marchewka - 20163 przepisów (strona:618/1345)

Pasztet wegetariański z pieczarek (ok. 135 kcal / 100g) 199

długiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :) Składniki:700 g oczyszczonych pieczarek1 cebula (95 g)1 marchewka (115 g)2 małe ząbki czosnku (8 g)2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g)przyprawy:sól, pieprz (według uznania) (ja dałam płaską(...)Pieczarki kroimy na mniejsze cząstki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. 2. Na oleju smażymy pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek i startą marchewkę.3. Pieczarki odsączamy z wody, dodajemy usmażone warzywa, sól, pieprz wszystko razem mielimy przy pomocy blendera.4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy5. Białka ubijamy, mieszamy

Malowane smakiem
Sałatka jarzynowa 250

tylko świątecznych.składniki:4-5 marchewek1 pietruszka1 seler2 kwaskowe jabłka3 kiszone ogórki2 ziemniaki1 puszka groszku konserwowego, użyłam gotowany na parze Bonduelle1-2 łyżki musztardy delikatesowejmajonezświeżo zmielony czarny pieprzWarzywa-marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki ugotować. Warzywa możemy ugotować obrane gdy chcemy wykorzystać potem wywar lub też razem ze skórką. Ugotowane warzywka ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki

Monia miesza i gotuje
Flaczki (flaki) wołowe na rosole 168

Składniki:1 kgflaków wołowych parzonych         kość wołowa         2 marchewki        1 średnia pietruszka        1 mały seler albo połowę dużego        1 mały por        1 cebula        1 ząbek czosnku(...)liść laurowy - 2        olej do smażenia        margaryna – 1 łyżka        mąka – 2 łyżkiUgotować rosół z kości, pora, marchewek, selera, pietruszki, cebuli, czosnku. Ugotowane jarzyny wyjąć i zetrzeć na tarce albo pokroić (dowolną ilość wg uznania) i podsmażyć na oleju. Do rosołu włożyć flaki pokrojone w paseczki i przesmażone

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z sokiem marchwiowym i z delicjami 148

Ciasto finał:Zaraz po przyrządzeniu masę budyniową wylać na wystudzony biszkopt. Na ostudzonej masie ułożyć delicje. Wystudzoną  masę śmietankową wyłożyć na delicje. Udekorować wiórkami kokosowymi.Ciasto z sokiem z marchewki i z delicjami

Bon Appetit Małgorzaty
Sok wielowarzywny - gęsty i schłodzony pyszny na upały 150

Składniki na 4 - 5 szklanek:2 buraki (opcjonalnie sok buraczany)3 duże pomidoryzielony ogórek1duża marchew (albo sok z marchwi)pół jabłka (opcjonalnie sok z jabłek)1 czerwona papryka4 łodygi selera naciowego pół małej cebuliwodasól, pieprzzioła: natka pietruszki, bazylia tymianek, koperekjeśli lubimy pikane soki to możemy dodać czosnek albo papryczkę chilli  Buraki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kostkę. Paprykę

Bon Appetit Małgorzaty
ACQUACOTTA czyli toskańska wodzionka ;) 137

pomidory2 cebulekilka listów bazyliioliwa z oliwek do smażenia2 łodygi z liśćmi selera naciowego2 marchewkisólNa patelni polanej oliwą smażymy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory bez skórki, pokrojony seler, marchewkę, liście bazylii i sól. Wlewamy trochę wody. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Na wrzącą zupę wbijamy całej jaja i czekamy aż się zetną. Podpieczony chleb wkładamy

Bon Appetit Małgorzaty
Udko królika duszone w sosie winno-ziołowym z szałwiowymi ziemniakami i surówką z pora 200

dusić przez około1,5 h.Puree: Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Gdy ziemniaki będą gotowe utłuc z łyżką masła i wymieszać ze świeżą, drobniutko pokrojoną szałwią. Doprawić pieprzem. Surówka:Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, por drobno kroimy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce, wszystko mieszamy i doprawiamy łyżką śmietany albo majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem.Rada: Królik jak jest

Bon Appetit Małgorzaty
Ragoût z kurczakiem i pieczarkami 199

plastry, cebulę w piórka, piersi w mniejsze części oraz por w piórka. Wszystko podsmażamy a później zalewamy odrobiną wody i dusimy około 20 minut. Na sam koniec dodajemy ugotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Zdejmujemy rondel z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy zahartowaną śmietanę i mieszamy. Serwujemy z pieczywem.Ragoût z pieczarkami i kurczakiem

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa-krem: kartoflanka z serem i boczkiem 183

około (8 ziemniaków średniej wielkości)2 duże cebule2 średnie marchwie1 pietruszka15 dag wędzonego boczku20 dag żółtego sera (można pominąć)sól, pieprzsuszony tymianek, zioła prowansalskieZiemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, marchwie oraz pietruszkę także obieramy. warzywa zalewamy wodą i  gotujemy do miękkości. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy do zupy.  Po ugotowaniu warzyw, miksujemy zupę

Bon Appetit Małgorzaty
Colesław 166

może być ocet winny z białego wina lub zwykły 10% - wtedy 1 łyżeczka)1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka soli1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzuSposób przygotowania:1. Kapustę, obraną marchewkę oraz cebulę szatkujemy w robocie kuchennym lub ręcznie na tarce.2. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Zalewamy warzywa.3. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godzimy przed podaniem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Filety z kurczaka w sosie śmietanowo-marchewkowym 393

stron mięso, wlewamy wodę i dodajemy przyprawy - kostkę bulionową, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy. Dusimy.3. Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy do sosu startą na tarce jarzynowej marchewkę.4. W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę, dodajemy trochę zimnej wody. Wlewamy do rondelka z mięsem i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy pieprzu, ewentualnie soli do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Surówka z kiszonej kapusty 159

pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku. Jeśli uważamy, że jest za kwaśna to można ją przepłukać zimną wodą. Kapustę siekamy.2. Cebulę drobno siekamy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.3. Warzywa mieszamy ze sobą, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy odrobinę kminku i olej. Mieszamy. Surówkę odkładamy w chłodne miejsce, by smaki się

Kuchnia domowa Ani
Zupa grochowa z makaronem 146

skrzydełkach3/4 szklanki grochu łuskanego3/4 szklanki suchego makaronu1 marchewka1 pietruszkamajeraneksól, pieprzziele angielskieliść laurowySposób przygotowania:1. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki.2. Do gotującego się wywaru dodajemy marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na półtwardo. Następnie dodajemy groch i gotujemy do miękkości.3. W osobnym garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie, gdy będzie miękki przelewamy go zimną wodą

Kuchnia domowa Ani
Zupa z zielonej soczewicy 138

marchewka1 pietruszkakawałek selerapół szklanki suchego makaronuduża garść pokrojonej w kostkę papryki (u mnie mrożona)1 cebula1 mały porziele angielskieliść laurowyrozmaryn2 łyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprzSposób przygotowania:1. Wszystkie warzywa obieramy, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej.2. Cebulę i pora dowolnie siekamy. Na patelni rumienimy cebulę, następnie dodajemy tarte warzywa i chwilę dusimy.3. Do wywaru dodajemy warzywa z patelni

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony z botwinką 220

litra)2 łyżki śmietany do zupkilka ziarenek ziela angielskiego1 liść laurowyodrobina octu lub soku z cytryny Sposób przygotowania:1. Do wywaru dodajemy opłukane i pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę i cebulę, a także ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy do miękkości.2. Botwinkę i buraki myjemy dokładnie, liście tniemy na średniej szerokości paseczki, a obrane buraczki ścieramy na tarce jarzynowej.3. Kiedy warzywa

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania