marchewka - 20163 przepisów (strona:607/1345)

PULPETY Z RYŻEM I PIECZARKAMI W SOSIE WARZYWNYM 345

aromatycznymi warzywami.  Wyszło lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 150g pieczarek 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 2 jajka 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie:  Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju(...)cebulą, jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut

Walijskie Pichcenie
Gulasz wieprzowy z dynią. 170

Gulasz wieprzowy z dynią Składniki: 750 g szynki 1 kg dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 200 g obranych i pokrojonych pomidorów 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz liść laurowy 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego natka pietruszki Drobno posiekaną cebulę i czosnek(...)Dodajemy wędzoną paprykę i utarty w moździerzu kmin. Mięso pokrojone w dużą kostkę oprószamy solą i pieprzem. I przesmażamy z cebulą i przyprawami. Wlewamy wino. Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, dynię pokrojoną w kostkę i pomidory oraz liść laurowy. Mieszamy. Następnie dodajemy bulion, w takiej ilości aby przykrył mięso i warzywa. Dusimy około 30 min. Doprawiamy do smaku. Podajemy

Miksturownik
Zupa krem z dyni 194

Zupa krem z dyni Zupa krem z dyni Składniki na zupę krem z dyni dla 4 osób: 1,5 kg dyni 2 duże cebule 2 średnie marchewki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek odrobina śmietany 30% 1,5 l bulionu Wykonanie: Dynię obrać, pokroić w kostkę średnicy 2 cm i piec w piekarniku w temp. 180 stopni(...)przez ok. pół godziny. Do garnka wrzucić pokrojoną w dużą kostkę cebulę i obrany czosnek, podsmażyć na złoty kolor na maśle. Następnie wrzucić dynię i marchewkę pokrojoną w plastry i zalać bulionem. Gotować do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Po ugotowaniu wszystko zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Jeżeli ktoś lubi zupy ze śmietaną można dodać. Życzę smacznego! Post

Anielskie Smaki
Ciasto marchewkowe 254

marchewkowe na tortownice o średnicy 25 cm: 4 jajka 2 szkl. mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia półtorej szkl. cukru szkl. oleju 2 szkl. tartej marchewki (na jarzynówce) 3 łyżki rodzynek 3 łyżki migdałów w płatkach łyżka cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodkę, cynamon i cukier(...)waniliowy. Ciągle mieszając powoli wlewamy olej. Następnie dorzucamy startą marchewkę oraz rodzynki i migdały. Dokładnie mieszamy i przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego! Post Ciasto marchewkowe pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki

Anielskie Smaki
Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym. 155

mojej dzisiejszej propozycji są warzywa. Zimą nie chciałam sięgać po pomidory i ogórki, dlatego zgodnie z zasadami przedstawionymi we wpisie o diecie śródziemnomorskiej w wersji polskiej dodałam czerwoną kapustę, marchewkę oraz jarmuż . Sprawdziły się znakomicie. Smakowało również mojemu Mężowi, który był zaskoczony, że takie warzywa mogą pasować do hummusu. No i jeszcze te ich piękne kolory!:) P.s. Wybaczcie(...)ząbek czosnku, 2 łyżki tahini, sok z 1/2-1 cytryny (do smaku), sól do smaku sezonowe warzywa, u mnie pokrojona w paseczki czerwona kapusta, starta na tarce o grubych oczkach marchewka i liście jarmużu pozbawione twardej łodygi sos miętowy: garść świeżej mięty, 1 ząbek czosnku, oliwa, sól do smaku migdałowe słupki do posypania Przygotowanie: Zacznij od zrobienia hummusu. W misce umieść

Chilli Czosnek i Oliwa
Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru 322

Przedstawiam pyszne, dietetyczne ciasto marchewkowe z mąki razowej i bez cukru. Jest puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi marchewki i oleju kokosowego, który dodatkowo korzystnie wpływa na przemianę materii. Świetne jako zdrowy słodycz dla osób dbających o sylwetkę i dzieci. Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru SKŁADNIKI: (na formę 23cmx23cm) 5 jajek M 2,5 szklanki mąki razowej typ 2000 szklanka oleju(...)kokosowego pół szklanki mleka 260g marchewki pół szklanki wiórków kokosowych 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej 2-3 łyżki miodu 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej 100ml śmietanki 30 % WYKONANIE: Marchew myjemy, połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach, połowę na małych. Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Podgrzewamy olej kokosowy

Pyry na Gaz
Sałatka jarzynowa w koszyczkach 177

przepis. Ja przygotowują jej najczęściej kiedy zostanie mi włoszczyzna z rosołu. Polecam podanie jej w kruchych koszyczkach. Smakuje wyśmienicie, wygląda wykwintnie i świetnie sprawdzi się na przyjęciach. Składniki 3 marchewki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera 4 jajka winne jabłko 3-4 ogórki kiszone strąk czerwonej papryki natka pietruszki majonez musztarda francuska sól, biały pieprz kruche koszyczki: 100g masła 100g mąki(...)pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól Sposób przygotowania Marchewki, pietruszki i seler obrać i ugotować w osolonej wodzie. Można tez użyć włoszczyzny pozostałej po gotowaniu rosołu. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Wystudzoną włoszczyznę, jajka, kiszone ogórki, obrane jabłko i paprykę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Łączymy składniki. Dodajemy majonez

Pyry na Gaz
Marynowane borowiki 101

wyglądają ale przede wszystkim doskonale smakują. Są świetne nie tylko jako przegryzka ale też dodatek do kolacji czy obiadu. Składniki: 1kg małych borowików 150ml octu 10% biała cebula średnia marchewka czarny pieprz ziarnisty liście laurowe ziele angielskie 4-5 płaskich łyżeczek cukru łyżeczka ziaren gorczycy 3 szklanki wody sól Sposób przygotowania: Borowiki oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pól(...)zalać 3 szklankami wody, dodać ocet, łyżeczkę soli, cukier, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Gotować na małym ogniu pół godziny. Do wyparzonych słoików układać odsączone grzyby, przekładając marchewkę i cebula z zalewy. Całość zalać gorąca zalewą. Pozostawić do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Nie wymaga pasteryzacji

Pyry na Gaz
Kapusta z grzybami i majerankiem 94

wyobrażam sobie Wigilii. Dodatek sporej ilości grzybów sprawia, że kwaskowa kapusta zyskuje zupełnie nowy smak, a majeranek świetnie komponuje się ze smakiem dania. SKŁADNIKI: 1kg kapusty kiszonej z marchewką (lub bez) łyżka masła klarowanego biała cebula łyżka mąki pszennej 40dag grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki itp) sól czarny pieprz majeranek PRZYGOTOWANIE: Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku(...)rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną z marchewką i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Najlepiej smakuje następnego dnia kiedy smaki dobrze się połączą

Pyry na Gaz
Lasagne bolognese 243

włoskie danie wbrew pozorom jest bardzo proste do przygotowania i baaaardzo pyszne ;) Składniki około 300-350g makaronu lasagne sos pomidorowy z mięsem: 500g mięsa mielonego 2 średnie cebule marchew 2-3 gałązki selera naciowego 2 żabki czosnku 2-3 łyżki oliwy pomidorowej puszka pomidorów pelatti przecier pomidorowy łyżka pesto bazyliowego sól czarny pieprz, ostra papryka, oregano sos beszamelowy(...)wysmarowania naczynia Sposób przygotowania Sos pomidorowy z mięsem: W średnim garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej drobno posiekana cebule i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Przesmażamy razem kilka minut i dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy pelatti, przecier pomidorowy, pesto bazyliowe i pół szklanki wody. Gotujemy razem kilka

Pyry na Gaz
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z kremem czekoladowo-kokosowym 201

szklanki mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka 2-3 łyżki miodu dojrzały banan 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1/5 szklanki startej marchewki 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z całej pomarańczy 6 łyżek naturalnego serka twarogowego puszka schłodzonego mleczka kokosowego 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości łyżka masła(...)Jajka ucieramy z miodem i pokrojonym bananem na puszystą masę. Stopniowo dolewamy olej i jogurt dalej miksując. Dodajemy wymieszane suche składniki a na koniec startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Miksujemy aż składniki się połączą. Przelewamy do formy (silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia- średnica 18 cm). Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Upieczone

Mienta blog
Zupa brokułowa 126

pomysłu na szybki obiad … a i dopiero co wstałam z łóżka więc opcja.. szybko, zdrowo i z tego  co mam pod ręką. Składniki: 1 większy brokuł 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 6  - 8 ziemniaków 2 listki laurowe 1 kostka rosołowa sól pieprz, 1 udko kurze lub kawałek innego mięsa 200 ml  śmietany 3 łyżki mąki(...)Sposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki.  Pokroić pora i brokuł.  Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować 1 godzinę  W międzyczasie przygotować ziemniaki: Obrać i pokroić w kostkę. Gdy wywar będzie się gotował już godzinę wrzucić ziemniaki

Na słodko lub wytrawnie
Zupa szczawiowa z jajkiem 149

będę miała trochę więcej wolnego i teorię zamienię na praktykę. Odrywając się na chwilę od lektury, podaję zległy przepis na zupę szczawiową z jajkiem. Składniki: 1 słoiczek szczawiu 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 6  - 8 ziemniaków 2 listki laurowe ziele angielskie, szczypta majeranku i kolendry 2 kostki rosołowe sól pieprz, 1 udko kurze lub kawałek innego mięsa(...)śmietany 3 łyżki mąki. Sposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki.  Pokroić pora.  Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować 1 godzinę  W międzyczasie przygotować ziemniaki: Obrać i pokroić w kostkę. Gdy wywar będzie się gotował już godzinę

Na słodko lub wytrawnie
Zupa buraczkowa 168

nazwy czerwonym barszczem a buraczkową. Dlaczego ?  Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :) Składniki: 20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób) 1 kg czerwonych buraków 3 marchewki 1 pietruszkę 1 por 1 seler 3 łyżki  mąki pszennej 250 ml śmietany kwaśnej najlepiej 18 % 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz sól odrobina cukru do smaku łyżeczka(...)godziny – 2 godzin.  ( wcześniej zacząć gotować niż sam wywar bo muszą wystygnąć  po ugotowaniu ) Podczas gdy buraki będą się gotować, przygotować wywar na zupę: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki.  Pokroić pora w talarki.  Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz

Na słodko lub wytrawnie
Zupa pomidorowa 174

Uwielbiamy ją wszyscy dlatego często gości na naszych stołach. Szybkie danie na gorąco – zupa pomidorowa dobra zarówno z makaronem jak i  z ryżem. Składniki: 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 2 listki laurowe 1 kostka rosołowa sól pieprz, 1 udko kurze lub kawałek innego mięsa 200 ml  śmietany 3 łyżki mąki. 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie(...)mały koncentrat pomidorowy ½ opakowania makaronu lub 2 saszetki ryżu Sposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki., pokroić pora  w talarki.  Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować ok. 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać krojone pomidory w zalewie

Na słodko lub wytrawnie