 Tort pomarańczowo - marchewkowy 197
Tort pomarańczowo - marchewkowy 197zdominował marchewkowy ale nawet w takiej formie tort był smaczny. Polecam bardzo wszystkim fanom wilgotnych tortów. Składniki: ( na tortownicę o średnicy około 28 cm) ciasto: 2 szklanki startej marchewki 3/4 kostki margaryny 1 1/2 szklanka cukru 4 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki cukier waniliowy krem śmietankowy: 900 ml śmietanki kremówki 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżeczki cukru(...)Margarynę roztapiamy i gdy ostygnie dodajemy do niej jajka, cukier i cukier waniliowy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą na zmianę z marchewką startą na drobnych oczkach. Gotową masę wlewamy do tortownicy i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Krem śmietankowy: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier oraz żelatynę rozpuszczoną
ciastkarnia na kruchym spodzie Marchewkowe ciasto, przysmak bez mąki i cukru 236
Marchewkowe ciasto, przysmak bez mąki i cukru 236jakoś od czasu do czasu nie zależnie od pory roku wracam do tego przepisu. Polecam:) Składniki na prostokątną blaszkę, około 12 porcji: 2 szklanki płatków owsianych 200 g startej marchewki na dużych oczkach 350 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki stewii lub ksylitolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cynamonu 100 g orzechów włoskich lub innych które lubicie 2 jajka Wykonanie(...)Płatki owsiane miksujemy blenderem na puch, dodajemy do jogurt, proszek do pieczenia, cynamon. Wszystko razem mieszamy dokładnie. Dodajemy następnie marchewkę i posiekane orzechy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno i gdy białka będą sztywne dodajemy cukier i żółtka. Ubite białka dodajemy do masy marchewkowej i delikatnie mieszamy. gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodzie Sos pomidorowo-paprykowy 249
Sos pomidorowo-paprykowy 249www.chleby.info . Z podanej porcji wychodzi 11 słoików po 0,5 litra- ja zrobiłam połowę porcji ;) Składniki: 2 kg pomidorów 1 kg cebuli 1,5 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 5 ziaren czarnego pieprzu 5 liści laurowych Wykonanie: Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy(...)czasie możemy zdjąć skórkę i pokroić ją na mniejsze części. Jeśli skórka z papryki Wam nie przeszkadza, możecie pominąć ten etap. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach . Wszystkie warzywa wrzucamy do pomidorów i dusimy razem około 30 minut. Następnie dodajemy ocet, olej i przyprawy. Dusimy, aż zredukuje się nadmiar wody. Czas
Czerwona Porzeczka Klopsiki w sosie śmietanowo -musztardowym 194
Klopsiki w sosie śmietanowo -musztardowym 194różnorodne -musztardy, sosy do mięs, dressingi, ketchupy, wrapy, oliwy, octy itd. 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól. pieprz, vegeta] mąka do panierowania oliwa do smażenia marchewka cebula 1 kostka rosołowa listek, ziele 2-3 łyżki musztardy sarepskiej Develey 1 szkl. śmietany szczypiorek Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące(...)usmażyć na oliwie na rumiano.Wodę z kostką rosołową, marchewką i przyprawami zagotować, dodać usmażone pulpeciki i gotować około 10 minut.Na pozostałej po smażeniu oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę , dodać odrobinę mąki oraz śmietanę wymieszaną z musztardą i chwilę poddusić , mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać do rondla z pulpetami i gotować na małym ogniu jakieś
Moje domowe kucharzenie Sałatka jarzynowa 258
Sałatka jarzynowa 258Składniki: 2 kg marchwi 1,5 kg korzenia pietruszki korzeń selera 2 puszki groszku konserwowego 4 duże kiszone ogórki sól pieprz majonez kielecki Przygotowanie: Marchew, seler pokrojony na ćwiartki i pietruszkę obieramy ze skóry, płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy, aż będą miękkie. Gdy warzywa się gotują obieramy ogórki i kroimy
Moja smaczna kuchnia Zupa-krem z zielonych szparagów 225
Zupa-krem z zielonych szparagów 225jeszcze przez około 5 minut. 5. Na sam koniec dodajemy żółtko, cały czas mieszając. 6. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i kilkoma kawałkami sera. Możemy również dodać "makaron" z marchewki (cienkie paseczki surowej marchewki, które otrzymujemy przy pomocy obieraczki). Smacznego
My Culinary Art Warzywa gotowane na parze jako danie główne 245
Warzywa gotowane na parze jako danie główne 245Składniki dla 1 osoby (forever alone): 3 młode ziemniaczki 1 marchewka 1 szalotka 1 dymka szczypior suszona pietruszka sól, pieprz szklanka maślanki (może też być kefir) +liście kapusty pekińskiej (jeżeli przyrządzacie w parowniku bambusowym tak jak ja) 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i "szorujemy". Kroimy na połówki. Marchewkę kroimy na kawałki, szczypior w paski, a cebulki w krążki
My Culinary Art Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 379
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 379Składniki (4 porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka(...)Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości i odsączamy. Mięso i grzyby zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy
My Culinary Art Wegetariańska zupa Tom Kha 243
Wegetariańska zupa Tom Kha 243Składniki: 400ml mleka kokosowego 200ml wody 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki 1 szalotka, ćwiartki 1 marchewka, plasterki (opcjonalnie) 1 liść kapusty pekińskiej (opcjonalnie) 2 liście kaffiru 3 suszone małe papryczki chilli 3 strąki kardamonu 1 łyżka pasty Tom Kha 2 łodygi trawy cytrynowej, zgniecione nożem 2 pieczarki, pokrojone w plastry 1 łyżeczka mielonej(...)rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki i kardamon, smażymy przez 1 minutę i wyjmujemy. Wrzucamy imbir, czosnek, szalotkę i pieczarki. smażymy kolejną minutę. 2. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, kapustę i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Kha, kolendrę, cukier i sos rybny. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 4. Dodajemy
Tajskie smaki Ramen, czyli japońska zupa z noodlami i pastą miso 259
Ramen, czyli japońska zupa z noodlami i pastą miso 259kokosowym i przygotować jedną z tajskich zup, np. SUP HED (tajską zupę grzybową). No to do dzieła! :) Składniki na wywar (mi wyszło 8 porcji): 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego 1. Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, imbir kroimy w plasterki. W żaroodpornym naczyniu
Tajskie smaki Rosół na trawie cytrynowej z ryżem 228
Rosół na trawie cytrynowej z ryżem 228Zupkę można przygotować na dowolnym wywarze drobiowym. Jeżeli jednak zaczynacie od podstaw, poniżej przedstawiam przepis na wywar, a następnie na całą zupę. Składniki na wywar: 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 cebula 1 1/2 łyżeczki soli Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, cebulę w ćwiartki, a imbir w plasterki. Wkładamy kurczaka razem
Tajskie smaki Rosół 379
Rosół 379odporności. W związku z figlami pogodowymi chciałyśmy Wam zaproponować przepis na rosół. Jest bardzo smaczny, klarowny i mega rozgrzewający. Czas przygotowania: 2h Ilość porcji: 4 Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki cebula seler por sól, pieprz makaron Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek wodą i stawiamy na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć(...)upływie czasu cebule wyławiamy, odciskamy z niej sok do garnka, a pozostałości wyrzucamy. Warzywa, których nie będziemy jeść również wyrzucamy ( my robimy tak z porem, selerem i pietruszką). Marchewkę wyławiamy kroimy w kostkę i nakładamy na talerz. Dodajemy makaron i całość zalewamy gorącą zupą. Pyszności
Kolizje Smaków Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 234
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 234białej fasoli suchej (oryginalnie odmiana fasolia gigantes, można zastąpić fasolą typu Piękny Jaś, lub fasolą półksiężycowatą) oliwa 1 mała cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 marchewki, pokrojone w plasterki 4 duże pomidory, pokrojone w kostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe mały pęczek natki pietruszki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów czerwony ocet winny sól, pieprz(...)miękka). Odcedź fasolę na durszlaku. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, wrzuć na nią cebulę i smaż przez 5 minut, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dorzuć marchewki, świeże pomidory, przecier pomidorowy, liście laurowe, natkę pietruszki i pomidory z puszki. Dopraw czerwonym octem winnym (ok. 2 łyżki), solą i pieprzem. Podlej ok. 300 ml. wody. Duś na małym
Chilli Czosnek i Oliwa Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 327
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 327wszystkich rybnych potraw : ryby grillowanej, pieczonej, kotlecików rybnych czy rybnych burgerów. Spróbujcie również, jak będzie smakował z zimnymi wędlinami oraz jako sałatkowy dressing (np. do surówki z marchewki). W tle pity z grillowaną rybą i surówką z marchewki i kopru włoskiego. Przepis niedługo:) Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami przepis własny czas przygotowania: 10 min. + 30 min. chłodzenie
Chilli Czosnek i Oliwa