bieguny, które jednak podobne są do siebie w ważnych kwestiach. Tak samo jak są różnice, tak są i podobieństwa. Ten tajemniczy wstęp wyjaśni Wam akcja Andźki, Pestki i Delimammy – „Marchewką czy kijem?”. Ja odkryłam ją dzięki Andźce na blogu Cuda i Cudeńka . Zaproponowały one, nam blogerom, przedstawienie sposobu na zatrzymanie tzw. motyli w brzuchu. Nasuwa się więc pytanie(...)pozwolić, aby zabrakło przepisu, który zobrazuje naszą miłość do dobrego jedzenia, ale i nas. Nie bez przyczyny człowiek preferuje taki czy inny rodzaj kuchni. I to jest ta moja marchewka na miłość – dobre jedzenie jako dodatek, rozmowa, wspólny czas i MY! Po kija na razie nie sięgam :P Składniki na 2 sztuki: Opakowanie ciasta francuskiego (375g) Pół piersi
Fabryka pomysłówkapusty. Możecie użyć także dowolnego mięsa, ale pamiętajcie, że wtedy wydłuży się czas przygotowania potrawy. Składniki: 1 mała kapusta – młoda lub stara 200 g ryżu (dowolny ulubiony) 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 3 podudzia/pałki z kurczaka, ewentualnie 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka lub inne mięso Sól pieprz Olej roślinny 1-2 liście laurowe Kilka ziaren ziela(...)Podudzia lub pałki pozbyć kości, pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do rondla. Następnie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Przełożyć do mięsa. Kapustę posiekać, dodać do reszty składników. Podlać bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dodać ryż w proporcji 1:2 (100g
Fabryka pomysłówSkładniki: 4 polędwiczki z ryby (u mnie mintaj) 100 ml białego wytrawnego wina por 2 średnie marchewki 2 małe cukinie 3 pomidory przyprawa do ryb, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól 2 łyżki sosu sojowego oliwa Wykonanie: Polędwiczki rozmrażamy, a następnie wyciskamy nadmiar wody i posypujemy przyprawą do ryb. Cukinie kroimy w słupki(ok 3cm długości), marchewki w półplasterki, pora
Czerwona Porzeczkakiszoną - oczywiście ich własnej roboty, więc przyszedł mi do głowy pomysł, jak ją zaserwować. Spróbujcie, a nie pożałujecie :) Składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 30 dag kapusty kiszonej, 1 marchewka, 40 dag pieczarek, 2 łyżeczki kolendry (ja użyłam w ziarenkach i roztarłam je w moździerzu), 2 łyżeczki miodu, masło do wysmarowania formy, oliwa z oliwek, pieprz, sól, Kapustę szatkujemy, zalewamy(...)cała woda z nich odparowała. Do pieczarek dodajemy oliwę oraz cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażamy. Wszystko solimy i pieprzymy, dodajemy obgotowaną kapustę i startą na dużych oczkach marchewkę. Przyprawiamy kolendrą, słodzimy miodem i dusimy na wolnym ogniu przez ok.15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Farsz z kapusty studzimy. Ciasto kroimy na 12 kwadratów i wykładamy do wysmarowanej
Delicious Titbitskuchni godzinami, choć kocham gotować dla bliskich. Dla miłośników mięsa na słodko propozycja na prosty i szybki obiad :) Polecam. Składniki: 60 dag mięsa wieprzowego, 2 cebule, 2 marchewki, 1 puszka ananasów, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kardamonu 2 centymetry świeżego imbiru, 200 ml śmietanki 30% oliwa z oliwek, sol, pieprz. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojone(...)kostkę mięso oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Całość smażymy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone w kostkę wraz z syropem. Całość solimy, pieprzymy oraz dodajemy curry, kurkumę, kardamon i starty imbir. Po zagotowaniu gulasz zamykamy i wkładamy do pieca na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 ° C. Po tym czasie dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę gotujemy
Delicious Titbitsgulasz po włożeniu go do pieca robi się sam. Nie wymaga mieszania, nie przywiera do garnka. Gorąco polecam :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (ja użyłam z szynki), 3 duże marchewki, 4 duże cebule, 2 pietruszki, 2 ząbki czosnku, 0,5 kg pieczarek, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, po 1 łyżce majeranku, tymianku, gałązka świeżego rozmarynu, sól, pieprz(...)można włożyć do piekarnika i przykrywamy. Na tym samym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, a pod koniec dodajemy całe ząbki czosnku i dalej chwilę smażymy. Przekładamy do naczynia. Marchewkę i pietruszkę pokrojone w w talarki oraz pieczarki pokrojone na ćwiartki też wkładamy do naczynia i zalewamy bulionem. Jeśli nie macie bulionu, to można zalać przegotowaną wodą i posolić. Dodajemy
Delicious Titbitszasmakowała, że zaczęłam robić z nią różne potrawy. Na pierwszy ogień: zupa warzywna właśnie z cieciorką :) Składniki: 0,5 kg cieciorki, 0,5 litra pomidorów z puszki, 3 marchewki, 2 pietruszki, 2 ziemniaki duże ziemniaki, 2 cebule, oliwa z oliwek, sól, pieprz, majeranek, lubczyk, ok. 3 l wody lub bulionu, 150 ml jogurtu naturalnego. Cieciorkę moczymy w wodzie(...)gotowaniem. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy cieciorkę, solimy i gotujemy przez ok. 30 minut. W międzyczasie na patelni przesmażamy cebulę, a po chwili dodajemy marchewkę z pietruszką i smażymy ok. 5 minut. Do zupy dodajemy warzywa oraz ziemniaki i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę oraz majeranek
Delicious Titbitsteż ogólnoużytkowe typ B. Wtedy placuszki wyjdą idealne i nie będą się "rozwalać" :) Składniki na placuszki: 70 dag obranych ziemniaków, 1 łyżka mąki pszennej, 1 jajko, 1 cebula, 1 marchewka. Ziemniaki ścieramy na wiórki wraz z marchewką - za mnie robi to robot :) Dodajemy cebulę startą na najmniejszych oczkach, jajko, mąkę, sól, pieprz i wszytko dokładnie mieszamy. Smażymy na rumiano
Delicious Titbitsporcji : 3 torebki kaszy jęczmiennej 1 puszka krojonych pomidorów 3 ząbki posiekanego czosnku 20 dag pieczarek 4 łyżki kaszy manny 20 dag startego sera żółtego Jedna starta marchewka sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka podwójna pierś z kurczaka – ok 500 g 3 łyżki oleju Opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu(...)Pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj. Posól i popieprz. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodaj marchewkę i podsmaż jeszcze chwilę. Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popieprz. Podsmaż. Przełóż do podsmażonych pieczarek. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw tymiankiem, oregano i słodką papryką. Duś chwilę. Na koniec dodaj kaszę manną Kaszę odcedź i przesyp do dużej miski, dodaj
Fabryka pomysłówbardzo smaczne i dobrym pomysłem na lunch czy dodatek do jakiegoś mięsa, ewentualnie tak jak w moim przypadku do sałaty. Składniki : 150 g ugotowanego ryżu , 2 marchewki , Garść fasolki szparagowej zielonej, Pól pora , Kumin , Sól, pieprz, Kolendra, 3 jajka, Pół szklanki mąki Olej do smażenia Zieloną fasolkę obieramy i blanszujemy. Następnie schładzamy ją w zimnej wodzie, by pozostała pięknie(...)zielona . Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, podobnie postępujemy z porem . Do miski wsypujemy ryż oraz warzywa i przyprawy. Dodajemy mąkę i wbijamy jajka, całość dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju . Smacznego
cookpldodatkiem bazylii i szczypiorku. Niczym nie zabielana, nie zagęszczana mąką, więc mniej kaloryczna, a zarazem aromatyczna i pyszna :) Mniam! ;) Składniki: 750 ml bulionu z kurczaka kostka rosołowa 2 marchewki korzeń selera brokuły cebula szczypiorek bazylia pieprz ziołowy sól papryka ostra i słodka Wykonanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy marchewkę i selera, pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy razem
Czerwona Porzeczkaśliwkami, ale o tym innym razem. Jak zrobić czerwoną kapustę bez jabłka ? Zapraszam na przepis 🙂 Kapusta czerwona do słoików przepis kapusta czerwona 2 kg marchew 2 – 3 sztuki cebula 3 duże sztuki sól 2 łyżki Zalewa: woda 2 litry cukier 250 g ( trochę lepiej niż szklanka) ocet 9 – 10 % szklanka liście laurowe 4 sztuki
Dieta moja pasjasmacznego. 👥 – 2-3-4 ⏰ – 20 minut ➕ 240 minut dla wołowiny 🇰🇿 – Kazachstan Oczywiście potrzebujemy kilku składników Shalgam Rzodkiewki – 200 g startych na grubych oczkach Marchewka – 1-2 sztuki starte na grubych oczkach Czerwona papryka – 1-2 drobno pokrojone Cebula – 1 sztuka drobno pokrojona Czosnek – 1-2 ząbki drobno starte Dresing Oliwa
RafalCookSkładniki: 4 małe podudzia z kurczaka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 60 g zwykłego selera 1/2 pora (biała część) 130 g kapusty 20 g masła około 3 łyżek poszatkowanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cząbru 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania: Cebulę szatkujemy w drobną kostkę
Qchnia po prostu