ziemniakibiała fasola (używam z puszki)sól, pieprz,ew.cukierodrobina majerankuliść laurowyziele angielskiełyżka koncentratu pomidorowegokoncentrat barszczu czerwonegoWykonanie:Żeberko zalać zimną wodą, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól, gotować 15 minut. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) pokroić w słupki, kapustę białą poszatkować - wszystko wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut, po czym dorzucić pokrojone także w słupki ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw
Walijskie PichcenieSkładniki:kapusta kiszonamarchewkajabłkoselernatka pietruszki lub zielony kopereksól, cukierolejWykonanie:Kapustę szatkujemy. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę, kawałeczek selera i starte ze skórką jabłko. Doprawiamy odrobiną soli, cukru oraz olejem. Dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojoną natkę
Walijskie Pichcenieplastry, oprószamy przyprawą do karkówki, czosnkiem, ostrą papryką. Podsmażamy na oleju z dwóch stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, oraz poszatkowaną na drobnych oczkach marchewkę. Przekładamy do naczynia z mięsem. Na całość nakładamy poszatkowaną kapustę kiszoną i zalewamy tłuszczem od smażenia mięsa i cebuli. Kapustę na wierzchu odrobinę solimy i pieprzymy.Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową
Walijskie PichcenieSkładniki: 1kg schabu bez kości 2 marchewki kawałek pietruszki i selera liść laurowy ziele angielskie odrobina vegety łyżeczka mąki śmietana 18% koperek Wykonanie: Schab kroimy na cm plastry. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą ponad schabem ok 2cm. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, startą na drobnych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy odrobiną vegety. Gotujemy ok 1h, do miękkości schabu. Zaciągamy
Walijskie Pichceniewodę odlać. Przełożyć je do małego garnka, zalać wodą, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 1h (do miękkości grzybów). Do drugiego garnku wrzucić starte na oczkach warzywa:marchew, seler, pietruszkę, posolić i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać sklarowane masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją na złoty kolor, po czym dorzucić pokrojone na drobno ugotowane
Walijskie Pichcenienaszego apetytu) przyprawa do schabu papryka słodka majeranek pieprz sól słodka papryka 2 jajka bułka tarta 3 plasterki sera żółtego 4 plasterki szynki 1 spora cebula 1 mała marchewka zielenina Wykonanie: Schab kroimy na ok 12mm plastry (taki dobry centymetr). Kostrą końcówką noża nacinamy w naszych plastrach kieszeń i oprószamy je przyprawami (ulubionymi). Przygotowujemy farsz. Smażymy na sklarowanym maśle(...)oleju) cebulkę pokrojoną w kostkę, szynkę i poszatkowaną na najdrobniejszych oczkach małą marchewkę.Dodajemy do farszu przyprawy:sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek. Farsz studzimy, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i zieleninę (szczypiorem, natkę lub koperek - co lubimy i posiadamy). Tak wyglądał u mnie gotowy farsz. Wystudzonym farszem napychamy nasze kieszonki (łyżeczką lub palcami jak wygodniej). Spinamy otwór
Walijskie PichcenieMoja rodzina raczej nie przepada za gotowanym mięskiem, chyba że jest to potrawka z kurczaka z pysznym śmietanowym sosikiem, marchewką i koperkiem ... To fajny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, jednak tym razem specjalnie gotowałam pierś z kurczaka, żeby zrobić potrawkę. Składniki: 500ml rosołu/bulionu 1 podwójna ugotowana pierś 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera 2 łyżki
Walijskie PichcenieSkładniki:pół dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała filet z kurczakamała puszka kukurydzy (bonduelle takie małe robi :)4 ogórki konserwowe1 marchewka (dla nadania koloru między warstwami)sól, pieprz i przyprawa gyros wedle uznania2 łyżki majonezu1 łyżka keczupolej2 jajkaWykonanie:Mięso pokrojone w kostkę i obsypane przyprawą do gyrosa obsmażamy na oleju. Podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę do miękkości(...)Podczas, gdy mięso stygnie kroimy kapustę,ogórki.W szklanej salaterce przekładamy warstwami (kolejność wg uznania) mięso, kukurydzę, marchewkę, kapustę - sos majonezow-ketchupowy, ogórek konserwowy, znowu warstwę mięska, naszego sosu, wierzch posypujemy jajkiem startym na oczkach i posypujemy szczypiorkiem. Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu 2h w lodówce - jak się przegryzie :) o ile zdołamy wytrwać do tej pory
Walijskie PichcenieNastępnie dodać groch do wywaru, ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotować, aż groch będzie miękki. Kiedy groch będzie prawie miękki, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchewkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować aż warzywa zmiękną. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na suchej patelni najpierw podsmażyć boczek, potem dodać kiełbasę z cebulą. Kiedy wszystko
Walijskie Pichcenieziele angielskie i żeberka, zalewamy wodą, ok. 1,5 l. Gotujemy fasolę na wolnym ogniu.Po ok. 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę (lub starte na oczkach)warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę. Solimy, ew.dodajemy kostkę rosołową (staram się unikać).Gotujemy ok 10-15min i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba uzupełniamy zupę wodą, aby nie była zbyt gęsta
Walijskie Pichceniemnie dziś w formie zupki, z dużą ilością warzyw i obowiązkowo zielonego, młodego koperku... Pyyycha! Składniki : 1 główka młodej kapusty (ok.1 kg) 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 20 dag boczku wędzoneg0 pęczek koperku liść laurowy ziele angielskie bulion (ja miałam drobiowy) sól, pieprz do smaku Wykonanie : Kapustę szatkujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę(...)marchew i pietruszkę w słupki. W garnku zagotowujemy bulion - ja miałam drobiowy zamrożony, więc go wykorzystałam. Przekładamy poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie.Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy ziemniaki. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek lub 1 kiełbaskę oraz cebulę. Po podsmażeniu całość patelni przekładamy do garnka z zupą.Gotujemy jeszcze ok 10 minut
Walijskie Pichceniemięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub tylko z chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapusniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą" (wikipedia) Uwielbiam kapuśniak... taki domowy na żeberkach i kiszonej kapuście. Ten który robię jest tak pożywny, gęsty(...)sycący, że z powodzeniem zastępuje danie jednogarnkowe :) Składniki: o.80 kg kiszonej kapusty 60dkg żeberek wędzonych 3 marchewki pietruszka kawałek selera kawałeczek wędzonego boczku szklanka kaszy jęczmiennej 4 średnie ziemniaki 1 cebula sól, pieprz, majeranek liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Z żeberek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodając, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kiszoną pokroić i podgotować
Walijskie Pichceniekolację, jeśli lubimy zjeść wieczorem coś ciepłego... Widząc młody groszek nie mogłam się oprzeć, żeby nie kupić.... mimo.. niestety wysokiej ceny :( Składniki: 4 skrzydełka 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka kawałek selera naciowego pół szklanki młodego groszku 3 młode ziemniaki 5-6 różyczek kalafiora, natka pietruszki sól i pieprz. Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte(...)skrzydełka - gotujemy 15 minut po czym dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki,różyczki kalafiora,seler naciowy pokrojony w kostkę. Gotujemy kolejne 15 minut i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz groszek. Całość gotujemy jeszcze chwile, aby ziemniaki zmiękły, ale nie rozgotowały się. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Walijskie Pichcenieoleju na złoty kolor ze wszystkich stron.W osobnych garnku na łyżce oleju (sklarowanego masła) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy, kawałek czerwonej papryki oraz startą na małych oczkach marchewkę. Następnie podlewamy odrobiną bulionu, przekładamy z patelni nasze pulpeciki i całość gotujemy ok 20-25 min. Następnie zaciągamy sosik mąką, dodajemy śmietanę, groszek i kukurydzę, doprawiamy całość solą i pieprzem
Walijskie Pichceniemałej ilości oleju z każdej strony tylko kilka minut, w celu zamknięcia porów. Podsmażone mięso zalewamy bulionem, tak aby zakrył mięso; dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę 1 marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.W szklance mieszamy 2 łyżki mąki z wodą i zaciągamy nasz sos. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt naturalny
Walijskie Pichcenie