marchewka - 20163 przepisów (strona:33/1345)

Marchewka z bułką tartą i natką pietruszki. 127

Porcja warzyw, nawet czasami nie zdajemy sobie sprawy jak jest dla nas ważna. Marchewka, może nie jest zbyt trafionym dietetycznie produktem w formie gotowanej, niemniej warto sobie na nią od czasu do czasu pozwolić, bo jest pyszna i niemal zwala z nóg. Jeśli nigdy nie jedliście jej w takiej formie, to namawiam do spróbowania mojego przepisu - dla mnie to jeden(...)smaków dzieciństwa. <3 Potrzebujemy: pół kilograma marchewki 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej, ja użyłam Bułki tartej ze złocistym lnem mielonym od Oleofarm pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, chwilę studzimy, aby dało się je dotknąć i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy na nie bułkę tartą

MamaOskarka
Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem 217

Bezglutenowe danie, świetne dla wegetarian , bo bez mięska, ale pełnowartościowe, gdyż porcję białka dostarcza nam groszek zielony. Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem , to sycące danie pełne chrupiących warzyw. Świetne dla osób gustujących w daniach pikantnych, aczkolwiek ową pikantność możecie złagodzić dając mniej zielonego chilli podczas przygotowania zielonego curry . Danie z pochodzące z kuchni tajskiej. Zielne(...)szczelnie zamkniętym słoiczku. Słyszałam również, że można kupić mrożone listki limonki kaffir. Zielone curry przygotowujemy wg przepisu zamieszczonego tutaj . Składniki: (2 porcje) 1 czerwona papryka 0.5 czerwonej cebuli 3 marchewki 0.5 szklanki mrożonego groszku 2 łyżki oleju rzepakowego 3-4 łyżki domowego zielonego curry 500 g makaronu ryżowego tagliatele   Przygotowanie: Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w słupki. Obraną

Moja Delicja
Kremowa zupa marchewkowa z egzotycznym akcentem 166

imbirem Kap-kap-kap. Po wiosennej pogodzie ani śladu. Wiatr i deszcz. Niebo zasnute chmurami. I Szaro. I Ponuro? Nieee! U mnie będzie kolorowo :) Stuk-stuk-stuk. Kroję marchewkę. Dzisiaj będzie na pomarańczowo. Gęsty krem marchewkowy podrasowany bardzo wyraźną w smaku czerwoną pastą curry. Warto też użyć mleka kokosowego, a nie śmietany. Wtedy smak jest bardziej tajski. Jeżeli jednak(...)obok, bez curry. To chyba jedyne "utrudnienie", bo przepis jest bardzo prosty i robi się sam. A zupa jest smaczna, zdrowa i niskokaloryczna. Składniki na 4 porcje: 600 g marchewki 1 średni ziemniak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki

Pełny talerz
Domowe ciasteczka dla psa 218

Domowe ciasteczka dla psa to zdrowa alternatywa dla sklepowych przysmaków bez dodatku chemii i ulepszaczy. Proste składniki. Razowa mąka, spora ilość świeżej marchewki, prawdziwe masło i miód. Tylko cztery elementy, a radość psiaka bezcenna. Moje psy asystowały mi prawie na każdym kroku przygotowań. Uwielbiają marchewkę a zapach masła nęci chyba każdego czworonożnego pupila. Czy ciasteczka są smaczne(...)Jeśli chcecie zobaczyć ich reakcję, zerknijcie na minę Toffika... chwilę potem dostał prawdziwego ślinotoku...  Polecam! Składniki na ok. 20szt.:* 300 g mąki razowej (np. orkiszowa, pszenna) 200 g marchewki ( 3 średnie marchewki) 120 g zimnego masła 2 łyżki miodu * Używałam dużej foremki do ciasteczek w kształcie kości o długości 13 cm.  Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki

maniapieczenia
Krem marchwiowo - pomarańczowy z imbirem i cynamonem 161

Przez długi czas nie miałam przekonania do kremu z marchewki. Nie wiedzieć czemu, z góry założyłam, że musi być mdły. Aż w końcu na blogu My Tasty Kitchen zobaczyłam połączenie marchewki z pomarańczą. Lubię to połączenie w sokach, pomyślałam więc, że może warto spróbować. I tak oto powstała moja, nieco zmodyfikowana wersja kremu marchewkowego.Potrzebne nam:- 3 duże marchewki- spora pomarańcza(...)pół cebuli- 2,5 szklanki bulionu warzywnego- pół łyżeczka mielonego imbiru- pół łyżeczki cynamonu- łyżka masła - sól i pieprzPrzygotowanie: Marchewki obieramy i kroimy w pół-talarki lub sporą kostkę. Pomarańczę myjemy i odcinamy skórkę. Następnie pomarańczę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w sporą kostkę i podsmażamy w garnku na maśle. Po chwili dodajemy marchewkę i pomarańczę. Doprawiamy imbirem

W poszukiwaniu inspiracji
Pomarańczowe bułeczki. Ale bez pomarańczy 164

Piekąc z nią jednak zastanawiałam się nad godnym substytutem - wypieki z dodatkiem dyni bowiem bardzo nam smakują, no i wiadomo - ten kolor... Najbardziej do dyni podobna wydaje mi się marchewka, a że dziwnym trafem miałam kilka w domu, postanowiłam przetestować swoją teorię. Upiekłam bułeczki z musem z marchewki, i wiecie co...? Wynik jest zaskakująco dobry. Pieczywo wyszło bardzo delikatne(...)kolor... Nigdy nie widziałam tak intensywnie pomarańczowych bułeczek! Ogromnie mi się podobają. Luźną inspiracją był przepis z bloga Cook yourself, jednak pozmieniałam bardzo dużo. Zamiast płynów - jest marchewka. Ciasto jest bardzo delikatne, lekko lepkie, ale nie należy podsypywać mąką - bułeczki będą bardziej puszyste. Idealnie nadaje się do wyrabiania nawet słabszym mikserem - pójdzie szybciej niż rękoma. Polecam serdecznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sok buraczano-marchwiowy z chili 121

prosto i szybko wykonać w domu. Potrzebna nam do tego jest sokowirówka w niektórych koktajlach przydatny też jest blender.Dziś pokaże wam jeden z moich ulubionych soków połączenie buraka- marchwi-jabłka z dodatkiem papryczki chili. Burak - w pierwszej kolejności ceniony jest za walory smakowe. Warto jednak na pierwszym miejscu pamiętać o cennych właściwościach. Burak zawiera mangan, wapń, kobalt, fluor, potas(...)Jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i karotenu. Dzięki spożyciu buraków, osoby te mogą osiągnąć, niezwykle ważną dla naszego zdrowia, równowagę kwasowo- zasadową.  Marchew- Korzeń marchwi  ma różne właściwości, przede wszystkim przeciwcukrzycowe i przeciw pasożytnicze. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin

Basia w kuchni
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową 2573

Smaczne, ciekawe ciasto z marchewką, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier).   Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej2(...)płaskie łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu4 jajka1 szklanka jasnego brązowego cukru2/3 szklanki oleju2 szklanki marchewki starej na małych oczkachKrem:250g serka mascarpone200g śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudruskórka starta z 1/2 cytryny1 łyżka soku z cytrynyPolewa:1 budyń waniliowy bez cukru1 galaretka pomarańczowa500ml soku marchewkowegoDodatkowo:marcepanbarwnik spożywczy pomarańczowy i zielony  Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą

Mała Cukierenka
CIASTO MARCHEWKOWE – 0,50 zł 7296

Ciasto marchewkowe jest proste w wykonaniu, tanie i pysznie wilgotne w środku. Nie obawiajcie się marchewki, nie czuć jej smaku w cieście, ale właśnie dzięki niej ciasto jest tak wilgotne i delikatne. Słodki smak przełamujemy solą, a dla wzmocnienia efektu różnorodności smaków dodajemy orzeszki ziemne. Mikser nie jest wam potrzebny, zwykła trzepaczka też da radę. Takie ciasto może leżeć kilka(...)zdrowie, więc nie ma wymigiwania się od spróbowania :). Przepis zajumany z kwestiasmaku ze sporymi modyfikacjami w składnikach. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARCHEWKA (15 min): to najgorszy etap przygotowań, ale po nim to kwestia dosłownie 5 minut, aby ciasto marchewkowe wylądowało w piekarniku. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Odciskamy

Nerds Kitchen
Rosół z pieczarkami i pulpecikami 247

się pojawiły. Mimo, że uwielbiam tradycyjny rosół z makaronem, to taki gości u nas coraz częściej. Rosół z pieczarkami: 500-700 g szpondra wołowego (szponder z kością) 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka + 3 gałązki natki pietruszki 1 kawałek korzenia selera 1 kawałek pora 1 mała, opalona na ogniu cebula 1 kawałek kapusty włoskiej 1 suszony grzybek 4 ziela angielskie(...)liście laurowe 6-7 małych pieczarek sól świeżo mielony pieprz Pulpeciki: szponder, marchewka i grzybek – z rosołu 1 małe jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi) sól świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wodę wylewamy

Poezja smaku
Ciasto marchewkowe z orzechami. 40

Ciasto marchewkowe z orzechami , to idealne ciasto na jesienną słotę. Miękkie, lekkie i aromatyczne. Dzięki zawartości marchewki jest bardzo wilgotne. Chociaż dodaję dość dużo marchewki, jednak nie jest ona wyczuwalna w smaku, zdecydowanie przeważa zapach i smak przypraw korzennych . Dla osób, które nie są zwolennikami piernikowego smaku, zalecam ograniczyć ilość dodawanych przypraw. Można je zastąpić olejkiem arakowym lub aromatycznym whisky(...)jest bardzo łatwe w wykonaniu. Technika wykonania przypomina sposób przygotowania ciasta ucieranego . Gromadzimy składniki suche i mokr e. Mokre dodajemy do suchych , mieszamy do połączenia składników. Ważnym jest, aby marchewka była świeża i soczysta . Wtedy ciasto smakuje najlepiej. Marchewkę dodajemy do suchych składników jednocześnie ze składnikami mokrymi. Ciasto rośnie z lekką górką, jednak po odwróceniu do góry nogami, wypłaszcza się

SmartBake.pl
Jak długo gotować kociołek ? 51

doprawiać danie, aby osiągnąć pożądany smak. Przepisy na Tradycyjne Dania Kociołkowe 1. Gulasz Wołowy: Składniki: 1 kg wołowiny (np. łopatka), pokrojonej w kostkę 2 cebule, pokrojone w piórka 2 marchewki, pokrojone w plastry 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki oleju 1 łyżka mielonej papryki 1 łyżeczka suszonego majeranku Sól i pieprz do smaku 500 ml bulionu wołowego Instrukcje: W dużym(...)kotle podgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż będą miękkie. Dodaj pokrojoną wołowinę i smaż, aż się zrumieni. Dodaj paprykę, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Dodaj marchewki i bulion. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj kociołek i gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. 2. Bigos: Składniki: 500 g kiszonej

Podstawy Gotowania
Zupa z cukinii z ziemniakami i marchewką 187

Lekka zupa letnia z tartej cukinii z ziemniakami i marchewką, to łatwy przepis na bezmięsny obiad z kilku prostych składników. Dziś ulubiona wersja tej pysznej zupy bez śmietany i bez miksowania warzyw. Jednak najbardziej zachęcającym atutem tego przepisu jest przede wszystkim bardzo proste i szybkie gotowanie, które nie zajmie dłużej niż 30 minut! Ponadto składniki możesz w bardzo łatwy sposób(...)szlachetności. Jeśli nurtuje Cię pytanie, co kryje się za tym malowniczym widokiem: blogowe efekciarstwo czy domowy autentyzm? Sprawdź i odpowiedz: niepotrzebne skreślić! Ten przepis na zupę z cukinii i marchewki na mleku okaże się również dobrym pomysłem na przystawkę lub „rozgrzewkę” przed daniem głównym. Cukinia to warzywo do wielu zastosowań. Dlatego jeśli nie masz ochoty na zupę

Kuchnia Na Wypasie
Cukinia duszona do obiadu 290

Cukinia duszona na maśle z marchewką, cebulą i pomidorami, to sprawdzony pomysł na warzywny dodatek do obiadu lub lekką kolację na ciepło. Przepis jest prosty: pokroić warzywa, podsmażyć na maśle i dusić na patelni do miękkości, a nie zajmie to dłużej niż 30 minut! Mamy więc słodką, o lekko orzechowym smaku cukinię, aromatyczną cebulkę, delikatną marchewkę oraz z lekka kwaskowe(...)czosnkiem lubimy podawać do smażonej lub pieczonej ryby, klasycznych schabowych, kurczaka ale również do kaszy oraz klusek. Pyszna jest również z domowymi grzankami! A Ty jak podajesz cukinię z marchewką i cebulą? W tym przepisie warzywa cudownie wchłaniają aromaty czosnku oraz masła. Rezultatem jest przepełniony smakami i zapachami pomysł na duszone warzywa, a składniki możesz uzupełnić też na przykład bakłażanem

Kuchnia Na Wypasie
Tort marchewkowy z kremem kokosowym 71

ustach, a dodatek chrupiących orzechów i słodkiego ananasa sprawia, że jego smak jest naprawdę wyjątkowy. Jeżeli jeszcze go nie znacie - to koniecznie wypróbujcie! Składniki na ciasto: 300 g marchewki 100 g ananasa (świeżego lub z puszki) 40 g orzechów włoskich 30 g płatków migdałowych 80 g wiórków kokosowych 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżeczki przyprawy piernikowej(...)szklanki zaparzonej mocnej herbaty (do nasączenia) 2 łyżki cukru 1/4 szklanki białego rumu (do nasączenia)   Do dekoracji: około 100 g orzechów włoskich wiórki kokosowe dekoracje marchewki z czekolady (opcjonalnie) Zaczynamy od przygotowania kremu kokosowego. Do garnka wlać mleko kokosowe, wsypać cukier i mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gotować na średnim ogniu przez około 30-40 minut

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania