Wcześniej nie patrzyłam na nazwę, zapamiętałam zdjęcia. Byłyście moją kulinarną inspiracją jeszcze długo przed tym jak Was "poznałam". ;-) 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów w puszce (krojonych) 2 duże marchewki 2 spore cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano (ja daję 3-4) 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina 7 łyżek mleka kilka łyżek oleju(...)oliwy (ja dodaję olej z suszonych pomidorów) sól, pieprz ser żółty do posypania (opcjonalnie) 1. Marchewkę ścieramy na tarce (małe oczka), cebulę kroimy drobno. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy. 3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy
Szefowa kuchnizupy. Smak jej jest trudno porównać do innych strączkowych, jest delikatna w smaku, bez znanego z fasoli, czy też grochu mączystego smaku. 1 szklanka nasion cieciorki 2 średnie marchewki 2 średnie ziemniaki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonych lub świeżych listków pietruszki 1 ząbek czosnku ( drobno pokroić) 1 małą cebulę(...)razy tyle co cieciorki). 3 litrowy garnek napełniamy wodą do wysokości 3/4 i zagotowujemy. Następnie wrzucamy cieciorkę, liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Obieramy marchewki - kroimy w drobną kostkę, ziemniaki - kroimy w drobne nieregularne kawałeczki ( ja to nazywam po babcinemu, tak pokrojone lepiej smakują) i dodajemy do podgotowanej cieciorki. Wrzucamy pozostałe składniki, oprócz soli i gotujemy
Kuchcik gotujesłodka papryka -cytryna Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę, marchew i ogórki kroimy w słupki a cebulę w piórka. Plastry karkówki delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smarujemy musztardą. Na plastrach układamy marchew, ogórek
Maminek kulinarnyDelikatne kotlety z wątróbki drobiowej z cieciorką i warzywami. Składniki: -1/2 kg wątróbki drobiowej -filet z piersi kurczaka -puszka cieciorki -suszone pomidory -cebula -2 marchewki -papryka -natka pietruszki -3 jajka -bułka tarta -przyprawa do mięs -słodka papryka, sól, pieprz -olej Wątróbkę przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw(...)patelni z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką porcje masy, formując kotleciki. Smażymy na rumiano z obu stron. Kotlety zdejmujemy z patelni a na olej wrzucamy cebulę i marchewkę a kiedy się zeszklą dodajemy paprykę, pozostałe suszone pomidory i cieciorkę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy odrobinę wody, doprawiamy do smaku i przekładamy na kotlety ułożone uprzednio w naczyniu żaroodpornym
Maminek kulinarnysałatki śledziowej. Tym razem z białą rzodkwią i innymi warzywami. Składniki: -2-3 marynowane filety śledziowe bez skóry -1/4 białej rzodkwi -1/4 selera -kawałek pora -marchewka -jabłko -szczypiorek -jogurt naturalny -majonez -przyprawa warzywna Warzywa obieramy ze skórek. Rzodkiew, selera, jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Pora i szczypiorek kroimy
Maminek kulinarnypomidorowy o szerokim zastosowaniu : do pizzy, do ciasteczek, mięs, ryb, itd. Składniki: -4 cebule -marchew -koncentrat pomidorowy 30% - 200 ml -2 łyżki miodu -sól, pieprz -papryka słodka i ostra -majeranek, bazylia -olej, woda Cebulę kroimy w ćwierćplastry a marchew w drobną kosteczkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką. Dodajemy miód
Maminek kulinarnyfarsz do pierogów lub naleśników. A nasze psy na pewno będą szczęśliwe, jeżeli i one coś z rosołowych resztek dostaną - moje uwielbiają nie tylko kuraka, kochają też gotowaną marchewkę. . składniki 1 udo kurczaka najlepiej wiejskiego lub zagrodowego 1 szyja lub pałka z indyka 1200 - 1300 ml wody ( ile się zmieści) 1 marchewka 2 spore
Stare Garysosu sojowego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 duże ząbki czosnku pół płaskiej łyżeczki sproszkowanego imbiru sól Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Cebule kroimy na piórka, marchewkę w drobne słupki , paprykę w kosteczkę, pierś z kurczaka w paseczki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą, wrzucamy cebulkę podsmażamy, dorzucamy piersi z kurczaka, smażymy na dużym ogniu ok 5 minut(...)następnie dodajemy marchewkę i paprykę i smażymy do momentu zmięknięcia warzyw. W między czasie przygotowujemy sos: Do rondelka wlewamy ocet, cukier, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posiekany drobno czosnek , imbir, sól, oraz wodę z mąką ,mieszamy i zagotowujemy . Sos przelewamy na patelnie, mieszamy. Makaron nakładamy do miseczek i polewamy sosem. SMACZNEGO
Cukier&Puderzmieniłam kilka składników i wyszłam mi taka oto sałatka:) składniki: 250 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 pierś z kurczaka ( następnym razem dam dwie) czerwona papryka czerwona cebula duża marchewka 1 opakowanie mieszanki sałat 3 łyżki musztardy francuskiej 7 łyżek oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz Makaron gotujemy al dente. Pierś z kurczaka przyprawiamy i smażymy bez tłuszczu(...)Czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w cienkie krążki. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Makaron sałatę i resztę składników przekładamy do miski. Musztardę i oliwę mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę oblewamy sosem tuż przed podaniem i mieszamy. SMACZNEGO
Cukier&PuderDziś mam dla Was kochani chleb który powstał dzięki temu, że mój narzeczony przyniósł mi kilka kilogramów marchewki i pierwsze co to zrobiliśmy z niej to oczywiście sok ;) została zwiórkowana marchewka więc trzeba było coś z tego zrobić i tak oto powstał chleb marchewkowy ;) 750g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 1 mała łyżeczka cukru 3-4 łyżki oliwy lub oleju
Cukier&PuderMój lubi galaretę, więc robię ją co jakiś czas. 1/2 świńskiego łba 1 golonka 2 nóżki wieprzowe 10 dag skórek wieprzowych cebula marchew liście laurowe ziele angielskie vegeta sól, pieprz przyprawy do smak u Głowę i golonkę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki, marchew i cebulę. Zalać wodą ,dodać przyprawy i gotować do prawie
Moje domowe kucharzeniemięsnych, ale moje dzieci uwielbiają ją na kanapkach z wędlinką. Można też zrobić taką sałatkę z jogurtem. Surówka z selera w majonezie SKŁADNIKI: seler - 1 szt jabłka - 2 szt marchewka mała - 1 szt sól i pierz majonez - 2 łyżki sok z cytryny - do smaku PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i selera obrać, opłukać. Jabłka obrać, zetrzeć w makaronik, razem z warzywami
Kuchnia DanusiSkładniki: 14 czarnych oliwek bez pestek, 7 małych łyżeczek serka śmietankowego, 7 plasterków marchewki, kilka listków sałaty lodowej, wykałaczki. Przygotowanie: Z przepisu wychodzi 7 pingwinków- na każdego pingwinka potrzebne są 2 oliwki czarne. Połowę przygotowanych oliwek nacinamy wzdłuż, tak by przeciąć oliwkę tylko z jednej strony- w środek oliwki wkładamy serek śmietankowy. Będzie to brzuszek pingwinka. Delikatnie kawałkiem serwetki(...)wycieramy oliwkę, przeciągamy po serku by go wygładzić. Następnie z plasterka marchewki odcinamy trójkącik- będą to stopy. Z trójkącika, który odcieliśmy robimy nos. Wkładamy ten trójkącik w drugą oliwkę- w dziurkę po pestce. Na wykałaczkę nadziewamy głowę, brzuszek i stopy. Układamy pingwinki na liściach sałaty
Aga w kuchniblogu. Dziś zapraszam na bardziej urozmaiconą wersję tego gulaszu, z dodatkiem warzyw. Składniki: 500 g szynki bez kości słodka mielona papryka sól czosnek granulowany pieprz olej 1 cebula 1 marchewka 1 czerwona papryka liść laurowy ziele angielskie kminek w ziarenkach woda mąka śmietana Sposób wykonania: 1. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Posypać solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem(...)czym obsmażyć na patelni. 2. W rondlu zrumienić posiekaną cebulę na oleju, dodać mięso z patelni i zalać wodą w takiej ilości, by zakryła mięso. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 3. Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy kminek. 4. W misce wymieszać 2 łyżki śmietany
Kuchnia domowa Anizimno do kanapek. Polecam wypróbować go nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim lubiącym orientalne smaki :) Składniki na formę 10x20cm: 250 g suchej czerwonej soczewicy 2 duże marchewki 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 jajka 2-2,5 łyżeczki curry 1/3 łyżeczki chilli w proszku (można pominąć) 1/3 łyżeczki kurkumy 1,5 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru(...)opakowaniu (soczewica powinna zacząć się rozpadać). Soczewicę przestudzić i rozdrobnić przy użyciu blendera. Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce. Następnie na maśle podsmażyć krótko cebulę i startą marchewkę. Dodać dwie łyżki wody i przyprawy: curry, paprykę, chilli, kurkumę, imbir, sól, pieprz. Wymieszać. Do rozdrobnionej soczewicy dodać zawartość patelni razem z masłem, łyżkę bułki tartej, posiekaną pietruszkę i ewentualnie
Ze smakiem i z pasją