marchewka - 20163 przepisów (strona:606/1345)

Sałatka jarzynowa - kulinarny klasyk 142

nieodłącznych elementów naszych świątecznych stołów :). Warzywka na sałatkę polecam kroić starannie i równo- ja niestety nie mam do tego cierpliwości i rezultat widać na poniższym zdjęciu... Składniki: -4 marchewki -3 pietruszki -3 ziemniaki -seler -4 jajka -3 jabłka -4 ogórki kiszone -sól, pieprz, majonez Wykonanie: Marchewki, pietruszki, ziemniaki i seler dokładnie czyścimy i płuczemy. Następnie zalewamy wodą i gotujemy

KasiekGotuje
Potrawka z kurczaka 199

Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -3 marchewki -1 puszka groszku -500 ml bulionu warzywnego -pieprz, sól  -przyprawa do kurczaka, maggi -liść laurowy, ziele angielskie -garść kopru -200 ml śmietany 18% -1 łyżka masła -4 łyżki mąki -olej do smażenia Wykonanie: Opłukany filet kroimy w kostkę i przyprawiamy. W garnku podgrzewamy bulion do momentu zagotowania. Kawałki kurczaka lekko smażymy(...)stron na patelni, po czym wrzucamy je do wrzącego bulionu. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, posiekany koper oraz groszek. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wówczas na patelni roztapiamy masło i wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Smażymy chwilkę do lekkiego zrumienienia. Do mąki dodajemy niewielką ilość

KasiekGotuje
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY II 212

razem tradycyjną  surówkę z białej kapusty  wzbogaciłam dodatkowo o marchewkę, pietruszkę, seler oraz kawałek czerwonej papryki.  Surówka wyszła pyszna i bardzo aromatyczna. Istna bomba smakowa i zdrowotna.  Bo taka surówka zawiera wiele bardzo potrzebnych nam o tej porze roku witamin. Będę serwować ją jak najczęściej, bo bardzo nam smakowała. Pasuje praktycznie do każdego rodzaju mięsa(...)także ryby czy np.jajka sadzonego :)) Składniki: 1/2 gł ówki niedużej kapusty 2 marchewki 1 mała pietruszka mały kawałek selera 1/2 czerwonej papryki sól pieprz cukier sok z cytryny olej koperek Wykonanie:  Kapustę drobno szatkujemy. Lekko solimy, ugniatamy i odstawiamy na 20 min, aby zmiękła. Warzywa ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. W misce mieszamy wszystkie

Walijskie Pichcenie
Surówka z kiszonej kapusty 427

Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty, 1/3 cytryny, 2 marchewki, 1 jabłko, kawałek pora, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: Kapustę kroimy na desce, tak co 3 cm.  Przekładamy ją do miski. Dodajemy starte na tarce marchewki i starte jabłko (bez skórki).  Por (ok. 6 cm kawałek) kroimy

Aga w kuchni
Dietetyczna zupa z kiszoną kapustą 265

aromatyczna, pożywna a jednocześnie dietetyczna zupa, której smak wzbogaciła mieszanka Ziół Ojca Mateusza ze sklepu internetowego Rafex. Spróbujcie:) Składniki: 250 g kapusty kiszonej  1 duża cebula  1 marchewka 1 pietruszka 1 czerwona papryka 5 - 6 ziemniaków  3 łyżki przecieru pomidorowego  przyprawy (u mnie mieszanka ziół - skład : majeranek czosnek cebula papryka słodka bazylia kolendra pieprz czarny lubczyk(...)imbir gorczyca kurkuma kminek oregano tymianek papryka chili pieprz zielony liście laurowe rozmaryn) sól,  Pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę, marchewkę, pietruszkę zalewamy zimną wodą i gotujemy. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy odciśniętą z nadmiaru soku i posiekaną na mniejsze kawałki k apustę kiszoną oraz  pokrojoną w kostkę paprykę . Gotujemy razem do miękkości, doprawiamy przecierem pomidorowym i przyprawami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kurczak trochę słodki - trochę kwaśny 289

sprawdzonego przepisu, godnego polecenia. Dlatego postanowiłam wypróbować jeden z wielu przepisów znaleziony na innym blogu kulinarnym - www.olgasmile.com. Efekt...? ...ale zacznijmy od początku... Składniki do przygotowania sosu słodko kwaśnego: pół marchewki pół papryki czerwonej, pół szklanki kukurydzy, 4 plastry ananasa z puszki, pół cebuli, 200 ml sosu pomidorowego, 1/3 szklanki wody, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, pierś z kurczaka, cukier, sól, pieprz(...)Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzewam 2 łyżeczki cukru. Następnie dodaję pół szklanki soku z ananasa i sos pomidorowy. 2. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Dodajemy do sosu. Gotujemy kilka minut. 3. Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy wraz z kukurydzą do sosu. 4. Pierś kroimy w kostkę smażymy na oddzielnej patelni i dodajemy do sosu

Mój Smak na Życie
Szybka grochówka 231

dlatego jest na pewno mniej kaloryczna. 1 1/2 szklanki połówek łuskanego grochu sok powstały po pieczeniu dowolnego mięsa lub wywar z niego 4 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 2 ząbki czosnku ( przecisnąć przez praskę) 1 cebula  1 czubata łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka suszonej pietruszki 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego pieprz(...)sól garnek 3 litrowy Garnek napełnić wodą do 3/4 wysokości, wodę zagotować, wrzucić groch i na małym ogniu gotować z 20 minut pod przykryciem. Ziemniaki, marchewkę, cebulę obrać i drobno pokroić.  Po 20 minutach gotowania grochu wrzucić wszystkie pozostałe produkty, oprócz soli i pieprzu. Gotować jeszcze z 40 minut, co pewien czas mieszać i ewentualnie dolać zagotowanej wody, jeśli

Kuchcik gotuje
Kuskus szafranowo-cytrynowy 183

oryginale robi się z ryżu, ja jak zwykle musiałam coś zmienić i pokusiłam się na kaszę kuskus. Kuskus szafranowo-cytrynowy Składniki: 150 g kaszy kuskus; 300 ml bulionu (marchew+korzeń pietruszki+szafran); 1 łyżeczka startego imbiru; 1 łyżeczka startej skórki z cytryny; pół łyżeczki kurkumy; szczypta pieprzu cayenne; kilka kropel soku z cytryny; nać pietruszki (do smaku). Zaczynamy od ugotowania(...)bulionu. Do garnka wlewam 300 ml wody, kiedy zacznie wrzeć wrzucam pokrojone w drobną kostkę warzywa (małą marchew i pietruszkę). Przykrywam pokrywką i czekam aż się zagotuje.                W tym czasie robię "pastę" czyli łączę ze sobą starty imbir, skórkę z cytryny, kurkumę, pieprz cayenne oraz kilka kropel soku z cytryny. Mieszam wszystko

Życie na widelcu
Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym 191

uprzedzeń i sprawdźmy jak smakują. Może się okazać, że są bardzo smaczne :) Składniki: około pół kg cynaderek wieprzowych , około 10 cm kawałek pora , 1 średnia marchewka , sól , pieprz do smaku , 2 średnie liście laurowe , kilka ziaren ziela angielskiego , majeranek , odrobina soku z cytryny , 2-3 łyżki masła , pół szklanki śmietany , 1 łyżka mąki pszennej . Cynaderki namoczyć(...)pół godziny. Wodę odlać, cynaderki przepłukać. Przełożyć do czystej posolonej do smaku wody i ugotować do miękkości - przez około 60-90 minut. Wodę ponownie odlać. Por pokroić w talarki, marchewkę w kostkę i poddusić na maśle. Dolać wodę (w takiej ilości ile chcemy mieć sosu), włożyć ugotowane cynaderki. Dodać sól i pieprz do smaku, zagotować. Śmietanę połączyć z mąką, zagęścić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Słodko-ostra chińszczyzna z kurczakiem&ananasem. 552

lubi tego połączenia ;) Składniki: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego 1 duża pierś z kurczaka 3 plastry ananasa (u mnie świeży, może być z puszki) 1/2 czerwonej papryki 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 łyżka kukurydzy 1 łyżka oleju 2 szklanki bulionu (2 szklanki wody + 1/2 kostki bulionowej) sól, pieprz, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego(...)kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy oczyszczonego i umytego kurczaka i smażymy na lekko złotawy kolor z odrobiną pieprzu i soli. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojoną marchewkę. Po 5 minutach, gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy to sosem. Dusimy ok. 10 minut. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i kukurydzę. Przyprawiamy sosem sojowym, curry, ostrą papryką i sokiem z cytryny

Kitchens Alphabet
Domowy paprykarz 316

Faktycznie świetnie  się spisała a domowa pasta z naturalnych składników - bez konserwantów - jest bezkonkurencyjna w stosunku do sklepowych odpowiedników. Składniki: 50 g ryżu ( 1/2 torebki) 1 makrela 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 100 g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki przyprawy harissa 2 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy szczypta pieprzu cayenne olej Rybę dokładnie oddzielić od ości.  Ryż(...)ugotować. Cebulę obrać i posiekać. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Warzywa udusić na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać przecier pomidorowy i mieszankę przypraw (  kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek)   wymieszać i   chwilę poddusić razem. Do przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną rybę i ugotowany ryż

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Surówka z marchewki i jabłka 252

niej zapomniałam a od niedawna robię bardzo często. Doskonale pasuje jako dodatek do mięsnych dań. Śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym i tak powstała lżejsza wersja, którą bardzo polecam. 2 duże marchewki 1 średniej wielkości jabłko 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sok z cytryny sól, pieprz 1. Marchewki ścieramy na średnich oczkach tarki. Jabłko ścieramy na dużych oczkach. 2. W misce łączymy

Szefowa kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej oraz pieczarkami 284

Doskonała surówka  jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1  mała kapusta pekińska 5  pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona cebulka 1 marchewka 1 łyżeczka soku z cytryny do skropienia pieczarek  Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka soku z cytryny 0,5 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta tymianku(...)cieniutkie paseczki posypujemy solą aby zmiękła. Pieczarki czyścimy kroimy w cieniutkie słupki skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie z czerniały. Seler, cebulę kroimy w drobną kosteczkę,  obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.  Łączymy wszystkie składniki. Składanki sosu mieszamy razem odstawiamy na 10 minut żeby składniki się przegryzły.Polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy

kgwjanczewo
Biwakowy gulasz z dziczyzny 118

również gdy przygotujemy go sposobem tradycyjnym we własnej kuchni) 20dag wędzonego boczku 1kg dziczyzny ( ja użyłam mięsa z dzika) 2 cebule 3 ząbki czosnku 50g suszonych grzybów 3 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100g wędzonych  śliwek 300g ziemniaków 2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, pieprz ziołowy jałowiec(...)dusić co pewien czas mieszając. Gdy poczujemy, iż mięso staje się miękkie dodajemy namoczone wcześniej grzyby (wraz z wodą), śliwki, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz cienkie plastry marchewki. Doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Polecam podawać samodzielnie lub z kromką chleba z masłem opieczoną na ognisku.   Smacznego!  * nie mogę podać dokładnego czasu poszczególnych etapów gotowania, wszystko zależy

Zapiski Młodej Żony
Zupa krem z marchewki 207

Marchewkę mogę zjadać kilogramami. Za jej wartościowe właściwości bardzo ją cenię, więc postanowiłam zrobić pełnowartościową zupę, która znakomicie rozgrzewa i syci na długo. :) Składniki: 4 średnie marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera 2 małe ziemniaki  1 skrzydełko z kurczaka pieprz papryka ostra mielona jarzynka liść laurowy  2 ziela angielskie  1,5l wody kiełki rzodkiewki Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa

Truskawkowa Fiesta