marchewka - 20163 przepisów (strona:637/1345)

ZUPA KLOPSIKOWA TZW. KWAŚNY KLOPS 494

octem, sokiem z cytryny, a u niektórych sokiem z ogórków kiszonych i zabielona śmietaną. Dla mnie - mistrzostwo świata! Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 6 niedużych ziemniaków 2 marchewki 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 3 łyżeczki mąki 3 łyżki śmietany (18%) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka octu (chyba, że lubimy bardziej kwaśne zupy - tutaj(...)jest dowolność) majeranek słodka papryka sól pieprz Wykonanie:  Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy ok 10 minut.  Przygotowujemy mięso jak na klopsy, Dodajemy jajko, kaszę manną, sól,  pieprz, szczyptę papryki  i dokładnie mieszamy, następnie formujemy niewielkie pulpety. D o  wrzącego wywaru wrzucamy pulpety, gotujemy

Walijskie Pichcenie
GULASZOWA A'LA STROGONOW 221

bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 ziemniaki puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym olej rzepakowy do smażenia sól  pieprz szczypta cukru liść laurowy ziele angielskie  papryka ostra mielona papryka(...)posiekany czosnek. Zawartość patelni przełożyć do większego garnka i zalać bulionem lub jeśli nie mamy - wodą. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie. Dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki marchewki i pokrojony seler naciowy. Gotować ok 15 minut po czym dorzucić plasterki pieczarek (wcześniej umyte), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pomidory w sosie własnym. Gotować do momentu, aż mięso

Walijskie Pichcenie
STEKI Z INDYKA W ŚMIETANOWYM SOSIE 181

pieprz oregano czosnek olej do smażenia Na sos: 1 szkl. bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% koperek 1 ugotowana i pokrojona marchewka Wykonanie: Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy ulubionymi ziołami. U mnie było to oregano oraz sól, pieprz i odrobina czosnku. Odstawiamy do lodówki(...)zagotowujemy, po czym wlewamy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnego bulionu oraz zahartowaną śmietanę. Doprawiamy sos do smaku, a dla nadania ładnego wyglądu dodajmy posiekany koperek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Podajemy z ryżem

Walijskie Pichcenie
Tortellini po wegetariańsku 175

smakuje w towarzystwie sosów ,ziół, oliw i zup. Tortellini zostały przygotowane z surowców niemodyfikowanych genetycznie bez użycia konserwantów. Ja zrobiłam dziś coś ciekawego, dodatek do tortellini. Składniki -kapusta pekińska -marchewka -por -salasa pomidorowa- ja miałam moją, mrożoną. Jeśli nie macie- wystarczy sok pomidorowy z kartonu. -przyprawy od Skworcu – przyprawa do Burrito, liscie kolendry, pieprz ziołowy, -prażone ziarna od Ziarenkowo- mieszanka(...)Słoneczne Pola -bazylia, sól , oliwa z oliwek -seler naciowy- u mnie mrożony Poszatkuj kapustę pekińską, marchewkę i pora, duś chwilkę. Dodaj przyprawy do Burrito. Wymieszaj. Następnie pół łyżeczki kolendry.  Dodaj trochę pieprzu ziołowego, oliwy z oliwek, soli.  Wymieszaj, zamknij, duś pod przykryciem. Następnie dodaj salsy pomidorowej, wymieszaj, przykryj , duś. Dodaj selera naciowego. Od czasu do czasu sprawdzaj smak

Z Kuchni Do Kuchni
Kolorowa fasolówka 139

hasło, że przyszła już pora na rozgrzewającą zupę fasolową! I ugotował kolorową fasolówkę. To prosta i smaczna zupa. Bardzo smaczna Kolorowa fasolówka: 500 g mieszanki kilku gatunków fasoli 2 marchewki 1 mała pietruszka 1/4 selera 3 duże ziemniaki Mały kawałek łopatki wieprzowej 2 kiełbasy śląskie 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka majeranku sól morska, czarny pieprz Fasolowy mix wsypujemy(...)wody i gotujemy ok. 15 minut, dodajemy mieszankę fasoli wraz z wodą, w której się moczyła, gotujemy prawie do miękkości.  Następnie dodajemy umyte i obrane warzywa pokrojone w kostkę: marchewkę, seler i pietruszkę, gotujemy ok. 15 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy, gotujemy do ich miękkości. W międzyczasie rumienimy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, kiełbasę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fasolka szparagowa marynowana. 225

komu pasuje, na temat gustów nie powinno się dyskutować ;) 4 szkl wody 1 szkl octu 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej cukier do smaku ziele angielskie  listek laurowy marchewka 1łyżeczka gorczycy W słoiki ląduje to co do korniszonów.  Czyli koper, chrzan, gorczyca, czosnek.* Fasolkę przebieramy, usuwając obydwa końce, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie razem z marchewką. Do konsystencji

Malinowe Pocałunki
Bigos z młodej kapusty z olejem rzepakowym. 132

naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego też staram się wykorzystywać go bardzo często w mojej kuchni. Małe rzeczy, a jakże dodają smaku. Składniki: główka kapusty młodej 2 młode marchewki 2 pomidory koncentrat pomidorowy koperek kiełbasa, mięso surowe, boczek cebula olej rzepakowy 2 łyżki mąki sól, pieprz, listek, ziele Wykonanie:Kapustę obieramy z pierwszych brzydszych i odstających liści. Szatkujemy(...)kiełbasę i boczek na kilku łyżkach oleju rzepakowego. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem smażymy. Przekładamy do garnka, zalewamy ok 2 szklankami wody, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, listek, ziele i chwilę dusimy. Kiedy mięso jest podduszone dokładamy kapustę najlepiej partiami, aby jej nie rozgotować. A całość nie zmieści się nam w garnku. Chwilkę gotujemy. Kiedy kapusta zrobi

Malinowe Pocałunki
Szybka zupa. 417

poniedziałek co zrobić na obiad. Na pomidorówkę dzieci kręcą nosem.... Polecam mega szybką dość delikatną zupę na bazie gotowych produktów. Składniki: ok 2 l drobiowego rosołu 5 średnich ziemniaków marchew z groszkiem (w puszce/mrożone) drobny makaron Międzybrodzki sól do smaku siekana natka pietruszki  Wykonanie:Do gotowego rosołu dodać obrane i pokrojone ziemniaki. całość doprowadzić do wrzenia, kiedy ziemniaki(...)lekko miękkie dokładamy marchew z groszkiem (w przypadku warzyw z puszki, całość najpierw należy odsączyć), i makaron. Gotujemy kilka min do miękkości warzyw i makaronu. Przed podaniem ewentualnie doprawiamy do smaku i obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.Po prostu pysznie

Malinowe Pocałunki
Marchwiowe muffiny z pomarańczą i białą polewą 196

łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru łyżeczka cynamonu szczypta soli 3/4 szklanki oleju 2 jajka skórka otarta z pomarańczy (wcześniej spaczonej) 2 startej marchewki  opcjonalnie możecie też dodać rodzynki, otręby, wiórki kokosowe Polewa: 150 g serka śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Wykonanie: Marchew ścieramy na tarce - ja wykorzystałam grubsze oczka(...)cukier, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól. W osobnym naczyniu mieszamy olej wraz z jajkami.   Pomarańczę parzymy we wrzątku i ocieramy z niej skórkę, którą wraz ze startą marchewką dodajemy do masy z jajek i oleju. Mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki i łączymy w jednolitą masę. Wcześniej przygotowane foremki napełniamy ciastem i pieczemy w temperaturze ok 200 stopni

Taste Of My Day
Ciasto z malinami (bezglutenowe i bez cukru) 134

szklanki mąki amarantusowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka 2-3 łyżki miodu dojrzały banan 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1/5 szklanki startej marchewki 2 łyżki jogurtu nturalnego 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny skórka starta z połowy pomarańczy Jajka ucieramy z miodem i pokrojonym bananem na puszystą masę. Stopniowo dolewamy(...)olej, jogurt i sok z cytryny dalej miksując. Dodajemy wymieszane suche składniki a na koniec startą marchewkę i skórki z cytrusów. Miksujemy aż składniki się połączą. Dodajemy 0/5 szklanki malin, delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia(średnica ok. 21 cm). Na wierzch wysypujemy resztę malin. Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni

Mienta blog
Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce 238

Scroll down for recipe in English Łatwy sos Marinara (14-16 porcji) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 średnie marchewki, starte na tarce na grubych oczkach 5-6 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 4×400 g puszki krojonych lub w całości pomidorów z puszki 3 łyżki(...)szczypta chilli w płatkach lub więcej jeśli lubisz pikantne sosy 1-2 łyżki masła Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulkę do zeszklenia. Dodaj marchewkę i czosnek, po czym smaż je do miękkości, około 10 minut. Dodaj pomidory wraz z sokiem (rozgnieć je jeśli są w całości), przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez

karmelowy
Mocno marchewkowa owsianka, czyli karoten w czystej postaci ^^ 157

słodką granolą .  ~ Marchewkowa owsianka z granolą, siemieniem lnianym jogurtem naturalnym, przyprawą do piernika i miodem ~ Składniki: 40g płatków owsianych 10g otrębów owsianych 5g świeżo zmielonego siemienia lnianego ~100g marchewki 150g jogurtu naturalnego łyżka granoli + łyżeczka przyprawy do piernika, miód Płatki, otręby, siemię, przyprawę do piernika i słodzidło zalewamy wrzątkiem (ewentualnie można dodać mleko). Marchewkę obieramy, trzemy na tarce

Kuchenny Skrawek Nieba
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej 161

Kapusta pekińska przygotowywana jest na wiele sposób. Prezentuję jeden  z nich. SKŁADNIKI pół kapusty pekińskiej 1 marchewka 2 kwaśne jabłka sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego WYKONANIE Kapustę szatkujemy nożem. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, jabłka obieramy i ścieramy na grubszych oczkach. Wyciskamy sok z cytryny. Z majonezu i jogurtu robimy sos, zalewamy

W kuchennym oknie Ewy
Krem pieczarkowy z grzankami 222

Dzisiaj serwujemy krem pieczarkowy bezmięsny. Prosty i szybki obiad :) Składniki: 1 seler  1 korzeń pietruszki 3 marchewki 2 cebule 600 g pieczarek 100 ml śmietany 30 % 200 g serka topionego  sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła klarowanego dodatkowo grzanki Przygotowanie : W garnku zagotować 2,5 litra wody z obranym selerem, pietruszką i marchewkami. Na patelni

Niezły Młynek
Surówka z kapusty pekińskiej 465

Pyszna suróweczka do obiadu Surówka z kapusty pekińskiej SKŁADNIKI: kapusta pekińska 1/2 główki jabłka  2 szt marchewka -1 szt por -1 szt sól pieprz majonez PRZYGOTOWANIE: Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. Pora umyć, osączyć, pokroić w piórka. Wszystkie składniki surówki przełożyć do miski, dodać

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania