razem coś dla wielbicieli grzybów – i to nie tylko pieczarek , ponieważ niezwykłego aromatu dodaje tutaj odrobina grzybów suszonych.Ulubiony sos śmietanowy z dodatkiem chrupiącej marchewki to tylko Kropka nad I! Składniki :Kotlety:- pieczarki – ok. 250 g– grzyby suszone – 50 g– duża bułka pszenna – 1 szt– śmietana 18% kwaśna – 3 łyżki– jajko gotowane(...)kilkanaście sekund zasmażamy. Dolewamy śmietanę. Doprawiamy solą , pieprzem , cukrem i papryką( tak , cukier jest ważny! ) Dodajemy drobniutko posiekany koperek i wszystko razem dokładnie mieszamy. Sosem polewamy przygotowane kotleciki.Posypujemy posiekaną marchewką
Ostra na SłodkoKasze … soczewice … kotleciki wielowarzywne … to coś co zjadam z ogromną przyjemnością!Ciągle kombinuję różne sposoby na wykorzystanie tych darów! Tym razem padło na kaszę jaglaną!Dodałam marchewkę … troszkę płatków owsianych … cebulkę … przyprawy … i powstały przepyszne kotlety , którymi zajadałyśmy się z ogromną przyjemnością! Składniki:- płatki owsiane – 3 łyżki– kasza jaglana(...)kroimy w drobną kosteczkę.Podsmażamy na odrobinie oleju.Płatki zalewamy ok. 50 ml ciepłej wody.Odstawiamy na ok. 10 minut.Do nasiąkniętych płatków dodajemy ugotowaną kaszę , utartą na grubych oczkach marchewkę i podsmażoną cebulkę.Wbijamy jajko.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną chili.Dokładnie mieszamy.Formujemy okrągłe kotleciki.Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor ( obracamy bardzo delikatnie! ).Odsączamy na papierowym ręczniku.Podajemy
Ostra na Słodkopapryczka chili – 1 szt– rozmaryn ( Kamis ) – 1 szczypta– masło – 1 łyżka– oliwa z oliwek – 50 mlWarzywa :- por – 1 szt– marchew – 1 szt– seler – 1 szt– oliwa z oliwek – 50 ml– masło – 1 łyżkaDodatkowo :- duża pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na maśle(...)kilka minut z każdej strony.Na sam koniec dodajemy łyżkę masła.Zostawiamy chwilę w sosie. Warzywa :Na patelni rozgrzewamy oliwę.|Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i stare na grubych oczkach marchew i seler.Dusimy razem ok. 15-20 minut.Doprawiamy odrobiną soli.Dodajemy łyżkę masła na koniec.Mieszamy do rozpuszczenia. Całośc : Na talerzu układamy chrupiący chleb.Przykrywamy grubą warstwą warzyw w maślanym sosie.Kładziemy polędwiczkę.Posypujemy
Ostra na Słodkojest niesamowicie miękkie , delikatne i aromatyczne!U mnie podane z czerwoną kapustą zasmażaną , Wy możecie śmiało sięgnąć po ulubione dodatki! SKŁADNIKI :* golonka – 1 szt* cebula – 2 szt* marchew – 2 szt* pietruszka – szt* jasne piwo – 500 ml* miód – 2 łyżki* liście laurowe – 3 szt* pieprz czarny ziarnisty – 1 łyżeczka* jałowiec – łyżeczka* gorczyca(...)łyżeczka* kminek – 1 łyżeczka* sól – do smaku* oliwa z oliwek – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Golonkę oczyszczamy.Cebule obieramy kroimy na ćwiartki.Marchew i pietruszkę obieramy , kroimy na kawałki.W dużym garnku gotujemy wodę , solimy , dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy.Delikatnie wkładamy mięso i na wolnym ogniu gotujemy ok. 60 minut , obracając od czasu do czasu.Czosnek ucieramy ze szczyptą soli
Ostra na Słodkolekkie , nie przesłodzone …. a co najważniejsze : zdrowe!Śmiało można je zapakować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły , lub też podżerać leniuchując w domowym zaciszu!Uwaga : znikają błyskawicznie ;) SKŁADNIKI :* marchew ( soczysta ) – 250 g * masło – 180 g * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier – 4 łyżki * olejek pomarańczowy – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO :* dżem brzoskwiniowy(...)cukier puder do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Marchew trzemy na drobnych ( ale nie najmniejszych ) oczkach.Zagniatamy z miękkim masłem , mąką i cukrem.Dodajemy odrobinę! olejku pomarańczowego.Rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką ( ciasto się klei ).Wycinamy trójkąty średniej wielkości.Na szeroki koniec każdego nakładamy dżem i zwijamy delikatnie w kierunku wąskiego końca.Sklejamy i zakręcamy w rogaliki.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na Słodkocieplej , ale też sycą na długie godziny.Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca.Dodatek pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad.SKŁADNIKI:- marchew – 2 szt – pietruszka – 1 szt – cebula – 1 szt – por -1 szt – papryka czerwona – 1 szt – bulion(...)łyżki – mielona wołowina – 300 g – jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki – mąka do obtoczenia – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:ZUPA:Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy.Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Zalewamy gorącym bulionem.Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku.Gotujemy ok. 15 – 20 minut.Dodajemy
Ostra na Słodkosprawnie i szybko.Na przystawkę obydwoje wybraliśmy: Crostini misti czyli chrupiące grzanki z pesto ze świeżymi pomidorami , szynką parmeńską i rukolą.Na obiad: Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie porowym z ziemniakami pieczonymi.A na deser moja wymarzona: Panna cotta(...)najszybciej , byśmy wreszcie mogli zjeść ciepły obiad , a nie tak jak w domu :pJa zaczęłam od roladek , kolega od kurczaka , potem wymiana.I co ?Pięknie podane roladki zawinięte w marchewkę jak dla nas były troszkę zbyt delikatne mało wyraziste w smaku – aczkolwiek jest to tylko i wyłącznie kwestia gustu , gdyż jak wiecie lubię dobrze doprawione dania , mocniejsze w smaku.Natomiast zachwyciło ziemniaczane
Ostra na Słodkoznaczy , że mniej smacznie.Wręcz przeciwnie – z przyjemnością skuszą się na to danie osoby , które o diecie wcale nie myślą.Filet z dorsza z dodatkiem ulubionych warzyw – marchewki , ziemniaków , papryki i świeżych ziół jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad.SKŁADNIKI( 2 porcje )** filet z dorsza – 2 szt** marchew – 2 szt** czerwona papryka – 1 szt** ziemniaki – 2 szt** sól(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Filety rybne oczyszczamy , solimy , pieprzymy i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.Obrane ziemniaki podgotowujemy w lekko osolonej wodzie , a następnie kroimy na plasterki.Paprykę kroimy w kosteczkę , marchewki w cienkie plasterki.Na papierze do pieczenia układamy przygotowane ryby , pokrywamy warzywami.Posypujemy jeszcze odrobiną soli , pieprzu i chili.Dodaejmy plasterek cytryny i świeżą gałązkę rozmarynu.Zamykamy , boki zwijamy jak cukierki i wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodkowarzywami w mleku kokosowym i aromatycznych przyprawach.Przepis zainspirowny kuchnią tajską , ale przyrządzony całkowicie po mojemu.Danie smaczne , a zarazem lekki i dietetyczne.SKŁADNIKI:* filet z dorsza – 2 szt* marchew – 2 szt* mały seler – 1 szt* por – 1 szt* cebula dymka – 1 szt* mleko kokosowe – 250 ml* curry – 1 łyżeczka* sól – do smaku* pieprz
Ostra na Słodkokoleżanka z pracy. Nadszedł wreszcie właściwy moment i pasztet zadebiutował zyskując pozytywny odzew wśród sąsiedzkiej grupy testowej:)Pasztet warzywnySkładniki:· 50 dkg marchewki· 50 dkg kalafiora· 50 dkg brokułów lub szpinaku(...)części powinna mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę żelatyny rozpuszczonej w wodzie).Przygotować podłużną foremkę (typu duża keksówka), wysmarować masłem. Przełożyć najpierw marchewkę, potem kalafior i brokuł. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do większej formy wypełnionej 1/3 wodą.Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć folię i piec
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamięso chude oraz podgardle ze skórą. Wlewamy wodę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 1h. Po tym czasie dodajemy obrane marchewki, cebulę, pietruszkę,seler, bułki. Wszystko gotujemy jeszcze 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy wątrobę i gotujemy 15 minut. Ostudzamy.Mięso oczyszczamy jeżeli są kości, czy chrząstki,. Wszystko musimy
Niezły MłynekSylwestra, ale również poprawi nastrój, obniży cholesterol...śledź zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:)Składniki;12 solonych filetów śledziowych,czerwona cebula pokrojona w krązki,2 marchewki pokrojone w talarki,2 gałązki koperku /same listki/,Zalewa;400 ml wody,250 ml cukru pudru,2 liście laurowe,2 łyżki ziaren pieprzu,1 łyżka ziaren kolendry,2 łyżki ziaren gorczycy(...)godzin. Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na tydzień...smakują bosko
Anioły w kuchniNaczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie umieszczamy w nim zamarynowane dzień wcześniej udka z kurczaka. Na mięsie układamy obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki oraz pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. W szklance przygotowujemy sos z torebki, którym zalewamy udka i ziemniaki. Wierzch posypujemy sporą ilością koperku. Naczynie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny
upichcicJelly with cucumbers and carrots Składniki. 6 marchewek średniej wielkości 1 długi ogórek 1/2 szklanki wina białego wytrawnego 1/2 łyżeczki papryki łagodnej 1/4 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki żelatyny sól pieprz Sos. 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu sol pieprz Wykonanie. Marchewkę gotować 15-20 minut we wrzącej ,osolonej wodzie. Osączyć
Kulinarny karnet Christophera