wykwintna tarta. Jest krucha, pyszna i każdego zaskoczy niespodzianka w środku. - czas przygotowania ok 1hSKŁADNIKI:- gulasz robimy wedle własnego uznania (wołowy, wieprzowy, drobiowy na ostro czy nie)- marchew 3 szt - jogurt typu grecki składniki na ciasto kruche - mąki pszennej 350g- masło 150g - proszek do pieczenia 1łyzeczka- sól 1 łyżeczka- jajo 2szt- woda 25ml SPOSÓB WYKONANIA :- Mąkę(...)można użyć robot kuchenny) następnie przełożyć do miski i wyrobić z jajami i wodą. Składniki należy szybko wyrobić, uformować kulę, schłodzić w lodówce co najmniej godzinę.- między czasie obrać marchew pokroić w kawałki i ułożyć na blaszce posypać solą morska i polać oliwą, wstawić do piekarnika na 180 stopni aby się upiekła. - gdy ciasto się schłodzi odcinamy mała
Basia w kuchniwstawiam torebkę ryżu, aby dobrze się ugotował- rozgrzewam patelnie z oliwą dodaje do niej pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, podsmażam chwilkę, dodaję paprykę ostrą, słodką i liście laurowe- obieram marchew i trę ją na tarce o grubych oczkach, dorzucam do patelni, mieszam i pilnuję, aby się nic nie przypaliło- dorzucam pomidory z puszki i 3 łyżki koncentratu plus łyżeczkę sosu
Basia w kuchniogórkowej bez liścia laurowego"Liście mam do dziś zapewne kiedyś wskoczą do zupy ogórkowej, tym razem wykorzystałam inne :)SKŁADNIKI:3 plastry łopatki(można również wykorzystać kości np. od schabu)marchew 2 szt pietruszka korzeń 1 sztseler 0,5 sztziemniaki 7 szt cebula 1sztogórki kiszone 7 sztwoda 2,5 litra bulionetka warzywna (jak jak zrobić klik) 3 łyżki(...)łyżki bulionetki warzywnej- międzyczasie obieram warzywa i ziemniaki i kroję w drobną kostkę- obraną cebulę opalam na ogniu i dodaję do wywaru gotującego się- wrzucam pokrojoną marchew, seler, pietruszkę oraz liście laurowe gotuję ok 15 minut- po tym czasie wrzucam pokrojone ziemniaki i gotuje na wolnym ogniu kolejne 15 minut- międzyczasie trę na tarce o grubych oczkach
Basia w kuchniWielkanoc zajada się żurek podany z ugotowanym jajkiem i oczywiście podstawa to biała kiełbasa.SKŁADNIKI :na zupę ok 2,5-3 litrową przepis autorskibiała surowa 4-5 szt marchew 2 szt większe pietruszkę korzeń 1 sztseler pół sztuki cebula 1 szt czosnek 3-4 ząbkilubczyk 1 łyżkę liść laurowy 2 szt czosnek niedźwiedzi 1 łyżkę(...)zrobić ) SPOSÓB WYKONANIA - biała surową wkładam do 2 litrów zimnej wody ustawiam średni ogień i gotuję- między czasie obieram włoszczyznę i kroję ją w drobną kostkę a marchew w talarki- obraną cebule opalam na ogniu doda to słodkiego posmaku do zupy i wzbogaci wywar- po ok 10 minutach wrzucam obrane warzywa, cebulę i dodaję 3 łyżki bulionetki- wrzucam
Basia w kuchnipropozycja "śniadanie do szkoły" Są to też babeczki z dodatkiem marchwi i orzechów. Mają korzenny smak, są wilgotne w środku dzięki marchwi( nie wspomnę o przemyceniu witamin pod postacią marchewki) oraz w środku są też orzechy, które są bardzo dobre dla naszego mózgu. Jeżeli mamy dziecko które ma "długie zęby" na warzywa jak moje :) Marchew trzemy bardzo drobno podczas pieczenia(...)łyżeczki sody 1 łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli 3 jajka 80 ml mleka (można użyć śmietany) 100 g roztopionego masła 300 g startej marchewki (starłam na drobnych oczkach) 1 łyżeczkę cynamonu 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej 35 g orzechów posiekanych (jeżeli ktoś lubi bardziej orzechowe spokojnie może dodać więcej) SPOSÓB WYKONANIA : - mieszamy
Basia w kuchniwięc staramy się go nie przypalić będzie miał wtedy gorzkawy posmak. - karmelizowaną marchew doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy do tego nasz marchewkowy sos - na wolnym ogniu dusimy do miękkości marchewki - w razie potrzeby doprawiamy pod nasze kubki smakowe - jeżeli sos na początku gotowania jest za gęsty możemy dolać soku z marchwi, aby marchewka miała czas zmięknąć Jeżeli chcemy
Basia w kuchnismaku, delikatna. Jednym słowem warto spróbować .SKŁADNIKI:pół kalafiora1 marchewkakawałek porawywar mięsny ok. 1,5 lsól, pieprz do smakupół pęczka natki pietruszkiWYKONANIEDo wcześniej ugotowanego wywaru mięsnego wrzucamy marchewkę i pora pokrojone w talarki. Gotujemy 10 min. Następnie dodajemy kawałki kalafiora i dalej gotujemy, ąż kalafior zmięknie , ale nie rozgotuje się. Doprawiamy do smaku solą
W kuchennym oknie Ewyśrednie pietruszki1 mały seler1 średni ziemniakpor (biała część) 4 średnie ogórki kiszone1 średnie jabłko1 puszka groszku (ja używam młodego)5 jajek,2 łyżeczki musztardy (można pominąć) sól, pieprz, majonez Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki szorujemy, wkładamy do garnka, solimy i gotujemy "w mundurkach" przez ok. 25 minut (lub krócej, wszytko zależy od warzyw). Ważne, żeby warzywa nie były rozgotowane. Jaja
Delicious Titbitsząbki czosnku4 liście laurowe1 łyżka soli1 łyżka cukru1 łyżka majerankukilka ziarenek jałowcakilka ziarenek pieprzu2 litry przegotowanej letniej wodypiętka chleba na zakwasie (lub 7 łyżek wody z kiszonych ogórków)Buraki, marchewkę, pietuszkę i selera obrać i pokroić na plasterki. Ząbki czosnku obrać, jeśli są duże pokroić. Wszystkie warzywa przełożyć do dużego słoja (lub jeśli mamy do kamiennego garnka). Dodać majeranek, listki
Monia miesza i gotujewczorajszym obiedzie, czyli kotleciki z kaszy gryczanej z wszystkim co jest w lodówce, a za wiele tam nie ma :-)Składniki:250 g ugotowanej kaszy gryczanej 1 marchewka 1 pęczek naci z selera ( to zielone) pęczek natki pietruszki 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki mąki1/2 szklanki śmietany łyżka sosu sojowego 2 jajkaolej(...)smażenia sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodkaWbić jajka do kaszy. Dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Nać z pietruszki i selera posiekać bardzo bardzo drobno. Czosnek przecisnąć. Dodać tyle mąki, żeby można było usmażyć kotlety. Na koniec dorzucić zieleninę przyprawić przyprawami. . Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony aż się zarumienią.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym
pieprzny smaczekwłoską i z niej zrobię obiad. Do dzieła, bo jest trochę z tym roboty. Składniki:główka włoskiej kapusty 1/2 kg pieczarek 1 szklanki ryżu 2 marchewki 1 por (biała część) ząbek czosnku 1 pietruszka 1 cebulaodrobina papryczki chilli sól, pieprz3 łyżki masła Składniki na sos: pół litra wody(...)tylko w przypadku kaszy gryczanej ale również ryżu, będzie miękki i sypki. W między czasie pieczarki oczyścić, pokroić i razem z cebulą i porem dusić na maśle. Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce o dużych oczkach i dołączyć do duszonych warzyw. Chwile jeszcze pozostawić do duszenia. Następnie wszystko dokładnie wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku przyprawami, dodać przeciśnięty czosnek
pieprzny smaczekWszędzie dookoła dynia, dynia i dynia. Ja na przekór halloweenowym zwyczajom będę dzisiaj działała z marchewką. Zrobię przepyszne muffiny marchewkowe. Jak mi zostanie marchwi, to może będzie jeszcze ciasto marchewkowe. Marchewka jest przepysznym warzywem z prawdziwą kopalnią składników odżywczych. Pierwsze skojarzenie oczywiście beta-karoten, czyli prekursor witaminy A. Piękna skóra, włosy i paznokcie oraz lub przede wszystkim utrzymuje dobrą ostrość(...)sól, cynamon,kardamon i imbir w dużym naczyniu. Następnie dodać maślankę, cukier, oliwę i jajko. Dokładnie wszystko wymieszać, lekko wyrobić. Dodać pestki słonecznika, wcześniej uprażone na suchej patelni, utartą marchew na dużych oczkach, sezam oraz morele. Nałożyć ciasto łyżką do przygotowanych foremek. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Piec babeczki 30 minut. Smacznego w Halloween
pieprzny smaczekmoje ostatnie danie, które wg Naczelnego zostało okrzyknięte najlepszym, jakie kiedykolwiek jadł! :) Składniki: 2 szklanki dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pierś z kurczaka 250ml bulionu 1 marchewka starty parmezan 1 łyżka oleju rzepakowego 2 kieliszki białego wina wytrawnego 1,5 szklanki ryżu do risotto sól, pieprz Przygotowanie: Bulion : gotujemy bulion z pokrojonym kurczakiem, marchewką i dynią. Risotto
Kitchens Alphabetłyżki oliwySuszone grzyby wsypać do garnka, zalać 3 szklankami gorącej wody i odstawić na około godzinę. Następnie ugotować w tej samej wodzie, aż grzyby będą miękkie. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na małe kawałki, a cebulę i czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej cebulę oraz czosnek, a potem wrzucić włoszczyznę i chwilę
wyzwania kuchenneśrednim ogniu. Uwaga, aby por nie zbrązowiał. Jeśli o to zadbacie, będziecie się cieszyć lekko orzechowym smakiem :)Po 10minutach dodać wody.Przygotować bulion, wrzucić do niego pokrojone ziemniaki oraz marchewkę.Po 15minut duszenia pora, zalewamy go bulionem. Przyprawiamy lekko solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i kurkumą.Blendujemy w momencie, aż warzywa (marchew i ziemniak) będą miękkie. Przed blendowaniem warto sprawdzić
Kitchens Alphabet