marchewka - 20163 przepisów (strona:617/1345)

Placki marchewkowe 160

Już od miesiąca obiecuję sobie, że "dzisiaj pójdę wcześniej spać", ale jakoś tak zawsze głos w mojej głowie mówi: " jeszcze tylko to jedno zadanko, tylko to

Kuchenny Skrawek Nieba
Zakwas na barszcz czerwony 303

Składniki: 1 kg burków czerwonych 1 marchewka 1 pietruszka plaster selera 1 łyżeczka ziarenek kminku 6 dużych ząbków czosnku 2 l wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soli Wodę zagotować.  Zdjąć z gazu, dodać cukier i sól, zamieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Warzywa umyć i obrać ze skórki. Pietruszkę i marchewkę pokroić wzdłuż na 4 części, buraki

kulinarnyswiatdomi
Moja rybka nie tylko świąteczna 464

pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam!  Składniki: 1 kg filetów białej ryby 5 marchewek 2 pietruszki połowa selera cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy papryka ostra 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego bułka tarta  jajko trochę soku z cytryny olej(...)Filety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju. W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Rybę przekładamy do głębokiego naczynia

NA MOIM TALERZU
Tymbaliki z karpia 268

Fish in aspic Składniki. 20 dag karpia bez ości i skóry 20 dag mieszanki groszek z marchewką 60 ml wywaru z ryby 4 łyżeczki żelatyny sól pieprz Wykonanie. Karpia ugotować z włoszczyzną i obrać. Wywar połączyć z żelatyną. Ja wywar klaruję, ale nie każdy taki lubi. Groszek z marchewką blanszować. Do małych miseczek, filiżanek nałożyć kawałki ryby i warzywa. Zalać

Kulinarny karnet Christophera
Kiszona kapusta-zimowe zapasy i wartości prozdrowotne 195

kiszenia.Sol jest znanym srodkiem konserwujacym i dziala hamujaco na rozwoj niepozadanych bakterii gnilnych.Sol uwalnia czasteczki cukru z kapusty i tak powstaje kwas mlekowy,nadajacy kapuscie kwasny smak.Dodatek przypraw i marchwi wzbogaca smak kapusty oraz zawartosc cukru i kwasu.KAPUSTA KISZONA przekonuje do siebie przede wszystkim walorami prozdrowotnymi,a czesciowo nawet leczniczymi.Proces fermentycji odbywajacy sie przy udziale bakterii kwasu mlekowego,doprowadza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Galaretka z kurczaka 189

goracego bulionu i dokladnie wymieszac,nastepnie wlac do reszty rosolu dokladnie calosc mieszajac. Wystudzone mieso pokroic w kostke.8-10 miseczek lub filizanek oplukac zimna woda,nalozyc po kilka plasterkow marchewki,natke pietruszki i pokrojone mieso.Zalac wywarem.Wstawic do lodowki do stezenia.Podawac z plasterkami cytryny lub octem.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyzy z mięsem 190

odsmazane na drugi dzien.Skladniki na 21 sztuk:1 kg obranych ziemniakow1 lyzka maki ziemniaczanej1 lyzka maki pszennej-opcjonalnie1 jajkosolSkladniki na farsz:300 g wolowiny gotowanej z rosolu1 mala marchewka z rosolukawalek pietruszki i selera z rosolu1 cebulasol,pieprzmajeranek-opcjonalnie1 lyzka maslaWykonanie:polowe ziemniakow ugotowac,przecisnac przez praske.Ostudzicw czasie jak ziemniaki sie gotuja  zmielic mieso z kawalkiem marchewki,pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grünkern-Burger,kotleciki z zielonego orkiszu 193

goracej plycie by" doszlo".W ciagu tego czasu wchlonie cala pozostala wode.Wystudzic.Marchew obrac i zetrzec na tarce .Szczypiorek posiekac.Cebule pokroic w drobna kostke.Ser zetrzec na tarce.Ugotowany orkisz wymieszac z marchewka,szczypiorkiem,cebula i serem.Dodac jajko,sol i pieprz.Dokladnie wyrobic.Uformowac 8 kotletow,obtoczyc w tartej bulce i smazyc na rozgrzanym oleju okolo 10 minut.Podawac z surowka np. z bialej kapusty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym 162

smaku pomaranczowym.W sklad kremu wchodzi sok z pomaranczy,smietana kremowka i budyn.Calosc wienczy aromatyczny,swiezy Tortenguss na bazie swiezo wycisnietego soku z pomaranczy.Tort nie wymaga ponczowania.To zasluga warzywnwgo dodatku-marchewki jako skladnika biszkoptu.Jest przepyszny!Tort koniecznie do upieczenia!Skladniki na biszkopt: 300 g marchewki1 lyzka startej skorki i bio-pomaranczy2 lyzki syropu klonowego,z agawy lub miodu6 jajek Msol1

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lekki rosołek z kurczaka 164

klarowny ,nie może gotować się zbyt gwałtownie.Nie należy dodawać zimnej,lecz zawsze gorącą wodę.Nie dodawać za dużo  jarzyn,by nie zatracić charakterystycznego smaku rosołu drobiowego,szczególnie marchewki,która wprowadzi za dużo słodyczy.Smak i kolor bardzo poprawia dodanie podpieczonej cebuli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywa korzeniowe z piekarnika 249

koniec pieczenia dołączył łosoś.Składniki na 4 porcje:4 duże marchewki2 korzenie pietruszki2 korzenie pasternaku2 czerwone cebule gruba sól morska1 łyżka cukru lub miód4 łyżki oliwyrozmaryn lub inne ziołaWykonanie:marchewki,pietruszkę i pasternak obrać i przeciąć wydłuż na 4 części.Cebulę obrać z wierzchnich łusek i przekroić na ćwiartkiblachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pokrojone warzywa.Posypać solą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolmopsy 149

                          Takie domowe rolmopsy super sprawdzą się na różne okazje, zwłaszcza dla Panów na zagryzkę. Ale ja lubię takie rolmopsy zjeść bez okazji. Bo ja śledzie w

Ewa w kuchni
Sałatka 576

Prosta i szybka do zrobienia sałatka..pierś kurczakaprzyprawa do gyrosaryż Piątnicaogórek korniszonmieszanka -marchewka z groszkiem Orzechmajonez wiejski Develeyszczypiorekpaprykasól cytrynowa Piątnicaprzyprawa do sałatek PiątnicaKurczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.Usmażyć na z każdej strony.Ryż ugotować[ ja "gotowałam "w cudzie kuchennym].Marchewkę z groszkiem odcedzić.Paprykę, ogórka i szczypiorek pokroić.Wszystko razem

Moje domowe kucharzenie
PIERŚ Z GĘSI Z CHUTNEYEM FIGOWYM I SMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI 178

łyżka* cebula – 1 sztSMAŻONE ZIEMNIAKI:* ziemniaki – 2 szt* tłuszcz gęsi – ok. 50 g* sól – do smakuCHUTNEY FIGOWY:* świeże figi – 200 g* mała marchewka – 1 szt* cebula czerwona – 1 szt* olej – 1 łyżka* przyprawy: czosnek, cynamon, zmielone goździki ,  gałka muszkatołowa , sól, pieprz )* brązowy cukier – 50 g* ocet jabłkowy – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)wolnym ogniu dusimy do miękkości.Od czasu do czasu obracamy i ew. podlewamy odrobiną wody lub lekkiego bulionu.CHUTNEY FIGOWY:Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę, przesmażamy.Wrzucamy pokrojone w kosteczkę figi, a po kilku minutach dodajemy przyprawy – malutki, posiekany ząbek czosnku i po szczypcie cynamonu, goździków, gałki, soli i pieprzu.Zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną

Ostra na Słodko
Mięsne kwiaty z farszem 152

blogerki Kuchnia u BroniMoje danie jest trochę zmodyfikowane, wyszło pyszne, efektowne. Jednym słowem polecam.SKŁADNIKI2 duże podwójne piersi z kurczaka50 dag pieczarek2 łyżki pasty z suszonych pomidorów1 cebula1 marchewka 1/2 pora1 opakowanie sera mozzarellanici do związania mięsa1 łyżka masła klarowanego2 łyżki sosu sojowegoprzyprawa do kurczakasól, pieprz do smakuWYKONANIEFilety wrzucić do miski, dodać sos sojowy i pół przyprawy(...)łyżkę farszu, na wierzch plaster sera. Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią tworząc płatki gwiazdy.Kwiatki obsmażyć na 1 łyżce masła, odstawić do wystygnięcia.Na tym samym tłuszczu obsmażyć marchewkę i pora pokrojone w talarki. Wystudzone mięso obrać delikatnie z nici włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wsypać warzywa.Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godzinęPod koniec pieczenia zalać dowolnym

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania