marchewka - 20163 przepisów (strona:598/1345)

Surówka pora z marchewką 158

Składniki: 1 duży por 1 duża marchewka 1 jabłko 2 łyżki majonezu koperek sól pieprz Wykonanie: Pora pokroić drobno, marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem Idealnie pasuje do mięs

O kuchni z uczuciem
Mięsne kulki z ryżem 195

przygotować. W moim domu danie jest nazywane kompromis, gdyż każdy może sobie wybrać, czy będzie jadł więcej warzyw z ryżem, czy kulki ponad wszystko. Moje są oczywiście warzywa, a marchewkę lubię najbardziej. z ryżem parabolicznym 1 kg mięsa mielonego 4 duże marchewki 1 korzeń selera 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki tymianku

Kuchcik gotuje
Zupa grzybowa z suszonych grzybów. 112

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}  Składniki: 50 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków lub borowików   2-3 marchewki korzeń pietruszki 1/2 selera 1/2 pora cebula śmietana 30% ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz   Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc, minimalny czas moczenia to 1 godzina(...)samej wodzie do miękkości. Przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami, ale nie wylewamy wody. Cebulę  kroimy w plastry i podpiekamy nad palnikiem lub szklimy na maśle . Marchewki, pietruszkę, por i seler obieramy i myjemy.  Do garnka wkładamy włoszczyznę oraz cebulę i zalewamy gorącą wodą (ok.  2 szklanki), dodajmy ziele angielskie oraz listki laurowe. Gotujmy pod przykryciem

Symfonia smakowa
Domowy pasztet. 138

wynagrodzi! Składniki: ( na 2 keksówki) 700 g łopatki wieprzowej   800 g piersi z kurczaka   400 g surowego boczku   400 g wątróbki   łyżka masła   1 marchewka   1 pietruszka   5 jaj   2 cebule   1 bułka kajzerka lub 2 kromki chleba   8 ziaren jałowca   8 ziaren ziela angielskiego   4 liście laurowe(...)sól, pieprz i gałka muszkatołowa Przygotowanie: Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i dodajemy boczek, pietruszkę, marchewkę, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe oraz łyżkę soli. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 1,5 godziny. Wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa, studzimy. Następnie wątróbkę z cebulą pokrojoną w kostkę smażymy na 1 łyżce masła i studzimy. Ugotowane mięso, warzywa

Symfonia smakowa
Surówka z selera, marchwi, jabłka i pora. 131

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 marchewka 1 średnie jabłko 1/3 pora 1/3 dużego selera kilka kropel octu winnego płaska łyżeczka cukru sól, pieprz 2 płaskie łyżki majonez 2 płaskie łyżki jogurtu     Przygotowanie: Najpierw kroimy pora(...)półkrążki. Następnie marchewkę, jabłko oraz selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy wszystko do miseczki  i doprawiamy obficie solą i pieprzem. Kolejno dodajemy ocet, cukier, majonez oraz jogurt.  Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na około 30 min.  Mieszamy jeszcze raz przed podaniem. Smacznego

Symfonia smakowa
Drożdżowe paszteciki z mięsem. 134

pasztecików. Składniki na farsz: 500 g mielonego  mięsa  wołowo – wieprzowego 100-200 g mięsa gotowanego  lub pieczonego    1 kotlet z panierką 2 cebule   marchewka i pietruszka z zupy   1 jajko   1 łyżeczka oregano   sól, pieprz(...)kroimy w kosteczkę i razem z mięsem mielonym podsmażamy. Posypujemy oregano. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż  wytopi się z mięsa. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wszystkie rodzaje mięsa, a także marchewkę i pietruszkę przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mięsa lub blendujemy.  Dodajemy jajko oraz obficie sól, pieprz i bardzo dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem i pozostawiamy

Symfonia smakowa
Roladki z żurawiną i serem camembert 513

możemy zdjąć przykrycie, żeby mięso mogło się przyrumienić. Życzę smacznego! :) Pomysł zaczerpnięty z przepisu ze strony Dietetyczne przepisy.net . Rozliczenie dania: Roladki proponuję podać z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki. Z przepisu powstaje 4 porcje. Całkowity koszt dania to 24zł, podzielone na 4, daje po 6 zł za porcję. Szczegółowe rozliczenie: pierś z kurczaka 700g - 11 zł 100g suszonej żurawiny(...)2zł ser camembert- 5zł przyprawy i olej, policzyłam jako ok.2zł 1 kg ziemniaków - 1 zł Surówka z marchewki - około 2zł

Czerwona Porzeczka
Wieprzowy gulasz z boczniakami i chlebem razowym (348 kcal) 199

garnka i zalewamy wodą, tak aby była całkowicie zakryta. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy pod przykryciem, aż karkówka zmięknie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Chleb razowy i marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Boczniaki kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Kiedy marchewka zmięknie dodajemy przyprawy, musztardę i boczniaki. Dusimy jeszcze

e-PrzepisyKulinarne
Pulpeciki w sosie koperkowym 149

osób, będziemy potrzebować: 0,5 kg  mięsa wieprzowego - mielonego 1 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewkę pół szklanki bułki tartej 1 jajko 1 pęczek kopru (ja użyłam mrożonego) kostkę rosołową 3 łyżki mąki 3 łyżki miękkiego masła sól i pieprz Zaczynamy! Cebulę siekamy na drobno i wyciskamy czosnek do miski z mięsem. Mieszamy ręcznie składniki. Następnie dodajemy(...)wysokiego naczynia lub głębokiej patelni wlewamy ok 0,5 - 0,7 l wody.  Kiedy woda będzie się gotować wrzucamy kostkę rosołową.  Do gotowego bulionu wrzucamy startą marchewkę.  Następnie dodajemy pojedynczo pulpety. NIE przerywamy wrzenia.  Gotujemy pod przykryciem przez 20 min.  Masło ucieramy z mąką i po upływie 20 min, dodajemy do sosu aby zgęstniał

Kolejny blog o gotowaniu
Rosół 156

Rosół jest definitywnie na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o zupy. Zawsze co niedziele koniecznie musi być rosół :) Potrzebujemy: pół niedużego selera por pietruszkę (natkę i korzeń) 2 marchewki 1 mała cebula porcja rosołowa sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, magi i kostka rosołowa Do garnka wrzucam 3 ziela angielskie i liść laurowy, zalewam 2l zimnej wody(...)Porcję rosołową płuczę, odcinam "kuperek" i wkładam do garnka. Gotuje na bardzo małym ogniu, i co 5-10 min dorzucam po kolei warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por, natkę pietruszki. w między czasie zbieram pianę, która zbiera się w garnku. Po około godzinie, przypiekam cebule nad ogniem i oddaje do rosołu.  Rosół nie może się gotować, a jedynie lekko

Kolejny blog o gotowaniu
Barszcz biały na zakwasie 145

śląskie zakwas z mąki   żytniej (można go kupić w sklepie lub zrobić) 5 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka chrzanu 2-3 ząbki czosnku 1/2 marchewki 1/4 pora 1/2 szklanki śmietany   22% majeranek sól pieprz 6 jajek na twardo Kiełbasę kroimy w dużą kostkę i przekładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy(...)ziele angielskie, czosnek, pora i marchewkę. Gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Odcedzamy, wywar przelewamy do garnka,  zagotowujemy doprawiamy zakwasem, dodajemy chrzan i kiełbasę. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną. Podawać można z połówkami jajek ugotowanych na twardo lub tak jak ja pokrojone w kostkę. Gotowe! Smacznego  :) Jeżeli podobał

Kolejny blog o gotowaniu
Wiosenna zupa szczawiowa 135

Pomysł na wiosenną zupę :) Potrzebujemy: pęczek szczawiu porcja mięsa (ja wybrałam żeberka) 5 jajek 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka korzeń i natka 4 duże ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól i pieprz 2-3 łyżki śmietany do zup 2,5 litra wody Do garnka z wodą wrzucamy mięso, ziele i liście laurowe. W między czasie kroimy(...)kostkę ziemniaki i marchewkę, które też lądują w garnku ;) Gotujemy na małym ogniu, po 10 min dorzucamy korzeń pietruszki i seler. Zbieramy pianę i pozostawiamy na ok pół godziny. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, ostudzamy, obieramy i kroimy wedle uznania. Natkę pietruszki siekamy na drobno, szczaw kroimy w wąskie paseczki i do garnka. Pozostawiamy znów na ok. pół

Kolejny blog o gotowaniu
Schab zapiekany pod pierzynką warzywno-serową 288

Kruche, soczyste, smakowite mięsko pod pierzynką z marchewki, cebulki, papryki, pieczarek i sera żółtego. Na prawdę przepyszne!  Całość można przygotować dzień wcześniej, a później tylko przełożyć do naczynia żaroodpornego i dalej wszystko robi się samo .  Dzięki temu stanowi idealną propozycję na leniwy niedzielny obiad lub jako danie dla gości. SKŁADNIKI (na ok 40-50 dag mięsa - porcja(...)osób) 40-50 dag schabu* w plastrach 30 dag pieczarek 1 papryka czerwona 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 łyżki (czubate) majonezu 2 łyżki (czubate) keczupu 15 dag sera żółtego w kostce * zamiast schabu można użyć szynki lub piersi indyka lub kurczaka, dostosowując tylko czas pieczenia do rodzaju mięsa 1. Schab leciutko rozbić, doprawić według uznania (u mnie Delikat

Kto ugości moich gości?
Szynka z szynkowara 130

piersi z kurczaka. Dobra, krucha i aromatyczna. A przede wszystkim WŁASNA! Składniki szynkowar rzecz jasna TRADISMAK 800 g piersi z kurczaka lub indyka marynowane całe pieczarki i marynowana marchewka 2 łyżeczki żelatyny spożywczej TRADISMAK Pokrój piersi na szęści i dodaj żelatyny. Dokładnie wymieszaj. Zamknij do szklanego pojemnika i włóż do lodówki na noc. Na drugi dzień przełóż do szynkowara(...)wcisnij między kawałki pieczarki i marchewkę. Dociśnij , załóż klamrę dociskową. Na dno garnka daj ściereczkę i włóż szynkowar. Zalej wodą tak aby nie dostała się do środka podczas delikatnego pyrkania na gazie. Gotuj 65 minut. Wyciągnij z garnka i nie otwieraj klamry zaciskowej. Odstaw do wystygnięcia. Włóż szynkowar z szyneczką do lodówki. Na drugi dzień wyciągnij szynkę ze środka, przewracając

Z Kuchni Do Kuchni
Naleśniki z twarożkiem w towarzystwie jajka sadzonego i marchewki z groszkiem 107

musimy dodawać już tłuszczu. Pozostałe 4 jajka smażymy na patelni na Jajka Sadzone :) Danie podajemy z Twarożkiem - smarujemy nim naleśniki. Mile widziane towarzystwo marchewki z groszkiem :) Wiosenny twarożek Marchewka z groszkiem

ClauditteMissCooking