marchewka - 20163 przepisów (strona:628/1345)

Schab duszony 171

oraz pokrojony w kosteczkę czosnek. Mieszamy, uzyskując marynatę.    Nacieramy nią mięso. Odstawiamy na kilka godzin. Od czasu do czasu mięso obracamy.    Przygotowujemy również warzywa: -3 marchewki -2 cebule -pół papryki oraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski a cebulę w piórka.    Schab układamy

Maminek kulinarny
Surówka z młodej kapusty 350

Zapowiadana surówka z młodej kapusty. Składniki: -pół główki kapusty -jedna duża marchewka -jabłko -szczypior -koperek -sok z cytryny do smaku -2 łyżki oleju -przyprawa warzywna    Kapustę drobno szatkujemy.    Obrane jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach.       Szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystko łączymy w misce, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny

Maminek kulinarny
Sałatka z ogórków w zalewie octowej 967

Mimo pełni lata, należy pomyśleć o zimie. W zimie ta sałatka będzie smakować wyjątkowo. Składniki: -2 kg ogórków -2 marchewki -1 papryka -1 cebula -kilka ząbków czosnku -6 szklanek wody -10 łyżek cukru -2 czubate łyżki soli -1 szklanka octu -listki laurowe -ziarna gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego -gałązki kopru    Ogórki i marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę

Maminek kulinarny
Gulasz 163

Tradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień. Składniki: -ok. 1 kg łopatki lub szynki -marchewka -cebula  -2-3 ząbki czosnku -przyprawa do mięs -warzywko -pieprz -olej do smażenia -2 czubate łyżki mąki -woda    Mięso kroimy w sporą kostkę i posypujemy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.    Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną

Maminek kulinarny
Sałatka warzywna w papryce 162

wszystko spakujemy w niewielkie strąki papryki.    Składniki: -ok.10-15 małych papryk -1 kg małych ogórków -1/2 kg fasolki szparagowej -2 cebule -30 dkg małych pieczarek -2 marchewki    Do słoików: -ząbki czosnku -ziarna ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy -liście laurowe  Na zalewę: -2 l wody -4 szklanki cukru -2 szklanki octu -4 łyżki soli(...)papryki wydrążamy gniada nasienne. Z umytej fasolki obcinamy końcówki i sparzamy ją wrzątkiem.    Marchewkę kroimy w cienkie słupki a cebulę w plastry.    Do wydrążonych strąków papryki wkładamy fasolkę i marchew.    Ogórki myjemy, obcinamy końcówki i dzielimy na odpowiednie kawałki. Wkładamy do papryki.    Na wierzch wkładamy plaster cebuli i zamykamy pieczarką

Maminek kulinarny
Zupa z groszkiem 183

grochówka.Jest przejrzysta, lekka i smaczna.   Składniki:-2 l rosołu lub bulionu warzywnego-słoiczek  groszku konserwowego lub ok. 40-50 dkg mrożonego-5 ziemniaków-1 marchew-łyżka posiekanego koperku-1/2 szklanki śmietany   W bulionie gotujemy pokrojoną marchew i ziemniaki.Dodajemy groszek a kiedy warzywa zmiękną dolewamy śmietanę i dosypujemy koperek.Doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy.Smacznego

Maminek kulinarny
Barszcz czerwony 162

Prawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków.    Składniki: -6 średnich buraków -2 marchewki -kawałek selera i pora -cebula -2 ząbki czosnku -garść suszonych grzybów -kilka suszonych śliwek -natka pietruszki i gałązka kopru -wędzonka ( wędzona kość ) -sól, pieprz -sok z cytryny lub ocet    Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy wędzonkę, seler(...)Dodajemy pietruszkę i koper, śliwki, grzyby i gotujemy ok. 30 minut.    Buraki obieramy i kroimy w słupki.    Odławiamy wędzonkę a następnie warzywa. Dodajemy buraki, pokrojoną marchewkę, obrane mięsko z wędzonki  i gotujemy do miękkości buraczków. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotowe. Do barszczu można

Maminek kulinarny
Łosoś ze szpinakiem 139

Składniki: łosoś (150g) szpinak czosnek marchewka sól pieprz oliwa Szpinak dusimy na łyżce oliwy na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Łososia układamy na kawałku folii aluminiowej i przyprawiamy solą i pieprzem. Na rybę kładziemy przygotowany szpinak i pokrojoną w plasterki marchewkę. Zawijamy danie w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa pomidorowo-paprykowa z dzikim ryżem 124

ryżem, makaronem ale też bez dodatków. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy: bulion warzywny (około 2 litry) 2 puszki pomidorów 1 czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz ugotowana marchewka (może być z bulionu) oliwa z oliwek Na oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn(...)pomidorów. Następnie miksujemy warzywa blenderem razem z ugotowaną marchewką. Powstałą masę dodajemy do wcześniej ugotowanego bulionu, przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie papryką chili i cukrem. Podajemy z ryżem, makaronem lub grzankami

Smakowity Blog Kulinarny
Grecka zupa z fasoli 180

przez kilka godzin.   Składniki: 400g suszonej białej fasoli, np. typu "Jaś" lub greckiej fasolia gigantes, namoczonej przez noc w dużej ilości wody 3-4 łyżki stołowe oliwy 2 marchewki, obrane i drobno posiekane 1 duża cebula, drobno posiekana 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane sól i pieprz czarny 800g pomidorów z puszki (2 puszki(...)zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu, a następnie zbieramy pianę i szumowinę z powierzchni. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 1 godziny.   Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, cebulę, seler, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, często mieszając, aż zmiękną.. Dodajemy pomidory, suszone oregano. Gotujemy kilka minut, po czym przekładamy całość

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki marchewkowo-jabłkowe 96

Składniki:2 jajka125g cukru140ml oleju rzepakowego80g mąki pszennej razowej80g mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki przyprawy do piernika150g marchwi, obranej i startej na tarce1 jabłko, obrane i starte na tarce100g czekolady mlecznej, posiekanej na małe kawałkiPrzygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej rzepakowy. Mąkę, proszek, sodę, przyprawę do piernika i cynamon mieszamy w misce(...)dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy tartą marchew, jabłko i posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 25-30 minut. Przed podaniem muffinki możemy oprószyć cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Placki z cukinii 83

Składniki:2 cukinie4 ziemniaki1 marchew1 jajko4 łyżki mąkiolej do smażenia Przygotowanie:Cukinie, ziemniaki i marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odstawiamy na sitku aby odciekł nadmiar soku.Następnie przekładamy warzywa do miski, dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki tak, aby nabrały złocisty kolor. Usmażone placki wykładamy na kawałek ręcznika papierowego

Smakowity Blog Kulinarny
Pikantne flaczki drobiowe 321

słodkaMajranek, ziele angielskie, liść laurowyPrzygotowanie:Umyte i osuszone podudzia z kurczaka kroimy w paski i smażymy na oliwie. Dodajemy je puźniej do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości.Marchew i seler obieramy, kroimy w słupki, a następnie podsmażamy na maśle z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawiamy ostrą i słodką papryką i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy do smaku

Smakowity Blog Kulinarny
Węgierska zupa gulaszowa 182

ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki w proszku  3 czerwone papryki puszka krojonych pomidorów (400 g) 1,5 l bulionu wołowego 2 liście laurowe ziele angielskie 2 średnie marchewki 1 pietruszka  1/4 selera 4 ziemniaki majeranek  sól, pieprz Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną paprykę oraz(...)kostkę mięso. Gdy mięso się przyrumieni, dodajemy je do garnka z warzywami. Dodajemy pomidory, gotujemy przez chwilę. Następnie wlewamy bulion. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler. Przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa szczawiowa 150

zapobiega anemii, wzmacnia odporność i poprawia humor. Dziś wersja niskokaloryczna, a więc bez śmietany i na chudym mięsie. Potrzebne nam: - pojedyncza pierś z kurczaka - słoik siekanego szczawiu (280g) - spora marchewka - włoszczyzna (250g) - 2 kostki rosołowe - 2-3 średnie ziemniaki - 3x ziele angielskie - 3x liść laurowy - pieprz - ugotowane na twardo jajka Przygotowanie:  Do litra zimnej wody wkładamy umytą pierś, pokrojoną(...)plasterki marchewkę oraz włoszczyznę i gotujemy na średnim ogniu. Wrzucamy kostki rosołowe, ziele angielskie i liście laurowe. Po 20 minutach wyciągamy mięso i zbieramy pianę. Do wywaru wrzucamy ziemniaki, gotujemy 15 minut (ziemniaki muszą być miękkie). Ugotowaną pierś kroimy w drobną kostkę, wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy szczaw i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut po zagotowaniu. Na koniec

W poszukiwaniu inspiracji