Składniki: 400-450 g mielonej wieprzowiny ( u mnie z szynki) 2 marchewki starte na grubych oczkach 100 g kukurydzy z puszki 150 g czerwonej fasoli cebula pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody olej Rozgrzać łyżkę oleju na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule
Moja Galeria SmakuSkładniki: włoszczyzna (por, marchewka, pietruszka, seler) 4 ziemniaki garść fasolki zielonej 1 ząbek czosnku 2 cebule dymki 2 ziela angielskie 2 listki laurowe 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy 1,5 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka suszonego estragonu koperek, natka pietruszki, bazylia starty grana padano bądź inny żółty ser Włoszczyznę posiekać, cebule i czosnek pokroić na małe kawałki
Moja Galeria SmakuPierożki z ciasta francuskiego, świetnie smakują popijane barszczykiem, bądź maczane w sosie czosnkowym Składniki na około 23 szt: ciasto francuskie (ja miałam wersję xl - 345 g) 1 marchewka 1 pietruszka 200 g mięsa wołowego 4 łyżki groszku konserwowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, słodka papryka 1 jajko olej Mięso wołowe zmielić, ugotować
Moja Galeria Smakuzmieleniu warzyw. Można go posolić, bądź też wykonać wersję bez soli. Idealna baza do zup i sosów. Warzywa oraz użyte zioła można dowolnie miksować według swojego uznania. Składniki: 4 marchewki (około 180 g*) 2 pietruszki (około 80 g*) 1/2 selera (około 80 g*) 1 por (biała część około 100g*) 2 łodygi selera naciowego (około 90g*) 6 suszonych pomidorów (użyłam
Moja Galeria SmakuKolorowa bomba witaminowa Składniki: 1/2 główki białej kapusty, poszatkowanej 1/2 dużej papryki 1 jabłko 1 ogórek 10 rzodkiewek 2 marchewki pęczek koperku 3 łyżki oleju/oliwy 2-3 łyżki octu winnego białego sól, pieprz, cukier do smaku Wszystkie warzywa posiekać lub zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski, wymieszać. Doprawić olejem, octem oraz solą, pieprzem i cukrem. Dodać posiekany koperek. Wszystko
Moja Galeria Smakulikwiduje obrzęki, wzmacnia włosy i odżywia skórę. Więcej zalet chyba przedstawiać już nie trzeba :) Składniki: 1 łodyga selera naciowego świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy 1 mango 1 marchewka 1 szklanka wody niegazowanej Owoce i warzywa obrać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria Smakuegzotyczne mango. Dzisiaj wymieniłam je na bardziej swojskie jabłko i wyszedł równie pyszny koktajl. Polecam! Składniki: 1 łodyga selera naciowego świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy 1 jabłko 1 marchewka 1 szklanka wody niegazowanej Owoce i warzywa obrać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria Smakuilość kwasu foliowego. Wpływa także na obniżenie ciśnienia oraz może być stosowany jako "napój energetyczny" gdyż zwiększa wydolność organizmu. Samo zdrowie :) Składniki na 1 małą szklaneczkę: 1/2 buraka 2 marchewki 1 jabłko 2 mandarynki Wszystkie owoce i warzywa obrać ze skórki. Włożyć do sokowirówki i wycisnąć sok. Smacznego
Moja Galeria Smakuktóra doskonale poprawia urodę, obniża poziom złego cholesterolu, a nawet chroni przed rakiem. Koktajl ten bogaty jest w witaminę C. Składniki na 2 porcje: 1 grejpfrut 4 mandarynki 2 marchewki odrobina startego imbiru Grejpfruta, mandarynki i marchew obrać ze skórki. Umieścić w sokowirówce i wycisnąć sok. Dodać starty imbir. Pić bez kwaszenia się
Moja Galeria Smakukolejną wersję rosołu ale tym razem z kaczki Składniki: - korpus + szyja z kaczki - 2 skrzydełka z kaczki - 1 ćwiartka kurczaka - 2,5 l wody - 1 por - 3 marchewki - 2 pietruszki - ćwiartka selera - 1 cebula - natka pietruszki - natka lubczyku - 2 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili Do garnka wrzucamy kaczkę i kurczaka i zalewamy zimną wodą
Kuchenne Wariacjechcielibyśmy się z Wami podzielić przepisem na ów rosołek Składniki: - korpus + szyja z gęsi - 1 noga z gęsi - 300 g szponder wołowy - 1 ćwiartka kurczaka - 1 por - 2 średnie marchewki - 1 pietruszka - ćwiartka selera - 1 cebula - natka pietruszki - natka lubczyku - 3 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili - kilka igiełek rozmarynu - makaron domowy z pietruszką i lubczykiem
Kuchenne WariacjeDziś kupiliśmy sokowirówkę :) A oto pierwszy pyszny, baaardzo zdrowy sok. Na 1,5l użyłam: 6 dużych marchewek 6 buraków 4 pietruszki 2 jabłka 1 średni seler Wszystkie warzywa umyć, buraki i seler dodatkowo obrać. Wrzucić do sokowirówki i gotowe :) PYSZNY
Jemy Pijemymleka, zostawiając około pół szklanki. Dodać masło, sól i lub utłuc na jednolitą masę. SERDUSZKA 2-3 łyżki oleju 350 g serduszek drobiowych 1 duża cebula 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 duży ząbek czosnku sól pieprz 3 łyżeczki czerwonej słodkiej sproszkowana papryki szczypta sproszkowane ostrej papryki
Jemy Pijemytakim soczku power gwarantowany do wieczora :) A ile witamin ! Na litr takiego potrzebne są: 4 buraki 3 marchewki 5 jabłek ( papierówek) 1 pojemniczek malin Maliny zblendować. Z pozostałych składników wycisnąć sok. Pychaaa
Jemy Pijemykrem. 3/4 średniej dyni ( obranej i oczyszczonej z pestek ) 1 litr bulionu ( może być z kurczaka a może być vege) kilka łyżek masła jogurt naturalny 3-4 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej szczypta kurkumy 1 płaska łyżeczka curry 1 łyżeczka startego korzenia imbiru sól pieprz Dynię
Jemy Pijemy