pieczarkami i chilli (4-5 porcji) Składniki: 500 g makaronu pappardelle lub innego ulubionego 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 5-6 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 średniej wielkości por, pokrojony w plasterki 1 pęczek dymki (2-3 szt.), posiekane, jasne i zielone części oddzielone(...)uprażonego na suchej patelni sezamu Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć pieczarki i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj marchewkę, cebulę biała, pora, i białe części dymki, po czym podsmaż do zeszklenia cebuli i zarumienienia reszty warzyw. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne kilka minut. Następnie wlej 1/4 szklanki bulionu
karmelowyaromatyczny i służy raczej do ozdoby). Odwracamy ryżem do dołu. Przez środek nori przy pomocy palca smarujemy odrobiną majonezu, odrobiną wasabi, na to kładziemy pasek ryby i warzywa, np. marchewki lub ogórki pokrojone w julienkę,. Tak jak w przypadku hosomaków, podważamy matkę kciukami, dociskamy wnętrze resztą palców i zdecydowanie zawijamy, pozostawiając łączeniem do dołu. California Maki kroimy na 4 części(...)ryby/owoce morza do sushi to surowy tuńczyk, łosoś surowy, wędzony lub pieczony, pieczony węgorz, krewetki w tempurze, marynowana makrela, ryba maślana, paluszki 'krabowe'. Jako pozostałych składników możemy użyć marchewki, ogórków, sałaty, awokado, papryki czerwonej, pędów bambusa, buraczki, czy włókien tykwy. WSZYSTKIE RYBY MUSZĄ BYĆ BARDZO ŚWIEŻE I OD PEWNEGO DOSTAWCY Najprostsze w przygotowaniu sushi to sashimi, czyli
My Culinary ArtPolecam bardzo;) Przepis na zupę zaczerpnięty z jednej z gazet kobiecych z moimi modyfikacjami. Składniki: 6 dużych papryk 2 cebule 3 szklanki bulionu warzywnego 2 marchewki pół opakowania sera feta oliwa z oliwek 5 kromek chleba łyżka masła łyżeczka majeranku, tymianku i słodkiej papryki pieprz do smaku sól do smaku słodka papryka(...)marchew kropimy obficie oliwą z oliwek wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 35 minut w 200 stopniach. Po tym czasie należy obrać paprykę ze skórki. Paprykę wraz z marchewką przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, gotową dodajemy do garnka. Całość gotujemy do miękkości jarzyn, lekko studzimy, miksujemy na gładko
Krakowskie smaki Anijest. Bardzo fajne jako samodzielna przegryzka bądź też dodatek do sałatek, kanapek czy obiadu. Polecam bardzo;) Składniki: 1 kg pieczarek łyżka soli łyżka octu 6 plasterków marchewki łyżeczka gorczycy 2 liście laurowe 4 ziarna pieprzu 1 mała cebula ewentualnie połowa dużej 2 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Pieczarki obrać i wymyć. Następnie przełożyć je go garnka(...)zalać zimną wodą tak aby były nią przykryte, dodać łyżkę soli oraz octu. Od momentu zagotowania się wody, gotować 10 minut. Pieczarki odcedzić przestudzić i wymieszać je z marchewką, gorczycą, liśćmi laurowymi, pieprzem, cebulą i zielem angielskim. Przełożyć do słoika. W między czasie przygotować zalewę. Zalewa: 250 ml octu 750 ml wody 3 łyżki cukru łyżka soli
Krakowskie smaki Aniserowe, pieczone. Do ciasta dodałam ziarenka z jednej laski wanilii. Możecie dodać pół łyżeczki pasty waniliowej lub pominąć ją całkowicie. Rozwałkowałam, wykroiłam i do pieca. Część II – oponki z marchewką, szafranem i pomarańczą. Marchewkę zawinęłam w folię i upiekłam w piekarniku do miękkości. Zmiksowałam ją razem z namoczonym szafranem (kilka nitek w dwóch łyżkach ciepłej wody), skórką obraną z jednej
ladykitchendziś postanowiliśmy przedstawić Wam bardzo dobre ciasteczka marchewkowe, które są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je przygotować razem z dzieckiem w wolnym czasie. Składniki: 7 małych marchewek 35 g wiórków kokosowych 75 g miodu 70 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik(...)Marchewki obieramy i trzemy na drobnych oczkach do nich dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt wilgotne dodajemy więcej mąki. Ciasteczka wykładamy łyżką na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15- 20 minut. Smacznego
cookplKremowa wegetariańska zupa, której głównym składnikiem są zdrowe brokuły. Pysznie smakuje z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek ziołowych. Składniki: 1/2 kg różyczek brokułów 2 marchewki 1 pietruszka cebula 1/2 małego selera 2 ząbki czosnku gęsta śmietana lub jogurt grecki sól, pieprz oliwa Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marchewkę, pietruszkę oraz
wyzwania kuchenneSkładniki: 1/2 młodej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę przekroić na ćwiartki. Drobno pokroić. 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Cebulę obrać i pokroić w piórka. 4. Natkę pietruszki drobno posiekać. 5. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 duża młoda kapusta 2 marchewki 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka szczypioru z dymki 1/2 pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 2 kostki rosołowe (lub warzywne) 2 długie laski kiełbasy 90g koncentratu pomidorowego sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę przekroić na ćwiartki i pokroić. Zalać 1,5-2 l wody i gotować na wolnym ogniu. 2. Marchewkę obrać, zetrzeć
A Ty Smakuj MnieSkładniki 1 mięsna kość od schabu 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 5 ziemniaków 3-4 buraki ( ugotowane obrane i starte na dużych oczkach tarki) 1 pęczek botwinki 1/2 pęczka kopru 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 duża gałązka lubczyku 2 kostki rosołowe lub warzywne 2 łyżki octu 3 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania(...)Zagotować 4 litry wody. Do gotującej się wody wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę i seler oraz umytą kość, a także liść laurowy, ziele angielskie i kostki. 2. Po ok. 15-20 min. dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. 3. Botwinkę oraz koper dokładnie umyć i pokroić. 4. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać starte buraczki oraz pokrojoną botwinkę. 5. Całość
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 5 korniszonów 1/2 puszki kukurydzy (lub groszku) 1 duże jabłko 1 młoda cebula 3 marchewki 5 ziemniaków 3 jajka sól, pieprz 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Sposób przygotowania: 1. Kukurydzę odsączyć. Korniszony pokroić w kostkę. Cebulę przekroić na pół i pokroić w cieniutkie plasterki. Jabłka pokroić w kostkę. 2. Ziemniaki ugotować w mundurkach wraz z marchewką, obrać
A Ty Smakuj MnieSkładniki 1 kurczak ( bez piersi ) 3 marchewki 1 korzeń pietruszki kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku 2 kostki rosołowe sól, pieprz 1 puszka zielonego groszku 3 jajka żelatyna natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Kurczaka podzielić, umyć i wrzucić do garnka z wodą wraz z obraną marchwią, korzeniem pietruszki oraz zieleniną i kostkami rosołowymi. Gotować do miękkości mięsa. Doprawić do smaku(...)kości i skóry. Podzielić na mniejsze kawałki. 3. Jajka ugotować na twardo. 4. Groszek odsączyć z zalewy i rozdzielić do miseczek. 5. Na groszek ułożyć pokrojoną w plastry marchewkę. 6. Następnie porozkładać mięso. 7. Na mięso ułożyć pokrojone w plastry jajko, a całość oprószyć posiekaną natką pietruszki. 8. W 1,5 litra rosołu rozpuścić żelatynę wg przepisu podanego na opakowaniu
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 2 woreczki ryżu 3 marchewki 5 jajek 1 puszka kukurydzy 1/3 pora 4 ogórki konserwowe lub kiszone majonez sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować i ostudzić. 2. Marchewkę ugotować "w mundurku", obrać i pokroić w kostkę. 3. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. 4. Kukurydzę odsączyć i dodać do pozostałych składników. 5. Pora przekroić na pół
A Ty Smakuj MnieSkładniki : 1 mała kapusta pekińska 1 marchewki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka szczypioru 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno pokroić. 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. 3. Kukurydzę odcedzić z zalewy i dodać do surówki. 4. Szczypior pokroić. 5. Całość doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 młoda kapusta 3 marchewki 1 pęczek szczypioru, pietruszki, kopru 2 gałązki lubczyku 1/2 kg kiełbasy śląskiej 20 dag boczku wędzonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kostka warzywna sól, pieprz, ziarenko smaku Kluski: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/3 łyżeczki soli ciepła woda (ok 1-1,5 szklanki) Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić. Przełożyć(...)garnka i zalać wodą (ok.1,5 litra). 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. 3. Szczypior, pietruszkę i koper drobno pokroić i przełożyć do garnka. Gotować i co jakiś czas przemieszać. 4. Kiełbasę i boczek pokroić. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do kapusty. 5.Dodać kostkę warzywną. 6.Gdy kapusta już będzie miękka dodać
A Ty Smakuj Mnie