się, że obawy rodziców są przedwczesne i wystarczy dać dzieciom trochę wolnej ręki, a one im mniej czują się do czegoś zmuszane, tym chętniej same próbują. Tak było z marchewką, do której długo Hani nie mogłam przekonać. A w szkole dostawała pokrojoną marchewkę w ramach akcji „Owoce i warzywa w szkole” . I co? I wracamy często obie po szkole(...)domu, ja z zakupami w siatach, jej tornistrem na plecach i jeszcze z własną torebką przewieszoną przez ramię, a ona w podskokach obok mnie wyjada plasterki surowej marchewki z woreczka, niczym jakieś piniowe orzeszki! Ten obraz powtarzał się wiele razy, a ja nigdy jej nie zapytałam czy smakuje jej ta marchewka… bo gdybym to zrobiła to pewnie pomyślałaby dlaczego pytam
bistro mamaSkładniki: 8 dużych skrzydełek z kurczaka; 2 średnie udka z kurczaka; 1,5 litra zimnej wody; Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (waga 50 g); 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; Słoik marchewki z groszkiem (waga netto, po odcedzeniu 420 g); 1 duży ząbek czosnku; 1 łyżka vegety; 3 ziarna ziela angielskiego(...)smaku - opcjonalnie. Dodatkowo: Silikonowa forma/formy na babkę. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w plastry. Skrzydełka i udka z kurczaka umyć i przełożyć do garnka. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do garnka z częściami kurczaka dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Zalać
Gospodyni MiejskaMarchewka jest bardzo zdrowa, można ją jeść świeżą, w postaci soków, surówek lub glazurowaną która świetnie nadaje się jako dodatek do mięs Marchewka glazurowana Składniki: - 500 g marchewki - łyżeczka warzywka - 2 łyżki miodu - 1 łyżka masła - natka pietruszki - pieprz Przygotowanie: Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy małą ilością wody (aby cała marchew(...)zakryta). Przyprawiamy warzywkiem i gotujemy do miękkości jednocześnie całkowicie odparowując wodę. Dodajemy masło, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki, miód i wszystko razem mieszamy aby powstały sos pokrył całą marchewkę i podsmażamy aż miód na marchewce zacznie się karmelizować. Jeżeli w garnku w którym gotowaliśmy może się nam przypalić to przed dodaniem pozostałych składników marchewkę przekładamy na patelnie. Tak przygotowana
Kulinarne życieMarchewka często gości w moich obiadkach. Dodaję ją do zup, robię surówki z jej udziałem lub robię na ciepło. Bardzo lubię samą marchewkę na ciepło ale robię też wersję z groszkiem. Za groszkiem nie przepadam ale do marchewki dodaje mrożony a on inaczej i zdecydowanie lepiej mi smakuje niż ten z puszki. składniki: 1 kg marchewki 450 g groszku(...)mrożonego woda sól, cukier 1 kopiasta łyżka masła 2 łyżki mąki Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną marchewkę przełożyć do garnka, zalać wodą aby przykryła marchewkę. Dodać masło, przykryć i gotować aż marchewka będzie prawie miękka. Potem dodać groszek, wymieszać i jeszcze chwilę gotować aż warzywka będą całkowicie miękkie ale żeby się nie rozpadały. Do smaku dodać troszkę
Monia miesza i gotujeDuszona marchewka zawsze mi się kojarzy z dzieciństwem i przedszkolem. Dawne to czasy, ale pamiętam, że dość często serwowali w przedszkolu i o dziwo zawsze mi smakowało. Robię taką marchewkę do dnia dzisiejszego i smakuje całej mojej rodzince. Można ją wymieszać również z zielonym groszkiem. Jednak my wolimy bez żadnych dodatków. Kto taką robił zna ten smak, a jeśli(...)próbowaliście polecam. Składniki 5-6 średnich marchewek 2 łyżki masła 1 czubata łyżeczka mąki pszennej 1,5 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Marchewki obrać i pokroić plasterki lub jeśli są duże to w półplasterki. Włożyć pokrojone marchewki do garnka, wlać wodę około 1 szklankę wody, sól i cukier i gotować do miękkości marchewek. U mnie były miękkie
O kuchni z uczuciemGotowana marchewka Za czasów studenckich idąc na obiad do baru mlecznego przeważnie zamawiałam marchewkę z groszkiem, ziemniaki i jajko sadzone. Było to stałe menu, bo smaczne i tanie. Potem przez wiele lat zapomniałam o tym zestawie, a o gotowanej marchewce do ziemniaczków przypomniałam sobie gdy na świat przyszła moja córka. Najpierw ja musiałam jeść zdrowo, więc często gotowałam marchewkę(...)potem moja córka zaczęła próbować gotowane warzywa i najchętniej podchodziła jej właśnie gotowana marchewka, więc często i gęsto pojawiała się na naszym stole. Bardzo lubimy taki dodatek do ziemniaków z masełkiem i kotletów mielonych. To taki nasz standardowy zestaw obiadowy. Marchewka gotuję bądź samą, bądź też z groszkiem. Składniki: około 0,5 kg marchewki 1,5-2 szklanek wody
na moim stole...Grillowanie marchewki jest szybkie i proste. Jeśli chcemy wydobyć z niej jeszcze trochę więcej smaku wystarczy, że użyjemy słodkiej glazury. Składniki: 12 całych obranych marchewek 1/3 szklanki soku pomarańczowego ¼ szklanki brązowego cukru 2 łyżki masła oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W rondelku połączyć sok pomarańczowy, brązowy cukier i masło. Całość gotować na małym ogniu aż zacznie(...)gęstnieć. Zdjąć z ognia i odstawić. W międzyczasie dobrze rozgrzać grilla, oczyścić i naoliwić ruszt, zmniejszyć temperaturę do średniej. Umieścić marchewki na średnio rozgrzanym grillu, grillować około 4 minut, często zmieniając ich położenia. Gdy marchewka zacznie mięknąć natrzeć ją glazurą i grillować do momentu aż zacznie ładnie ciemnieć na marchewce. Tak przygotowaną marchewkę usunąć z grilla, podawać na ciepło, można
naRuszcieCzekoladowo-owocowe mini serniczki z kruszonką i miodowymi marchewkami, czyli zdrowa słodycz Marchewki w miodzie, to specjał mojej Mamy uwielbiany przez wszystkie dzieci odwiedzające mój rodzinny dom. Postanowiłam to wykorzystać w zdrowym deserze z uwielbianymi przez moich chłopaków Marwitkami. Przygotowałam je jednak nieco inaczej, żeby lepiej komponowały się z resztą składników. Tak naprawdę najpierw wiedziałam jak chciałabym, żeby ten wyglądał(...)gładką masę. Do niewielkich szklanek nasypać na dno trochę przygotowanej kruszonki. Na kruszonkę rozłożyć masę czekoladowo-serową. Wyrównać, posypać pozostałą kruszonką. Schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Marchewki 8 mini marchewek Marwitki (zawsze mi wyjadają więc robię więcej niż deserków (: ) 3 łyżki świeżego soku pomarańczowego Marwit 1 niepełna łyżka miodu kilka gałązek mięty lub melisy Marchewki zalać sokiem, doprowadzić
Pełny talerzMarchewka jest bardzo zdrowym warzywem o czym chyba nie muszę pisać.Poza właściwościami zdrowotnymi jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw,gdyż wspaniale urozmaica ich walory smakowe.Przykładem jest karkówka w sosie pomidorowym,która jest dosyć pikantna więc marchewka równoważy te smaki http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/09/karkowka-w-sosie-pomidorowym.html Nie mówiąc już o tym jak wspaniale wygląda na talerzu. Składniki: marchewka masło sól,cukier(...)mąka ziemniaczana,ew zwykła Marchewkę obieramy,myjemy,kroimy w niewielką kostkę.Do rondelka wrzucamy niewielką ilość masła,tylko tyle by przykryło dno,dodajemy marchewkę i chwilę podsmażamy.Następnie zalewamy przegotowaną wodą,niewiele ponad poziom marchewki i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy marchew będzie robić się coraz bardziej miękka należy dodać trochę soli,dosłownie szczyptę by wydobyć jej smak
Niespełnione zdolności kulinarneTruskawki powoli się poszerzał, poniżej tabelka, którą stworzyłam na nasze potrzeby, żeby ułatwić sobie obserwację jej smaków oraz ewentualnych reakcji alergicznych (pierwszy tydzień): SIERPIEŃ Dni Propozycja Co wybrała 25 marchewka + brokuł + seler + fasolka szparagowa marchewka + seler (absolutni faworyci :) 26 marchewka + brokuł + seler + angielka Nadal ta sama kombinacja, brokuł powolutku zaczyna próbować. Skórka z angielki – absolutny hicior. 27 marchew + seler + kalafior(...)Dwie pierwsze jak zawsze, kalafior po pierwszej próbie zdziwienie :) 28 brokuł + seler + marchewka Seler i marchewka na plus. 29 makaron penne + seler + marchewka Makaron nie podszedł za bardzo, reszta mniamuśna. 30 marchewka + pietruszka + seler Wszystko przepyszne :) 31 ziemniak + kurczak + ogórek Ogórek absolutnym hitem jest! Ale i kurczaczek spoko. Natomiast ziemniakiem nadal gardzi :) Jak widać na początku królowały warzywa, owoce pojawiły
Przepysznik - BLW i nie tylkoOstatnio była brukselka, więc dzisiaj zamiast ziemniaków do obiadu postanowiłam zrobić marchewkę zasmażaną. Mięciutka, słodziutka, a do tego bitki wieprzowe w cebuli i kompot z truskawek... Mąż był zachwycony, synek zresztą też. Nie mam co się dziwić, bo marchewka z tego przepisu wychodzi naprawdę rewelacyjna. Nauczyła mnie ją przyrządzać mama, a ją nauczyła babcia. Najwięcej czasu pochłania obieranie i krojenie(...)marchewek, ale wystarczy naprawdę ostry nóż i w kilka minut marchewki już się gotują, następnie doprawiamy i gotowe. Sekretem jest prostota, ale do rzeczy... Składniki na marchewkę na gęsto 500g marchewek 1 łyżeczka margaryny 0,5 łyżeczki mąki pszennej sól cukier Marchewki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy marchewki są już miękkie odlewamy część
Rozpustne gotowanieŚwietny sposób przygotowania młodej marchewki. Dodanie czosnku powoduje, że marchewka nie jest mdła, a sos z masłem pyszny! Chyba pierwszy raz mogę powiedzieć gotowana marchewka jest smaczna! Bardzo dobry dodatek do obiadu. inspiracją był przepis z tej strony składniki 300 g młodej marchewki 1 szklanka wody 45 g masła 3 - 4 gałązki ziół - tymianek, majeranek, oregano(...)szczypta soli szczypta cukru - opcjonalnie natka pietruszki do podania przygotowanie Marchewki obrać i opłukać. Włożyć do głębokiej patelni, zalać wodą, dodać zioła, masło, posiekany czosnek, przykryć, zagotować. Doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem ok 12 minut, lub do czasu aż marchewki będą miękkie. Jeżeli po tym czasie mamy za dużo sosu, należy usunąć
Stare Garyłatwy sposób na kurczaka. Najczęściej przyrządzam w ten sposób udka i podudzia, ale można użyć również innych części. Oprócz ciemnych winogron i zielonych oliwek do kluczowych składników należą marchewka i czerwone (pół)wytrawne wino. Jeśli chodzi o marchew, najlepiej wyglądają małe obrane marchewki „jednodniowe” jakie można często znaleźć w supermarketowych lodówkach. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby użyć „zwykłej(...)marchewki po uprzednim własnoręcznym obraniu i pokrojeniu na mniejsze kawałki. Jak widać, przepis łączy smaki raczej słodkie (marchewka, winogrona) z wytrawnymi (oliwki, wino). Papryczki chili dodają mu z kolei zdecydowanej pikanterii. Niech jednak nie przeraża to zwolenników względnie łagodnych smaków. Sos wprawdzie jest bardzo ostry, ale jego pikanteria tylko częściowo przechodzi na pozostałe składniki. Zawsze też można zmodyfikować ilość użytej
Kulinarna Pokusadopiero była uczta! Zawijana w boczek pieczona polędwiczka w sobie serowym, glazurowane w miodzie marchewki i puree ziemniaczane z oliwą truflową! Oooch! Tak naprawdę nie wiem co było najlepsze w tym wszystkim, bo wszystko było rewelacyjne. Delikatna polędwiczka przełamana boczkiem, lekko pikantny sos serowy, słodkie marchewki, wytworne ziemniaczane puree... Serio, powinniście kiedyś to zrobić. Ten sos serowy będę częściej stosował(...)dodajemy natkę i świeżo zmielony zielony pieprz. Mieszamy i podgrzewamy aż wszystko się połączy. Po 20 minutach wyjmujemy mięso z piekarnika, zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. MARCHEWKI GLAZUROWANE W MIODZIE (WEDŁUG GORDONA RAMSAYA) Kilka lub kilkanaście marchewek 50 g masła 2 łyżki miodu sól, pieprz Marchewki obieramy. Jeżeli mamy małe młode marchewki to bierzemy je w całości
Marder&Marder ManufactureMłoda kapusta ze śmietanką... Intensywnie zielone, poszatkowane liście młodej kapusty. Młoda cebula dymka wraz ze szczypiorkiem. Krążki soczystej marchewki i wiórki koperku. Zaprawione słodką śmietanką. Pyszny dodatek do obiadu. Smacznego! Składniki: 1 główka młodej kapusty (moja była o wadze około 700 g); 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem; 1 średnia marchewka; Pęczek koperku; 1/2 łyżki vegety; 125 ml słodkiej śmietanki(...)spirytusowy); 1,5 łyżki mąki pszennej; Szczypta białego cukru; Sól; Pieprz; 1 litr + 250 ml zimnej wody. Sposób przygotowania: Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plasterki. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebulę dymkę ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, drobno posiekać. Do garnka wlać 1 litr zimnej wody i zagotować. Do gotującej
Gospodyni Miejska