Królik pieczony z marchewką, a potem polany sosem. Bardzo smaczny, szybki do zrobienia. Mięciutki, soczysty i delikatny. Uwielbiam mięso z królika. Idealne dla małych dzieci. Podałam z ryżem. Można podać z kaszą , ziemniakami lub kluskami. Na blogu znajdziecie również inny przepis na królika w śmietanie. A wszystko w zakładce MIĘSA. Składniki: 1 tuszka z królika 4 średnie marchewki 1 duża(...)łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 3 szklanki wody sól pieprz posiekany koperek Na patelni rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać marchewkę pokrojoną w plasterki. Wszystko smażyć około 6 minut, mieszając. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania, a na tej samej patelni podsmażyć mięso oprószone solą i pieprzem. Lekko przyrumienić z każdej
O kuchni z uczuciemSoczyste udka z kurczaka, paski marchewki i piórka czerwonej cebuli, a do tego słodko-ostra marynata. To prosty przepis na pyszny i zdrowy obiad. Mimo że w tej potrawie nie ma dużo składników, smaki są niesamowite i bardzo dobrze się ze sobą łączą. Oto przepis na pieczonego kurczaka w słodko-ostrej marynacie. Składniki 6 udek z kurczaka 2 marchewki(...)oliwek mieszamy z sosem sojowym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Marynatą nacieramy kurczaka. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Marchewki obieramy i kroimy na długie paski. Najłatwiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw. Cebulę kroimy w piórka. W naczyniu żaroodpornym układamy paski marchewki i cebulę. Na warzywach układamy udka
My Chcemy JeśćJakoś tak się utarło w mojej rodzinie, że piątek jest dniem ryby i dlatego pewnie sporo ryb jadamy :). Dzisiaj zapiekanka z ryby w towarzystwie marchewki i pieczarek. Nie podaję celowo ilości składników, niech każdy użyje wedle swoich własnych upodobań. Ja dałam sporo marchewki bo wszyscy ją lubimy, zapiekanka bardzo nam zasmakowała więc szczerze polecam. Zapiekany dorsz filet z dorsza pieczarki(...)cebula marchewka majonez ser sól, pieprz Rybę doprawić, panierować w mące i usmażyć na złoty kolor. Marchewkę ugotować i pokroić w talarki, pieczarki pokroić na grubsze talarki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą usmażyć, doprawić solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwowo część marchewki, pieczarek, rybę, marchewkę i pieczarki. Całość posmarować majonezem i na wierzch potarkować
Pieguskowa KuchniaDzisiaj odświeżam przepis na schab zapiekany pod pierzynką z marchewki i pieczarek . Przepis na to danie ze schabu mam już od dawna i nie raz gościł on na moim stole. Często przyrządzam go na imprezy rodzinne, bo nie wymaga nakładu pracy. Gdy przygotuję sobie farsz wcześniej, to danie robi się prawie samo. Bardzo lubimy tak przygotowane mięso. Schab jest soczysty(...)połączenie marchewki i pieczarek bardzo nam odpowiada. Warto farsz pieczarkowy doprawić dość konkretnie, żeby nie było za mdłe. Nie przesadźcie również z ilością majonezu, bo schab będzie pływał w tłuszczu. Polecam Wam również przepis na schab faszerowany papryką i pieczarkami . Tym samym zmienicie nudne oblicze najpopularniejszego schaboszczaka. Schab zapiekany pod pierzynką z marchewki i pieczarek /wg issys schab w plastrach
Pieguskowa Kuchniaskładniki: ok. 400 g makaronu tagliatelle 300 ml mleka 4 łyżki świeżych płatków nagietka 2 marchewki 1 cebula 1 liść laurowy 1 i 1/2 łyżki mąki ok. 2/3 szkl startego żółtego sera 80 g masła sól, pieprz wykonanie: Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Marchewki oraz cebulę obieramy i myjemy. Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w ćwiartki. Do rondelka(...)wlewamy mleko, dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy oraz płatki nagietka. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Gdy marchewka będzie miękka do innego naczynia przecedzam wywar. W osobnym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i chwilkę gotujemy. Następnie powoli wlewamy przecedzone mleko, cały czas mieszając. Dodajemy ugotowaną marchewkę oraz cebulę, wszystko blendujemy. Dodajemy ser żółty, dokładnie
Domowy Smak Jedzeniażeliwie smakują o niebo lepiej niż przygotowane w standardowych naczyniach czy patelniach. Mogłabym to danie nazwać daniem "wrzucanym", bo tylko dorzucałam to co wpadło mi w dłonie. Ziemniaki i marchewki nie obierałam, bo wg mnie porządnie wyszorowane ze skórką smakują lepiej. Czas pieczenia przyspieszyłam bawiąc się temperaturami w piekarniku, ale Wy możecie spokojnie upiec w jednej :) Składniki: 5 kawałków mięsa(...)udka z kurczaka bez kości (można kupić gotowe) kilka ziemniaków 1 marchewka główka czosnku świeże zioła jak masz (majeranek, rozmaryn, tymianek) sos teriyaki 1 łyżka miodu (u mnie miód gryczany) olej papryka mielona gryz chili lub chili mielone majeranek suszony 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka syropu klonowego sól himalajska świeżo zmielony pieprz 1 łyżka soku z cytryny estragon suszony
Blondynka Gotujejest moja mocna strona. Ciasto czekoladowe jest pyszne, odpowiednio puszyste i wilgotne, podejrzewam, że to zasługa czerwonej fasoli Bonduelle, a mus do przełożenia go wyczarowałam komponując wiosenne marchewki Bonduelle z morelami i konfiturą z płatków róż. Tort ozdobiłam sezonowymi owocami, tak się składa, że moimi ukochanymi - czereśniami i porzeczkami. Składniki: 3 czubate łyżki mąki quinoa 5 łyżek kakao(...)puszka czerwonej fasoli Kidney Bonduelle (425 g) 5 jajek 1 szklanka cukru kokosowego 1/2 szklanki oleju (dowolnego) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 300 gram młodych marchewek Bonduelle 300 gram moreli 5 łyżek konfitury z płatków róż 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 80 ml gorącej wody owoce sezonowe (dowolne np. porzeczki, czereśnie) świeże listki mięty szczypta soli Wykonanie
Quinoa Raz!Koktajl z marchewką w roli głównej to zastrzyk zdrowia i energii. Marchewka to również solidna porcja rozpuszczalnego błonnika, i beta-karotenu. Marchewka w śniadaniowym koktajlu zapewni Twojej skórze jędrność, gładkość i poprawi jej koloryt. Nie stanie się to nagle, ale wystarczy 2 miesiące, by zauważyć wyrażną zmianę barwy skóry. Jednocześnie zapewni skuteczną naturalną ochronę przed promieniami UV. Dodatek ananasa przyjemnie(...)równoważy mdławy posmak marchewki. To także dodatkowa porcja zdrowia. Koktajl idelalny dla wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę! Składniki na 2 porcje: 2 marchewki 1/4 ananasa 1 jabłko 1 banan 1 cm kawałek imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny-opcjonalnie 1 szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: wszystkie skladniki na koktajl obrać i pokroić na mniejsze cząstki umieścić w blenderze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Frytki z marchewki o smaku cytrynowym nie smakują jak z ziemniaków. Są słodkawe, bardziej miękkie i lekko pikantne. Poza tym ostatnio pojawiły się w warzywniakach kolorowe marchewki – białe, czarne, fioletowe, które aż się proszą o schrupanie. Marchew biała, a właściwie kremowa jest bardziej krucha i słodsza, ma mniej goryczki(...)można pomylić ją z korzeniem pietruszki. Kremową marchew hoduje się w Szkocji i jest dziką pramatką naszej pomarańczowej. Składniki: – po 4 marchewki białe i czerwone – 1/3 szklanki oliwy – sól, pieprz cytrynowy do smaku Wykonanie: – Marchewki obrać i pokroić w paski a la długie frytki. – Oliwę
To co kochamDoskonały sposób na przemycenie do diety małego niejadka marchewki i pieczarek. Moja córa zajadała aż miło :-) Zresztą nam też bardzo smakowały. Mięso z indyka zawiera bardzo mało tłuszczu, stąd po poddaniu obróbce cieplnej robi się bardzo suche i zbite. Po dodaniu do niego marchewki i pietruszki pulpeciki są mięciutkie i soczyste. Składniki: 1/5 kg mięsa mielonego(...)indyka 1 średnia cebulka 2 średnie marchewki 100 g pieczarek - najlepsze są lekko podeschnięte, podczas smażenia szybko wytracą wodę; no i są tańsze :-) jajko 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany bułka tarta - u mnie bezglutenowa olej sól, pieprz, czosnek granulowany lub 1 ząbek czosnku świeżego tymianek Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić cebulkę posiekaną w kostkę. Zeszklić. Dodać marchewkę
Ze smakiem bez glutenuDoskonały sposób na przemycenie do diety małego niejadka marchewki i pieczarek. Moja córa zajadała aż miło :-) Zresztą nam też bardzo smakowały. Mięso z indyka zawiera bardzo mało tłuszczu, stąd po poddaniu obróbce cieplnej robi się bardzo suche i zbite. Po dodaniu do niego marchewki i pietruszki pulpeciki są mięciutkie i soczyste. Składniki: 1/5 kg mięsa mielonego(...)indyka 1 średnia cebulka 2 średnie marchewki 100 g pieczarek - najlepsze są lekko podeschnięte, podczas smażenia szybko wytracą wodę; no i są tańsze :-) jajko 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany bułka tarta - u mnie bezglutenowa olej sól, pieprz, czosnek granulowany lub 1 ząbek czosnku świeżego tymianek Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić cebulkę posiekaną w kostkę. Zeszklić. Dodać marchewkę
Ze smakiem bez glutenubardzo prosty sposób możemy dostarczyć organizmowi codzienną dawkę witamin zamkniętą w szklance soku. Myślę, że to też dobre rozwiązanie dla mam i dzieciaków, które nie koniecznie chcą jeść marchewkę, czy brokuł, ale sok z chęcią wypiją. Jeśli jesteście ciekawi jak wyciskarka radziła sobie nawet z najtwardszymi warzywami to przeczytajcie ten post. Na początek krótka charakterystyka sprzętu. Jak widzicie wyciskarka składa(...)wielu filmikach na insta stories, jak i na moim profilu na instagramie. Jestem bardzo zadowolona, z jaką łatwością wyciskarka radzi sobie nawet z najbardziej twardymi warzywami, takimi jak marchewka czy burak. Bez problemu wyciska sok z włóknistych owoców takich jak ananas, czy też z korzenia imbiru. Jest dość cicha, nie jest też bardzo ciężka. Występuje w dwóch kolorach złotym
SMYKWKUCHNIklasycznych frytek z ziemniaków? No właśnie, ja nie przepadam za klasycznymi frytkami z ziemniaków. Ziemniaki, owszem, ale ćwiartki zapieczone w marynacie ziołowej. A frytki to ja bardzo, ale z marchewki, pietruszki, buraka i batatów. Oczywiście nie każdą ilość, bo takie frytki dają uczucie sytości na długo, równocześnie nie sprawiają, że jesteśmy mega najedzeni i ociężali. Dodatkowo kolory na talerzu dodatkowo(...)klonowym :) Potem prawda wyszła na jaw i to były jego ostatnie frytki z batatów jakie jadł :) No, co? Przynajmniej poznał ich smak :) Dobra, teraz kilka uwag dotyczących przyprawiania. Do marchewki idealnie pasuje imbir mielony i dowolne ulubione zioła. Ja uwielbiam zioła prowansalskie , ale te z dodatkiem kwiatów lawendy (niemieckie są z lawendą, francuskie są bez lawendy). U mnie bataty
Blondynka Gotujenajlepszych i najwartościowszych gatunków, z tych dostępnych na polskim rynku. Smacznego! Łosoś gotowany na parze z puree z zielonego groszku. (pomysł na puree z groszku oraz imbirową marchewkę zaczerpnięty od Beaty Śniechowskiej) Składniki: Łosoś w marynacie: Około 40 dag filetu z łososia ( u nas atlantycki) 2 łyżeczki suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego sól morska, czarny pieprz 1 łyżeczka(...)zielonego groszku: 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 20 dag zielonego groszku (świeży lub mrożony) 2 łyżki klarowanego masła sól morska, świeżo mielony biały pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Marchewka: 2 marchewki, obrane, pokrojone w plasterki 2 łyżki oliwy 2 szczypty mielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny sól morska Przygotowanie: Pokrojony i osuszony filet z łososia skrop octem balsamicznym
Moja Mama Gotuje