wersję zapraszam tutaj: KLIK.Składniki:1 mały kalafior3 marchewki3 ziemniaki1 cebula1 mały seler 1 łyżka olejuziele angielskieliść laurowysól, pieprzmielony kminek2-3 łyżki łyżki koncentratu pomidorowegosiekana natka pietruszkiSposób przygotowania:1. Marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę drobno siekamy. Warzywa obsmażamy na patelni na łyżce oleju.2. Dodajemy wodę, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i selera, a także liść laurowy
Kuchnia domowa Aniziemniakówprzyprawa do ziemniaków100 g pieczarek1 marchewka1 cebulaSposób przygotowania:1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć słodką mieloną papryką i czosnkiem granulowanym. Wymieszać.2. Warzywa obrać, ziemniaki, pieczarki i marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków.3. Wszystko wymieszać, przełożyć do worka do pieczenia.4. Piec w 200 st. przez 1 godzinę.Smacznego
Kuchnia domowa Aniząbki czosnku ocet do smaku1/2 łyżeczki kminku 2-3 łyżki śmietany 18%siekany świeży kopereksól, pieprzSposób wykonania:1. Skrzydełka zalewamy 2 litrami wody, gotujemy, odszumowujemy. Dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, cebulę i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy.2. W międzyczasie buraki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowe i zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by woda pokryła buraki.3. Kiedy warzywa będą
Kuchnia domowa Anitypu Kubuś1 budyń śmietankowy1 galaretka pomarańczowaSposób wykonania:1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem na przemian z olejem. Na koniec dodajemy tartą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28cm i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy
Kuchnia domowa Aninatka seleraSposób wykonania:1. Udka umyć, osuszyć, przyprawić przyprawą do kurczaka. Zrumienić mocno na oleju z obu stron. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekanego pora. Dusić do miękkości.2. W miseczce rozrobić śmietanę i mąkę (po 2 łyżki) i dodać trochę zimnej wody. Mięso wyjąć, wlać mieszankę z mąki, śmietany i wody
Kuchnia domowa AniTradycyjną sałatkę jarzynową można urozmaicić pieczarkami. Przepis dostałam od koleżanki Ani. Sałatka jest pyszna! Polecam!Składniki:1 słoik marchewki z groszkiem1 słoik marynowanych pieczarek3-4 ogórki kiszone4-5 jajek1 cebulamajonezprzyprawySposób przygotowania:1. Warzywa odsączyć z zalewy. Możemy też ugotować marchewkę, obrać, a potem pokroić w kostkę i dodać do miej puszkę zielonego groszku.2. Pieczarki pokroić w plasterki.3. Cebulę drobno posiekać
Kuchnia domowa Anipieczarek1 marchewka10 dag wędliny15 dag sera żółtego1 duża cebulanatka pietruszkiCiasto:9 łyżek mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczeniaok 1 szklanka wodysólSposób wykonania:1. Marchewkę i ser zetrzeć na tarce jarzynowej.2. Pieczarki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce.3. Pozostałe składniki pokroić w małą kosteczkę.4. Składniki na ciasto zmiksować, dodać pokrojone składniki, doprawić do smaku.5. Smażyć
Kuchnia domowa Aniwłoskiej kapusty2 duże marchewki1 cebulasiekana natka pietruszkiSos:2-3 łyżki oleju2 łyżeczki musztardy krymskiejodrobina octu jabłkowegoodrobina soku z cytrynyodrobina cukruewentualnie sólSposób wykonania:1. Kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.2. Składniki sosu mieszamy.3. Warzywa łączymy z sosem, dodajemy natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy.Smacznego
Kuchnia domowa Anipewnością znają rybę " po grecku ". My proponujemy rybę w naszym, nieco innym wydaniu. Składniki: -1 kg ryby -7 średnich cebul -2 koncentraty pomidorowe po 200 ml -2 marchewki -4 łyżki miodu -1/2 szklanki wody -sól, pieprz, majeranek -olej do smażenia Opłukaną, osuszoną rybę dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, skrapiamy olejem i odstawiamy(...)cienkie ćwierćplasterki, marchew tarkujemy na grubych oczkach. Rybę podsmażamy na oleju do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni. Na pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką. Dodajemy miód i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy ok. 5 minut. Blendujemy
Maminek kulinarnywystygnięciu odcedzić i ewentualnie drobno pokroić. Na maśle zeszklić cebulę, a następnie dodać zmiażdżony i posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać oliwę z oliwek, dodać kapustę i utartą marchewkę, kminek, czarnuszkę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i pozostałe
Delicious Titbitsgodzinę.W misce przygotowujemy zalewę piwną. Łączymy piwo, sos sojowy i miód, a także wsypujemy trochę pieprzu. Odcedzoną golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. To samo robimy z selerem i marchewkami. Zalewamy mieszanką piwną i posypujemy rozmarynem oraz majerankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na godzinę i 15 minut. Obracamy co 15 minut by golonka się nie przypaliła(...)wierzchu i była soczysta.Mięso podajemy razem z marchewką i gotowanymi ziemniakami
Zakręcony Widelecniemalże tak proste jak ugotowanie rosołu. :)A tutaj przepis na prościutkie uszka do barszczu! Składniki (na ok. 10 małych porcji):duża włoszczyzna (co najmniej 2 pietruszki i 4 marchewki)1,5 kg burakówwoda pozostała z gotowania grzybów (na uszka)kilka grzybów2 liście laurowe4 ziela angielskiesok z cytryny lub kwasek cytrynowysproszkowany majeraneksól i pieprzPrzygotowanie:Włoszczyznę i buraki obieramy. Marchewkę
Zakręcony Widelecwykonany zapas tego specjału służy nam na długo, ponieważ można je wyciągć z lodówki lub zamrażarki stopniowo, i odgrzewać według potrzeb.Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Na otrzymanym wywarze można ugotować przy okazji pyszną zupę :)Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem z warzywami zmielić w maszynce. Cebulę obrać
Świat Domowej Kuchniciepło, ale można podawać ją też na zimno. Sprawdza się i jako danie obiadowe i na kolację. Składniki: 800 g dorsza lub morszczuka 500 g marchewki 2 - 3 pietruszki kawałek selera 2 cebule 100 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz liść laurowy 3 - 5 ziarenek ziela angielskiego mąka olej Wykonanie: Rybę pokroić na kawałki, doprawić i panierować(...)mące. Smażyć na oleju. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. W garnku podgrzać olej. Podsmażyć cebulę i dodać starte warzywa. Chwilę razem przesmażyć. Dolać wody, wrzucić liść i ziele i dusić przez około kwadrans. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze razem podgotować przez kilka
Sto kolorów kuchniminuty, ewentualnie wlewając odrobinę wrzącej wody (papryka nie może się przypalić!). Dolać szklankę gorącej wody, wrzucić drobno posiekaną paprykę, pokrojonego drobno pomidora , wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso
Stare Gary