kalafior (ok 400-500 g)2 marchewki3 ziemniaki1 pietruszka1 cebula kawałek selera2,5 litra bulionu (np.na kościach drobiowych)ziele angielskieliść laurowysól, pieprz2 łyżki śmietany do zupsiekany koperekSposób przygotowania:1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera obieramy, a następnie kroimy dowolnie.2. Cebulę kroimy w kostkę.3. Warzywa wrzucamy do bulionu, dodajemy liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Kiedy warzywa będą półmiękkie
Kuchnia domowa Anicebulapół pora1 puszka/karton krojonych pomidorówsól, pieprzprzyprawa do dań z kapustykmineksiekana zielona pietruszkasiekany koperek1 liść laurowyziele angielskieolejwoda Sposób przygotowania:1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy: cebulę i ziemniaki w kostkę, marchew i pora w plasterki. 2. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, cebulę i pora, chwilę smażymy, a następnie zalewamy wodą (1 litr). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziemniaki
Kuchnia domowa AniGalaretka typu "zimne nóżki" to specjalność mojego taty. U nas zazwyczaj wszystko przepuszczało się przez maszynkę do mięsa, czasami tylko marchew kroiliśmy w plasterki. Oto nasza rodzinna wersja, oczywiście według wskazówek taty :) Doskonała na śniadanie czy kolację. Można też wlać do słoiczków - mój tata taką galaretkę w słoiku zabierał sobie do pracy.Składniki:1 golonka wieprzowa (moja miała nieco ponad(...)gotujemy do miękkości.2. Wyjmujemy mięso i warzywa.3. Mięso z golonki oddzielamy od kości i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy też obrane ząbki czosnku. Marchew i pietruszkę też możemy zmielić lub też pokroić w plasterki. Zmielone mięso i warzywa wrzucamy do wywaru.4. Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy do wywaru i mieszamy. Wszystko doprawiamy solą
Kuchnia domowa Anipor1 ząbek czosnku2 listki laurowe5 kulek ziela angielskiego2-3 łyżki koncentratu pomidorowego2-3 łyżki olejupół łyżeczki kminkusól, pieprz, cukier do smaku1 litr wodymielona słodka paprykaodrobina chilli Sposób przygotowania:1. Marchewkę, pietruszkę, paprykę i selera pokroić w kostkę. Pora posiekać.2. W garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć chwilę.3. Wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek i gotować
Kuchnia domowa AniKLIK).Składniki:2 pory (białe części)2 marchewki1 jabłko1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtu naturalnegosól, pieprz, cukier do smakuSposób wykonania:1. Pory kroimy w półplasterki. Delikatnie solimy i odstawiamy.2. Obraną marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.3. Pora odciskamy z nadmiaru wody. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez, jogurt i przyprawiamy do smaku.Smacznego :)Surówkę podałam do ziemniaków i schabu
Kuchnia domowa Aniprzygotowania:1. Umyte skrzydełka zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy.2. Obrane warzywa kroimy wedle uznania (np. ziemniaki i cebulę w kostkę, a marchewkę i pietruszkę lub selera w słupki). Warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru.3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, obsmażamy na patelni aż puszczą sok i dusimy bez przykrycia aż sok wyparuje
Kuchnia domowa Anicebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz1-2 śmietany do zupsiekany koperek i natka pietruszki makaron - ilość wedle uznaniaSposób wykonania:1. Do rosołu dolewamy 1 szklankę zimnej wody, dodajemy pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz cebulę, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.2. Wlewamy przecier pomidorowy. Chwilkę gotujemy, a następnie odlewamy chochelkę zupy, mieszamy ze śmietaną i całość
Kuchnia domowa Aniziemniaków1 marchewka1 duża cebula1 mały seler 1 duża laska kiełbasyliść laurowyziele angielskiesól, pieprz2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki kminkuSposób przygotowania:1. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić.2. Warzywa obrać, ziemniaki, marchewkę i selera pokroić w kostkę, cebulę posiekać.3. Kiełbasę pokroić w półplasterki.4. Żeberko zalać wodą, gotować, dorzucić pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, kminek i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa
Kuchnia domowa Anirosole1 mała cebulka1 ząbek czosnku sól, pieprz1 surowe jajkodowolne przyprawy, np. majeranekPanierka:jajkomlekobułka tartaSposób wykonania:1. Składniki na naleśniki miksujemy, odstawiamy na 15minut. Smażymy naleśniki.2. Robimy farsz: Mięso, marchewkę, obraną cebulę i czosnek przepuścić przez maszynkę do mięsa.3. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej i obsmażamy na patelni, aby woda z nich odparowała. Mieszamy z mięsem, doprawiamy
Kuchnia domowa AniSkładniki:1 nieduża cukinia1 marchewka100 g żółtego sera1 cebulka1 jajkosól, pieprzsiekana natka pietruszkiok. 5 łyżek mleka100 ml mlekaszczypta czosnku granulowanegoSposób przygotowania:1. Cukinię i obraną marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać.2. Ser żółty zetrzeć na tarce.3. Wszystko wymieszać, doprawić, w razie potrzeby zmienić ilość mleka i mąki.4. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju.Smacznego!!!Źródło: Qulinarny blog
Kuchnia domowa Anipietruszka2/3 szklanki ryżu2-3 litry wodyliść laurowyziele angielskie1 łyżeczka lubczykusiekana natka pietruszki i koperkusól, pieprzolej do obsmażenia warzywSposób przygotowania:1. Wlać do garnka wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę pokrojoną w półplasterki, seler oraz pietruszkę pokrojone w kostkę i gotować na małym ogniu pod przykryciem.2. Por oczyścić, pokroić w talarki, posolić, popieprzyć, obsmażyć na oleju, przełożyć do gotującej się
Kuchnia domowa Anikapusty1 marchewka3 pomidory2 ogórki gruntowesiekany koperek2-3 łyżki oleju1 łyżka octu winnego lub soku z cytrynysól, pieprzSposób wykonania:1. Młodą kapustę szatkujemy, solimy, lekko ugniatamy, by puściła sok.2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a ogórki i pomidory kroimy w grubszą kostkę.3. Wszystko mieszamy, skrapiamy octem winnym lub sokiem z cytryny, dodajemy olej, siekany koperek i doprawiamy solą
Kuchnia domowa AniSkładniki:1/2 główki kapusty pekińskiej2 marchewki1 porulubiony dressing do sałatek np. takilubczyk ( świeży lub suszony)Sposób wykonania:1. Kapustę drobno szatkujemy.2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.3. Pora drobno kroimy i solimy.4. Wszystko mieszamy, dodajemy dressing i lubczyk.Smacznego
Kuchnia domowa Aniłyżki oleju2 ząbki czosnkusłodka papryka w proszku (lub dowolna przyprawa do drobiu)sól, pieprztymianek (u mnie suszony)świeży rozmarynSposób przygotowania:1. Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki.2. Marchewki obrać, pokroić w plastry.3. Paprykę pokroić w paski.4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki.5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, solą i pieprzem.6. Bulion wymieszać
Kuchnia domowa Animnie 12%)sól ,pieprzocet majeranekkminek 3 drobiowe skrzydełkaSposób przygotowania:1. Skrzydełka płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy i odszumowujemy.2. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, selera, cebulę, a także liść laurowy i ziele angielskie.3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski botwinkę, buraki obieramy i ścieramy na tace jarzynowej. Buraczki zalewamy wrzątkiem.4. Z zupy
Kuchnia domowa Ani