sól, pieprz - do smaku,1/2 łyżeczki suszonego tymianku,1 łyżeczka mielonego imbiru,1 łyżeczka słodkiej papryki,duża szczypta ostrej papryki,3 łyżki posiekanej niezbyt drobno natki pietruszki,1 średnia marchew,odrobina oleju do posmarowania dyni przed pieczeniem.Mięso zmielić maszynką ze średnim sitkiem lub bardzo drobno posiekać. Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą i ugotować na sypko(...)wodzie. (Proporcje: 1 część kaszy jaglanej + 2 części wody. Gotować około 10-15 minut na małym ogniu.) Ugotowaną kaszę wystudzić.Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć.Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.Wszystko razem połączyć z przyprawami i dokładnie wymieszać.Dynię umyć dokładnie. Z jej czubka ściąć "kapelusz". Używając noża
Codzienna kuchnia niecodziennainaczej. to tak jak bigos. I cały urok smaku tkwi własnie w tym. Jesteśmy po prostu niepowtarzalni. SKŁADNIKI 3 filety z morszczuka lub innej ryby4 marchewki , pół pora , gurba częśćkawałek selera1 papryka ( u mnie zielona5 łyżeczek koncentratu1 łyżeczka musztardyopcjonalnie sól pieprz, cukier ( odrobina)1/4 szklanki wodyWYKONANIE Rybę kroimy na małe kawałki, przyprawiamy , przyprawą(...)Marchewkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę kroimy w paski, pora w piórka. Warzywa wrzucamy do garnka z woda i dusimy ok 20 min , od czasu do czasu mieszając. W między czasie smażymy rybę.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy koncentrat i musztardę, odrobinę soli, pieprzu i cukru. Mieszamy.Część warzyw układamy na dnie półmiska
W kuchennym oknie Ewypół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej3-4 ziemniaki1 cebula2 marchewki2 ząbki czosnku200 g kiełbasy np. zwyczajnejziele angielskieliść laurowypieprz, sól, vegeta, majeranek*ewentualnie udko z kurczaka lub żeberkaNastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni
NA MOIM TALERZUużyć naturalnego kakao)kilkanaście lub nawet więcej połówek orzechów włoskichżurawinę w czekoladzie lub podobnej wielkości draże czekoladoweodrobinę białej czekolady plastycznej lub zwykłej, rozpuszczonej białej czekolady do wykonania napisu (opcjonalnie)Marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ananasa kroimy w małą kostkę. Orzechy i żurawinę siekamy dość drobno. (Jeśli nie pokroimy ananasa, żurawiny i orzechów wystarczająco drobno, to później ciasto nie będzie(...)się dobrze kroić, a przekrojenie go wzdłuż może okazać się wręcz niemożliwe.) Następnie wszystkie składniki: marchew, ananasa, orzechy, żurawinę, mąkę, cukier, jajka, olej, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia i sól umieszczamy w sporej misce i mieszamy widelcem lub łyżką, aż się dokładnie połączą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boków nie trzeba
Ratunku obiadokoło 10 minut (nie mieszać). Kasza powinna być sypka i nierozgotowana. Odstawić do wystudzeniaSezam, słonecznik i dynię uprażyć na patelni. Połowę nasion zemleć na mąkę, a drugą połowę odstawić. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach i również podprażyć na suchej patelni do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Jabłko obrać i zetrzeć
Food Squarełyżka sosu rybnego lub 3 łyżki bulionu dashi1 łyżka cukru trzcinowego1 łyżka ziaren sezamusólOgórki wraz ze skórą pokroić wzdłuż na bardzo cienkie paski, zaś miąższ odkroić. Cebulę drobno posiekać. Marchewki obrać i zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Wszystko posolić i wymieszać. Odstawić na 30 minut, a następnie odsączyć z nadmiaru wody. Przygotować sos z octu ryżowego, sosu sojowego, sosu
Food Squaredelikat do mięs-pieprz czarny mielony-olej do smażeniaMortadelę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z niewielką ilością olejui smażymy do zrumienienia. W tym czasie w drobną kostkę kroimy marchew, czosnek i paprykę.Fasolę płuczemy wodą i przekładamy do garnka, w którym będzie się gotowało całe danie.Gdy mortadela jest już zrumieniona wsypujemy marchew z czosnkiem.Smażymy
Maminek kulinarnyDzisiaj wątróbka z kurczaka w zupełnie innym wydaniu. Kupujemy 1 kg świeżej wątróbki. Obieramy 4 marchewki, 2-3 cebule, 2 ząbki czosnku. Potrzebna będzie przyprawa do kurczaka i olej. Przyda nam się również nasza przyprawa barbecue i przyprawa warzywko. Wątróbkę dokładnie płuczemy zimną wodą i odsączamy na sitku. Do naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy(...)przyprawy do kurczaka. Na to układamy warstwę wątróbki i ponownie posypujemy przyprawami, polewamy olejem i tak do wyczerpania wątróbki. W czasie, kiedy wątróbka nabiera smaku kroimy marchewkę i czosnek w drobną kostkę, cebulę w ćwierćplasterki. Pokrojone warzywa posypujemy niewielką ilością przyprawy warzywko i mieszamy. Przygotowujemy patelnię i naczynie żaroodporne. Wątróbkę smażymy na oleju
Maminek kulinarnykukurydzy-2 puszki tuńczyka w oleju(duże kawałki)-5-7 średnich ogórków konserwowych-słoik fasolki szparagowej-9 suszonych pomidorów-garść pokrojonej papryki grillowanej lub konserwowej-3 papryczki chili-3 marchewki, które musimy sobie ugotować i pokroić w kostkę Przygotowujemy dużą miskę.Wrzucamy odsączonego z oleju tuńczyka i odsączoną fasolkę szparagową.Fasolkę czerwoną płuczemy, odsączamy i też dodajemy(...)miski.Kroimy ogórki, paprykę, suszone pomidory i też do miski.Papryczkę chili pozbawiamy pestek, kroimy drobniutko i j.w.Dodajemy marchewkę.Przyprawiamy do smaku warzywkiem i solidnie mieszamy. Co jeszcze do tego można dodać?Dobry nastrój i białe wino. Efekt murowany. Smacznego
Maminek kulinarnyRobimy pierogi z mięsem bez gotowania. Przygotowujemy farsz, czyli:-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.My do wody dodajemy: -jedną marchewkę-opaloną cebulę-ząbek czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-kilka suszonych grzybów Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko mielimy
Maminek kulinarnytroszku), układamy warstwami plastry karkówki, każdą warstwę posypujemy przyprawami i dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy warzywa: -3 marchewki -2 cebule -2 papryki -kilka suszonych pomidorów -ząbek czosnku Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę, marchew i paprykę posypujemy niewielką ilością warzywka. Obsmażamy karkówkę na patelni(...)ilości oleju. Podsmażone plastry przekładamy do żaroodpornego naczynia a na każdy plaster nakładamy ok. 1 łyżeczkę łagodnego ketchupu. Na patelnię po karkówce wrzucamy cebulę i marchewkę do czasu zeszklenia cebuli, a następnie paprykę i suszone pomidory. Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę. Pieczemy
Maminek kulinarnywcześniej zapeklować, ale nie musimy.Jednak peklowane nadają zupie zupełnie innego smaku.Kilka żeberek delikatnie posypujemy solą peklową i pokrojonym drobno czosnkiem.Pozostawiamy na ok. 2 godziny.Torebkę ryżu gotujemy osobno.Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 2,5 litra wody.Wkładamy opłukane żeberka.Dodajemy 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, opaloną cebulkęi warzywko lub sól do smaku.Kiedy(...)żeberka są miękkie, dodajemy ziemniaki i marchewkę.Gotujemy do miękkości i wsypujemy ryż. Słoiczek koncentratu pomidorowego mieszamy z 200 ml słodkiej śmietanki.Dolewamy do tego trochę naszej zupy, mieszamy i wszystko wlewamy do garnka.Zagotowujemy, dosmaczamy, dodajemy pokrojona natkę pietruszki i gotowa zupapachnie w całym domu.Smacznego
Maminek kulinarnyMało mięsa, dużo warzyw, czyli kotleciki w warzywach. -0,5 kg mielonego mięsa -puszka cieciorki lub fasolki -puszka drobnego groszku -kilka ugotowanych marchewek -papryka -cebula -2-3 ząbki czosnku -słoiczek koncentratu pomidorowego -olej -przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs Odsączamy groszek i cieciorkę. Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę. Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek i cebulę
Maminek kulinarnyzimą smakuje najlepiej. Wystarczy: - 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu - 5-6 ziemniaków - puszka fasoli - 2 ząbki czosnku - kawałek wędzonej kiełbasy - tymianek i majeranek - 2 łyżki ketchupu - marchewka Do rosołu dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i czosnek. Wsypujemy fasolkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, ketchup i przyprawy. Zagotowujemy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnykurczaka tak, jak na rosół. Nie zapomnijmy o opalonej cebulce, która dodana do rosołu nadaje nie tylko smak, ale zapewnia też klarowność. Ćwiartki, marchew i cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie, po wystudzeniu oddzielamy mięso od kości. Do mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego.Jedno i drugie mięso oraz marchew
Maminek kulinarny