marchewka - 20163 przepisów (strona:600/1345)

Zupa pomidorowo- paprykowa z brukselką 124

SKŁADNIKI: porcja rosołowa włoszczyzna 3 duże marchewki 4 pomidory 2 duże papryki 3 ząbki czosnku suszony lubczyk 4 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Do misy multicookera wlewamy 1.5 litra wody. Wkładamy porcję rosołową, umyte warzywa tj. włoszczyznę i marchewki. Najlepiej pokroić warzywa w kostkę, por zostawić w całości. Dodajemy przyprawy i czosnek. Zamykamy misę

ClauditteMissCooking
Rosołek dla choróbka. 85

tłuszcz działają jak balsam na podrażnione gardło. Leczy kaca :) !!! Jedzmy go zatem aby poprawić sobie humor i polepszyć Nasze zdrowie! SKŁADNIKI: 1 litr wody 1 mała porcja rosołowa 3 marchewki kawałek pora około 5 cm mała pietruszka (korzeń) kawałek selera (1 garść pokrojonego w kostkę) 3 listki kapusty włoskiej 1 ziemniak 1 łyżka lubczyku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki(...)Zalać ok. 1-1,5 l zimnej wody. Lekko osolić. Postawić na małym ogniu i tak ustawić temperaturę, by mięso wolno się gotowało. Łyżką systematycznie usuwać zbierającą się szumowinę. Marchewkę (w plasterki pokroić), ziemniak (w kosteczkę), seler (pokroić w drobną kosteczkę) i pietruszkę obrać. Kapustę i por dokładnie opłukać i pokroić w paseczki. Gdy wywar mięsny stanie się już klarowny

ClauditteMissCooking
,,Marchewkowo- pomarańczowe szaleństwo na słodko” 387

Dziś już weekend, więc pozwolę sobie na odrobinę szaleństwa! Prezentuję Wam marchewkowo- pomarańczowe ciasto z kremem mascarpone, które jest idealnym połączeniem smaków. Dodatek marchewki p owoduje, że ciasto jest wilgotne, miękkie oraz niezwykle aromatyczne. Krem z serka mascarpone jest natomiast bardzo lekki i delikatny. To kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast. Czy i Wy je też(...)Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i powoli mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30 min. Ciasto marchewkowe: 2 marchewki należy zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku

Podróż w kulinaria
Wołowina po mojemu 124

Składniki: 500g mięsa wołowego ( najlepiej udziec ) 2 marchewki 1 duża cebula ząbek czosnku 1l bulionu warzywnego 50ml wina czerwonego wytrawnego sól, pieprz szczypta tymianku, liść laurowy 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy Dijon natka pietruszki Przygotowanie: Mięso pokroić na dowolnej wielkości kawałki, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i musztardą. Rozgrzać olej na patelni i dobrze podsmażyć ( pamiętamy zawsze olej jest(...)gorący, żeby się smażyło, a nie gotowało ). Wlać wino i poczekać,aż odparuje. Pokroić w większe kawałki cebulę i marchewkę wrzucić na patelnię . Dodałam jeszcz e parę gałązek pietruszki. Smażyć jeszcze 2min. Przełożyć do garnka, wlać bulion ( żeby nie przykrył całkiem mięsa ) i gotować na małym ogniu.Sprawdzać, mieszać i w miarę potrzeby dolewać bulion ( jak się skończy może być

Gaździnka warzy
Kotleciki z Soli w koperkowym sosie 167

Soli por pęczek pietruszki fasolka szparagowa sól, pieprz do smaku sok z cytryny jajko Sos: jogurt grecki sól, pieprz ząbek czosnku koperek świeży troszkę cukru Surówka: kapusta kiszona marchewka cebula sol, pieprz 3 łyżki oleju Przygotowanie: W misce wymieszać posiekaną pietruszkę, pora, zmiksowaną rybę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Fasolkę ugotować i wystudzoną dodać(...)rybnej masy. Dosypać bułki tartej, wbić jajko. Kotleciki usmażyć na złoty kolor. Kapustę kiszoną pokroić, zetrzeć do niej marchewkę i dodać drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i oliwą, wszystko dobrze wymieszać. Jogurt doprawić solą, pieprzem. Dodać odrobinę cukru i zmiażdżony czosnek. Posiekać koperek i wszystko wymieszać. Polać kotleciki i................................................ Smacznego

Gaździnka warzy
Burgery z Dorsza 111

Składniki: 500 g fileta z Dorsza 40 g suszonych grzybów mała marchewka 50 g ryżu 1/3 pora lub mała cebula świeży koperek jajko 2,5 łyżki mąki i bułki tartej sol, pieprz, kilka kropel cytryny pęczek szczypiorku ser Feta - opcjonalnie Przygotowanie: Ryż i grzyby ( wcześniej chwilkę namoczone ) ugotować w osolonej wodzie, osobno ( ostudzić ). Dorsza pokroić na cienkie kawałki, marchewkę zetrzeć

Gaździnka warzy
Wołowina z pomarańczą 104

Składniki: 500 g wołowiny 2 ząbki czosnku marchewka pół pomarańczy 1 l bulionu wołowego sól, pieprz, czerwona papryka, oregano 20 g suszonych grzybów 50 ml czerwonego wytrawnego wina 2 cebule Przygotowanie: Na patelnię z rozgrzanym olejem położyć pokrojoną wołowinę i smażyć, aż się mocno zrumieni. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, zmiażdżony czosnek, wino, marchewkę i przyprawy. Smażyć jeszcze

Gaździnka warzy
Biała zupa z zielonej soczewicy 120

Składniki: 100 g zielonej soczewicy pół piersi kueczaka 1 marchewka szczypior 2 - 3 łyżki śmietany sól, pieprz 1 l bulionu warzywnego łyżka masła Przygotowanie: W rondelku na łyżce masła lekko zeszklić marchewkę, dodać soczewicę wymieszać i zalać bulionem. Jak się zagotuje włożyć do środka pokrojoną w paski pierś kurczaka. Gotować 30 min. Na końcu zabielić śmietaną, posypać szczypiorkiem i ..................... Smacznego

Gaździnka warzy
Wołowina z brukselką i kluseczkami 104

Składniki: 700 g wołowiny 3 łyżki smalcu 50 ml czerwonego półwytrawnego wina 3 średnie marchewki kilka brukselek 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 l bulionu wołowego liść laurowy sól, pieprz, szczypta tymianku kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, podsmażyć na nim mięso i pokrojoną w kółka marchewkę , przyprawić solą, pieprzem

Gaździnka warzy
Kurczak cytrynowo tymiankowy 144

Składniki: 250 g piersi z kurczaka 1 marchewka 1 mniejszy por 2 ząbki czosnku kilka kropel cytryny pół kubka jo gu rtu nat u ralnego 1 łodyga selera naciowego só l, pieprz, imbir, tymianek ły żeczka miodu ( ja mam wielokwiatowy ) Przygotowanie: K urczaka umyć , osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprze m, imbirem. Dodać łyżeczkę miodu(...)zmiażdżony czosnek, dobrze wymieszać.   Na patelni rozgrzać olej ( 2 łyżki wystarczą ) przeło żyć na nią kurczaka i pokrojoną w plast erki marchewkę. Smażyć , aż mięsko nabierze złotego koloru. Dodać pokrojony por , seler i kilka oliwek. Ja w tym czasi e gotuję ziemniaki z ząbkiem czosnku i koperkiem, przed od cedzeniem 3 - 4 łyżki wody z nich dodaję na patelnię

Gaździnka warzy
Żurek z grzankami 164

Składniki: kilka ziemniaków 4 marchewki 2 pietruszki 1 cebula mały seler 2 ząbki czosnku 250 g kiełbasy myśliwskiej skórka z wędzonego boczku 4 łyżeczki chrzanu majeranek, sól, pieprz, 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2,5 l wody zakwas z mąki żytniej ( ja kupiłam z P.P.H. Bies z Pisarzowic )  2 łyżki śmietany  Przygotowanie: Do wody dodać skórkę(...)boczku, włączyć ogień. Cebulę opiec na ogniu, dodać do wody. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i selera obrać , umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wody. Przyprawić li stkami laurowymi, zielem angielskim, szczyptą majeranku, solą i kilkoma ziarenkami pieprzu . Gotować na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Kiedy warzywa zmiękną wlać zakwas i gotować jeszcze

Gaździnka warzy
Duszona wołowina 121

Składniki: 800g mięsa wołowego 2 cebule 2 marchewki 4 ząbki czosnku 50g pora 2 łodygi selera naciowego 3 listki laurowe , 2 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz, i mbir, rozmaryn kilka ziaren kolor owego pieprzu kilka łodyg natki pietruszki Przygotowanie:   Cebulę, marchewkę, c zosnek, por , seler naciowy obrać i pokroić w nie duże kawałki. Mięso umyć, osuszyć

Gaździnka warzy
Koktajl warzywno - owocowy 128

Składniki: 900g marchewki 520g buraków 2 średnie pomarańcze 2 jabłka Przygotowanie: Marchewki i buraki umyć, osuszyć , obrać i pokroić na mniejsze kawałk i. Wło żyć do sokowirówki i wycisnąć sok.  Z pomarańczy i jabłek obrać skórkę , pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miksera , w lać 3 chochelki soku warzywnego i zmiksować. Wszystko raz em wymieszać. Podawać ze świeżym

Gaździnka warzy
Krem z zielonej fasolki z gotowanym drobiem 116

Składniki: pierś z kurczaka 2 ceb ule 3 ząbki czosnk u 300g mrożonej ziel onej fasolki bulion warzywny 1 marchewka 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego kilka kropel Maggi, kilka łodyg natki pietruszki szczy pta imbiru, só l, pieprz ser feta ( opcjonalnie ) szczypiorek Przygotowanie: Jedną cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać dwie łyżki oleju , z jednym(...)cebulę, dodać mrożoną fasolkę . Chwilę smażyć , wlać bulion - nie więcej niż poziom fasolki. Gotować z 10 min do miękkość. Zmiksować . Pierś kurczaka opłukać, włożyć do garnka z jedną marchewką, podsmażoną na ogniu jedną cebulę przekrojoną na pół . Zalać wodą, dodać przyprawy - listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, imbir, sól, pieprz, kilka kropel Maggi i kilka łodyg natki pietruszki i czosnek. Gotować

Gaździnka warzy
Koperkowa na maślance 152

Składniki: 4 ziemniaki średnia marchewka mała pietruszka maślanka pęczek koperku Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i pokroić. Ugotować w osolonej wodzie.  Odcedzone i ostudzone warzywa zalać maślanką, posypać posiekanym koperkiem. Lekko podgrzać i....................... Smacznego Tą pyszną zupkę pierwszy raz zobaczyłam tutaj: http://balkonowegotowanie.pl

Gaździnka warzy