marchewka - 20163 przepisów (strona:601/1345)

Klopsiki z pomidorami 294

Składniki: 600 g mięsa mielonego 1 jajko 6 pomidorów pół marchewki 2 cebule czerwone 1 cebula biała pęczek natki pietruszki czosnek sól, pieprz, tymianek, lubczyk, oregano, papryka ostra Przygotowanie: Mięso przełożyć do większej miski dodać do niego całe jajko, drobno pokrojoną czerwoną cebulę, pół bułki namoczonej w mleku, pół pęczka posiekanej natki, przeciśnięty przez praskę czosnek (jak nie będzie chciało(...)się zlepić, dodać 2-3 łyżki bułki tartej) i startą na większych oczkach marchewkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą oregano. Uformować małe kuleczki i podsmażyć na oleju. Cebulę białą i czerwoną pokroić (drobno), podsmażyć na łyżce oleju. Z pomidorów zdjąć skórę, pokroić i dodać do cebuli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, (łyżeczką cukru - opcjonalnie), oregano, tymiankiem, lubczykiem i papryką

Gaździnka warzy
Schab ze śliwką i warzywami 141

sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, lubczyk 2-3 łyżki sosu sojowego,  kilka kropel cytryny ok 10 suszonych śliwek pół paczki fasolki szparagowej łyżka oleju pęczek natki pietruszki 2 marchewki żółta papryka Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Polać łyżką oleju, przyprawić solą, pieprzem, ziołami,sosem sojowym, listkami laurowymi, rozgniecionym czosnkiem, musztardą i startym imbirem. Marchewkę obrać, pokroić

Gaździnka warzy
Mielona karkówka z pieca 137

Składniki: 600 g zmielonej karkówki 3 ząbki czosnku pół marchewki i pietruszki z rosołu pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz szczypta tymianku, ostrej papryki,kilka kropel sosu sojowego opakowanie szpinaku (liście) kilka kropel cytryny łyżka masła Przygotowanie: Do mięsa włożonego do większej miski dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę i pietruszkę

Gaździnka warzy
Kasza Jaglana na bulionie z warzywami 169

Składniki: pół piersi z kurczaka 100 g kaszy Jaglanej cebula 3 ząbki czosnku marchewka, pietruszka, ćwiartka selera 2 łodygi selera naciowego 100 g fasolki szparagowej szczypta lubczyku sól, pieprz 3 listki laurowe kilka ziarenek kolorowego pieprzu i ziela angielskiego pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim

Gaździnka warzy
Karczek z ziołami 108

Składniki: 500 g karczku bez kości duża cebula półtora czerwonej papryki 3 ząbki czosnku średnia marchewka i pietruszka 50 ml białego półwytrawnego wina pieprz ziołowy, cayenne rozmaryn, sól kilka kropel maggi zioła prowansalskie, lubczyk 2-3 łyżki śmietany 1-2 ogórki kiszone 2-3 łyżki wody spod ogórków Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę przełożyć na patelnię (zimną, tłuszcz się wytopi(...)dodać obraną i umytą, pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem, rozmarynem, ziołami prowansalskimi i maggi (ilość według uznania, ja lubię mocno pikantnie). Smażyć ok 5-9 min na mocniejszym ogniu. Następnie przecisnąć przez praskę ząbki czosnku i dodać do karczku, wymieszać i podlać winem. Trzymać na ogniu kolejne 5-9 min. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć, przełożyć

Gaździnka warzy
Wieprzowina z warzywami 176

Składniki: 500 g wieprzowiny - schab lub polędwica - 1-2 marchewki por paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora

Gaździnka warzy
Paszteciki z farszem z karczku i kurczaka 323

Składniki: 550 g karczku 2 udka kurczaka 4 cebule 6 ząbków czosnku 1 marchewka, pietruszka kawałek selera 3-4 listki laurowe szczypta lubczyku, tymianku kilka kropel sosu sojowego ciemnego sól, pieprz kilka ziarenek ziela angielskiego Ciasto: 2 szklanki mąki 250 g margaryny 250 g śmietany szczypta soli jajko Przygotowanie: Cebulę obrać i przypalić na ogniu. Do garnka wlać zimną wodę(...)dodać obraną marchewkę, pietruszkę, selera i 3 nie obrane ząbki czosnku. Przyprawić listkiem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem i lubczykiem. Dodać cebulę i po zagotowaniu włożyć do garnka karczek i udka kurczaka. Gotować do miękkości (udka i warzywa,ugotują się wcześniej). Mąkę przesiać do miski, dodać zimną margarynę i śmietanę, przyprawić szczyptą soli. Zagnieść ciasto i włożyć

Gaździnka warzy
szybkowar-babka galaretkowa drobiowa z oliwkami zielonymi... 179

ugotowane na twardo 2 sztuki, żelatyna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka udka opłukać i zalać wodą, zagotować i zebrać cedzakiem tzw. "szumy" dodać mały seler, pietruszkę, 3 marchewki, kawałek pory, kucharka, przyprawę w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 20 minut na mniejszym ogniu, zostawić po ugotowaniu na 30 minut i wyjąć udka, warzywa ugotować(...)jajka na twardo i obrać, oliwki zielone z papryką odcedzić z zalewy na sitku samo mięsko z udek pokroić na kawałeczki, drobno pokroić marchewkę, wsypać mielony pieprz i wymieszać oliwki przekroić na połowę i dać do mięska, dodać plasterki jajek i delikatnie wymieszać 1,5 litra wywaru zagotować, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia mięsko przełożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Pappardelle z mięsem, pieczarkami i chilli / Pappardelle with meat, mushrooms and chilli 362

pieczarkami i chilli (4-5 porcji) Składniki: 500 g makaronu pappardelle lub innego ulubionego 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 5-6 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 średniej wielkości por, pokrojony w plasterki 1 pęczek dymki (2-3 szt.), posiekane, jasne i zielone części oddzielone(...)uprażonego na suchej patelni sezamu Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć pieczarki i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj marchewkę, cebulę biała, pora, i białe części dymki, po czym podsmaż do zeszklenia cebuli i zarumienienia reszty warzyw. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne kilka minut. Następnie wlej 1/4 szklanki bulionu

karmelowy
Sushi! 226

aromatyczny i służy raczej do ozdoby). Odwracamy ryżem do dołu. Przez środek nori przy pomocy palca smarujemy odrobiną majonezu, odrobiną wasabi, na to kładziemy pasek ryby i warzywa, np. marchewki lub ogórki pokrojone w julienkę,. Tak jak w przypadku hosomaków, podważamy matkę kciukami, dociskamy wnętrze resztą palców i zdecydowanie zawijamy, pozostawiając łączeniem do dołu. California Maki kroimy na 4 części(...)ryby/owoce morza do sushi to surowy tuńczyk, łosoś surowy, wędzony lub pieczony, pieczony węgorz,  krewetki w tempurze, marynowana makrela, ryba maślana, paluszki 'krabowe'. Jako pozostałych składników możemy użyć marchewki, ogórków, sałaty, awokado, papryki czerwonej, pędów bambusa, buraczki, czy włókien tykwy. WSZYSTKIE RYBY MUSZĄ BYĆ BARDZO ŚWIEŻE I OD PEWNEGO DOSTAWCY Najprostsze w przygotowaniu sushi to sashimi, czyli

My Culinary Art
Zupa paprykowa 140

Polecam bardzo;) Przepis na zupę zaczerpnięty z jednej z gazet kobiecych z moimi modyfikacjami.  Składniki: 6  dużych papryk 2 cebule 3 szklanki bulionu warzywnego  2 marchewki  pół opakowania sera feta oliwa z oliwek 5 kromek chleba  łyżka masła łyżeczka majeranku, tymianku i słodkiej papryki  pieprz do smaku  sól do smaku  słodka papryka(...)marchew kropimy obficie oliwą z oliwek wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 35 minut w 200 stopniach. Po tym czasie należy obrać paprykę ze skórki. Paprykę wraz z marchewką przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, gotową dodajemy do garnka. Całość gotujemy do miękkości jarzyn, lekko studzimy, miksujemy na gładko

Krakowskie smaki Ani
Pieczarki marynowane 122

jest. Bardzo fajne jako samodzielna przegryzka bądź też dodatek do sałatek, kanapek czy obiadu. Polecam bardzo;)  Składniki: 1 kg pieczarek łyżka soli  łyżka octu  6 plasterków marchewki  łyżeczka gorczycy 2 liście laurowe 4 ziarna pieprzu  1 mała cebula ewentualnie połowa dużej 2 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Pieczarki obrać i wymyć. Następnie przełożyć je go garnka(...)zalać zimną wodą tak aby były nią przykryte, dodać łyżkę soli oraz octu. Od momentu zagotowania się wody, gotować 10 minut. Pieczarki odcedzić przestudzić i wymieszać je z marchewką, gorczycą, liśćmi laurowymi, pieprzem, cebulą i zielem angielskim. Przełożyć do słoika. W między czasie przygotować zalewę. Zalewa: 250 ml octu  750 ml wody  3 łyżki cukru  łyżka soli

Krakowskie smaki Ani
Paradoks czyli odchudzona oponka. 203

serowe, pieczone. Do ciasta dodałam ziarenka z jednej laski wanilii. Możecie dodać pół łyżeczki pasty waniliowej lub pominąć ją całkowicie. Rozwałkowałam, wykroiłam i do pieca. Część II – oponki z marchewką, szafranem i pomarańczą. Marchewkę zawinęłam w folię i upiekłam w piekarniku do miękkości. Zmiksowałam ją razem z namoczonym szafranem (kilka nitek w dwóch łyżkach ciepłej wody), skórką obraną z jednej

ladykitchen
Marchewkowe ciasteczka 166

dziś postanowiliśmy przedstawić Wam bardzo dobre ciasteczka marchewkowe, które są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je przygotować razem z dzieckiem w  wolnym czasie. Składniki: 7 małych marchewek 35 g wiórków kokosowych  75 g miodu  70 g mąki  2 jajka  1 łyżeczka cynamonu  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik(...)Marchewki obieramy i trzemy na drobnych oczkach do nich dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto  jest zbyt wilgotne dodajemy więcej mąki.   Ciasteczka wykładamy łyżką na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15- 20 minut. Smacznego

cookpl
Zupa krem z brokułów 163

Kremowa wegetariańska zupa, której głównym składnikiem są zdrowe brokuły. Pysznie smakuje z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek ziołowych. Składniki: 1/2 kg różyczek brokułów 2 marchewki 1 pietruszka cebula 1/2 małego selera 2 ząbki czosnku gęsta śmietana lub jogurt grecki sól, pieprz oliwa Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Marchewkę, pietruszkę oraz

wyzwania kuchenne