docinki w moim kierunku, nie radzę. W potyczkach słownych jestem całkiem poważnym przeciwnikiem. KASZOTTO MARCHEWKOWE /własny;/ na 2-3 porcje 1 szklanka kaszy gryczanej (niepalonej!) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka białego wina wytrawnego ok. 400-500 ml bulionu warzywnego do smaku: imbir mielony, gałka muszkatołowa, kurkuma, sól, pieprz 2 łyżeczki masła(...)klarowanego do smażenia Marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Odcedzam, gorące warzywo miksuję na puree. Odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Masło klarowane rozgrzewam w rondlu, wrzucam na gorący tłuszcz warzywa, a kiedy będą szkliste, wsypuję suchą kaszę. Przesmażam wszystko około 2-3 minut, ciągle mieszając, po czym wlewam wino. Kiedy w połowie odparuję, dodaję porcjami
W kuchni Karmel-itkiPyszny obiadek... 1 kg żeberek mąka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki sól cytrynowa Piątnica przyprawa Piątnica pieprz listki laurowe ziele angielskie majeranek Żeberka pokroić.Rozgrzać olej, włożyć żeberka obtoczone w mące,podsmażyć lekko rumieniąc.Dodać pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę jeszcze chwilę razem smażyć. Dodać przyprawy, wlać wodę i gotować do miękkości.W razie
Moje domowe kucharzeniewiększej ozdobnej formie. Wybór warzyw jest tutaj również dowolny. Moje warzywa wzbogaciłam szynka drobiową, gdyż akurat miałam jej nadmiar :)) Składniki: szyn ka drobiowa groszek konserwowy jajka marchewka kukurydza konserwowa 1l bulionu 1op żelatyny Wykonanie: Szynkę, ugotowane jajka, ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odcedzamy z zalewy. Żelatynę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. W salaterce układamy
Walijskie Pichceniebardzo mało czasu. Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej domowej kuchni. Muszę przyznać, że to mój debiut, jeśli chodzi o żurek, jednakże jest to debiut całkiem smaczny:) Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 por, kawałek selera, 3-4 ząbki czosnku, 6 ziemniaków, 1/2kg białej kiełbasy, ok. 100g wędzonego boczku, 1/2 l zakwasu na żurek, 1 łyżka stołowa chrzanu, 5 ziarenek(...)ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, 1/2 dużej śmietany, 2-3 łyżeczki majeranku, 4 jajka. 1. Warzywa myjemy, obieramy. Marchewkę kroimy w kostkę. 2. Wlewamy 2 l wody do garnka. Dodajemy marchew, pietruszkę selera i pora. 3. Kiedy wywar warzywny będzie gotowy wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony w paski chwilę gotujemy. 4. Białą kiełbasę kroimy
Kuchnia Pełna Pasjiwyrazista w smaku:) Jest nieco odmienna od tradycyjnej zupy pomidorowej, ale jej baza jest taka sama jak naszych mam:) Składniki: 2 kostki rosołowe cielęce (lub dwie bulionetki), włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora, plasterek selera, 1,5 dużej cebuli, 3-4 ząbki czosnku, puszka pomidorów bez skórki, papryka czerwona, bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka ostra lub chilli, opcjonalnie makaron(...)mozarella. 1. Warzywa myjemy, włoszczyznę obieramy, marchewkę kroimy w kostkę. Włoszczyznę wrzucamy do wody, gotujemy:) Jeśli wywar bd już gotowy, wyławiamy selera, pora i pietruszkę:) Dodajemy bulionetki lub kostki rosołowe. 2. Dodajemy puszkę pomidorów bez skórki. 3. Paprykę myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do zupy. 4. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy ją na rozgrzany olej na patelnię
Kuchnia Pełna PasjiJest ona dziecinnie prosta, za to bardzo pożywna, a mój mąż dodaje że jest przepyszna:) Szczypta curry i ostra papryka dodają intrygującego smaku tej potrawie. Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, duża pierś z kurczaka, 0,5kg ziemniaków, 3 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe drobiowe, sól, pieprz, curry, ostra papryka, opcjnalnie vegeta(...)maggi. 1. Do garnka wlewamy ok 2 litry wody. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. 3. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora i selera myjemy, marchew kroimy kostkę. Wrzucamy do wody w garnku wraz z pokrojonym mięsem. Gotujemy aż wywar będzie gotowy, tj. ok.15min. 4. Wyławiamy z zupy selera pora i pietruszkę (chyba, że ktoś lubi jeść je w zupie
Kuchnia Pełna Pasjizdobyć;) Chciałam Wam dzisiaj zaproponować zupę dyniową, ale... nie z imbirem i nie z gałką muszkatałową. Gościć będą w niej za to pomidory, papryka i sporo ziół:) Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałeczek pora, pierś z kurczaka, 2 kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg ziemniaków, 1/3 puszki pomidorów bez skórki, 2 duże papryki czerwone, 3 duże(...)ząbków czosnku, 2 duże łyżki śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, oliwa. 1. Gotujemy wywar. Na ok. 2l wody wrzucamy obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię ze skóry, wybieramy miąższ
Kuchnia Pełna Pasjijesienne wieczory. Zupa świetnie nadaje się także na studencką kieszeń, jest banalnie prosta, myślę że każdy sobie z nią znakomicie poradzi;) Składniki 30 dag boczku, 60 dag ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 100ml śmietany, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, szczypta rozmarynu. Przygotowanie: Warzywa myjemy, obieramy i płukamy(...)litrów zimnej wody wkładamy włoszczyznę, marchewkę kroimy w kosteczkę. Dodajemy listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Ziemniaki obieramy, również kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych warzyw. Czosnek obieramy, na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy, rozgrzewamy, następnie wyciskamy czosnek i go podsmażamy. Cebulę również obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do czosnku. Szklimy na złocisty kolor. Boczek kroimy w kosteczkę, dodajemy
Kuchnia Pełna Pasjimąki, 2,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka soli, 1,5 szklanki oleju, 4 jajka, esencja waniliowa, 2 szklanki orzechów włoskich (rozdrobnione), 4 duże marchewki (starte na dużych oczkach), 5 plastrów ananasa z puszki, polewa Gellwe orzechowa (lub inna, bądź przygotowana przez nas samych;-) Przygotowanie: 1. W misce mieszamy mąkę z cukrem. Dodajemy orzechy, sodę(...)sól i cynamon. 2. W drugiej misce mieszamy jajka z oliwą i z esencją waniliową. 3. Do jajek z oliwą dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojonego drobno ananasa. 4. Składniki suche dodajemy do miski ze składnikami mokrymi. Dokładnie mieszamy. 5. Piekarnik rozgrzewamy. 6. Ciasto pieczemy ok 40min. w temperaturze 160-180*C. 7. Przygotowujemy polewę na ciasto, oblewamy
Kuchnia Pełna Pasjipropozycją dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego , 5-6 ziemniaków,2 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, opakowanie pomidorów bez skórki, 2 marchewki, 2 duże papryki czerwone, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, kostka rosołowa, 1,5 l bulionu warzywnego, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, chilli, kmin rzymski, 5-6 ziaren ziela(...)odrobiną wody, smażymy do momentu aż woda odparuje. 2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kosteczkę dodajemy do mięsa mielonego. 3. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa. 4. Marchewkę obieramy, kroimy w kosteczkę dodajemy do mięsa. 5. Paprykę kroimy w kosteczkę dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy kukurydzę i pomidory. 6. Całość zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy ziele angielskie oraz
Kuchnia Pełna PasjiDodatek kaszy jaglanej która jest niezbyt ceniona w naszej kuchni, stanowi pełno wartościowe danie. Składniki: 1 świeży wiejski kurczak 50 g kaszy jaglanej 250 g mrożonego groszku z marchewką 2 cebule drobno posiekane 2 ząbki czosnku rozdrobnione 1 łyżka sosu sojowego czubrica zielona, kolendra mielona, czarnuszka sól, pieprz ciemne piwo typu belgijskiego do podlewania- ok. 1 szklanki 2 łyżki(...)osuszyć, przyprawić marynatą. Kaszę jaglaną gotujemy w szklance wody z dodatkiem łyżki masła Do ugotowanej kaszy dodajemy podsmażoną na łyżce masła cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy mrożony groszek z marchewką. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem, solą, zieloną czubricą, kolendrą oraz czarnuszką. Wszystko razem mieszamy. Kurczaka nafaszerować kaszą. Tak przyprawionego odstawić na minimum 2 godz. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
kgwjanczewonieco kaszy gryczanej, rukola, a dzisiaj znalazłam jeszcze kilka klementynek. Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Składniki: 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej 3 garście świeżej rukoli 1 marchewka 1 klementynka 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek aromatyzowanej chili, czerwonym pieprzem i liśćmi laurowymi kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny sól Przygotowanie: Kaszę przesypujemy do miski(...)dodajemy porwaną rukolę. Marchewkę obieramy ze skóry i przy pomocy obieraczki do warzyw tniemy na paski, dodajemy do rukoli z kaszą gryczaną. Mandarynkę oddzielamy od skóry przy pomocy noża, wycinamy "fileciki" (z pozostałej części mandarynki wyciskamy sok prosto do sałatki) i dodajemy do pozostałych składników. Ocet balsamiczny mieszamy z aromatyzowaną oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i solą, wlewamy
Moja smaczna kuchniawłasnych potrzeb. Składniki: - 1,5kg chudej wołowiny bez kości - 1kg obranych ziemniaków (można dać więcej) - 5-6 średnich cebul - po strąku papryki: żółtej, zielonej i czerwonej (lub dowolnie) - 3 marchewki - 1 większy korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - 1 cała główka czosnku - ok.300ml czerwonego wytrawnego wina (lub wody) - 1-1,5l bulionu mięsnego, warzywnego (dowolnie) lub wody - sól do smaku(...)mięso i podsmażamy. Gdy podsmażymy całe mięso, posypujemy je ostrą papryką, zalewamy winem i mieszamy. Garnek przykrywamy, zmniejszamy palnik i gotujemy ok.1h. Po ok.40 minutach dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, korzeń pietruszki i łodygi selera naciowego. Dolewamy część bulionu (szklankę pozostawiamy do podduszenia warzyw na patelni) i gotujemy dalej. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojone
Smaczne Zdrowezupy cukiniowej dorzuciłam kukurydzy, a porową podałam z serem pleśniowym. Dlaczego więc nie urozmaicić pomidorowej pieczoną papryką? ;) A Wy jak dopieszczacie swoje zupy? Składniki : 250ml bulionu 1 mała marchewka 1 puszka pomidorów (bez skórki) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dużej papryki czerwonej 1 łyżka oliwy z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sól, suszona pietruszka, papryka ostra opcjonalnie: mozarella, ziarna słonecznika(...)szerokie paski. Wkładamy na papier lub blachę i pieczemy przez ok. 25minut. Skóra z łatwością zejdzie, a papryka otrzyma oryginalny smak! Gotujemy bulion. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy pietruszkę. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu. Całość dodajemy do bulionu. Paprykę wyjmujemy
Kitchens Alphabetfasoli Składniki: 1,5 l. wody 300 g suszonej fasoli borlotti, namoczonej przez noc 2 puszki krojonych pomidorów (lub w sezonie 500 g dojrzałych pomidorów, usunięte nasiona, posiekanych) 1 marchewka, pokrojona na cienkie plasterki 5 łyżek oliwy ekstra virgin 1/2 łyżeczki oregano 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę pęczek posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wlej wodę(...)zagotuj. Gotuj na dużym ogniu przez 10-15 min., następnie lekko posól fasolę, zmniejsz ogień do małego i gotuj jeszcze 25-35 min. Dodaj pomidory z puszki i marchewkę i gotuj jeszcze ok. 20 min., aż fasola będzie miękka. Do zupy dodaj oliwę, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Najlepiej smakuje
Chilli Czosnek i Oliwa