marchewka - 20163 przepisów (strona:620/1345)

Golonka w piwie i miodzie 147

jest niesamowicie miękkie , delikatne i aromatyczne!U mnie podane z czerwoną kapustą zasmażaną , Wy możecie śmiało sięgnąć po ulubione dodatki! SKŁADNIKI :* golonka – 1 szt* cebula – 2 szt* marchew – 2 szt* pietruszka – szt* jasne piwo – 500 ml* miód – 2 łyżki* liście laurowe – 3 szt* pieprz czarny ziarnisty – 1 łyżeczka* jałowiec – łyżeczka* gorczyca(...)łyżeczka* kminek – 1 łyżeczka* sól – do smaku* oliwa z oliwek – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Golonkę oczyszczamy.Cebule obieramy  kroimy na ćwiartki.Marchew i pietruszkę obieramy , kroimy na kawałki.W dużym garnku gotujemy wodę , solimy , dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy.Delikatnie wkładamy mięso i na wolnym ogniu gotujemy ok. 60 minut , obracając od czasu do czasu.Czosnek ucieramy ze szczyptą soli

Ostra na Słodko
Marchewkowe rogaliki 125

lekkie , nie przesłodzone …. a co najważniejsze : zdrowe!Śmiało można je zapakować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły , lub też podżerać leniuchując w domowym zaciszu!Uwaga : znikają błyskawicznie ;) SKŁADNIKI :* marchew ( soczysta ) – 250 g * masło – 180 g * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier – 4 łyżki * olejek pomarańczowy – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO :* dżem brzoskwiniowy(...)cukier puder do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Marchew trzemy na drobnych ( ale nie najmniejszych ) oczkach.Zagniatamy z miękkim masłem , mąką i cukrem.Dodajemy odrobinę! olejku pomarańczowego.Rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką ( ciasto się klei ).Wycinamy trójkąty średniej wielkości.Na szeroki koniec każdego nakładamy dżem i zwijamy delikatnie w kierunku wąskiego końca.Sklejamy i zakręcamy w rogaliki.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika

Ostra na Słodko
ZUPA GULASZOWA Z PULPETAMI 245

cieplej , ale też sycą na długie godziny.Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca.Dodatek pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad.SKŁADNIKI:- marchew – 2 szt – pietruszka – 1 szt – cebula – 1 szt – por -1 szt – papryka czerwona – 1 szt – bulion(...)łyżki – mielona wołowina – 300 g – jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki – mąka do obtoczenia – 2 łyżki  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:ZUPA:Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy.Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Zalewamy gorącym bulionem.Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku.Gotujemy ok. 15 – 20 minut.Dodajemy

Ostra na Słodko
Cosa Nostra … pyszne jedzonko i Tydzień Restauracji 189

sprawnie i szybko.Na przystawkę obydwoje wybraliśmy: Crostini misti czyli chrupiące grzanki z pesto ze świeżymi pomidorami , szynką parmeńską i rukolą.Na obiad: Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie porowym z ziemniakami pieczonymi.A na deser moja wymarzona: Panna cotta(...)najszybciej , byśmy wreszcie mogli zjeść ciepły obiad , a nie tak jak w domu :pJa zaczęłam od roladek , kolega  od kurczaka , potem wymiana.I co ?Pięknie podane roladki zawinięte w marchewkę jak dla nas były troszkę zbyt delikatne  mało wyraziste w smaku – aczkolwiek jest to tylko i wyłącznie kwestia gustu , gdyż jak wiecie lubię dobrze doprawione dania , mocniejsze w smaku.Natomiast zachwyciło ziemniaczane

Ostra na Słodko
Ryba z warzywami w papilotach 168

znaczy , że mniej smacznie.Wręcz przeciwnie – z przyjemnością skuszą się na to danie osoby , które o diecie wcale nie myślą.Filet z dorsza z dodatkiem ulubionych warzyw – marchewki , ziemniaków , papryki i świeżych ziół  jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad.SKŁADNIKI( 2 porcje )** filet z dorsza – 2 szt** marchew – 2 szt** czerwona papryka – 1 szt** ziemniaki – 2 szt** sól(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Filety rybne oczyszczamy , solimy , pieprzymy i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.Obrane ziemniaki podgotowujemy w lekko osolonej wodzie , a następnie kroimy na plasterki.Paprykę kroimy w kosteczkę , marchewki w cienkie plasterki.Na papierze do pieczenia układamy przygotowane ryby , pokrywamy warzywami.Posypujemy jeszcze odrobiną soli , pieprzu i chili.Dodaejmy plasterek cytryny i świeżą gałązkę rozmarynu.Zamykamy , boki zwijamy jak cukierki i wkładamy do nagrzanego

Ostra na Słodko
Dorsz z warzywami w mleku kokosowym – bez laktozy 161

warzywami w mleku kokosowym i aromatycznych przyprawach.Przepis zainspirowny kuchnią tajską , ale przyrządzony całkowicie po mojemu.Danie smaczne , a zarazem lekki i dietetyczne.SKŁADNIKI:* filet z dorsza – 2 szt* marchew – 2 szt* mały seler – 1 szt* por – 1 szt* cebula dymka – 1 szt* mleko kokosowe – 250 ml* curry – 1 łyżeczka* sól – do smaku* pieprz

Ostra na Słodko
WIGILIA - Pasztet warzywny 321

koleżanka z pracy. Nadszedł wreszcie właściwy moment i pasztet zadebiutował zyskując pozytywny odzew wśród sąsiedzkiej grupy testowej:)Pasztet warzywnySkładniki:·         50 dkg marchewki·         50 dkg kalafiora·         50 dkg brokułów lub szpinaku(...)części powinna mieć konsystencję gęstej  śmietany (jeśli jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę żelatyny rozpuszczonej w wodzie).Przygotować podłużną foremkę (typu duża keksówka), wysmarować masłem. Przełożyć najpierw marchewkę, potem kalafior i brokuł. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do większej formy wypełnionej  1/3 wodą.Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć folię i piec

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Domowy babciny pasztet 594

mięso chude oraz podgardle ze skórą. Wlewamy wodę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 1h. Po tym czasie dodajemy obrane marchewki, cebulę, pietruszkę,seler, bułki. Wszystko gotujemy jeszcze 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy wątrobę i gotujemy 15 minut.  Ostudzamy.Mięso oczyszczamy jeżeli są kości, czy chrząstki,. Wszystko musimy

Niezły Młynek
Domowe sledzie 368

Sylwestra, ale również poprawi nastrój, obniży cholesterol...śledź zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:)Składniki;12 solonych filetów śledziowych,czerwona cebula pokrojona w krązki,2 marchewki pokrojone w talarki,2 gałązki koperku /same listki/,Zalewa;400 ml wody,250 ml cukru pudru,2 liście laurowe,2 łyżki ziaren pieprzu,1 łyżka ziaren kolendry,2 łyżki ziaren gorczycy(...)godzin.  Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na tydzień...smakują bosko

Anioły w kuchni
Danie "jednogarnkowe" 4161

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie umieszczamy w nim zamarynowane dzień wcześniej udka z kurczaka. Na mięsie układamy obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki oraz pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. W szklance przygotowujemy sos z torebki, którym zalewamy udka i ziemniaki. Wierzch posypujemy sporą ilością koperku. Naczynie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny

upichcic
Galaretka ogórkowo-marchewkowa 278

Jelly with cucumbers and carrots Składniki. 6 marchewek średniej wielkości 1 długi ogórek 1/2 szklanki wina białego wytrawnego 1/2 łyżeczki papryki łagodnej 1/4 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki żelatyny sól pieprz Sos. 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu sol pieprz Wykonanie. Marchewkę gotować 15-20 minut we wrzącej ,osolonej wodzie. Osączyć

Kulinarny karnet Christophera
Pieczona pierś z gęsi 186

Składniki: 1 podwójna pierś z gęsi  (u mnie 1kg mrożonej),3 łyżki sosu sojowego,pieprz świeżo mielony,makaron świder Czaniecki,glazurowane marchewki- przepis tutaj.  Przygotowanie:   Pierś z gęsi rozmrażamy, najlepiej jak przez noc będzie w lodówce się rozmrażać. Następnie myjemy o osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę ostrym nożem, tak by nie uszkodzić mięsa. Oprószamy(...)odkroiłam kości, więc podsmażamy tylko z jednej strony). Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z wytopionym tłuszczem i pieczemy ok. godziny w 170 stopniach. Podajemy z makaronem i glazurowanymi marchewkami

Aga w kuchni
Zupa krem z kabaczka 271

kroimy w grubą kostkę. Smażymy na wolnym ogniu z pozostałymi warzywami, pod przykryciem.Podobnie kroimy bulwę oraz łodygi selera i dodajemy do pozostałych warzyw (opcjonalnie możecie dodać również małą marchewkę).Wszystko dusimy pod przykryciem ok 20 minut, a następnie zalewamy litrem bulionu warzywnego i gotujemy kolejne 20 - 30 minut. Po ostygnięciu blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Krem

Taste Of My Day
Pasztet z dzika 165

ziela angielskiego6 ziarenek jałowca2 jajka2 bułki kajzerki1 łyżeczka gałki muszkatołowej1,5 łyżeczki mielonego jałowca1,5 łyżeczki mielonego imbirupieprzsólplasterki słoninyWykonanie:Podgardle i mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wrzucamy grzybki, listki laurowe, ziele angielski i jałowiec. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wkładamy do garnka wątróbkę. Wątróbka

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak garam masala 257

garam masala400 ml mleczka kokosowegoDanie przygotowujemy w dużej patelni lub w woku. Cebulę kroimy w piórka, a imbir w paseczki. Podsmażamy cebulę, dodajemy pomidory, pokrojoną w plasterki marchewkę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojonego w dość sporą kostkę kurczaka. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe

NA MOIM TALERZU

Proponowane wyszukiwania