Składniki: 1 por 1/2 puszki kukurydzy 1/2 marchewki (utartej) 2 łyżki jogurty naturalnego pieprz do smaku Przygotowanie: Pora dokładnie umytego i pokrojonego umieszczamy w misce wraz z kukurydzą, utartą marchewką. Dodajemy do tego jogurt naturalny i troszkę pieprzu. Mieszamy i gotowe :) Smacznego
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 por 1/2 puszki kukurydzy 1/2 marchewki (utartej) 1/2 pomarańczy 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pieprz do smaku Przygotowanie: Umytego i pokrojonego pora umieszczamy w misce wraz z kukurydzą, marchewką i pokrojoną w kostkę pomarańczką. Dodajemy jogurt i majonez oraz pieprz. Mieszamy i gotowe !!! :) Smacznego
ClauditteMissCookingdalej w to wgłębiać. Mnie ona bardzo smakuje i postanowiłam zrobić ją w domu. Wyszła inna w smaku, ale równie dobra :) Składniki: 1/2 główki białek kapusty 2 marchewki Sos: 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy z oliwek ( ja użyłam oliwy) - ale można dodać olej słonecznikowy, rzepakowy lub z pestek winogron 1/2 łyżeczki mielonego(...)imbiru 1/2 łyżeczki chilli ( pestki ) 2 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę kroimy bardzo cienko, a marchewkę ucieramy na tarce. Dodajemy do tego sos i mieszamy. Odstawiamy di lodówki na 2-3 godziny żeby nam się wszystko dobrze przeżarło. Możemy obsypać sezamem lub dobrze zmielonymi
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 filet z Pangi garść listków botwinki 1/2 marchewki natka pietruszki 3 ziarenka pieprzu kawałeczek pora około 4 cm 1 łyżka masła 1.5 litra wody Przygotowanie: Do garnka z wodą wrzucamy botwinkę, marchewkę, natkę, łyżkę masła, pora i pieprz. Gotujemy do wrzenia wywaru. Opłukaną rybkę umieszczamy w Kuchmistrzu ( ja mam taki z Tupperware) lub innym takim naczyniu do gotowania
ClauditteMissCookingSkładniki: 2 duże udka z kurczaka włoszczyzna ( natka pietruszki, 2 marchewki, pietruszka w korzeniu, seler, por, cebula) natka koperku 500 g kiszonych ogórków 1/2 szklanki wody z ogórków 2 litry wody 5 listków laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego 2 ziarenka owocu jałowca 1 łyżka majeranku 1/2 łyżki tymianku i rozmarynu pieprz świeżo mielony 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej po potraw(...)ostygnie i dodajemy śmietanę. Proces ten wygląda tak ponieważ lepiej zahartować śmietanę. Dodajemy całość do zupy i gotujemy jeszcze z 10 minut. Doprawiamy wedle uznania. Ugotowaną włoszczyznę wyławiamy pozostawiając marchewkę. Smacznego
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 porcja rosołowa włoszczyzna z młodych polskich warzyw (3-4 marchewki, młoda pietruszka z natką, młody seler z natką, cebula, 1/4 kapusty włoskiej, por) 5 ząbków czosnku liście laurowe ziele angielskie kilka listków maggi (idealnie zastępuje wegetę czy kostkę rosołową) 1 brokuł zielone szparagi puszka groszku garść posiekanego lubczyku 1 łyżeczka curry świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Porcję rosołową(...)wodą. Do garnka wlewamy 2,5-3 litry wody. Dodajemy porcję rosołową. Gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po jakiś 15 minutach dodajemy umyte warzywa czyli włoszczyznę. Marchewki puściłam luzem resztę związałam dratwą żeby łatwiej było mi wszytko wyłowić. I gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do 3,5 godzin, na średnim lekko ponad 2 godzinki. Chodzi
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku (musiałam użyć suszonego ponieważ obleciałam sklepy na osiedlu i nigdzie nie ma świeżego;/) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy(...)treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Składniki na zupę do gotowego bulionu: 750 g świeżego szpinaku 1 kostka sera feta "chudego" (napisałam kostka bo zupełnie
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku 1 brokuł około 500 g Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być(...)treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję umyty i pokrojony na kawałki brokuł. Nie dodaję go na początku ponieważ zależy
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru garść świeżego lubczyku 1 łyżeczka ziarenek kolendry 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 3 duże buraki Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół(...)treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela oraz pozostałe zioła i przyprawy Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję pokrojone w kosteczkę buraki. Smażę około 20-30 minut
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr(...)Zupę dodatkowo przyprawą chilli i świeżym koperkiem. *** 2. Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny
ClauditteMissCookingchilli 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego Tao Tao 1 zielona papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka prażonego sezamu 3 łyżki oliwy 1 marchewka Przygotowanie: Mięso układamy jedno obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy marynatą (przyprawy, posiekane chilli, czosnek i sos sojowy). Marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Pieczemy w piekarniku około
ClauditteMissCookingstać to proszę bardzo, nie mam nic przeciwko. Czy jednak warto? Dla przykładu podam Wam czarno na białym skład i cenę dla słoiczka 125 g – zupka marchewkowa z ryżem: marchewka 41,2% woda ryż 18,8% sok z białych winogron ziemniaki 4,8% olej rzepakowy seler CENA: 2.99 zł I teraz drodzy Rodzice policzcie sobie, ile Was wyniesie przygotowanie(...)zupy? 1 opakowanie włoszczyzny około 3 zł 1 kg marchewki bio 5 zł 200 g wołowiny (16.99 za 1 kg) doniczka z lubczykiem 4.49 zł, a jeszcze taniej, gdy sami sobie w domu wyhodujemy 2-3 łyżki ryżu Nawet nie ma sensu bawić się w liczenie. Nikogo nie zmuszam, jedynie staram się uzmysłowić, że… Po domowemu po prostu się opłaca
ClauditteMissCookingIdąc do pracy jest ciemno i jak wracam też jest ciemno. Także mam nadzieje, że mi wybaczycie. SKŁADNIKI: 800 g wołowiny (karczek wołowy) 3 duże cebule 1 bardzo duża marchewka 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka owoców jałowca świeżo zmielony pieprz sól himalajska 1 czubata łyżka papryki mielonej(...)wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka lubczyku PRZYGOTOWANIE: Mięso obmywamy i kroimy na kawałki (kostki takie na 1.5-2cm). Warzywa myjemy. Cebulę pokroiłam w krążki. Marchewkę obrałam i pokroiłam w plasterki. Chilli posiekałam. Paprykę pokroiłam w kostkę. Wszystkie składniki umieściłam w misce multicookera. Ustawiłam opcję STEW i czas gotowanie 2 godziny i 10 minut. Oryginalny przepis znajdziecie
ClauditteMissCookingobsmażyć każdy kawałek mięsa. 40 g borowików szlachetnych (suszonych) 40 g grzybów mun Grzyby zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Odstawiamy na kilka godzin. 1 duża marchewka 1 papryczka chilli 1 czerwona papryka 5 ogórków kiszonych pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe 4 ziarenka owoców jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka gałki muszkatelowej świeżo mielony pieprz szczypta soli(...)litr wody PRZYGOTOWANIE: Po zakończeniu obsmażania mięsa wciskamy przycisk KEEP WARM i do misy dodajemy pozostałe składniki. Wodę, jak również tę z grzybów dzięki niej mamy dodatkowo wywar grzybowy. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plastry, natkę siekamy, ogórki kroimy w kosteczkę, chilli siekamy i paprykę kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do misy. Później przyprawy i grzyby. Całość lekko przemieszać
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: 1 kg wołowiny 1 duża marchewka 5 listków laurowych 2 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wody 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 200 g koncentratu pomidorowego SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA 5 łyżek oliwy 5 łyżek wody 2 łyżki miodu 3 łyżki musztardy sarepskiej 1 chilli 1 cebula 4 ząbki czosnku sól himalajska pieprz Składniki na marynatę zmiksowałam blenderem. PRZYGOTOWANIE(...)kawałki takie około 2 cm. Zalać marynatą i odstawić do lodówki na noc. Do misy multicookera wlać 1 litr wody i dodać do niej obrana i pokrojoną w plasterki marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie , koncentrat i paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Do doprawionej wody dodać mięso z marynatą, Zamknąć pokrywę multicookera i ustawić STEW i czas 2 godziny
ClauditteMissCooking