marchewka - 20163 przepisów (strona:618/1345)

Krem marchewkowo - cytrynowy z pigwą 152

Dobry to mało powiedziane, ten krem jest przepyszny.  Słodko-kwaśny, gęsty i delikatny krem, który z pewnością powtórzę ^^~ Krem owsiany gotowany z marchewką, pigwą, miodem i sokiem z cytryny + serek naturalny, plasterki cytryny ~Składniki:50g płatków owsianych1 starta na najmniejszych oczkach marchewkapigwasok z 1 cytrynyłyżeczka miodu+ plasterki cytrynyserek naturalnyWszystkie składniki wrzucamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 15 minut

Kuchenny Skrawek Nieba
Gulasz wołowy 188

bulionu aby tylko przykryć mięso. Doprawiam solą i pieprzem.Duszę na małym ogniu ok. 1,5-2 godziny. Jak mięso będzie już w miarę miękkie dodaję obrane i pokrojone marchewki oraz obraną, pokrojoną i podsmażoną cebulę.Duszę następne 30-40 min. po czym dodaję koncentrat i pokrojoną w dużą kostkę paprykę i dalej duszę aż wszystkie składniki będą miękkie

UgotujmyTo.pl
Domowy pasztet z królika 189

laurowych8 ziaren pieprzu8 ziaren jałowca1 łyżeczka rozmarynusól, pieprz, oliwa, majeranek, gałka muszkatałowa1. Królika pokroić na części i z łopatką przełożyć do rondelka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i por. Zalać wodą i dodać  liście laurowe, pieprz, jałowiec i rozmaryn, sól. Gotować do miękkości. Ostudzić. 2. Mięso królika uważnie obrać z kości i przesmażyć na suchej patelni

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka mięsna z zielonym puree 169

plasterki pozostałym czosnkiem. Smażyć na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Przełożyć do rondelka z wołowiną. 4. Na patelnię -na niewielką ilość oleju- wkładamy obrane i pokrojone w półplasterki marchewki. Smażymy na małym ogniu aż się lekko skarmelizują. Przekładamy do rondelka z mięsem.5. Umyte pieczarki dzielimy na ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową. Krótko smażymy aż się

UgotujmyTo.pl
Kurczak w piwie 199

opłukać, osuszyć i opanierować w mieszance. Obsmażyć kilka minut z każdej strony ma oleju rzepakowym Kujawskim. Przełożyć do większego rondelka. Na patelni obsmażyć również pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę. Smażyć kilka minut aż zrobią się lekko szkliste. Przełożyć do rondelka z kurczakiem. Dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe. Dolać piwo. Dusić na małym ogniu około godziny aż kurczak będzie

UgotujmyTo.pl
Ciasto marchewkowe 393

jest cięższe i bardziej wilgotne niż moje ulubione ciasto marchewkowe. Jeśli jeszcze nie robiliście ciasta marchewkowego to zdecydowanie musicie to nadrobić…:)!Ciasto marchewkoweSkładniki:300 g mąki pszennej400 g marchewki, obranej i startej4 jajka275 cukru muscovado250 ml oleju rzepakowego100 g rodzynekskórka z 1 limonki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki mielonych goździków100 g pistacji (opcjonalnie)borówki(...)cukru pudru, przesianego1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy do miski. Dodać jajka, cukier i olej. Zmiksować. 2. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, rodzynki, skórkę z limonki i posiekane pistacje (jeśli je dodajemy) i dodajemy do masy jajecznej.3. Spody dwóch tortownic o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie

UgotujmyTo.pl
Pasztet z kurczaka z grzybami 234

minut. Dodać oczyszczoną z błonek wątróbkę i smażyć chwilę, aby tylko wątróbka ścięła się z wierzchu, bo w środku ma zostać różowa! Przestudzić. 3. Obrane mięso z kurczaka, marchewkę, cebulę z grzybami i wątróbką zmielić dwa razy. Dodać przyprawy i żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać

UgotujmyTo.pl
Piernik marchewkowy 376

miski mąkę, kakao, sodę, proszek i przyprawę do piernika.2. Do miski wlać olej, wsypać cukier i zmiksować. Dodać jajka i miksować około 5 minut. Dodać startą na małych oczkach marchewkę i otartą -sparzoną wcześniej- skórkę z pomarańczy. Ciągle miksować dodając małymi porcjami mąkę z przyprawami.  3. Keksówkę (25×10 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką i wlać ciasto

UgotujmyTo.pl
Zupa ogórkowa na oliwie z oliwek 256

laurowe śmietana do smaku siekany koperek WYKONANIE:W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj 3.4 łyzeczki soli, zielę angielskie i liście laurowe.Obierz warzywa, umyj i osusz.Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę w talarki. Pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa  wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 15-20 minut do miękkości.Na patelni rozgrzej 8 łyżek

Słodko-Słony Świat Ilony
ZUPA RYBNA Z DORSZEM I KREWETKAMI 260

minut. Jeśli używasz świeżych krewetek to umyj je i oczyść (usuń ogonki i ewentualne pancerze i głowy).Do większego garnka nalej wodę, wrzuć do niej obraną marchewkę, seler i pietruszkę (nie krój warzyw, wrzuć je w całości). Dorzuć ziele angielskie oraz liście laurowe i gotuj przez 25-30 minut bulion warzywny.W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, wrzuć

Słodko-Słony Świat Ilony
ZUPA - KREM Z CUKINII - NAJLEPSZA 182

muszkatołowejsólświeżo zmielony czarny pieprzDODATKOWO:groszki ptysiowe lub grzanki pokrojone w kosteczkęWYKONANIE:BULION WARZYWNY:Warzywa umyj i obierz. Do garnka wlej wodę, wrzuć por, pokrojoną w 3-4 cm kawałki marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojone na pół gałązki selera naciowego lub seler w korzeniu pokrojony w większą kostkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj garnek pokrywką i gotuj bulion

Słodko-Słony Świat Ilony
GULASZ PO GRUZIŃSKU 165

wierzchu będzie ścięte, od czasu do czasu mieszając.Dodaj do niego obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki, obraną i pokrojoną w grubsze plasterki (około 5 mm) marchewkę, dorzuć czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w większą kostkę cebulę, posól i popieprz, a następnie zalej całość wodą. Przykryj i z odrobinę uchyloną pokrywką duś przez około 35 minut.Teraz dodaj pokrojoną

Słodko-Słony Świat Ilony
ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA 331

całą noc).Po tym czasie odcedź grzyby, nie wylewaj wody po nich. Wlej ją do garnka, dolej 1 litr zimnej wody, wrzuć również obraną i przekrojoną na pół marchewkę, seler, por i pietruszkę w całości, dorzuć ziele angielskie i liście laurowe i zagotuj. W razie konieczności zgarnij szarą pianę, która zbierze się po zagotowaniu wywaru.Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła

Słodko-Słony Świat Ilony
Pasztet pieczony 154

łopatki wieprzowej 0,6 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg surowego boczku 0,5 kg mięsa drobiowego np. udek 2 spore marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 2 czerstwe bułki kajzerki 5 jajek 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych(...)świeżutkim chlebem. Mmmm.... pychota :) Każdy gatunek mięsa umyć, a następnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, marchewki, pietruszki i selera. W międzyczasie usmażyć wątróbkę (bez jakichkolwiek dodatków). Kiedy wszystkie gatunki mięsa będą już miękkie, należy wyjąć mięso i jarzyny z sosu. Wystudzić. Sos zlać

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania