Składniki: 700 g wołowiny 3 łyżki smalcu 50 ml czerwonego półwytrawnego wina 3 średnie marchewki kilka brukselek 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 l bulionu wołowego liść laurowy sól, pieprz, szczypta tymianku kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, podsmażyć na nim mięso i pokrojoną w kółka marchewkę , przyprawić solą, pieprzem
Gaździnka warzySkładniki: 250 g piersi z kurczaka 1 marchewka 1 mniejszy por 2 ząbki czosnku kilka kropel cytryny pół kubka jo gu rtu nat u ralnego 1 łodyga selera naciowego só l, pieprz, imbir, tymianek ły żeczka miodu ( ja mam wielokwiatowy ) Przygotowanie: K urczaka umyć , osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprze m, imbirem. Dodać łyżeczkę miodu(...)zmiażdżony czosnek, dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać olej ( 2 łyżki wystarczą ) przeło żyć na nią kurczaka i pokrojoną w plast erki marchewkę. Smażyć , aż mięsko nabierze złotego koloru. Dodać pokrojony por , seler i kilka oliwek. Ja w tym czasi e gotuję ziemniaki z ząbkiem czosnku i koperkiem, przed od cedzeniem 3 - 4 łyżki wody z nich dodaję na patelnię
Gaździnka warzySkładniki: kilka ziemniaków 4 marchewki 2 pietruszki 1 cebula mały seler 2 ząbki czosnku 250 g kiełbasy myśliwskiej skórka z wędzonego boczku 4 łyżeczki chrzanu majeranek, sól, pieprz, 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2,5 l wody zakwas z mąki żytniej ( ja kupiłam z P.P.H. Bies z Pisarzowic ) 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Do wody dodać skórkę(...)boczku, włączyć ogień. Cebulę opiec na ogniu, dodać do wody. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i selera obrać , umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wody. Przyprawić li stkami laurowymi, zielem angielskim, szczyptą majeranku, solą i kilkoma ziarenkami pieprzu . Gotować na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Kiedy warzywa zmiękną wlać zakwas i gotować jeszcze
Gaździnka warzySkładniki: 800g mięsa wołowego 2 cebule 2 marchewki 4 ząbki czosnku 50g pora 2 łodygi selera naciowego 3 listki laurowe , 2 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz, i mbir, rozmaryn kilka ziaren kolor owego pieprzu kilka łodyg natki pietruszki Przygotowanie: Cebulę, marchewkę, c zosnek, por , seler naciowy obrać i pokroić w nie duże kawałki. Mięso umyć, osuszyć
Gaździnka warzySkładniki: 900g marchewki 520g buraków 2 średnie pomarańcze 2 jabłka Przygotowanie: Marchewki i buraki umyć, osuszyć , obrać i pokroić na mniejsze kawałk i. Wło żyć do sokowirówki i wycisnąć sok. Z pomarańczy i jabłek obrać skórkę , pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miksera , w lać 3 chochelki soku warzywnego i zmiksować. Wszystko raz em wymieszać. Podawać ze świeżym
Gaździnka warzySkładniki: pierś z kurczaka 2 ceb ule 3 ząbki czosnk u 300g mrożonej ziel onej fasolki bulion warzywny 1 marchewka 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego kilka kropel Maggi, kilka łodyg natki pietruszki szczy pta imbiru, só l, pieprz ser feta ( opcjonalnie ) szczypiorek Przygotowanie: Jedną cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać dwie łyżki oleju , z jednym(...)cebulę, dodać mrożoną fasolkę . Chwilę smażyć , wlać bulion - nie więcej niż poziom fasolki. Gotować z 10 min do miękkość. Zmiksować . Pierś kurczaka opłukać, włożyć do garnka z jedną marchewką, podsmażoną na ogniu jedną cebulę przekrojoną na pół . Zalać wodą, dodać przyprawy - listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, imbir, sól, pieprz, kilka kropel Maggi i kilka łodyg natki pietruszki i czosnek. Gotować
Gaździnka warzySkładniki: 4 ziemniaki średnia marchewka mała pietruszka maślanka pęczek koperku Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i pokroić. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone i ostudzone warzywa zalać maślanką, posypać posiekanym koperkiem. Lekko podgrzać i....................... Smacznego Tą pyszną zupkę pierwszy raz zobaczyłam tutaj: http://balkonowegotowanie.pl
Gaździnka warzySkładniki: 600 g mięsa mielonego 1 jajko 6 pomidorów pół marchewki 2 cebule czerwone 1 cebula biała pęczek natki pietruszki czosnek sól, pieprz, tymianek, lubczyk, oregano, papryka ostra Przygotowanie: Mięso przełożyć do większej miski dodać do niego całe jajko, drobno pokrojoną czerwoną cebulę, pół bułki namoczonej w mleku, pół pęczka posiekanej natki, przeciśnięty przez praskę czosnek (jak nie będzie chciało(...)się zlepić, dodać 2-3 łyżki bułki tartej) i startą na większych oczkach marchewkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą oregano. Uformować małe kuleczki i podsmażyć na oleju. Cebulę białą i czerwoną pokroić (drobno), podsmażyć na łyżce oleju. Z pomidorów zdjąć skórę, pokroić i dodać do cebuli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, (łyżeczką cukru - opcjonalnie), oregano, tymiankiem, lubczykiem i papryką
Gaździnka warzysól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, lubczyk 2-3 łyżki sosu sojowego, kilka kropel cytryny ok 10 suszonych śliwek pół paczki fasolki szparagowej łyżka oleju pęczek natki pietruszki 2 marchewki żółta papryka Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Polać łyżką oleju, przyprawić solą, pieprzem, ziołami,sosem sojowym, listkami laurowymi, rozgniecionym czosnkiem, musztardą i startym imbirem. Marchewkę obrać, pokroić
Gaździnka warzySkładniki: 600 g zmielonej karkówki 3 ząbki czosnku pół marchewki i pietruszki z rosołu pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz szczypta tymianku, ostrej papryki,kilka kropel sosu sojowego opakowanie szpinaku (liście) kilka kropel cytryny łyżka masła Przygotowanie: Do mięsa włożonego do większej miski dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę i pietruszkę
Gaździnka warzySkładniki: pół piersi z kurczaka 100 g kaszy Jaglanej cebula 3 ząbki czosnku marchewka, pietruszka, ćwiartka selera 2 łodygi selera naciowego 100 g fasolki szparagowej szczypta lubczyku sól, pieprz 3 listki laurowe kilka ziarenek kolorowego pieprzu i ziela angielskiego pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim
Gaździnka warzySkładniki: 500 g karczku bez kości duża cebula półtora czerwonej papryki 3 ząbki czosnku średnia marchewka i pietruszka 50 ml białego półwytrawnego wina pieprz ziołowy, cayenne rozmaryn, sól kilka kropel maggi zioła prowansalskie, lubczyk 2-3 łyżki śmietany 1-2 ogórki kiszone 2-3 łyżki wody spod ogórków Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę przełożyć na patelnię (zimną, tłuszcz się wytopi(...)dodać obraną i umytą, pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem, rozmarynem, ziołami prowansalskimi i maggi (ilość według uznania, ja lubię mocno pikantnie). Smażyć ok 5-9 min na mocniejszym ogniu. Następnie przecisnąć przez praskę ząbki czosnku i dodać do karczku, wymieszać i podlać winem. Trzymać na ogniu kolejne 5-9 min. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć, przełożyć
Gaździnka warzySkładniki: 500 g wieprzowiny - schab lub polędwica - 1-2 marchewki por paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora
Gaździnka warzySkładniki: 550 g karczku 2 udka kurczaka 4 cebule 6 ząbków czosnku 1 marchewka, pietruszka kawałek selera 3-4 listki laurowe szczypta lubczyku, tymianku kilka kropel sosu sojowego ciemnego sól, pieprz kilka ziarenek ziela angielskiego Ciasto: 2 szklanki mąki 250 g margaryny 250 g śmietany szczypta soli jajko Przygotowanie: Cebulę obrać i przypalić na ogniu. Do garnka wlać zimną wodę(...)dodać obraną marchewkę, pietruszkę, selera i 3 nie obrane ząbki czosnku. Przyprawić listkiem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem i lubczykiem. Dodać cebulę i po zagotowaniu włożyć do garnka karczek i udka kurczaka. Gotować do miękkości (udka i warzywa,ugotują się wcześniej). Mąkę przesiać do miski, dodać zimną margarynę i śmietanę, przyprawić szczyptą soli. Zagnieść ciasto i włożyć
Gaździnka warzyugotowane na twardo 2 sztuki, żelatyna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka udka opłukać i zalać wodą, zagotować i zebrać cedzakiem tzw. "szumy" dodać mały seler, pietruszkę, 3 marchewki, kawałek pory, kucharka, przyprawę w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 20 minut na mniejszym ogniu, zostawić po ugotowaniu na 30 minut i wyjąć udka, warzywa ugotować(...)jajka na twardo i obrać, oliwki zielone z papryką odcedzić z zalewy na sitku samo mięsko z udek pokroić na kawałeczki, drobno pokroić marchewkę, wsypać mielony pieprz i wymieszać oliwki przekroić na połowę i dać do mięska, dodać plasterki jajek i delikatnie wymieszać 1,5 litra wywaru zagotować, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia mięsko przełożyć
W Mojej Kuchni Lubię