pietruszki  korzeń selera  2 puszki groszku konserwowego  4 duże kiszone ogórki  sól pieprz  majonez kielecki  Przygotowanie:  Marchew, seler pokrojony na ćwiartki i pietruszkę obieramy ze skóry, płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy, aż będą miękkie. Gdy warzywa się gotują obieramy ogórki i kroimy

Moja smaczna kuchnia
Zupa-krem z zielonych szparagów 184

jeszcze przez około 5 minut. 5. Na sam koniec dodajemy żółtko, cały czas mieszając. 6. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i kilkoma kawałkami sera. Możemy również dodać "makaron" z marchewki (cienkie paseczki surowej marchewki, które otrzymujemy przy pomocy obieraczki). Smacznego

My Culinary Art
Warzywa gotowane na parze jako danie główne 209

Składniki dla 1 osoby (forever alone): 3 młode ziemniaczki 1 marchewka 1 szalotka 1 dymka szczypior suszona pietruszka sól, pieprz szklanka maślanki (może też być kefir)  +liście kapusty pekińskiej  (jeżeli przyrządzacie w parowniku bambusowym tak jak ja) 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i "szorujemy". Kroimy na połówki. Marchewkę kroimy na kawałki, szczypior w paski, a cebulki w krążki

My Culinary Art
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 334

Składniki (4 porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka(...)Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości i odsączamy. Mięso i grzyby zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy

My Culinary Art
Wegetariańska zupa Tom Kha 188

Składniki: 400ml mleka kokosowego 200ml wody 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki 1 szalotka, ćwiartki 1 marchewka, plasterki (opcjonalnie) 1 liść kapusty pekińskiej (opcjonalnie) 2 liście kaffiru 3 suszone małe papryczki chilli 3 strąki kardamonu 1 łyżka pasty Tom Kha 2 łodygi trawy cytrynowej, zgniecione nożem 2 pieczarki, pokrojone w plastry 1 łyżeczka mielonej(...)rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki i kardamon, smażymy przez 1 minutę i wyjmujemy. Wrzucamy imbir, czosnek, szalotkę i pieczarki. smażymy kolejną minutę. 2. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, kapustę i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Kha, kolendrę, cukier i sos rybny. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 4. Dodajemy

Tajskie smaki
Ramen, czyli japońska zupa z noodlami i pastą miso 213

kokosowym i przygotować jedną z tajskich zup, np. SUP HED (tajską zupę grzybową). No to do dzieła! :)  Składniki na wywar (mi wyszło 8 porcji): 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego 1. Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, imbir kroimy w plasterki. W żaroodpornym naczyniu

Tajskie smaki
Rosół na trawie cytrynowej z ryżem 189

Zupkę można przygotować na dowolnym wywarze drobiowym. Jeżeli jednak zaczynacie od podstaw, poniżej przedstawiam przepis na wywar, a następnie na całą zupę. Składniki na wywar: 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 cebula 1 1/2 łyżeczki soli Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, cebulę w ćwiartki, a imbir w plasterki. Wkładamy kurczaka razem

Tajskie smaki
Rosół 332

odporności. W związku z figlami pogodowymi chciałyśmy Wam zaproponować przepis na rosół. Jest bardzo smaczny, klarowny i mega rozgrzewający. Czas przygotowania: 2h Ilość porcji: 4 Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki cebula seler por sól, pieprz makaron Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek wodą i stawiamy na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć(...)upływie czasu cebule wyławiamy, odciskamy z niej sok do garnka, a pozostałości wyrzucamy. Warzywa, których nie będziemy jeść również wyrzucamy ( my robimy tak z porem, selerem i pietruszką). Marchewkę wyławiamy kroimy w kostkę i nakładamy na talerz. Dodajemy makaron i całość zalewamy gorącą zupą. Pyszności

Kolizje Smaków
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 195

białej fasoli suchej (oryginalnie odmiana fasolia gigantes, można zastąpić fasolą typu Piękny Jaś, lub fasolą półksiężycowatą) oliwa 1 mała cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 marchewki, pokrojone w plasterki 4 duże pomidory, pokrojone w kostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe mały pęczek natki pietruszki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów czerwony ocet winny sól, pieprz(...)miękka). Odcedź fasolę na durszlaku. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, wrzuć na nią cebulę i smaż przez 5 minut, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dorzuć marchewki, świeże pomidory, przecier pomidorowy, liście laurowe, natkę pietruszki i pomidory z puszki. Dopraw czerwonym octem winnym (ok. 2 łyżki), solą i pieprzem. Podlej ok. 300 ml. wody. Duś na małym

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 286

wszystkich rybnych potraw : ryby grillowanej, pieczonej, kotlecików rybnych czy rybnych burgerów. Spróbujcie również, jak będzie smakował z zimnymi wędlinami oraz jako sałatkowy dressing (np. do surówki z marchewki).  W tle pity z grillowaną rybą i surówką z marchewki i kopru włoskiego. Przepis niedługo:) Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami przepis własny czas przygotowania: 10 min. + 30 min. chłodzenie

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania