mięsne i fasolowe, czy soczewicowe. Słodszy, bardzo wilgotny i mazisty. Nawet mój absolutny Mięsożerca przyznał, że jest smaczny. Co oznacza, że... naprawdę jest smaczny! ;) Składniki dla 4 osób: 6 marchewek (600 g) 1 duży seler obrany i umyty (550 g) 1 pietruszka (80 g) 1 litr wody 1 liść laurowy 4 kulki ziela angielskiego ½ łyżeczki ziaren kozieradki 1 łyżka klarowanego(...)białego wytrawnego wina 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej sól pieprz 10 łyżek bułki tartej 3 jaja Warzywa obrać, umyć. 2 marchewki, seler i pietruszkę grubo pokroić. Przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, dołożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna kozieradki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc. Gotować ok. 45 minut na małym
Pełny talerzMarchewka z groszkiem na ciepło to jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa, pyszny dodatek do obiadu np. mielonych kotletów lub samodzielna przekąska. Ta smakowita porcja warzyw jest tanim pomysłem na szybkie i proste w przygotowaniu danie. składniki na 3 porcje 4 duże marchewki 250 g mrożonego zielonego groszku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru czarny pieprz(...)sól przepis Obraną i umytą marchewkę kroimy w niewielką kostkę. Do garnka wrzucamy pokrojoną marchew i zalewamy niewielką ilością wody tak aby marchewka nie była to całkiem przykryta. Całość doprawiamy odrobiną soli i cukrem, mieszamy i gotujemy około 15-20 minut. Mrożony groszek wrzucamy do marchewki około 3-5 minut przed końcem gotowania. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i dokładnie
Smakowite DaniaJest takie ciasto, w którym pierwsze skrzypce gra marchewka. Choć trzeba przyznać, że jest z niej taki cichy bohater. Niewielu jest bowiem takich, którzy nie znając składników ciasta, wyczują startą na grubych oczkach marchew. Natomiast gwarantuję Ci, że dzięki temu właśnie składnikowi, ciasto ma wyjątkowo delikatny smak i wilgotną konsystencję. Towarzyszami marchewki są orzechy i gorzka czekolada. Kompani idealni(...)dać prawdziwą rozkosz naszym podniebieniom. Składniki na małą tortownicę (23 cm) 30 dag marchewek, gorzka czekolada, 10 dag orzechów włoskich, 12 dag masła, 10 dag cukry pudru, szczypta soli, skórka z połowy cytryny, pół cukru waniliowego, 3 jajka, pół szklanki mąki, niecałe pół szklanki bułki tartej, pół proszku do pieczenia. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy
Mój Smak na ŻycieCenię sobie przepisy Gordona Ramsay'a, bo dzięki nim z prostych składników można wyczarować dania, które są rajem dla podniebienia. Nie przepadam za gotowaną marchewką a marchewka do obiadu? Jeszcze wczoraj powiedziałabym - odpada... Na szczęście nie gotuję tylko dla siebie, dzięki czemu w ogóle zrealizowałam ten przepis. ;-) Niby zwykłe, proste składniki a efekt bardzo ciekawy. Koleżanka poradziła mi by dodać(...)dodałam więc ocet balsamiczny, ale myślę, że z sokiem cytrynowym byłyby równie smaczne. Można przygotować je wcześniej i odgrzać tuż przed obiadem. (przepis na 2 porcje) 3 sporej wielkości marchewki 1,5 łyżki masła 1 łyżka miodu łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny sól, pieprz 1. Marchewki obieramy, przekrawamy w połowie, kroimy wzdłuż na ćwiartki. 2. Gotujemy
Szefowa kuchnipasztet z ciecierzycy, batatów (słodkich ziemniaków) i marchewki to kolejny przepis pokazujący, że bezmięsny pasztet też może być smaczny. Nie, żebym była przeciwniczką mięsnych pasztetów, bo też je bardzo lubię. Jednak czasami jak nie mamy ochoty na mięso, to taki pasztet warzywny będzie idealny. W smaku pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki jest lekko słodki z pikantną nutą(...)sobie bardziej lub mniej pikantnie. Jeśli macie ochotę to polecam również Pasztet z fasoli i pieczarek czy Pasztet z ciecierzycy i dyni . Zapraszam na pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki. Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki Składniki: 1 puszka ciecierzycy 400 g 500 g słodkich ziemniaków 500 g marchewki 2-3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 4 ząbki czosnku
UgotujmyTo.plokolo 30 kcal ) zalecana przez wszystkich dietetykow.I choc bardzo ja lubimy ,to jadamy najczesciej w towarzystwie zielonego groszku ,prawie rozgotowana w kluchowatym sosie.Nie doczekala sie nasza poczciwa marchewka za wielu przepisow.Nalezy tylko pamietac,aby przyrzadzajac cieple potrawy z marchewki dodawac do niej tluszcz ( oliwa,maslo),gdyz wlasnie rozpuszczony w tluszczu karoten zmnienia sie w witamine A.Marchewka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli nie mamy ochoty na mięso albo jesteśmy wegetarianami lub po prostu chcemy urozmaicić sobie czy dzieciom obiad przyrządźmy kotlety marchewkowe. Dzięki słodkiej marchewce oraz smacznym dodatkom jak szczypiorek czy pietruszka nabierają one pysznego smaku.Składniki:4 duże marchewki2 jajka1 mała cebula1 mały ząbek czosnkubułka tartapęczek szczypiorkutrochę suszonej lub świeżej natki pietruszkisól, pieprzSposób przyrządzenia:Nie będę ukrywać, że nie lubię(...)ścierać marchewki na tarce, dlatego wykorzystuję w tym celu malakser, który wykona za mnie robotę w minutę. Uzyskuję w ten sposób marchewkę startą na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek wyciskamy lub drobno kroimy, dodajemy do marchewki także jajka i bułkę tartą. Mieszamy wszystko dokładnie, a następnie znowu wykorzystujemy cudowne urządzenie jakim jest blender ręczny, żeby uzyskać gładką masę
upichcicpodudzi z kurczaka 150 g plastrów wędzonego boczku 100 ml rumu 3-4 łyżki miodu 2 limonki świeża szałwia 1 ostra papryczka chilli 4 cebulki dymki 400 g marchewki 3-4 ząbki czosnku oliwa z oliwek Puree z selera i ziemniaków 750 g ziemniaków 750 g selera (korzeń) 100 g masła 1 i 1/2 łyżki chrzanu 1 i 1/2 łyżki(...)ząbki czosnku pokrojone w plasterki, 1/2 ostrej papryczki pokrojonej w plastry i kilka listków szałwii porwanych na mniejsze kawałki. Odstawiamy na 2-3 godziny. Obrane i pokrojone wzdłuż marchewki marynujemy w zalewie przyrządzonej z niewielkiej ilości oliwy z oliwek i skórki z 1 limonki, 1/2 ostrej papryczki pokrojonej w plasterki, 1 pokrojonego ząbka czosnku i kilku listków szałwii. Marchewkę wkładamy
Smakowity Blog KulinarnyBotwinka... Świeże, młode liście buraków. Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę. Całość zabielona śmietaną. Posypana koperkiem. Pycha! Składniki: 1 duża marchewka; 1 mała pietruszka; Biała część pora; 1/4 selera; 2 litry zimnej wody; 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe/ (opcjonalnie); 2 pęczki botwniki z małymi buraczkami; 4 średnie ziemniaki; 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka(...)mąki; Pęczek koperku; Łyżka cukru; 3 łyzki octu spirytusowego; Sól; Pieprz; Jaja ugotowane na twardo - po jednym na talerz zupy. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka smaku/veget
Gospodyni Miejskapomidorowa zabielana... Pomidorówka - niekwestionowana Królowa Polskich Zup. Znana i uwielbiana przez wszystkich. W tej wersji - na bazie koncentratu pomidorowego. Pysznie zabielona kwaśną, gęstą śmietaną. Zapraszam! Składniki: 2 duże marchewki; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 średnia cebula; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30%); 200 g kwaśnej(...)gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2,5 litra zimnej wody; Sól; Pieprz; Pęczek natki pietruszki; 250 g makaronu nitki. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewki, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki. Cebulę umyć, nie obierać ze skóry, przeciąć na pół. Do garnka
Gospodyni Miejskaskwarkach... Lekko kwaśna, zabielona śmietaną, mocno koperkowa. O wyrazistym smaku kiszonych ogórków. Z dodatkiem złocistych skwarek. Prosta i szybka w wykonaniu. Pychota! Składniki: 7 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 150 g wędzonego boczku; 2 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety(...)średnich ogórków kiszonych; 250 ml soku z kiszonych ogórków; 2,5 litra zimnej wody; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz; Pęczek koperku. Sposób przygotowania: Marchewkę, piertuszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić
Gospodyni Miejskapełna warzyw zupa. Z kawałkami zielonej fasolki szparagowej. Oprószona koperkiem, zabielona śmietaną. Bogactwo warzyw przez cały rok. Zapraszam! Składniki: 450 g fasolki szparagowej (u mnie zielona, mrożona); 2 duże marchewki; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 6 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarna pieprzu; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety(...)wody; Pęczek koperku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową, jeśli jest świeża, umyć, osuszyć, oczyścić z łyka, pokroić w kawałki. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki pokroić w plasterki, pietruszkę w słupki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać
Gospodyni MiejskaZupa ze słodkiej kapusty... Kawałki słodkiej, białej kapusty. Plasterki marchewki i kosteczki ziemniaków. Mocno przyprawiona koncentratem pomidorowym. O delikatnym aromacie majeranku i papryki. Zapraszam! Składniki: 1/2 główki małej, białej kapusty (waga około 600 g); 200 g koncentratu pomidorowego; 5 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 cebula; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela(...)litra zimnej wody; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; Olej do podsmażenia cebuli; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w plasterki. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić
Gospodyni MiejskaZupa ze świeżych grzybów... Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych. Podsmażone wraz z cebulą. Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki. Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie. Pyszna domowa zupa o zapachu lasu. Polecam! Składniki: 250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone); 3 marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 duża cebula(...)łyżka mąki pszennej; 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym; 3 łyżki oleju; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki + odrobina do oprószenia zupy na talerzach; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewki, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości. Por pokroić w cienkie plasterki. Grzyby oczyścić i pokroić
Gospodyni MiejskaUdka z patelni z marchewką i pietruszką oraz kaszą pęczak - warzywa "robią" za sałatkę, więc o zieleninę nie trzeba się już martwić ;) Niech mi ktoś do jasnej anielki wyjaśni, co można zaliczyć jako potrawkę z kurczaka, a co nie? Czy kurczak musi być "podziabany" czy mogą być całe udka? Czy sosu musi być dużo, czy wystarczy odrobina? Bo ja się(...)muszę już wiele robić, tylko od czasu do czasu zamieszać. Warzywa "robią" za sałatkę, nie trzeba już nic kombinować. Jeśli nie przepadasz za pietruszką zastąp ją większą ilością marchewki ;) Stopień trudności: średnie Porcja: ok. 2 pałki na osobę, w zależności od "żarłoczności" Składniki: - 10 pałek z kurczaka - 4 dosyć duże marchewki - 2 pietruszki - 2 szalotki (lub inne nieduże cebule
Kraina Tysiąca Smaków