włoskie danie wbrew pozorom jest bardzo proste do przygotowania i baaaardzo pyszne ;) Składniki około 300-350g makaronu lasagne sos pomidorowy z mięsem: 500g mięsa mielonego 2 średnie cebule marchew 2-3 gałązki selera naciowego 2 żabki czosnku 2-3 łyżki oliwy pomidorowej puszka pomidorów pelatti przecier pomidorowy łyżka pesto bazyliowego sól czarny pieprz, ostra papryka, oregano sos beszamelowy(...)wysmarowania naczynia Sposób przygotowania Sos pomidorowy z mięsem: W średnim garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej drobno posiekana cebule i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Przesmażamy razem kilka minut i dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy pelatti, przecier pomidorowy, pesto bazyliowe i pół szklanki wody. Gotujemy razem kilka
Pyry na Gazszklanki mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka 2-3 łyżki miodu dojrzały banan 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1/5 szklanki startej marchewki 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z całej pomarańczy 6 łyżek naturalnego serka twarogowego puszka schłodzonego mleczka kokosowego 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości łyżka masła(...)Jajka ucieramy z miodem i pokrojonym bananem na puszystą masę. Stopniowo dolewamy olej i jogurt dalej miksując. Dodajemy wymieszane suche składniki a na koniec startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Miksujemy aż składniki się połączą. Przelewamy do formy (silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia- średnica 18 cm). Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Upieczone
Mienta blogpomysłu na szybki obiad … a i dopiero co wstałam z łóżka więc opcja.. szybko, zdrowo i z tego co mam pod ręką. Składniki: 1 większy brokuł 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 6 - 8 ziemniaków 2 listki laurowe 1 kostka rosołowa sól pieprz, 1 udko kurze lub kawałek innego mięsa 200 ml śmietany 3 łyżki mąki(...)Sposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Pokroić pora i brokuł. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować 1 godzinę W międzyczasie przygotować ziemniaki: Obrać i pokroić w kostkę. Gdy wywar będzie się gotował już godzinę wrzucić ziemniaki
Na słodko lub wytrawniebędę miała trochę więcej wolnego i teorię zamienię na praktykę. Odrywając się na chwilę od lektury, podaję zległy przepis na zupę szczawiową z jajkiem. Składniki: 1 słoiczek szczawiu 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 6 - 8 ziemniaków 2 listki laurowe ziele angielskie, szczypta majeranku i kolendry 2 kostki rosołowe sól pieprz, 1 udko kurze lub kawałek innego mięsa(...)śmietany 3 łyżki mąki. Sposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Pokroić pora. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować 1 godzinę W międzyczasie przygotować ziemniaki: Obrać i pokroić w kostkę. Gdy wywar będzie się gotował już godzinę
Na słodko lub wytrawnienazwy czerwonym barszczem a buraczkową. Dlaczego ? Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :) Składniki: 20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób) 1 kg czerwonych buraków 3 marchewki 1 pietruszkę 1 por 1 seler 3 łyżki mąki pszennej 250 ml śmietany kwaśnej najlepiej 18 % 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz sól odrobina cukru do smaku łyżeczka(...)godziny – 2 godzin. ( wcześniej zacząć gotować niż sam wywar bo muszą wystygnąć po ugotowaniu ) Podczas gdy buraki będą się gotować, przygotować wywar na zupę: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Pokroić pora w talarki. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz
Na słodko lub wytrawnieUwielbiamy ją wszyscy dlatego często gości na naszych stołach. Szybkie danie na gorąco – zupa pomidorowa dobra zarówno z makaronem jak i z ryżem. Składniki: 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 2 listki laurowe 1 kostka rosołowa sól pieprz, 1 udko kurze lub kawałek innego mięsa 200 ml śmietany 3 łyżki mąki. 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie(...)mały koncentrat pomidorowy ½ opakowania makaronu lub 2 saszetki ryżu Sposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki., pokroić pora w talarki. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować ok. 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać krojone pomidory w zalewie
Na słodko lub wytrawniedomu. Uwierzcie takie słowa z jej ust pod kątem zup, nie padają często Zapraszam na zupę z kategorii: pyszne jak u mamy :) SKŁADNIKI: . 2 piersi z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 1/2 pora 3-4 ziemniaki kalafior fasolka szparagowa sól, pieprz ziarenka smaku suszony lubczyk A jak to zrobić: Marchewki i pietruszkę obrać ze skórki i zetrzeć
Kuchnia w opałachspokojnego, radosnego i obfitującego w smakołyki roku. SKŁADNIKI: 50 dkg kiszonej kapusty 50 dkg żeberek wieprzowych 25 dkg wędzonego boczku ziemniaki 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/3 pora sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek słodka papryka (mielona) A jak to zrobić: Z żeberek i włoszczyzny (z dodatkiem pieprzu(...)osobnym garnku podgotować pokrojoną kapustę, aby lekko zmiękła. Z wywaru wyjąć żeberka i warzywa. Mięso obrać od kości, pokroić w kostkę (2-3 można zostawić w całości), marchewkę pokroić w talarki i przełożyć z powrotem do wywaru. Dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i gotować całość, aż zmiękną. W tym czasie boczek pokroić i podsmażyć na patelni. Do wywaru
Kuchnia w opałachzrobienie farszu na przykład do krokietów. Mięso nabiera "drugiego życia", a my zyskujemy nowe danie. Nauczyła mnie tego moja mama :) SKŁADNIKI: 40 dag kiszonej kapusty 1 mała marchewka 30-40 dag mięsa z indyka (z rosołu) 4 pieczarki 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz A jak to zrobić: Kapustę przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i chwilę pogotować(...)pozbyć się nadmiaru kwasu. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie ją zeszklić. Gdy cebula zmięknie dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, drobno pokrojone pieczarki i pokrojone mięso. Całość podsmażyć. Kapustę odcedzić i "odsączyć" z nadmiaru wody, przełożyć na patelnię, doprawić i wymieszać. Tak powstały farsz przepuścić przez maszynkę na grubym sitku. Ułatwi nam to zawijanie
Kuchnia w opałachgdzie mamy..... :) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 duże pęczki buraczków z liśćmi (botwiny) 5-6 ziemniaków 1 liść laurowy 4 kuleczki ziela angielskiego 2 duże marchewki 1 pietruszka 2 plastry selera kawałek pora 2-3 łyżki śmietany sól pieprz opcjonalnie sok z cytryny lub kwasek A jak to zrobić: Z mięsa i włoszczyzny(...)przygotować wywar, z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Wywar przecedzić i dodać z powrotem tylko pokrojoną w plastry marchewkę. Botwinę umyć dokładnie pod bieżącą wodą, pokroić i dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w duże kawałki i dorzucić do garnka. Całość doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie kilkoma kroplami cytryny. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec botwinkę zaprawić śmietaną, pamiętając
Kuchnia w opałachDzisiaj proponuję lekkie danie z młodziutkich warzyw. A warzywka nie byle jakie bo z mamusinego ogródka ;) SKŁADNIKI: 300 g fasolki szparagowej zielonej 300 g fasolki szparagowej żółtej kilka młodziutkich marchewek 1 łyżka klarowanego masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej sól A jak to zrobić: Fasolkę umyć i poodcinać z niej końcówki. Gotować w osolonej wodzie, aż zmięknie, odcedzić(...)Marchewki oskrobać, ugotować al dente i również odcedzić Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę przesmażyć, uważając aby czosnek się nie przypalił. Dodać fasolkę i marcheweczki, delikatnie podsmażyć, mieszając aby warzywa obtoczyć w maśle. Na koniec dodać bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło
Kuchnia w opałachkobiet w ciąży.* Rozgrzewająca zupa z soczewicy czerwonej Składniki: 300 ml wywaru warzywnego (może być rosół bądź woda); 1/2 szklanki soczewicy czerwonej; 1 marchew; 100 g pora; 1/4 papryki czerwonej; 100 ml przecieru pomidorowego; 1/2 łyżeczki świeżego imbiru (startego); ząbek czosnku; większa szczypta pieprzy cayenne, kurkumy, czosnku niedźwiedziego; szczypta gałki muszkatołowej. Z całości wyjdą dwie(...)dość spore porcje. Zaczynamy ! Do bulionu dodaję startą marchew, pokrojonego w plastry pora oraz paprykę. Całość gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie (dzięki temu, że pokroiłam drobno, zajmie to około 10 minut). Następnie zawartość garnka blenduję i wrzucam przepłukaną soczewicę. Gotuję niecałe 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy soczewica będzie miękka, wlewam przecier
Życie na widelcupiersi indyka dość szybki i bardzo smaczny. Polecam. SKŁADNIKI: 50 dag piersi z indyka 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka piwa 2 łyżki maki do obtaczania mięsa 2 marchewki 2 łyżki sosu sojowego pół paczki przyprawy do indyka sól , pieprz do smaku WYKONANIE: Mięso indyka opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Z sosu sojowego i przyprawy zrobić marynatę(...)niej indyka, Zostawić na ok. 2-3 godz. Następnie indyka obtaczamy w mące wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy. Zalewamy szklanką jasnego piwa ,dodajemy również szklankę bulionu. Marchewkę obieramy kroimy w talarki, dodajemy do mięsa i wywaru. nakrywamy i dusimy ok. 20-30 min. Możemy jeszcze do smaku doprawić solą i pieprzem. Podajemy z ryżem i surówką
W kuchennym oknie EwySkładniki: 3 średnie cykorie 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 mały por 2 jajka 1,5 l bulionu mięsnego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 śmietana 18% 1 łyżka masła 1/2 cytryny sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por pokroić drobno i wszystko włożyć do garnka. Zalać gorącym bulionem i gotować około
O kuchni z uczuciemzdolności kulinarne często pomaga jej w wypieku. Składniki: 450 g mąki pszennej 1 kostka masła 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 marchewki 1 jajko 70 gram cukru pudru Do przełożenia: 0,5 słoiczka dżemu z czerwonej porzeczki pół startej skórki pomarańczy Wykonanie: Marchewki obieramy i trzemy na tarce jarzynowej
kgwjanczewo