masa będzie jednolita dodajemy kolejno po jajku - nadal miksując. Do tak przygotowanej masy dorzucamy puree z dyni i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, następnie wrzucamy startą marchewkę i orzechy włoskie.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 60 minut - do suchego patyczka.Studzimy
Słodkie Przyjemnościprzypadną do gustu? Zapraszam na Babeczki marchewkowo-jabłkowe z crunchy :)Składniki:2 jajkaszklanka mleka100 g masła350 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukruszklanka marchewki z jabłkiem100 g białej czekolady + łyżeczka śmietanki 30%100 g crunchy czekoladowegoSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko oraz rozpuszczone i całkowicie ostudzone masło.W drugiej misce mieszamy cukier(...)proszkiem do pieczenia i mąką.Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy. Pod koniec dodajemy startą marchewkę z jabłkiem.Masę przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Ja. Nakładam masę do 4/5 wysokości.Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.Studzimy w formie.W tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem śmietanki, w której następnie maczamy każda babeczkę.Wierzch dekorujemy
Słodkie Przyjemnościwszystkim zabieganym uwielbiającym prawdziwe włoskie smaki. A i jeszcze jedno, pamiętajcie - włoska kuchnia nie zawsze musi być przesadnie zielona i nie zawsze bazyliowa. :)Składniki na 4 porcje Mała marchewka 2 łyżki oliwy z oliwekMała cebulka ½ liścia selera naciowego 500 g mielonego mięsa dobrej jakości – u mnie szynka wieprzowa ząbek czosnku kilka listków tymianku(...)ewentualnie inny ser) sól, pieprz ¼ szklanki mleka szklanka bulionu warzywnego2 łyżeczki koncentratu pomidorowegoSposób przygotowania: Cebulę obieramy i drobno siekamy. To samo robimy z marchewką i selerem naciowym. Całość wrzucamy na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażamy następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy.Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek – chwilę wcześniej podsmażamy czosnek
Słodkie Przyjemnościprzygotowania:Mięso myjemy i kroimy na drobne kawałki.Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i olej i ostrożnie wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawy, pokrojoną w plasterki marchewkę, startą cebulę, kawałki papryki, kukurydzy i kiszonego ogórka. Całość zalewamy wodą i dusimy około 45 minut – do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy
Słodkie Przyjemnościletnie dni, jak i w chłodniejszym czasie, gdyż doskonale rozgrzewa.Do przygotowania zupy użyłem:50 gram wędzonego boczku w plasterkach,150 gram zielonej fasolki szparagowej,3 łodyg selera naciowego,2 marchewek,1 cukinii,2 ząbków czosnku,1 pora,200 gram fasoli cannellini (1 puszka),400 gram pomidorów w puszce (2 puszki),100 gram makaronu muszelek,1,5 litra bulionu warzywnego,oliwy(...)ogniu podgrzewałem całość przez około 3 minuty, tak, aby czosnek stał się szklisty, a boczek zaczął tracić swój tłuszcz, cały czas mieszając, aby czosnek i tymianek nie przypaliły się.Marchewkę, seler naciowy, białą część pora i cukinię pokroiłem w cienkie, około 3 milimetrowe plasterki, które dodałem do garnka z zawartością lekko podsmażonego boczku z czosnkiem i tymiankiem. Fasolkę szparagową pozbawiłem
Wyprawy kulinarnetypowym barszczem z uszkami lub ewentualnie z barszczem ukraińskim (zwanym u nas "barszczem ze śmieciami") to w wersji KREM również może zachwycić.SKŁADNIKI:- buraki, 5-6- ziemniaki 2- marchewka 2-3- pietruszka 1- seler 1 mały- cebula 3-4- por 1/2 -1- jabłko np reneta 1-2- wywar mięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków- kwaśna śmietana 1 kubek- dip czosnkowy domowy(...)wywarem aby je dokładnie przykryć i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucamy jabłko starte lub pokrojone w kawałeczki, chwilę gotujemy a następnie dorzucamy ugotowane i pokrojone (z rosołu) marchewkę, seler, pietruszkę, pora. Wszystko blendujemy i doprawiamy. Wlewamy kiszony barszcz, zabielamy śmietaną, dodajemy dip czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce posypujemy
Wypisz Wymalujmają ochoty zbyt długo stać w kuchni przy garach po ciężkim dniu...Składniki:500 g ud z kurcząt (waga bez kości)200 g bobu (użyłam mrożonego)200 g mini marchewek (użyłam mrożonej)4 łyżki oleju rzepakowego2 duże cebule1,5 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie)sól, pieprzUdka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Natrzeć solą, pierzem, ziołami i kurkumą(...)smażyć kilka minut. Dalej całość dusić ok. 25-35 minut, do momentu, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie odmrożony bób obrać ze skórki. Na patelni pogrzać olej, wrzucić odmrożoną marchewkę i dusić ok. 5 minut. Następnie dodać bób i smażyć przez kolejne 5 minut. Warzywa nie mogą się rozgotować. Jak mięso będzie gotowe, dodać warzywa i razem dusić
Delicious TitbitsDziś jest piękny dzień. Pachnie już choinką, zapach pierników przenika...wszystko już wyczyszczone, wypolerowane, umyte. Można usiąść, napić się kawy i kontemplować. No i gotować.Dziś
BaRepasSkładniki: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, marchew 4 średnie, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, ser żółty 15 dag, olej rzepakowy - ile potrzeba obrane ziemniaki, marchew pokroić na mniejsze kawałki i gotować, wylać ugotowane na sito - ugotować najlepiej wieczorem na nastepny dzień - wszystko pognieść tłuczkiem, mają byc małe grudki, wymieszać z jajkiem
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: SPÓD KRUSZONKOWY: jajka 1 sztuka, masło lub margaryna 3/4 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 2,5 szklanki, aromat migdałowy 4 krople MARCHEW: masło 2 łyżki, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, marchew 4 średnie SERNIK: twaróg 1 kg, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 1 duży, cynamon 1/2 łyżeczki, imbir mielony 1/2 łyżeczki, anyż
W Mojej Kuchni LubięProste, syte i lekkie danie :)Składniki:- ryż pełnoziarnisty,- marchewka z groszkiem mrożona,- cebula czerwona,- sól, pieprz, papryka wędzona,- natka pietruszki,- olej.Wykonanie:Ugotować ryż do miękkości (ale nie rozgotować). Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do niej mrożoną marchewkę z groszkiem (co najmniej 1/2 objętości ryżu), chwilę razem smażyć, podlać wodą i dusić do miękkości, pod koniec dodać ryż
Co na wege obiad?smaczna :( Teraz mam już na nią sposób, zupa wychodzi pyszna i bardzo pieczarkowa :) Więc na pewno będzie częściej w naszym domu.Składniki:- minimum 500 g pieczarek,- 2 małe marchewki (lub 1 duża),- 1 pietruszka,- kawałek selera (lub garść liści),- 1 mały por,- 1/2 szklanki śmietany słonecznikowej (wg przepisu Matki Weganki - TUTAJ),- 1 mały pęczek koperku,- ziele angielskie, liść laurowy, sól(...)pieprz, lubczyk, szczypta papryki wędzonej i pieprzu ziołowego,- olej,- makaron do zupy.Wykonanie:Warzywa myjemy, obieramy. Pieczarki kroimy w plastry o grubości ok 3 mm, marchewkę, pietruszkę i selera cieniej, por w plastry ok 5 mm. Sekretem który odkryłam, dzięki któremu zupa jest pyszna, jest podsmażenie pieczarek przed gotowaniem. Ja na dno garnka wlałam trochę oleju i na nim przesmażyłam pieczarki
Co na wege obiad?kurkumą i chilli. Do tego ryż i smakowite danie gotowe.Potrzebne nam (na 1 dużą lub 2 małe porcje):- 350-400 ml bulionu- duże udko z kurczaka (z rosołu)- marchewka z rosołu-2,5 łyżki mąki- maggi- pieprz- łyżeczka kurkumy- duża szczypta chilli- pół szklanki ryżu Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy wykładamy na talerz. Rosół podgrzewamy razem(...)marchewką. Odlewamy pół szklanki i mieszamy z mąką za pomocą rózgi. Mieszamy z gorącym rosołem. Doprawiamy, dodajemy wcześniej obrane mięso z kurczaka i chwilę gotujemy. Gotową potrawkę wykładamy obok ryżu
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 mała cabula czerwona łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku klika kropel soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukać i odcisnąć od wody, pokroić. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cabulkę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek posiekać bardzo drobno. Wszystkie
cooklifeskładniki* podwójny filet z kurczaka* 1 i 1/2 woreczka ryżu parboiled* brokuł* 1/2 puszki kukurydzy* 2-3 marchewki* 20 dag fasolki szparagowej* 1 mała papryka czerwona* sos sojowy* sosu piri-piri* sólSposób wykonaniaFilet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć na oliwie.Brokuła podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić na plasterki, fasolkę szparagową
Mix smaku