Dziś rybka po grecku, potrawa bardzo znana ale w moim wydaniu. Moje ulubione danie świąteczne ale oczywiście nie tylko świąteczne. składniki: 700 g filetów z morszczuka 5 dużych marchewek 1 pietruszka 1 duży seler 2 cebule 1 łyżka tymianku Kamis 1 łyżka słodkiej papryki Kamis pół łyżeczki mielonego imbiru Kamis sól morska z pieprzem Kamis 400 ml przecieru pomidorowego(...)oprószenia ryb 2-3 jajka Filety morszczuka pokroić na kawałki i oprószyć majerankiem. Panierować w roztrzepanych jajkach i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać starte warzywa i wszystko razem przesmażyć. Potem podlać wodą
Monia miesza i gotujesurówka do obiadku, pasuje do słodkich dań np. roladek z żurawiną czy zwykłego kotleta drobiowego w panierce z kokosa czy orzechów. Idealna do zjedzenia na podwieczorek. składniki: 400 g marchewki 4 jabłka 200 g suszonych moreli Kresto 5 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki soku z cytryny Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Morele pokroić
Monia miesza i gotujepowoli go dopracowałam i zupka wyszła przepyszna. składniki: 250 g piersi z kurczaka 150 g makaronu nitki 1,5 l wody lub bulionu drobiowego 1-2 cytryny 1 duża marchewka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła sól z pieprzem Kamis 100 ml słodkiej śmietanki natka pietruszki do posypania Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Warzywa obrać i pokroić, marchewkę
Monia miesza i gotujezjadłam ale dla mnie trochę za ostre no ale takie miały być :) składniki: 1 kg gotowanych flaków wołowych 2-2,5 l bulionu ( u mnie z mięska wieprzowego) 1 marchewka 1 mały seler 2-3 łyżki majeranku 3 listki laurowe Kamis kilka ziarenek angielskiego ziela Kamis 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Kamis do smaku gałka muszkatołowa(...)Kamis do smaku biały pieprz mielony Kamis do smaku chili pieprz cayenne Kamis Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Flaki zalać bulionem. Dodać przyprawy i starte warzywa. Wszystko zagotować i gotować ok 15 minut. Doprawić do smaku jeśli potrzeba i ponownie zagotować
Monia miesza i gotujeBardzo prosta i pyszna suróweczka do obiadku. Tylko trzy warzywka i jogurt. Mojej rodzince bardzo smakuje więc polecam spróbować. składniki: 1 średnia główka sałaty lodowej 2 ogórki 2 marchewki 200 g jogurtu sól czosnkowa Kamis do smaku Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Ogórki i marchewki obrac i zetrzec na tarce na cienkie plasterki. Ja szatkuje na szatkownicy od kapusty
Monia miesza i gotujeObudziłam się rano z myślą upieczenia czegoś słodkiego. Przejrzałam lodówkę oraz szafki i padło na muffiny z dodatkiem bakalii i marchewki. Od dawna miałam ochotę na ciasto marchewkowe, więc spełniłam swoją zachciankę trochę inaczej. Moje babeczki wyszły mało słodkie, więc łasuchom radzę zwiększyć porcję cukru do 2/3 lub 1 szklanki. Idealnie pasują do porannej kawusi, szczególnie, że robi się(...)płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich 0,5 szkl. wiórek kokosowych 1 duża, starta na grubych oczkach marchewka Szczypta soli Cukier waniliowy Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć do foremek (używając blaszanych należy je wysmarować margaryną
Fabryka pomysłówminor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ok. 12 sztuk: 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego 1l bulionu (ewentualnie woda i dwie kostki rosołowe) 1 mała marchewka 2 czubate łyżki śmietany (u mnie 18%) –ok. pół małego pojemniczka 3 czubate łyżeczki chrzanu 2 łyżki mąki 3-4 ziarna ziela angielskiego Liść laurowy 1 cebula 2 kajzerki namoczone(...)rzadka dodać odrobinę bułki tartej. Z mięsa formować kulki. Pulpety można uprzednio obsmażyć (ja tego nie robię), przełożyć je do garnka, zalać bulionem. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 20 minut do miękkości mięsa. Pulpeciki wyjąć na talerz. Pora przygotować sos. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę
Fabryka pomysłówtrochę zmieni. Ps. Zapraszam do akcji „gotowanie za głosowanie” tych, którzy jeszcze nie oddali swoich głosów. Składniki na 3-4 porcje: 250-300g makaronu (u mnie świderki) 1 marchewka 5-6 dużych pieczarek 1 mała cukinia (15 dag) 25-30 dag piersi z kurczaka Pomidory w puszce 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ kostki rosołowej ½ łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej(...)oregano 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Pieczarki pokroić w półtalarki, natomiast cebulę, pierś z kurczaka, marchewkę i cukinię w kostkę, a czosnek posiekać. Warzywa i mięso podsmażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć. Gdy będą już miękkie dodać pomidory z puszce. Dusić do rozpadnięcia. Następnie dodać koncentrat
Fabryka pomysłówsztuk mniejszych niż standardowy kebab: Mięso: 80 dag podudzi z kurczaka 2 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy kebab-gyros Prymat Surówka nr 1: ¼ niewielkiej główki białej kapusty 1 mała marchewka Odrobina soku z cytryny Odrobina cukru Sól Surówka nr 2: Nieduża sałata lodowa 1 nieduży pomidor Pół małej cebuli Sól Sos czosnkowy: Pół opakowania dużego jogurtu naturalnego Mały słoiczek majonezu(...)Drobno pokroić. Do mięsa dodać olej i przyprawę. Wszystko wymieszać i odstawić na minimum 20 minut do lodówki. Następnie smażyć do miękkości. Kapustę drobno posiekać. Posolić. Dodać startą marchewkę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Odstawić do lodówki na około 30-60 minut, aby smaki się przegryzły. Sałatę umyć, pokroić, a następnie rękami porwać na mniejsze części
Fabryka pomysłówbieguny, które jednak podobne są do siebie w ważnych kwestiach. Tak samo jak są różnice, tak są i podobieństwa. Ten tajemniczy wstęp wyjaśni Wam akcja Andźki, Pestki i Delimammy – „Marchewką czy kijem?”. Ja odkryłam ją dzięki Andźce na blogu Cuda i Cudeńka . Zaproponowały one, nam blogerom, przedstawienie sposobu na zatrzymanie tzw. motyli w brzuchu. Nasuwa się więc pytanie(...)pozwolić, aby zabrakło przepisu, który zobrazuje naszą miłość do dobrego jedzenia, ale i nas. Nie bez przyczyny człowiek preferuje taki czy inny rodzaj kuchni. I to jest ta moja marchewka na miłość – dobre jedzenie jako dodatek, rozmowa, wspólny czas i MY! Po kija na razie nie sięgam :P Składniki na 2 sztuki: Opakowanie ciasta francuskiego (375g) Pół piersi
Fabryka pomysłówkapusty. Możecie użyć także dowolnego mięsa, ale pamiętajcie, że wtedy wydłuży się czas przygotowania potrawy. Składniki: 1 mała kapusta – młoda lub stara 200 g ryżu (dowolny ulubiony) 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 3 podudzia/pałki z kurczaka, ewentualnie 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka lub inne mięso Sól pieprz Olej roślinny 1-2 liście laurowe Kilka ziaren ziela(...)Podudzia lub pałki pozbyć kości, pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do rondla. Następnie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Przełożyć do mięsa. Kapustę posiekać, dodać do reszty składników. Podlać bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dodać ryż w proporcji 1:2 (100g
Fabryka pomysłówSkładniki: 4 polędwiczki z ryby (u mnie mintaj) 100 ml białego wytrawnego wina por 2 średnie marchewki 2 małe cukinie 3 pomidory przyprawa do ryb, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól 2 łyżki sosu sojowego oliwa Wykonanie: Polędwiczki rozmrażamy, a następnie wyciskamy nadmiar wody i posypujemy przyprawą do ryb. Cukinie kroimy w słupki(ok 3cm długości), marchewki w półplasterki, pora
Czerwona Porzeczkakiszoną - oczywiście ich własnej roboty, więc przyszedł mi do głowy pomysł, jak ją zaserwować. Spróbujcie, a nie pożałujecie :) Składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 30 dag kapusty kiszonej, 1 marchewka, 40 dag pieczarek, 2 łyżeczki kolendry (ja użyłam w ziarenkach i roztarłam je w moździerzu), 2 łyżeczki miodu, masło do wysmarowania formy, oliwa z oliwek, pieprz, sól, Kapustę szatkujemy, zalewamy(...)cała woda z nich odparowała. Do pieczarek dodajemy oliwę oraz cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażamy. Wszystko solimy i pieprzymy, dodajemy obgotowaną kapustę i startą na dużych oczkach marchewkę. Przyprawiamy kolendrą, słodzimy miodem i dusimy na wolnym ogniu przez ok.15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Farsz z kapusty studzimy. Ciasto kroimy na 12 kwadratów i wykładamy do wysmarowanej
Delicious Titbitskuchni godzinami, choć kocham gotować dla bliskich. Dla miłośników mięsa na słodko propozycja na prosty i szybki obiad :) Polecam. Składniki: 60 dag mięsa wieprzowego, 2 cebule, 2 marchewki, 1 puszka ananasów, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kardamonu 2 centymetry świeżego imbiru, 200 ml śmietanki 30% oliwa z oliwek, sol, pieprz. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojone(...)kostkę mięso oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Całość smażymy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone w kostkę wraz z syropem. Całość solimy, pieprzymy oraz dodajemy curry, kurkumę, kardamon i starty imbir. Po zagotowaniu gulasz zamykamy i wkładamy do pieca na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 ° C. Po tym czasie dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę gotujemy
Delicious Titbits