Polecam bardzo smaczną sałatkę, doskonała przystawka na Sylwestrowe manu. SKŁADNIKI 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 4 marchewki 1 puszka ananasa 15 dag. sera żółtego ( twardy) 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego pół łyżeczki curry WYKONANIE Marchewki płuczemy , szorujemy i gotujemy w skórce. po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do głębokiej miski. Ananasa
W kuchennym oknie Ewysycącą , moja rodzinka się nią zajadała :) Zapraszam :) Składniki : Około 600 g piersi z kurczaka 3 duże marchewki Kawałek pora 1/2 słoiczka suszonych pomidorków w oleju 5 ogórków korniszonych Sos pieczeniowy Winiary Vegeta Przyprawa naturalna Piątnica Przyprawa do kurczaka Piątnica Pieprz ziołowy Piątnica Wykonanie; Piersi umyć(...)paseczki . Marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Pora pokroić w pół talarki. Ogórki pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka marchewkę, por , pomidorki . Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć. Dolać około 2 szklanek wody lub bulionu warzywnego i dusić do miękkości . Jeśli woda za szybko odparuje
Sama słodycz i szczypta chiliznalazłam u Danusi :)Składniki:1/2 kg kapusty1 duża pomarańcza1 mała cebulka1 marchewkakilka łyżek oleju2 łyżeczki miodupieprzSposób wykonania:1. Kapustę wypłukać, odcisnąć i drobno pokroić.2. Cebulkę drobno posiekać.3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.4. Obraną pomarańczę pokroić w kostkę.5. Wszystko wymieszać, dodać pozostałe składniki i doprawić do smaku.Smacznego!!!Źródło: Co mi w duszy gra Na blogu możecie znaleźć
Kuchnia domowa AniKurczak, marchew, ananas te trzy składniki połączyły się z makaronem kolorowym, pomidorkami i jarmużem serowym. Wszystko pasuje do siebie genialnie i smakuje niebanalnie.Składniki: 3 porcje150 g makaronu świder Czaniecki z pomidorem, szpinakiem i kurkumą,1 filet z kurczaka,jedna mała marchew,garść jarmużu,w łyżki startego sera żółtego,6 pomidorków koktajlowych, sól do smaku,pieprz czarny grubo mielony
Moniki SmakołykiDobra na każdą okazję, tym razem polecam jej przygotowanie na Sylwestra. Sałatka jarzynowaSkładniki: 2 kg marchwi 1,5 kg korzenia pietruszki 2 puszki groszku konserwowego 400 g kiełbasy głogowskiejsól pieprz majonez kielecki Przygotowanie: Marchew i pietruszkę obieramy ze skóry, płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy, aż będą miękkie. Gdy warzywa
Moja smaczna kuchniaśledziowe solone lub w olejucebulaziemniaki marchewkaburaczki Develey jajkamajonezsól, pieprzszczypiorekŚledzie osuszyć i pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w kosteczkę, sparzyć wrzątkiem, odcedzić i wymieszać ze śledziem.Jajka , marchewkę i ziemniaki ugotować.W naczyniu układać poszczególne warstwy sałatki – każdą [oprócz śledzi] posolić i pieprzyć, na każdej rozsmarować cienką warstwę majonezu.Wierzch posypać szczypiorkiem. Odstawić do lodówki
Moje domowe kucharzeniedługiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :) Składniki:700 g oczyszczonych pieczarek1 cebula (95 g)1 marchewka (115 g)2 małe ząbki czosnku (8 g)2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g)przyprawy:sól, pieprz (według uznania) (ja dałam płaską(...)Pieczarki kroimy na mniejsze cząstki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. 2. Na oleju smażymy pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek i startą marchewkę.3. Pieczarki odsączamy z wody, dodajemy usmażone warzywa, sól, pieprz wszystko razem mielimy przy pomocy blendera.4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy5. Białka ubijamy, mieszamy
Malowane smakiemtylko świątecznych.składniki:4-5 marchewek1 pietruszka1 seler2 kwaskowe jabłka3 kiszone ogórki2 ziemniaki1 puszka groszku konserwowego, użyłam gotowany na parze Bonduelle1-2 łyżki musztardy delikatesowejmajonezświeżo zmielony czarny pieprzWarzywa-marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki ugotować. Warzywa możemy ugotować obrane gdy chcemy wykorzystać potem wywar lub też razem ze skórką. Ugotowane warzywka ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki
Monia miesza i gotujeSkładniki:1 kgflaków wołowych parzonych kość wołowa 2 marchewki 1 średnia pietruszka 1 mały seler albo połowę dużego 1 mały por 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)liść laurowy - 2 olej do smażenia margaryna – 1 łyżka mąka – 2 łyżkiUgotować rosół z kości, pora, marchewek, selera, pietruszki, cebuli, czosnku. Ugotowane jarzyny wyjąć i zetrzeć na tarce albo pokroić (dowolną ilość wg uznania) i podsmażyć na oleju. Do rosołu włożyć flaki pokrojone w paseczki i przesmażone
Bon Appetit MałgorzatyCiasto finał:Zaraz po przyrządzeniu masę budyniową wylać na wystudzony biszkopt. Na ostudzonej masie ułożyć delicje. Wystudzoną masę śmietankową wyłożyć na delicje. Udekorować wiórkami kokosowymi.Ciasto z sokiem z marchewki i z delicjami
Bon Appetit MałgorzatySkładniki na 4 - 5 szklanek:2 buraki (opcjonalnie sok buraczany)3 duże pomidoryzielony ogórek1duża marchew (albo sok z marchwi)pół jabłka (opcjonalnie sok z jabłek)1 czerwona papryka4 łodygi selera naciowego pół małej cebuliwodasól, pieprzzioła: natka pietruszki, bazylia tymianek, koperekjeśli lubimy pikane soki to możemy dodać czosnek albo papryczkę chilli Buraki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kostkę. Paprykę
Bon Appetit Małgorzatypomidory2 cebulekilka listów bazyliioliwa z oliwek do smażenia2 łodygi z liśćmi selera naciowego2 marchewkisólNa patelni polanej oliwą smażymy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory bez skórki, pokrojony seler, marchewkę, liście bazylii i sól. Wlewamy trochę wody. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Na wrzącą zupę wbijamy całej jaja i czekamy aż się zetną. Podpieczony chleb wkładamy
Bon Appetit Małgorzatydusić przez około1,5 h.Puree: Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Gdy ziemniaki będą gotowe utłuc z łyżką masła i wymieszać ze świeżą, drobniutko pokrojoną szałwią. Doprawić pieprzem. Surówka:Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, por drobno kroimy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce, wszystko mieszamy i doprawiamy łyżką śmietany albo majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem.Rada: Królik jak jest
Bon Appetit Małgorzatyplastry, cebulę w piórka, piersi w mniejsze części oraz por w piórka. Wszystko podsmażamy a później zalewamy odrobiną wody i dusimy około 20 minut. Na sam koniec dodajemy ugotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Zdejmujemy rondel z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy zahartowaną śmietanę i mieszamy. Serwujemy z pieczywem.Ragoût z pieczarkami i kurczakiem
Bon Appetit Małgorzatyokoło (8 ziemniaków średniej wielkości)2 duże cebule2 średnie marchwie1 pietruszka15 dag wędzonego boczku20 dag żółtego sera (można pominąć)sól, pieprzsuszony tymianek, zioła prowansalskieZiemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, marchwie oraz pietruszkę także obieramy. warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy do zupy. Po ugotowaniu warzyw, miksujemy zupę
Bon Appetit Małgorzaty