zrobić dzień wcześniej). Marchew trzemy na tarce (nie ma znaczenia czy na dużych, czy na małych oczkach, bo później i tak wszystko zmiksujemy), cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki i cebuli powinno być mniej więcej tyle samo. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy warzywa. Podsmażamy ok. 10 min., a następnie dodajemy passatę, przecier i wodę (tyle
Ratunku obiadKochani dzisiaj zapraszam Was na pyszne risotto z kurczakiem i warzywami :)składniki :2 , 3 piersi z kurczakaokoło 1 szkl ryżu kawałek pora3 marchewki małe1 cebulkaszczypiorek suszonyvegeta, pieprz, czosnek suszony , bazylia suszona około 1 l bulionu warzywnegoWykonanie : Kurczaka umyć i pokroić w kostkę .Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej.Cebulkę pokroić w kosteczkęPor pokroić w cieniutkie pół
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam dzisiaj na goloneczki na jarzynkach z sosem musztardowym :) pyszne i proste danie :) Składniki : 4 golonki bez kości w siateczce około 4 marchewki 2 cebule kawałek pora kawałek selera około 3 listków laurowych , kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie :) Golonkę włożyć do garnka , zalać wodą , dodać por, seler , listek laurowy , ziele angielskie . Gotować około 30 minut(...)Marchewkę brać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej , cebulę i por pokroić w pół talarki. Na głębokiej patelni rozgrzać około 4 łyżek oliwy dodać pokrojone warzywa , oraz przyprawy ( sól , pieprz, zioła prowansalskie , Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut . Na warzywa wyłożyć golonki , podlać około 1 szkl wywaru z gotującego mięsa, dusić pod przykryciem około 20 minut
Sama słodycz i szczypta chiliści na naszych stołach Zapraszam :)Składniki :kilka ugotowanych ziemniaków 1 cebulka kawałek pora kilka marchewek kukurydza kilka jajek 1/2 słoiczka fasolki w zalewie octowej kilka ogórków kiszonych majonez sól, pieprz , musztarda Sposób przygotowania; 1. Ziemniaki i marchewkę ugotować i przestudzić. 2. Jajka ugotować na twardo
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki, 4 osoby: 15 pieczarek 1,5 papryki czerwonej 1 brokuł 1 duża cebula biała 3 ząbki czosnku 1 marchewka 500 g dyni 2 piersi z kurczaka sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czubrycy czerwonej Opcje podania: z ryżem naturalnym z grillowanymi ziemniaczkami z naszym ulubionym sosem (u mnie czosnkowy) Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę przyprawić solą i pieprzem(...)Odstawić na czas przygotowania warzyw. Cebulę pokroić w piórka podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek. Wyłożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w słupki marchewkę oraz dynię (bez pestek), pokrojoną w kostkę. Całość podsmażać około 7 minut. Dodać do cebuli. Pokrojone w ćwiartki pieczarki smażyć i podsmażone dodać do garnka. Kurczaka podsmażyć i podsmażonego połączyć
cooklifeSkładniki, 3-4 osoby: cukinia 300 g schabu bez kości 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 0,5 szklanki kaszy jaglanej 3 łyżki startego parmezanu sól i pieprz oliwa z oliwek natka pietruszki 1 papryczka chili Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować, wyłożyć na talerz do ostygnięcia. Na patelni zeszklić cebulę i pod koniec wrzucić(...)odparowania wody. Ustawić piekarnik na 180 stopni. Rozkroić cukinię wzdłuż, wydrążyć miąższ, pozostawić około 1,5 cm brzeg. Pomidora sparzyć, obrać skórkę i pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w kostkę. Wszystko wsypać do miski, składniki z patelni również, wymieszać wszystko. Posiekać natkę pietruszki, chili, zatrzeć parmezan, dodać do miski, wymieszać. Farszem wypełnić cukinię, wstawić do rozgrzanego piekarnika na około
cooklifepierś z kurczaka 2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1/3 łyżeczki sody 1 jajko olej do głębokiego smażenia 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ryż 1/2 zielonej części cebulki dymki ½ marchewki ½ papryki 3-4 grzyby mun (opcjonalnie) ½ papryczki chili 2 łyżki ziaren sezamu Marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki sosu sojowego kilka kropel oleju sezamowego(...)octu ryżowego Przygotowanie: Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Papryczkę chilli drobno siekamy. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na co najmniej 10 minut, aby zmiękły. Skrobię kukurydzianą przesypujemy do woreczka, dodajemy
Mania Gotowaniakilkunastu minutach... Polecam więc zrobić ją z podwójnej porcji. Surówka z kapusty Proporcje dla 4-5 osób Czas przygotowania (wraz z macerowaniem): 7 godzin Składniki: 1/2 główki kapusty 2 marchewki 2 średnie cebule Zalewa: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki octu 10% 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 2 łyżki musztardy 1 łyżka soli. Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę
Kulinarne przygody GatitySkładniki (na 2-3 porcje):500 gram piersi kaczki- są to 2 piersigrubo zmielony pieprzsól gruboziarnista szklanka żurawiny świeżej 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny 4 ziemniaki 1 marchewka 1 upieczony burakdwie łyżki mioduszczypta papryki słodkiej, chili oraz majeranku i tymianku Pieczona pierś kaczki Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze na skos. Następnie(...)dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (można równocześnie z kaczką piec). Ostatni szlif...Upieczonego buraczka ścieram na tarce o dużych oczkach, marchewkę również. Upieczoną, pokrojoną pierś kaczki podaję z upieczonymi ziemniaczkami, sosem żurawinowym oraz startymi warzywami. Gotowe
Mango Papajakurczaka podzieliłam na dwie części. Zostały zamarynowane w brytfannie Toscana od Florina . Składniki -nogi z kurczaka -ugotowane na parze ziemniaki -groszek zielony mrożony lub z puszki -włoszczyzna mrożona + marchewka pokrojona w słupki -bazylia -oliwa z oliwek -sok z cytryny -sól -sycylijska sałatka znajdziecie ją TUTAJ -ocet winny z czerwonego wina -przyprawy Skworcu- pieprz ziołowy + Karahi Chicken Masala Wykonanie jest(...)lodówki , niech się to wszystko pięknie przegryzie. Na drugi dzień dodaj tylko octu winnego z czerwonego wina. Wsyp niedużą ilość włoszczyzny i wymieszaj z kurczakiem. Dodaj marchewki pokrojonej w słupki a na wierzch gorszku zielonego oraz bazylię. Orginalnie Lucia ,dodawała jeszcze suszonej szałwi i rozmarynu, bo według Sycylijczyków , kurczak + ziemniaki , to ciężkostrawna potrawa. Zamknij pokrywę i włóż do piekarnika nagrzanego
Z Kuchni Do KuchniDoskonałe dietetyczne danie. Gotowanie na parze zachowuje wszystkie właściwości warzyw, a ryba jest mięciutka. SKŁADNIKI 50 dag łososia 1 mały brokuł 1 marchewka pół pora ( twarda część) sól, pieprz sok z połowy cytryny 2 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki musztardy WYKONANIE Gotujemy na parze. Do naczynia wkładamy łososia przyprawionego solą i pieprzem. Brokuł rozdzielamy(...)różyczki i wkładamy na rybę. Do tego por pokrojony w talarki, marchewka w paski lub talarki. Wszystko nakrywamy i gotujemy ok 20 min. Sos przyrządzamy z wyciśniętego soku z cytryny, jogurtu , musztardy. oraz z pora , który gotował się w garnku. Pora blendujemy. wszystko mieszamy. Można lekko posolić. Podajemy łososia polanego sosem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie Ewyguściki. Ja jednak pozostanę przy zupach kremowych. Lubię tą gładką strukturę, gęstą, aromatyczną. A jak chcę pochrupać - posypuję zupę prażonymi nasionami lub zajadam ją z grzanką ;)Składniki:* 350 g marchwi* 100 g selera* 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego* 1 łyżka masła* 1 łyżka oliwy z oliwek* 1 łyżeczka ziaren kolendry* 1 łyżeczka kminku lub lepiej kuminu* świeże liście kolendry(...)suchej patelni podgrzać ziarna kolendry i kminku/kuminu. Uprażone ziarna rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy. Przyprawy dodać do warzyw, zwiększyć ogień i smażyć, aż marchew i seler zaczną się rumienić.Do podsmażonych warzyw wlać bulion - gotować do momentu, aż warzywa całkiem zmiękną.Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Dodać
kolorowotorcikowojest wielkim fanem tejże zupy i ugotowałam ją dla niego (i dla siebie przy okazji) S kładniki: kawałek mięska na wywar słoik przecieru szczawiowego 2 marchewki pietruszka liść laurowy ziele angielskie śmietana 18% gotowane jajka Wykonanie: Do zimnej wody wkładamy mięso:może być to kawałek żeberka lub kilka skrzydełek (w zależności od tego co mamy(...)zupki),marchew, pietruszkę,liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu 30 minut, do miękkości mięsa. Następnie mięsko i warzywa wyjmujemy, dodajemy przecier szczawiowy oraz startą na oczkach marchewkę i gotujemy ok 20 minut. Doprawiamy solą do smaku oraz śmietanką. Ja gotuję osobno drobny makaron, wiele osób zajada szczawiową z ziemniakami- kwestia upodobania. Osobno gotujemy jajka,kroimy na ćwiartki
Walijskie PichcenieSkładniki: sałata lodowa marchewka pietruszka kawałek białej kapusty pół ogórka zielonego pomidor por koperek sól odrobina cukru 2-3 łyżeczki oleju Wykonanie: Kapustę białą szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, sałatę kroimy na paski, por kroimy na półtalarki, ogórek i pomidor w kostkę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i cukrem i odstawiamy do lodówki na ok 2h. Surówkę wykorzystuję
Walijskie Pichcenie