marchewka - 20163 przepisów (strona:603/1345)

Toskańska zupa fasolowa -ribollita 184

białej fasoli cannellini /suszona ok.200 g kapusty włoskiej/ w oryginale cavolo nero ok.200 g liści  botwinki/bietola , można zastąpić jarmużem 1 cebula mały  kawałek pora 2 marchewki 2 łodyżki  selera naciowego 2 ząbki czosnku gałazka rozmarynu kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku  /lub suszony odrobina  papryczki chilli ok.200 g pulpy pomidorowej /Mutti(...)zachować.  -Połowę fasoli zmiksować, resztę pozostawić w całości. -Warzywa obrać . -Oliwę rozgrzać w głebokim rondlu. -Wrzucić posiekaną cebulę   i zeszklić.  -Dodać pokrojone warzywa /  por, marchewki , seler ,liście bietoli i  kapusty / szynkę pokrojoną w drobną kostkę  i  poddusić całość ok. 5-6 minut. -Wlać ok. 1,5 szklanki wywaru z fasoli, dodać

Zakamarki mojej kuchni
Azjatycki rosół na dorszu 147

kursem gotowania w Asia Scenic Thai Cooking School w Chiang Mai (www.asiascenic.com). Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4 Składniki: 600-800 g dorsza (filet bez skóry), 1 cebula, 1 marchewka, 8 szt. shitake (świeżych lub suszonych), 4 cm korzenia galangalu lub imbiru, 4 ząbki czosnku, 4 listki limonki kaffir, 2 czerwone papryczki chili, 1-2 kłącza trawy cytrynowej, mały zestaw(...)rybnym i sokiem z limonki, większe shitake pokroić w paseczki mniejsze zostawić w całości. Do miseczek nałożyć ugotowany makaron, kawałki dorsza, plasterki shitake i po kilka plasterków marchewki, zalać wywarem, podawać z kolendrą, posiekaną dymką, surowymi grzybami i koniecznie z sosem tajskim.  Podchodząc do zupy kreatynie możecie też użyć innych dodatków, mogą to być ulubione zioła, przyprawy

SzczyptaSmaQ
Kremowa zupa z marchewki i indyka (bez glutenu, bez laktozy) 135

Przepyszna, szybka zupa. Idealna na zimę. Można ją doprawić ciut ostrzejszymi przyprawami - chili i curry, wtedy będzie rogrzewać na dłużej! potrzebujemy:  - 5 marchewek - kawałek imbiru - 1 cebulę - 1 mleko kokosowe - 2 małe pomarańcze - ok 200g mięsa z indyka/kurczaka - sól, pieprz W garnku rozgrzać tłuszcz. Na wolnym ogniu podsmażyć cebulę z imbirem. W tym czasie obrać i pokroić marchewki

Szybko Tanio Smacznie
SERCE DO POMIDORÓW 119

prostocie tkwi istota smaku. To jedna z moich ulubionych zup. Zapraszam! SKŁADNIKI NA 2-4 PORCJE kilka łyżek oliwy cebula 1-2 ząbki czosnku puszka pomidorów pelati 1 marchewka sól, pieprz 1 łyżeczka cukru bazylia 1litr wody lub bulionu warzywnego   Cebulę kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną oliwę razem z czosnkiem. Dusimy chwilkę, po czym dodajemy obraną i pokrojoną(...)plasterki marchewkę. Po 2-3 minutach dodajemy pomidory z puszki , łyżeczkę cukru (dla podkręcenia smaku), sól, pieprz, zioła. Zlewamy wodą lub bulionem i gotujemy ok. 15 minut (nie dłużej, bo warzywa stracą smak i kolor). Na koniec miksujemy blenderem i zjadamy na słonecznym tarasie zagryzając czosnkowymi  grzankami:) Smacznego

KUCHARNIA
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 171

pewno nie o nią chodzi. Zresztą bardziej  od śliwek zaczyna mnie teraz frapować kapusta Babci Petroneli. Babcia Petronela uprawia warzywa w ogródku. Na 10 grządkach rośnie marchewka, a na 5 grządkach rosną buraki. Na ilu grządkach rośnie kapusta?  A ile lat ma Babcia Petronela? Jest jeszcze pełna energii czy starość zabrała już większość sił? A może to podstęp(...)żadnej kapusty tylko tych 15 grządek  z marchewką i burakami? Choć znając różne panie-babcie wiem, że kapustę zawsze sadzą... Jednym słowem - WITAJ SZKOŁO! Po beztrosce wakacji zagadki matematyczne dla drugoklasistów boleśnie sprowadziły mnie na ziemię. Cierpnie mi skóra na myśl jakie zadania czekają na nas w kolejnych trzech częściach tegorocznego podręcznika. Nie kryję też obaw czy aby sama

KUCHARNIA
Creme brulee z pasternaku. TU i TAM # 34 155

pietruszką, smak rozwiewa wszelkie wątpliwości. Głęboki, słodki, z orzechowo-korzenną nutą.  Czy wiecie, że do XVIII wieku był jednym z podstawowych warzyw, zastępując nieznane wówczas w Polsce ziemniaki, marchewkę czy buraki? Nazywano go wówczas "ptasim gniazdem" za sprawą charakterystycznych baldachów, które często były kryjówką dla drobnego ptactwa.  Pasternak posiada całe mnóstwo wartości leczniczych - m.in. uspokaja i pobudza trawienie(...)Jest też aż trzy razy bardziej bogaty w wartości odżywcze od marchewki.  To prawdziwy rarytas.  Pomyślałam, że warto popracować nieco nad jego wizerunkiem. Ubrać w smak, który rozwiewa wszelkie wątpliwości, łamie uprzedzenia i kusi .... dźwiękiem. Czy jest bowiem ktoś, kto nie uległ magii kruszącej się tafli karmelu? W ten sposób na moim kuchennym moście powstał creme brulee

KUCHARNIA
KOKTAJL POMARAŃCZOWY 129

mój kręgosłup chciał ze mną współpracować. Wracam do domu, chwilę odpoczywam... Wyglądam przez okno, po śniegu ani śladu, a na niebie cudownie świecące słońce. Pomieszanie z poplątaniem ;) SKŁADNIKI: 1 marchewka 3 pomarańcze sycylijskie 1/2 cytryny 1 banan 1 cm kłącza imbiru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) 3/4 szkl wody A jak to zrobić: Marchewkę obrać

Kuchnia w opałach
Zupa z kapustą włoską. 248

Składniki: 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego 3 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka 1 kawałek selera 1 mała główka kapusty włoskiej 2 l bulionu mięsnego 1 pęczek koperku 2 łyżki masła klarowanego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Seler naciowy pokroić w plasterki. W garnku roztopić

O kuchni z uczuciem
Kolorowe kotleciki z ziemniaka 126

marchewki ugotowane ,zioła ,u mnie świeża bazylia(...)około 1 szkl.mleka .WYKONANIE.. .Ziemniaki ugotować z marchewka ,gdy są miękkie odcedzić i utłuc je na puree..Dodac jajka ,posiekaną w drobna  kostkę cebulke .Dosypujemy mąke i bułkę -lub kaszkę -,dodać mleko-ilość zależy od rodzaju ziemniaków . Dokładamy posiekaną zieleninę ,u mnie świeża bazylia ,ale rownie smacznie będzie z zielona pietruszką.Wszystkie skladniki dokładnie ze soba łączymy .Masa

w mojej kuchni
pierożki rosyjskie pieczone 138

Ciasto: * 600 g mąki pszennej * 2 łyżeczki soli * 180 g śmietany 18% * 80 g mleka * 180 g oleju Farsz: * 3 nogi z kurczaka * 1 duża marchewka * pół selera * 300 g pieczarek * 1 pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa

w mojej kuchni
SOK OWOCOWY DOMOWEJ ROBOT 75

pyszny naturalny soczek.......... .--SKŁADNIKI- 10 marchewek ,5 jabłek ,3 pomarańcze ,1-2 łyżki cukru brzozowego- Ksylitol,1 cytryna. -- SPOSOB WYKONANIA , 1-2 szklanki przegotowanej wody. Marchewki ,jabłka i pomarańcze zostawiamy na noc w lodowatej wodzie .Dnia następnego ,obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę .Gotowy sok rozcieńczamy z wodą i ksylitolem ,oraz sokiem z 1 cytryny.GOTOWE.SMACZNEGO

w mojej kuchni
szpinak z cebulką,szynka i czosnkiem 88

czosnek następnie dodajemy cebulę pokrojoną w pół talarki,a gdy sie zeszkli dodajemy szynke i dusimy chwilę.Odstawiamy do miseczki .Na tym samym tluszczu dusimy szpinak Dusimy około 10min. MARCHEWKA Z WODY małą(...)SKŁADNIKI ...pół torebki mrożonej marchewki woda sól                          WYKONANIE. ..Zamrożona marchewke wrzucamy do wody i gotujemy do miękkośći .Pod koniec gotowania solimy wodę . MAKARON BABUNI RĘDZIŃSKI GNIAZDA

w mojej kuchni
FLĄDRA W POMARAŃCZY NA WARZYWACH 157

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/fladra-w-pomaranczy-na-warzywach.html Składniki:  filet rybny  ( u mnie flądra  ) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1pomarańcza pół  brokuła pół kalafiora  olej do wysmarowania formy 15 - 20 dkg sera żółtego pieprz,sol sok z cytryny Sposób wykonania: Marchewkę, pietruszkę pociąć na cieniutkie paseczki -na zapałkę,  ,  pora pokroić w cienkie półplasterki.Kalafiora i brokuła w cząstki

w mojej kuchni
NA ZIELONEJ PIERZYNCE- MARCHEWKA 114

SKŁADNIKI; 1-2 marchewki(...)łyżki masła, sól, po szczypcie pieprzu i cukru, łyżka soku z cytryny. WYKONANIE Marchewkę obrać umyć, pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na stopione masło chwilę smażyć, , lekko skropić wodą i sokiem z cytryny, dusić na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Dodać umyte i osuszone całe listki mlecza, pokrzywy, szpinaku i podagrycznika, delikatnie wymieszać

w mojej kuchni
Włoski groch -cieciorka 85

liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego olej do smażenia 2 duże cebule kawałek selera 30 deko szynki  1-2 ząbki czosnku, zgniecione sól, pieprz do smaku 1-2 marchewki 1pietruszka kiełbasa chorizo - 150 gramów Sposób przygotowania   Groch wloski-cieciorke  zalać ciepłą wodą poprzedniego dnia wieczorem. Rano wodę  odlać, a cieciorkę zalać świeżą wodą i gotować(...)miękkości na wolnym ogniu (ok.30- 45 minut)       .Dodać pokrojona marchewkę i pietruszkę ,seler. Dodać do grochu  liście laurowe i ziele angielskie. W między czasie  wędlinę  i mięso  pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej cieciorki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej

w mojej kuchni