marchewka - 20163 przepisów (strona:621/1345)

Jesienne risotto 134

średnia* cebula- 1 szt.* bulion warzywny- 1 litr* sól pieprz, gałka muszkatołowa* olej do smażeniaGrzyby zalać 1 litrem wrzącego bulionu, odstawić na godzinę, a następnie wyciągnąć je i pokroić.Marchewkę oraz dynię pokroić w kostkę.Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju, dodać grzyby i chwilę podsmażyć.Na patelnię z cebulą wsypać szklankę ryżu, wymieszać i smażyć do momentu, kiedy będzie(...)szklisty, wtedy wlać szklankę bulionu.Od razu też wrzucić pokrojoną marchewkę wraz z dynią.Dusić pod przykryciem, aż do wchłonięcia bulionu.Wlać kolejną porcję bulionu, czekać aż wchłonie się cały płyn- tym razem bez przykrycia- i postępować tak, aż do rozlania całego bulionu.Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.Posypać natką pietruszki.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami 126

doprawić chili czy cayenne, pamiętajcie też, że zioła również podkręcają smak każdej pomidorówki więc nie rezygnujcie ze świeżej bazylii czy oregano!* sok pomidorowy- 1 litr* woda- 1/2 litra* włoszczyzna (marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały lub pół dużego, por- biała część)* cebula- 1 szt.* czosnek- 2 ząbki* krewetki koktajlowe- 200 g** przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól(...)pieprz* olej- do smażenia* świeża bazylia- do smaku* ryż brązowy- 100 g (woreczek)Ugotować ryż.Do garnka wlać 1/2 litra wody, wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz listek wraz zielem i gotować do czasu, aż warzywa będą na wpół miękkie (około 10 minut).W międzyczasie zeszklić na oleju pokrojoną cebulę, por i czosnek.Dodać do wywaru warzywnego.Całość zblendować (można

Kraina Miodem Płynąca
Fasolowa zupa-krem 149

jest wzdymająca- a to bardzo istotne, bo po co dodatkowo zanieczyszczać powietrze?! ;))))))* fasola biała drobna- 250 g* bulion- 1,5 l (warzywny lub mięsny)* ziemniaki- 3 duże szt.* marchew- 2 szt.* pietruszka- 1 szt.* seler- 1/2 szt.* por- biała część* cebula- 1 sporej wielkości* czosnek- 1 ząbek* kiełbaska- wedle uznania* olej- do smażenia* przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie(...)dodać namoczoną fasolę i gotować około 30-35 minut (z czego pierwsze 10 minut bez przykrywki).10 minut przed końcem czasu gotowania się fasoli, wrzucić obrane i pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki (2 ziemniaki ugotować w całości) oraz listek laurowy wraz z zielem.W międzyczasie rozgrzać olej w garnku, dodać poszatkowaną cebulę, por oraz pokrojony czosnek, chwilę podsmażyć

Kraina Miodem Płynąca
Pasztet świąteczny 268

kostkę (ok. 4 cm), zrumienić na patelni, przełożyć do garnka.2. Zalać 4 szkl wrzątku, dodać 1 kostkę rosołową, liście laurowe i ziela angielskie. Dusić pod przykryciem 30 minut, dorzucić marchewkę, cebulę i czosnek i dalej dusić do miękkości kolejne ok. 45 minut.3. Wątróbkę pokroić na mniejsze części, wrzucić do garnka i dusić jeszcze 10 minut.4. Całość odcedzić, wystudzić. Do przecedzonego

Kto ugości moich gości?
Zupa meksykańska 202

koncentratu pomidorowego makaron kokardki (farfalle)sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, pieprz ziołowy 1. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić drobno i udusić do miękkości. Kukurydzę i fasolkę odsączyć. Marchewkę i mięso z rosołu pokroić, fasolki przekroić na pół. Wrzucić wszystko do rosołu. 2. Jeśli zupa wyszła za gęsta (należy pamiętać że dojdzie jeszcze makaron) dolać wody, całość zagotować

Kto ugości moich gości?
Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami 132

łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzu1/2 łyżeczki ostrej paprykiłyżka masła olej i bułka tarta do wysmarowania formy1. Cebule drobno posiekać, zeszklić na maśle, posolić i udusić do miękkości. 2. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w kosteczkę i każde z osobna poddusić soląc do smaku.3. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. 3. Mięso wymieszać z jajkiem(...)miąższem chleba, marchewką, cebulą (część odkładamy do farszu). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.4. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk) wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Z masy mięsnej zwilżonymi rękami utworzyć 12 kulek, włożyć do blachy i uformować "gniazdka" z wgłębieniem na środku. 5. Odłożoną cebulę podzielić na dwie części

Kto ugości moich gości?
Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego 286

Do przygotowania zupy rybnej przymierzałam się od dawna,dotychczas nigdy jej nie robiłam i nie jadłam nawet.Teraz wiem ile straciłam,bo zupa jest naprawdę przepyszna.Prosty przepis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny pasztet z kaczki z żurawinką 181

sporą kaczkę i wyszedł z niej przepyszny rosół. Nie lubię niczego ani wyrzucać, ani marnować dlatego postanowiłam upiec pasztet z reszty mięsa pozostałego po rosole. Warzywa z rosołu (oprócz marchewki) również w moim domu nie cieszą się zbyt wielkim powodzeniem dlatego koniecznie musiałam je jakoś wykorzystać. Powiem szczerze, że jest to najlepszy pasztet jaki miałam okazję jeść. Robiłam ich już

Mango Papaja
Świąteczna zapiekanka z purée orzechowym i szpinakiem! 357

kurczaka1 opakowanie sera mozarellasól, pieprz, bulion do ugotowania kurczaka, 2 duże łyżki masła, 1 mała marchewkaPrzygotowanie:Pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy w bulionie razem z pokrojonym kurczakiem i marchewką.Na rozgrzanym w garnku maśle dodajemy pokrojony czosnek. Gdy się chwilę podsmaży, dodajemy szpinak i gotujemy na średnim ogniu. W razie potrzeby można delikatnie podlać wodą. Gdy szpinak jest ugotowany, dodajemy

Kitchens Alphabet
Wigilijna zupa grzybowa zabielana 317

spróbowania :) Dzisiaj zapraszam Was na naszą wigilijną grzybową, tym razem w większej miseczce, żebyście głodni nie byli ;)Składniki na 4 porcje:3 spore garście suszonych grzybów,4 średnie marchewki,ćwiartka średniego selera,3 średnie pietruszki,kawałek pora (około 10-12 cm),3-4 łyżki oleju,200 ml dobrej śmietany (najlepiej kwaśnej),1 łyżeczka mąki pszennej,sól, pieprz do smaku(...)średnie liście laurowe,pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego,pół łyżeczki ziaren pieprzu,natka pietruszki.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, najlepiej na noc. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, por oczyścić. Opłukane warzywa włożyć do garnka z zimną wodą (około 2 litry), dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe i 1 łyżkę oleju. Wszystko razem ugotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki marchewkowe 149

Już od miesiąca obiecuję sobie, że "dzisiaj pójdę wcześniej spać", ale jakoś tak zawsze głos w mojej głowie mówi: " jeszcze tylko to jedno zadanko, tylko to

Kuchenny Skrawek Nieba
Zakwas na barszcz czerwony 296

Składniki: 1 kg burków czerwonych 1 marchewka 1 pietruszka plaster selera 1 łyżeczka ziarenek kminku 6 dużych ząbków czosnku 2 l wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soli Wodę zagotować.  Zdjąć z gazu, dodać cukier i sól, zamieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Warzywa umyć i obrać ze skórki. Pietruszkę i marchewkę pokroić wzdłuż na 4 części, buraki

kulinarnyswiatdomi
Moja rybka nie tylko świąteczna 455

pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam!  Składniki: 1 kg filetów białej ryby 5 marchewek 2 pietruszki połowa selera cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy papryka ostra 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego bułka tarta  jajko trochę soku z cytryny olej(...)Filety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju. W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Rybę przekładamy do głębokiego naczynia

NA MOIM TALERZU
Tymbaliki z karpia 256

Fish in aspic Składniki. 20 dag karpia bez ości i skóry 20 dag mieszanki groszek z marchewką 60 ml wywaru z ryby 4 łyżeczki żelatyny sól pieprz Wykonanie. Karpia ugotować z włoszczyzną i obrać. Wywar połączyć z żelatyną. Ja wywar klaruję, ale nie każdy taki lubi. Groszek z marchewką blanszować. Do małych miseczek, filiżanek nałożyć kawałki ryby i warzywa. Zalać

Kulinarny karnet Christophera
Kiszona kapusta-zimowe zapasy i wartości prozdrowotne 183

kiszenia.Sol jest znanym srodkiem konserwujacym i dziala hamujaco na rozwoj niepozadanych bakterii gnilnych.Sol uwalnia czasteczki cukru z kapusty i tak powstaje kwas mlekowy,nadajacy kapuscie kwasny smak.Dodatek przypraw i marchwi wzbogaca smak kapusty oraz zawartosc cukru i kwasu.KAPUSTA KISZONA przekonuje do siebie przede wszystkim walorami prozdrowotnymi,a czesciowo nawet leczniczymi.Proces fermentycji odbywajacy sie przy udziale bakterii kwasu mlekowego,doprowadza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!