marchewka - 20163 przepisów (strona:627/1345)

Ciasto marchewkowe z chili 217

lekko cukrem lub polać miodem, do tego naturalny jogurt i gotowy deserek. Można też upiec ciasto , tak jak ja to zrobiłam tym razem. Sok robiłam nie tylko z marchewki, ale również z selera, jabłka i pomarańczy. I te wszystkie składniki wrzuciłam do ciasta potem. Dla dodania wyrazistości dosypałam jeszcze ostrej papryki, którą dawało się wyczuć potem :) Świadomie ograniczyłam też ilość(...)czekolady ;)Lekko ciepłą czekoladą polewamy ciasto i obsypujemy kandyzowaną skórką.UWAGA!Powyższy przepis można wykorzystać do zrobienia klasycznego ciasta marchewkowego. W takim przypadku wytłoki i śmietanę zamieniamy na startą marchewkę i nie dodajemy ostrej papryki.Smacznego!Przepis został opublikowany również na portalu Przepis na Kobietę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie...paprykowym 152

czerwone papryki,średnia cebula,3-4 łyżki zimnej wody,sól, grubo mielony pieprz,3 łyżki oleju,6-7 ziaren ziela angielskiego,3 średnie listki laurowe,1 średnia marchewka,1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,mąka pszenna do obtoczenia pulpetów.Paprykę opłukać, osuszyć i upiec w piekarniku aż skórka zacznie pokrywać się czarnymi plamkami. Wyjąć(...)Dokładnie połączyć wszystko, na koniec dodać 2/3 pokrojonej papryki i wymieszać.Pozostałą połowę cebuli pokroić w grubszą kostkę. Zeszklić na oleju, dodać obraną i pokrojoną w plasterki (lub półplasterki) marchewkę, lekko przesmażyć. Dodać pozostałą paprykę, ziele angielskie i liście laurowe, poddusić przez 1-2 minuty. Dolać wody (około 2-3 szklanki), zagotować. Wody nie powinno być zbyt

Codzienna kuchnia niecodzienna
Letni bigos z młodej kapusty 362

młoda kapusta - w moim przypadku końcówki z dwóch główek użytych do gołąbków, 1 duża cebula , około 30 dkg różnych wędlin , z czego 1/3 to wędzony parzony boczek, 2 większe marchewki , sól , gruby świeżo zmielony pieprz , 3 większe liście laurowe , 8-10 ziaren ziela angielskiego . Wędliny pokroić w średniej wielkości kostkę. Do rozgrzanego garnka włożyć najpierw boczek(...)niewielkim ogniu do miękkości mieszając co jakiś czas. W razie potrzeby można dolewać wody, żeby bigos nie przypalił się. Pod koniec duszenia dorzucić marchewkę obraną i startą na grubej jarzynowej tarce. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można na sam koniec dodać garść posiekanego koperku.  Taki bigosik lubią nawet dzieci :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybka sałatka ze szklanki 424

jakie ostatnio miałam pod ręką. Możecie skomponować swoją sałatkę. Może to nawet być najzwyklejsza jarzynowa z majonezem :) gwarantuję jednak, że podana w taki sposób oczaruje każdego :)Składniki:sałata lodowa,marchew,szczypior lub dymka,świeży ogórek,pomidory,ostra papryczka chilli, mozzarella,listki bazylii.Sałatę pokroić w paseczki. Szczypior posiekać. Ogórek w plasterki lub półplasterki. Pomidory pokroić w cząstki - ja użyłam(...)małych, koktajlowych. Mozzarellę pokroić w mniejsze kawałki lub użyć tej w formie małych kuleczek. Marchew obrać, opłukać i pokroić we wstążki. Idealnie do tego nadaje się nożyk do obierania warzyw. Papryczkę chilli użyłam zamarynowaną, jest łagodniejsza. Można z niej zrezygnować na rzecz świeżej słodkiej.Wszystkie składniki układamy w szklance, przybieramy świeżą bazylią. Podajemy osobno dowolny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 187

sól, pieprz - do smaku,1/2 łyżeczki suszonego tymianku,1 łyżeczka mielonego imbiru,1 łyżeczka słodkiej papryki,duża szczypta ostrej papryki,3 łyżki posiekanej niezbyt drobno natki pietruszki,1 średnia marchew,odrobina oleju do posmarowania dyni przed pieczeniem.Mięso zmielić maszynką ze średnim sitkiem lub bardzo drobno posiekać. Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą i ugotować na sypko(...)wodzie. (Proporcje: 1 część kaszy jaglanej + 2 części wody. Gotować około 10-15 minut na małym ogniu.) Ugotowaną kaszę wystudzić.Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć.Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.Wszystko razem połączyć z przyprawami i dokładnie wymieszać.Dynię umyć dokładnie. Z jej czubka ściąć "kapelusz". Używając noża

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba po grecku 331

inaczej. to tak jak bigos. I cały urok smaku tkwi własnie w tym.  Jesteśmy po prostu niepowtarzalni. SKŁADNIKI 3 filety z morszczuka lub innej ryby4 marchewki , pół pora , gurba częśćkawałek selera1 papryka ( u mnie zielona5 łyżeczek koncentratu1 łyżeczka musztardyopcjonalnie sól pieprz, cukier  ( odrobina)1/4 szklanki wodyWYKONANIE Rybę kroimy na małe kawałki, przyprawiamy , przyprawą(...)Marchewkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę kroimy w paski, pora w piórka. Warzywa wrzucamy do garnka z woda i dusimy ok 20 min , od czasu do czasu mieszając. W między czasie smażymy rybę.Kiedy warzywa są już miękkie  dodajemy koncentrat i musztardę, odrobinę  soli, pieprzu i cukru. Mieszamy.Część warzyw układamy na dnie półmiska

W kuchennym oknie Ewy
Kwaśny kapuśniaczek 172

pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej3-4 ziemniaki1 cebula2 marchewki2 ząbki czosnku200 g kiełbasy np. zwyczajnejziele angielskieliść laurowypieprz, sól, vegeta, majeranek*ewentualnie udko z kurczaka lub żeberkaNastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni

NA MOIM TALERZU
Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 352

użyć naturalnego kakao)kilkanaście lub nawet więcej połówek orzechów włoskichżurawinę w czekoladzie lub podobnej wielkości draże czekoladoweodrobinę białej czekolady plastycznej lub zwykłej, rozpuszczonej białej czekolady do wykonania napisu (opcjonalnie)Marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ananasa kroimy w małą kostkę. Orzechy i żurawinę siekamy dość drobno. (Jeśli nie pokroimy ananasa, żurawiny i orzechów wystarczająco drobno, to później ciasto nie będzie(...)się dobrze kroić, a przekrojenie go wzdłuż może okazać się wręcz niemożliwe.) Następnie wszystkie składniki: marchew, ananasa, orzechy, żurawinę, mąkę, cukier, jajka, olej, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia i sól umieszczamy w sporej misce i mieszamy widelcem lub łyżką, aż się dokładnie połączą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boków nie trzeba

Ratunku obiad
Kotleciki z kaszy jaglanej 179

około 10 minut (nie mieszać). Kasza powinna być sypka i nierozgotowana. Odstawić do wystudzeniaSezam, słonecznik i dynię uprażyć na patelni. Połowę nasion zemleć na mąkę, a drugą połowę odstawić. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach i również podprażyć na suchej patelni do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Jabłko obrać i zetrzeć

Food Square
W malinowym chruśniaku, czyli grillowane rolady z łososia w nori na musie malinowym z letnią sałatką z ogórka 179

łyżka sosu rybnego lub 3 łyżki bulionu dashi1 łyżka cukru trzcinowego1 łyżka ziaren sezamusólOgórki wraz ze skórą pokroić wzdłuż na bardzo cienkie paski, zaś miąższ odkroić. Cebulę drobno posiekać. Marchewki obrać i zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Wszystko posolić i wymieszać. Odstawić na 30 minut, a następnie odsączyć z nadmiaru wody. Przygotować sos z octu ryżowego, sosu sojowego, sosu

Food Square
Gulasz z mortadeli 180

delikat do mięs-pieprz czarny mielony-olej do smażeniaMortadelę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z niewielką ilością olejui smażymy do zrumienienia. W tym czasie w drobną kostkę kroimy marchew, czosnek i paprykę.Fasolę płuczemy wodą i przekładamy do garnka, w którym będzie się gotowało całe danie.Gdy mortadela jest już zrumieniona wsypujemy marchew z czosnkiem.Smażymy

Maminek kulinarny
Wątróbka drobiowa z warzywami 149

Dzisiaj wątróbka z kurczaka w zupełnie innym wydaniu. Kupujemy 1 kg świeżej wątróbki. Obieramy  4 marchewki, 2-3 cebule, 2 ząbki czosnku.  Potrzebna będzie przyprawa  do kurczaka i olej. Przyda nam się również nasza przyprawa barbecue  i przyprawa warzywko. Wątróbkę dokładnie płuczemy zimną wodą i odsączamy na sitku.    Do naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy(...)przyprawy  do kurczaka. Na to układamy warstwę wątróbki i ponownie posypujemy przyprawami, polewamy olejem i tak do wyczerpania wątróbki.    W czasie, kiedy wątróbka nabiera smaku kroimy marchewkę i czosnek w drobną kostkę, cebulę w ćwierćplasterki. Pokrojone warzywa posypujemy niewielką ilością przyprawy warzywko i mieszamy.    Przygotowujemy patelnię i naczynie żaroodporne.    Wątróbkę smażymy na oleju

Maminek kulinarny
Sałatka "warzywny galimatias" 163

kukurydzy-2 puszki tuńczyka w oleju(duże kawałki)-5-7 średnich ogórków konserwowych-słoik fasolki szparagowej-9 suszonych pomidorów-garść pokrojonej papryki grillowanej lub konserwowej-3 papryczki chili-3 marchewki, które musimy sobie ugotować i pokroić w kostkę   Przygotowujemy dużą miskę.Wrzucamy odsączonego z oleju tuńczyka i odsączoną fasolkę szparagową.Fasolkę czerwoną płuczemy, odsączamy i też dodajemy(...)miski.Kroimy ogórki, paprykę, suszone pomidory i też do miski.Papryczkę chili pozbawiamy pestek, kroimy drobniutko i j.w.Dodajemy marchewkę.Przyprawiamy do smaku warzywkiem i solidnie mieszamy.   Co jeszcze do tego można dodać?Dobry nastrój i białe wino.   Efekt murowany. Smacznego

Maminek kulinarny
Pierogi z pieca 173

Robimy pierogi z mięsem bez gotowania. Przygotowujemy farsz, czyli:-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.My do wody dodajemy: -jedną marchewkę-opaloną cebulę-ząbek czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-kilka suszonych grzybów   Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko mielimy

Maminek kulinarny
Karczek w warzywach 187

troszku), układamy warstwami plastry karkówki, każdą warstwę posypujemy przyprawami i dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.    W tym czasie przygotowujemy warzywa: -3 marchewki -2 cebule -2 papryki -kilka suszonych pomidorów -ząbek czosnku    Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę, marchew i paprykę posypujemy niewielką ilością warzywka.    Obsmażamy karkówkę na patelni(...)ilości oleju.    Podsmażone plastry przekładamy do żaroodpornego naczynia a na każdy plaster nakładamy ok. 1 łyżeczkę łagodnego ketchupu.    Na patelnię po karkówce wrzucamy cebulę i marchewkę do czasu zeszklenia cebuli, a następnie paprykę i suszone pomidory.    Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę.    Pieczemy

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania