Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne i pełne zdrowia batoniki. Wykonane z bakalii, ziaren i marchewki. Calej słodyczy nadaje im miód. Są świetną alternatywą dla sklepowych batoników, które napakowane są cukrem i konserwantami. Można sięgać po nie bez wyrzutów sumienia Polecam jako przekąska lub drugie śniadanie dla dzieci do szkoly i doroslych
Marta Gotujesałatki:– sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki– twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajloweSkładniki dodatkowe:– warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsiebie nie pasowało.Mogłabym zrobić spaghetti albo lasagne, ale nie miałam nic, co choćby przypominało przecier pomidorowy.Mogłabym zrobić zapiekankę pasterską, ale nie miałam ziemniaków. Miałam za to młode marchewki, mięso mielone.Czytaj więcej
bistro mamajednego z moich ulubionych mięsiw, podchodząc jednocześnie do niej z swoistym szacunkiem staram się zawsze aby była pyszna, krucha i zwalała z nóg ;)Składniki :karkówka wieprzowa (ok 2kg) marchew korzeń pietruszkicebula3-4 ząbki czosnku2 ziemniaki przyprawa do karkówki lub (jak u mnie) papryka słodka, papryka ostra, majeranek, kolendra, rozmaryn, pieprz czarny, chili, zioła prowansalskieoliwa50g masłapół szklanki
Mechanik w kuchnipewno wypiję filiżankę po pasterce. Pamiętajmy, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu. Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz z pieczonych buraków.Składniki:włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki)1 surowy burak1-2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzuok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach
Poezja smakupęczek natki pietruszki,10-12 dkg drobnej soli (użyłam morskiej),4-5 średnich liści laurowych.O ile dobrze pamiętam, to z takiej porcji wyszło mi 5-6 słoików od dżemu.Marchew, seler i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na średniej jarzynowej tarce. Powinny wyjść drobne wiórki.Pora obrać z zewnętrznej warstwy, opłukać. Przekroić wzdłuż dwa razy
Codzienna kuchnia niecodziennaJak panierowac-to z fantazja.Mozliwosci jest bardzo wiele.Za sprawa nietypowej panierki mozna zmienic codzienne nudne danie w cos zupelnie zaskakujacego.Proponuje dzis delikatna i smacza panierke marchewkowo-migdalowa.Pasuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcje:500 g marchewki120 g czerwonej soczewicy20 g swiezego imbiru1 mala cebula0,75-1 l bulionu warzywnego2 kromki pieczywa razowego2 lyzki masla gheenatka pietruszkisol,pieprz CayenneWykonanie:Obrac marchew i cebule.Marchew pokroic w talarki, a cebule w kostke.W garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe,rozgrzac lyzke masla ghee i zeszklic cebule. Dodac krazki marchewki oraz imbir i razem podsmazyc.Na sitku wyplukac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebule w piorka.jesli uzywasz ciecierzycy z puszki,wylej ja na sitko,dokladnie wyplucz i odsaczrozgrzac olej w garnku,w ktorym przygotowujesz potrawe i udus cebule,dodaj pokrojona w kostke marchew,przesmaz chwile razem .Wlej mleko kokosowe i bulion.Dodaj paste curry,posol i dodaj pieprzu.Na srednim ogniu dus 5-7 minut.baklazana osuszyc recznikiem papierowym i pokroic w gruba kostke.ciecierzyce i baklazana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kryje cale mnostwo skarbow dla naszego zdrowia.Zetrzec cukinie na grubych oczkach tarki,wymieszac z plaska lyzka soli i odstawic ,by puscila sok.Odcisnac nadmiar wodyobrac,zetrzec na grubych oczkach tarki marchew i obrana cebule.Posiekacziolapolaczyc odcisnieta cukinie, starta marchewke i cebule,dodac jaja,make,ziola,sol i pieprz.Wymieszacukladac malymi porcjami na rozgrzanej patelni i smazyc z obu stron na rumiano.Odkladac na talerz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dopiero dodaję stopniowo cukier i wanilię i żółtka. Do tego dodaję stopniowo makę zmieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem i solą.Dodaję olej i sok a na koniec startą marchew, orzechy i rodzynki.Wlewam masę do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i piekę ok. 45 min w 180 stopniach. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy już się upiekło! Składniki polewy miksuję
UgotujmyTo.plMiałam bardzo zwariowany i udany tydzień. Wspaniale spędziłam czas z Rodzinką, która przyjechała z Polski. Oczywiście spędzaliśmy czas nie tylko na jedzeniu, bo udało nam się
UgotujmyTo.plwyłóż folią aluminiową. Dno i boki nasmaruj olejem.Jajka zmiksuj z cukrem przez około 1 minutę. Dodaj do nich olej i miksuj jeszcze przez chwilę. Dodaj startą marchewkę, posiekane orzechy i pokrojonego ananasa. Całość dobrze wymieszaj ręcznie.W osobnej misce przesiej mąkę z solą i sodą oczyszczoną, dodaj cynamon, przyprawę korzenną i gałkę muszkatołową. Całość przesyp do masy marchewkowej i bardzo
Słodko-Słony Świat Ilonykaszy jaglanej , podane z grzybowym sosem zrobiły furorę!Gwarantuję , że i Wam posmakują!Polecam!SKŁADNIKI:* wątróbka drobiowa – 200 g* cebula – 2 szt* kasza jaglana – 1 szkl* marchew – 1 szt* duże jajko – 1 szt* bułka tarta do panierowania* mleko do moczenia wątróbki – ok. 0,5 szkl* mąka pszenna do obtoczenia wątróbki – 3 łyżki* sól
Ostra na Słodkotylko z fast foodami kojarzyć, bo przecież jest zdrowa, mimo, że może odrobinkę kaloryczna ;)- 1/4 główki posiekanej w dowolny sposób białej kapusty (ja wolę piórka niż wersję mini)- 2 marchewki starte na grubej tarce- 1 cebula drobno posiekana w kosteczkęWszystko mieszamy i zalewamy sosem przygotowanym z:4 łyżek cukru1/2 szklanki majonezu3 łyżek mleka1 i 1/2 łyżki octu winnego (ja się
Z butelką mleczka w tle