marchewka - 20163 przepisów (strona:623/1345)

Flaczki 183

majeranek -przyprawa do zup -koncentrat pomidorowy -olej -mąka -korzeń imbiru -pieprz -sól    Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej. Dodajemy: -korzeń pietruszki -kawałek selera -kawałek pora -3 marchewki -kilka liści laurowych -pokrojony w plastry korzeń imbiru -kilka gałązek oregano -kilka ziarenek pieprzu -kilka ziaren ziela angielskiego -3-4 ząbki czosnku -sól do smaku oraz opaloną cebulę(...)Kiedy mięso z kości schabowej jest ugotowane wyciągamy ją z rosołu. Odławiamy też warzywa. Marchewkę zostawiamy i kroimy ją w kostkę a następnie dodajemy do rosołu. Do rosołu wsypujemy też flaczki.    Gotujemy ok. 30 minut.    Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawę do zup do smaku. Dosypujemy pieprz i majeranek i gotujemy kolejne 30 minut

Maminek kulinarny
Golonka w warzywach 163

ziela angielskiego -szczypta ziaren kolendry -3 litry zimnej wody    Golonki wyciągamy z marynaty i płuczemy. Posypujemy je słodką papryką i skrapiamy olejem. W skład warzyw wejdą: -4 marchewki -2 cebule -kilka ząbków czosnku -kilka suszonych pomidorów    Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki, pomidory w kostkę, czosnek w plasterki.    Warzyw nie przyprawiamy, mieszamy

Maminek kulinarny
Surówka z kapusty pekińskiej 601

Bardzo smaczna i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem białej rzodkwi i innych składników.    Składniki: -kilka liści kapusty pekińskiej -pół białej rzodkwi -jedna marchewka -jedno jabłko -jedna cebula -przyprawa warzywna -majonez    Z kapusty wycinamy zgrubienia a liście kroimy na drobno.    Cebulę kroimy w kostkę.    Na grubych oczkach tarkujemy jabłko,  rzodkiew(...)marchewkę.    Wszystko razem mieszamy z dodatkiem majonezu i przyprawiamy warzywkiem. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Żurek na wędzonce 159

kromkę chleba i pokrojony czosnek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy zakwas jest gotowy przystępujemy do gotowania.    Składniki na żurek: -2 l wody -seler, por, marchewka, opalona cebula, liście laurowe, czosnek, ziele angielskie -majeranek -pieprz, sól -ok. 1/2 kg wędzonych żeberek lub innej wędzonki -30 dkg kiełbasy -5 jajek -korzeń chrzanu -150 ml kwaśnej śmietany -cukier(...)ugotowane żółtko, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Dolewamy gorącego bulionu i przelewamy do garnka z bulionem.    Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy majeranek i pokrojoną gotowaną marchewkę a następnie mięso z wędzonki  i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy kilka minut.    Do talerza zeskrobujemy wiórki z korzenia chrzanu.    Nalewamy żurek, na wierzch układamy

Maminek kulinarny
Warzywa i owoce do surówek i sałatek 186

surówka z marchewki i jabłka     - surówka z czerwonej kapusty -surówka zimowa -surówka z białej rzodkwi -sałatka wielowarzywna -surówka z marchewki ze słonecznikiem -surówka z kapusty pekińskiej -surówka z rzodkiewki Życzymy powodzenia w eksperymentowaniu przy tworzeniu nowych wersji. Smacznego

Maminek kulinarny
Schab duszony 179

oraz pokrojony w kosteczkę czosnek. Mieszamy, uzyskując marynatę.    Nacieramy nią mięso. Odstawiamy na kilka godzin. Od czasu do czasu mięso obracamy.    Przygotowujemy również warzywa: -3 marchewki -2 cebule -pół papryki oraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski a cebulę w piórka.    Schab układamy

Maminek kulinarny
Surówka z młodej kapusty 357

Zapowiadana surówka z młodej kapusty. Składniki: -pół główki kapusty -jedna duża marchewka -jabłko -szczypior -koperek -sok z cytryny do smaku -2 łyżki oleju -przyprawa warzywna    Kapustę drobno szatkujemy.    Obrane jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach.       Szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystko łączymy w misce, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny

Maminek kulinarny
Sałatka z ogórków w zalewie octowej 977

Mimo pełni lata, należy pomyśleć o zimie. W zimie ta sałatka będzie smakować wyjątkowo. Składniki: -2 kg ogórków -2 marchewki -1 papryka -1 cebula -kilka ząbków czosnku -6 szklanek wody -10 łyżek cukru -2 czubate łyżki soli -1 szklanka octu -listki laurowe -ziarna gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego -gałązki kopru    Ogórki i marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę

Maminek kulinarny
Gulasz 174

Tradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień. Składniki: -ok. 1 kg łopatki lub szynki -marchewka -cebula  -2-3 ząbki czosnku -przyprawa do mięs -warzywko -pieprz -olej do smażenia -2 czubate łyżki mąki -woda    Mięso kroimy w sporą kostkę i posypujemy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.    Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną

Maminek kulinarny
Sałatka warzywna w papryce 169

wszystko spakujemy w niewielkie strąki papryki.    Składniki: -ok.10-15 małych papryk -1 kg małych ogórków -1/2 kg fasolki szparagowej -2 cebule -30 dkg małych pieczarek -2 marchewki    Do słoików: -ząbki czosnku -ziarna ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy -liście laurowe  Na zalewę: -2 l wody -4 szklanki cukru -2 szklanki octu -4 łyżki soli(...)papryki wydrążamy gniada nasienne. Z umytej fasolki obcinamy końcówki i sparzamy ją wrzątkiem.    Marchewkę kroimy w cienkie słupki a cebulę w plastry.    Do wydrążonych strąków papryki wkładamy fasolkę i marchew.    Ogórki myjemy, obcinamy końcówki i dzielimy na odpowiednie kawałki. Wkładamy do papryki.    Na wierzch wkładamy plaster cebuli i zamykamy pieczarką

Maminek kulinarny
Zupa z groszkiem 192

grochówka.Jest przejrzysta, lekka i smaczna.   Składniki:-2 l rosołu lub bulionu warzywnego-słoiczek  groszku konserwowego lub ok. 40-50 dkg mrożonego-5 ziemniaków-1 marchew-łyżka posiekanego koperku-1/2 szklanki śmietany   W bulionie gotujemy pokrojoną marchew i ziemniaki.Dodajemy groszek a kiedy warzywa zmiękną dolewamy śmietanę i dosypujemy koperek.Doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy.Smacznego

Maminek kulinarny
Barszcz czerwony 171

Prawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków.    Składniki: -6 średnich buraków -2 marchewki -kawałek selera i pora -cebula -2 ząbki czosnku -garść suszonych grzybów -kilka suszonych śliwek -natka pietruszki i gałązka kopru -wędzonka ( wędzona kość ) -sól, pieprz -sok z cytryny lub ocet    Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy wędzonkę, seler(...)Dodajemy pietruszkę i koper, śliwki, grzyby i gotujemy ok. 30 minut.    Buraki obieramy i kroimy w słupki.    Odławiamy wędzonkę a następnie warzywa. Dodajemy buraki, pokrojoną marchewkę, obrane mięsko z wędzonki  i gotujemy do miękkości buraczków. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotowe. Do barszczu można

Maminek kulinarny
Łosoś ze szpinakiem 147

Składniki: łosoś (150g) szpinak czosnek marchewka sól pieprz oliwa Szpinak dusimy na łyżce oliwy na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Łososia układamy na kawałku folii aluminiowej i przyprawiamy solą i pieprzem. Na rybę kładziemy przygotowany szpinak i pokrojoną w plasterki marchewkę. Zawijamy danie w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa pomidorowo-paprykowa z dzikim ryżem 131

ryżem, makaronem ale też bez dodatków. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy: bulion warzywny (około 2 litry) 2 puszki pomidorów 1 czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz ugotowana marchewka (może być z bulionu) oliwa z oliwek Na oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn(...)pomidorów. Następnie miksujemy warzywa blenderem razem z ugotowaną marchewką. Powstałą masę dodajemy do wcześniej ugotowanego bulionu, przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie papryką chili i cukrem. Podajemy z ryżem, makaronem lub grzankami

Smakowity Blog Kulinarny
Grecka zupa z fasoli 188

przez kilka godzin.   Składniki: 400g suszonej białej fasoli, np. typu "Jaś" lub greckiej fasolia gigantes, namoczonej przez noc w dużej ilości wody 3-4 łyżki stołowe oliwy 2 marchewki, obrane i drobno posiekane 1 duża cebula, drobno posiekana 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane sól i pieprz czarny 800g pomidorów z puszki (2 puszki(...)zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu, a następnie zbieramy pianę i szumowinę z powierzchni. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 1 godziny.   Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, cebulę, seler, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, często mieszając, aż zmiękną.. Dodajemy pomidory, suszone oregano. Gotujemy kilka minut, po czym przekładamy całość

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania