SKŁADNIKI ¼ średniej dyni 1 średnia lub 2 małe cukini marchew - 1 szt. 2-3 ząbki czosnku jajko - 2 szt. mąka - 2-3 łyżki. jogurt - 100 g ser żółty - 100-200 g u mnie ser Grana Padano- link tutaj sól, pieprz, przyprawy do smaku zioła do smaku kwaśna śmietana WYKONANIE Cukinia, marchew i czosnek mielonego (najlepiej z małymi otworami), Otrzymaną masę
w mojej kuchniWYKONANIE Marchewkę obrać, umyć i pokroić w paski.Gotową włożyc do garnka,zalać woda i gotować ,aż będzie miękka. Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn.Z cytryn wycisnąć sok i dodac go do marchwi.Sok z pomarańczy i zmielone migdały dodać do musu..Dodac whisky.Gotować na wolnym ogniu ok.20 minut ,mieszając
w mojej kuchniSkładniki: 1kg marchewki 20dag soli Marchewkę, obieramy, myjemy a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach.Startą marchewke układamy warstwami w słoiku posypując sola .Wszystko ugniatamy .I tak do końca słoika...Słoiczki dokładnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Nie pasteryzujemy.Marchewę możemy używać zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!.. .................................................................. carote per l'inverno --- Ingredienti
w mojej kuchniżeby rozdzielić ziarna i odstaw w w ciepłe miejsce . Składniki: 300 g łopatki wieprzowej 350 g wołowiny 300 - 400 ml bulionu 2-3 duże cebule 2 czerwone papryki 1 marchewka 150 ml czerwonego wytrawnego wina papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili) 4 -6 ząbków czosnku ziele angielskie, sól, pieprz liść laurowy, majeranek(...)rozgrzany olej, na duży ognień, żeby się zamknęły pory, a mięso lekko zrumieniło. Cebulę kroimy w piórka i lekko przesmażamy na tej samej patelni. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną marchewkę, pokrojoną paprykę, posiekaną papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dolewamy wino i dodajemy słodką paprykę. Pod koniec dodajemy resztę
w mojej kuchnipozytywnie, a goście poproszą o dokładkę! Składniki -cieciorka SKWORCU -pieczarki marynowane całe ORZECH -kukurydza mini i czosnek włoski w oleju u mnie Ole -seler naciowy korzeń -marchewka -ogórki kiszone najlepiej domowe - ser rycki wędzony RAMZES -mrożona lub świeża natka pietruszki -sól,pieprz -majonez -musztarda Najpier ugotuj cieciorkę, ale jej nie rozgotuj. Ugotuj marchewkę ze skórką i pokrój
Z Kuchni Do Kuchnizupy podaję pieczywo, ale z dodatkiem sera smakuje równie pysznie. Polecam, zupa jest naprawdę smaczna, a mój mąż ocenia ją nawet jako jedna z lepszych! :))) * bulion warzywny- 1 litr * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * por- 1/2 szt. * cebula- 1 duża * koncentrat pomidorowy- 3 czubate łyżki * soczewica czerwona- 1/2 szklanki * czerwona fasola- mała puszka * biała fasola- mała puszka * fasolka szparagowa(...)teraz mrożona) * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, chili, słodka papryka, sól, pieprz * olej- do smażenia Marchewkę, pietruszkę i por wraz z zielem oraz listkiem laurowym zagotować w bulionie. W międzyczasie cebulę oraz czosnek zeszklić na oleju i przełożyć do garnka z zupą. Warzywa gotować przez około 25 minut, a 10 minut przed końcem gotowania wsypać soczewicę oraz
Kraina Miodem Płynącagłówka młodej kapusty 3 młode marchewki pół pęczka koperku 5 sztuk kiełbasek pysznych lub cienkiej śląskiej drobiowej 2 łyżki masła sól, pieprz, wegeta, papryka ostra i słodka kminek Do garnka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy na małym ogniu. Marchewki obieramy, trzemy na dużych oczach tarki, dodajemy go kapusty. Dodajemy jedną łyżeczkę kminku oraz przyprawy. Gdy kapusta będzie
Humanistka w kuchniPorcja dla 4 osób: 1 duży brokuł 4 marchewki 1 por ¼ selera 2 pietruszki 15 dag zielonej szparagowej fasolki 2,5 litra wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, papryka ostra Brokuła myjemy i rozdzielamy na różyczki. Marchewki i pietruszkę, selera i pora kroimy w talarki. Fasolkę szparagową kroimy na trzy części. Wszystkie warzywa wrzucamy na gotujący się wywar. Zmniejszamy ogień
Humanistka w kuchniznanych francuskich potraw. Klasycznie kurczak powinien dusić się w czerwonym winie długo, ja jednak proponuję dziś wersję szybszą, ale także przepyszną:) Kurczak duszony w czerwonym winie z pieczarkami, batatami, marchewkami i ziołami świetnie sprawdzi się nawet na niedzielny obiad dla całej rodziny. Podałam go z puree ziemniaczanym z palonym masłem i szałwią i świeżą sałatką. Polecam! Przepis znalazłam na rewelacyjnym(...)pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 mały batat (słodki ziemniak), obrany i pokrojony w 1 cm kostkę (można zastąpić zwykłym ziemniakiem, dynią itp.) 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 g kawałków kurczaka (piersi, nadudzi itp.) 2 szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
karmelowyobiad na raz! Świeże składniki, proste przygotowanie i danie główne gotowe :) Składniki (1 porcja): 30 g makaronu pełnoziarnistego 150 g piersi z kurczaka duża garść świeżego szpinaku 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 łyżka oleju rzepakowego przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, chilli Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulkę i wyciśnięty czosnek(...)Dodać obraną i cieniutko pokrojoną marchewkę. Podlać odrobiną wody i dusić do miękkości, około 15 minut. Dodawać wody w razie potrzeby. Następnie dodać szpinak i dusić 10 minut. Przyprawić. Wymieszać. Chwilkę poddusić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Smacznego
Zdrowie na języku :Pgarść), 30 g suszonych grzybów (ja dałam podgrzybki), 3 mini suszone papryczki chili, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 3 ziarenka jałowca, 1 łyżka kminku całego, 1 duża marchew, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka miodu, sól do smaku, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)będzie nam potrzebny). Do kapusty dodajemy grzyby razem z sosem, kminek i nadal gotujemy. Na patelni podsmażam na kilku łyżkach oleju: posiekaną cebulę, startą na dużych oczkach marchew i pokrojony w kostkę czosnek. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko dodajemy do kapusty. Kapustę gotujemy ok. 3 godziny, na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając
Moniki SmakołykiUwielbiam je. Składniki (1 porcja): - 2 marchewki, - łyżka oleju, - po szczypcie mielonego kminku, soli, pieprzu, czerwonej słodkiej papryki, suszonego czosnku Przygotowanie: 1. Marchewkę kroimy na bardzo wąskie talarki. 2. Przekładamy je do miski, polewamy olejem i posypujemy przyprawami, a następnie mieszamy ręką, tak aby każdy z nich był pokryty przyprawami i olejem. 3. Rozkładamy na blachę na papierze
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisydziwnych dodatków, jak serki topione i rosołki w kostce. Dynia musi być piękna. Składniki (na dwa duże pełne talerze): - pół dyni, jak na powyższym zdjęciu, - mały korzeń pietruszki, - mała marchewka, - mały ziemniak, - olej rzepakowy - przyprawy: łyżka dobrego świeżego curry, szczypta czerwonej papryki słodkiej, szczypta chilli, szczypta pieprzu, dobry suszony czosnek, sól (w zależności od podniebienia). Przygotowanie: 1. Dynię kroimy(...)kostki (oczywiście bez nasion, które jeśli są dojrzałe i mamy gdzie je zasiać zawsze przydadzą się po wysuszeniu na przyszły rok), marchewkę, pietruszkę i ziemniaka na plasterki i wrzucamy na patelnie ze sporą ilością rozgrzanego oleju (olej będzie potem jedynym tłuszczem w zupie i przyda się do aromatyzowania grzanek, więc nie należy żałować) i dodajemy połowę przypraw. 2. Powyższe składniki
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyzdrowie nigdy nie byłam w stanie zrezygnować z placków ziemniaczanych, więc wypracowałam recepturę, która ma w sobie dużo innych zdrowych składników. Składniki (2 porcje): -5 średnich ziemniaków, -1 marchewka, -1 szklanka płatków owsianych, -1 jajko, -pół szklanki słonecznika łuskanego, -1/4 szklanki sezamu, -4 łyżki mąki, -3 łyżki otrębów pszennych, -przyprawy: łyżeczka pieprzu, 2 szczypty papryki słodkiej(...)szczypty tymianku i majeranku, czosnek świeży (dwa ząbki), sól do smaku. Przygotowanie: 1. Ziemniaki i marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, albo robotem kuchennych, dodajemy resztę składników. 2. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju do zarumienienia obu stron. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 6 suszonych grzybów mun 100 g makaronu ryżowego 1 marchewka 400 g mięsa mielonego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego ¼ łyżeczki suszonego imbiru ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 opakowania papieru ryżowego(...)przez 5 minut. Odcedzić, ostudzić i drobno posiekać. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić i drobno pokroić. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy startą na małych oczkach marchewkę, drobno pokrojoną cebulkę, czosnek oraz imbir, chwilę smażymy. Dodajemy mięso i grzyby. Gdy mięso nie będzie już surowe dodajemy sos sojowy, ocet i makaron. Dokładnie mieszamy i chwilę jeszcze smażymy
kulinarnyswiatdomi