Prosta surówka z pora, marchewki i jabłka. Lekką ostrość pora przełamuje słodycz marchewki, kwaskowatość jabłka oraz fantastyczna nuta orzechów. Pasuje do każdego obiadu dostarczając obowiązkową porcję witamin. Poznaj przepis na pyszną i uniwersalną surówkę z łatwo dostępnymi składnikami oraz 5 praktycznych wskazówek. Składniki na surówkę: Wagę warzyw podaję przed umyciem i obraniem. Najlepiej aby jabłko było twarde i kwaśne(...)zrobieniem potrawy, przeczytaj cały przepis, gdzie podaję zamienniki i wyjaśniam możliwe metody zrobienia surówki. Podaję także 5 praktycznych wskazówek . 1 duży por 1 większe jabłko około 200g 2 średnie marchewki około 200g 4 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego lub śmietany 18% pół łyżeczki soku z cytryny garść orzechów Przyprawy do smaku: pół łyżeczki soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Zobacz
Ania gotujeMercedes wśród śniadań shakshuka cukiniowo marchewkowa. Marchewka, cukinia i jajka zamieniają śniadanie w zniewalające kulinarne przeżycie. Shakshuka cukiniowo marchewkowa to jest istna petarda! Shakshukę podkręciłam jedynie wyrazistym serem grana padano, zrównoważoną ostrą cebulką, drobnym szczypiorkiem i otuliłam klasykiem z soli i pieprzu. INNE PYSZNE PRZEPISY ŚNIADANIOWE: GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI(...)witaminowa ILOŚĆ PORCJI: 1-2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT SKŁADNIKI: – Jajka 2-4 sztuki w zależności ile robisz porcji. Jeśli robisz śniadanie tylko dla siebie użyj 2 jajek. – Cukinia – Marchewka – większa sztuka – Cebula biała – Drobny szczypiorek – Ser grana padano – tarty około 2 łyżek – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Olej kokosowy – 1 łyżka / oczywiście może być oliwa, olej / – Świeża bazylia
globuskulinarnypora i szynki? Jeśli tak, to zakochasz się w zupie z pora i szynki. Niezwykłe połączenie smaków! Składniki: 400 g pora 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 małe marchewki 0,5 średniego selera korzeniowego 1600 ml bulionu 500 g ziemniaków 110 ml śmietanki 30% 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 150 g szynki w grubych plastrach sól i pieprz(...)posiekajmy. W rondlu z grubym dnem rozgrzejmy oliwę i roztopmy masło. Włóżmy pora, duśmy 4-5 minut czasu. Dodajmy czosnek i cebulę, wymieszajmy. Włóżmy obrane i przekrojone na pół marchewki i kawałki selera (tak pokrojone, aby łatwo było później wyciągnąć). Smażmy 4-5 minut czasu, następnie zalejmy gorącym bulionem. Gotujmy na małym ogniu 15-17 minut czasu. Ziemniaki obierzmy, pokrójmy
ProstePesto.plprezentujemy oryginalny przepis na barszcz ukraiński. Gotuje się bardzo długo ale jest tego wart. Składniki: 200 g wołowiny 140 g buraków 100 g białej kapusty 160 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebulę 1 paprykę 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy 1 papryczka chili 50 ml klarowanego masła 15 g boczku 60 g śmietany 2 liście laurowe sól i pieprz(...)paski, dodajemy trochę oleju roślinnego, octu, cukru i soli. Dusić przez 5 minut na dużym ogniu, a następnie przykryć na małym ogniu, aż wszystko się ugotuje. Teraz należy rozdrobnić marchewkę, pietruszkę, pół cebuli, kapustę i paprykę oraz pokroić 160 gramów ziemniaków w kostkę. Podsmażamy marchewki i pietruszkę oraz cebulę przez 2-3 minuty. Przecier pomidorowy rozcieńczyć w bulionie w proporcji
ProstePesto.plporcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"170 cal"},"recipeIngredient":["200 g ry\u017cu do risotto carnaroli","1 litr bulionu warzywnego","50 g mas\u0142a","2 cebule szalotki","400 g marchewki baby mro\u017conej","200 g zielonego groszku z puszki","1\/2 p\u0119czka natki pietruszki","50 ml bia\u0142ego wytrawnego wina","s\u00f3l i czarny pieprz","go\u017adziki","400 g filetu(...)zmielony pieprz","50 ml soku z cytryny","50 ml oleju rzepakowego"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"W garnku z grubym dnem roztopi\u0107 mas\u0142o. Doda\u0107 mro\u017cone baby marchewki, posiekan\u0105 cebulk\u0119 szalotk\u0119 i zeszkli\u0107 je, ale nie przyrumienia\u0107. Wsypa\u0107 ry\u017c carnaroli i ca\u0142o\u015b\u0107 podsma\u017cy\u0107 przez chwil\u0119
ProstePesto.pltaką pogodę jak dzisiaj, a właściwie w weekendy także, zupa jest obowiązkowa. Na rozgrzanie to podstawa. Zamiast zwykłej jarzynowej polecam Wam przygotowanie niezwykle szybkiego i smacznego kremu z marchwi z dodatkiem wędzonej papryki. Kremowa, delikatna, o pięknym kolorze, bo jemy przede wszystkim oczami, prawda? Zupy-kremy do doskonały pomysł na wykorzystanie nadmiaru bulionu warzywnego czy mięsnego, nic się(...)zmarnuje, a żołądek napełnimy! Gotowy krem posypcie kokosem, idealne połączenie z kremem z marchwi! Dodajcie posiekaną natką i oprószcie wędzoną papryką, niebo! Zupa krem z marchwi z wędzoną papryką / 1 porcja Składniki: 2 duże marchewki 2 ząbki czosnku bulion warzywny lub mięsny (ilość około 500 ml) 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki plus
Moja smaczna kuchnianajwiększych, a może nawet najbardziej szokujących odkryć kulinarnych tego roku. Wszystko zaczęło się od tego, jak na blogu Ilony z MniuMniu wpadł mi w oko przepis na „łososia” z marchewki. Już wtedy w głowie zaświtał mi pomysł: a jakby pójść krok dalej przygotować w analogiczny sposób również buraka i zrobić z niego wegańskiego „tuńczyka”, a wszystko na koniec zawinąć(...)wody 6 łyżek octu ryżowego 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatki: około 8 arkuszy glonów nori świeży ogórek awokado imbir marynowany wasabi czarny sezam sos sojowy Łosoś z marchewki: 2 duże marchewki 1 arkusz glonów nori 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżeczka wędzonej papryki Tuńczyk z buraka: 2 podłużne buraki
Food SquareMarchewka zasmażana bez zasmażki. Idealne zdrowe warzywo na ciepło lub na zimno, dziś jako dodatek do obiadu. Znacie ją pewnie jako dodatek do tradycyjnego niedzielnego obiadu: mielone, ziemniaki i marchewka. Pycha! Marchewka pięknie pachnie masłem. To smaczna potrawa, do której możecie także dodać mrożony groszek. Jeśli marchewka będzie już gotowa możecie użyć dawnej tradycyjnej zasmażki zrobionej z mąki(...)łyżki masła, łyżka mąki i łyżka wody, przesmażyć na maśle mąkę wymieszaną z wodą i dodać do marchewki), ja jednak tego nie robię. Składniki: 5 średnich marchewek 6 łyżek wody sól, cukier i szczypta pieprzu do smaku niewielka ilość masła Przygotowanie: Marchewkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię na roztopione masło (lub do garnka), wlewamy
Zasmakuj Kuchninadszedł dzień kiedy mój synek skończył pół roku (kiedy to mięło?), nastał czas na rozszerzanie diety. zastanawiałam się co wybrać Jabłko czy Marchewkę. Ostatecznie stwierdziłam, że dziecko i tak będzie lubiło wyrazisty, słodko-kwaskowaty smak jabłka, więc zacznę na początek od mniej wyrazistej marchewki. A wy co podaliście jako pierwsze waszym maluchom? Purre z marchwi Składniki na Purre z marchwi(...)marchewki – koniecznie ze sprawdzonego źródła, najlepiej ekologiczne pół łyżeczki masła, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego woda według uznania Przepis: Marchewki obrałam, starannie umyłam i pokroiłam w mniejsze kawałki. Gotowałam na parze do miękkości (zajęło to ok 20 min). Wystudziłam. Marchewki zmiksowałam z odrobiną przegotowanej wody na gładkie puree. Z całej porcji odłożyłam do miseczki pół łyżki stołowej marchewki
Gotowanie-uknajlepiej smakują wiosną, pomidory latem, a dynie jesienią. Czekam już z utęsknieniem na świeże szparagi, botwinkę, truskawki.... Sezon wiosenny na blogu otwieram sałatką, w której główną bohaterką jest młoda marchewka, a obok niej rzodkiewka, sałata i kiełki. Smakowita ta wiosna:) Składniki: 500 g młodej marchewki 1 pełna łyżka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka(...)morskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego świeżo zmielony czarny pieprz 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Marchewkę obieramy, wkładamy do miski, doprawiamy solą morską i dodajemy składniki marynaty: imbir, starty czosnek, ostrą paprykę, kurkumę, oliwę, sok z cytryny. Wszystko mieszamy, obtaczając marchewkę w marynacie. Układamy
Smakowity Blog KulinarnyDziś przedstawiam wam kolejną smaczną potrawę na obiad. Jest to duszone plastry schabu w sosie własnym z pokrojoną marchewką, do tego ziemniaki oraz surówka z marchewki z jabłkiem. Składniki: 5 plastrów schabu 2 marchewki do sosu 2 marchewki do surówki 1 jabłko 0,5 cebuli 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% przyprawy: papryka słodka, curry, sól, pieprz Przygotowanie(...)rękoma. obsypujemy solą, pieprzem, przyprawą curry i papryką słodką. Tak obsypany schab smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą lub olejem kokosowym nierafinowanym. Podsmażamy aż zrumieni się z dwóch stron. Marchewki do sosu obieramy i kroimy w plasterki. Do garnka wrzucamy podsmażony schab, dodajemy pokrojoną marchewkę i zalewamy wodą taki z 2 cm nad mięsem oaz dodajemy pokrojną w kostkę cebulę
Gotuj z MąkąJakiś czas temu otrzymałam od Fit & Easy ich nowość makarony z buraka i marchewki . W związku z tym, że uwielbiam marchewkę w każdej postaci, postanowiłam wykorzystać ją na pyszny dodatek do każdego dania głównego. Takim też sposobem powstało spaghetti z marchewki w glazurze z pomarańczy i miodu z odrobiną octu balsamicznego dla przełamania słodyczy. Polecam do wszystkiego, ja podałam(...)schabowymi w sosie musztardowym i puree ziemniaczanym i całość bardzo dobrze się skomponowała. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach (4-5 porcji) Składniki: 300 g makaronu z marchewki Fit & Easy 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki masła 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie
karmelowyprzygotować sobie dania na ciepło, zupy, potrawki, gulasze, musy, kremy. Moje propozycje ciepłych potraw: Krem z dyni Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – sól, pieprz do smaku – 1 burak czerwony Wykonanie: – Na rozgrzanej patelni przesmażyć pastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora(...)zmiksować na gładki krem i podawać z burakiem startym na tarce. Mus z kalafiora i brokuła Składniki: – 1 mrożonka: kalafior, brokuł, marchewka – pęczek koperku, czarna sól do smaku Wykonanie: – Warzywa przesmażyć na gorącej patelni, wlać ok. 1/2 litra wody i gotować 15 minut. – Zmiksować
To co kochamJakiś czas temu otrzymałam od Fit & Easy ich nowość makarony z buraka i marchewki . W związku z tym, że uwielbiam marchewkę w każdej postaci, postanowiłam wykorzystać ją na pyszny dodatek do każdego dania głównego. Takim też sposobem powstało spaghetti z marchewki w glazurze z pomarańczy i miodu z odrobiną octu balsamicznego dla przełamania słodyczy. Polecam do wszystkiego, ja podałam(...)schabowymi w sosie musztardowym i puree ziemniaczanym i całość bardzo dobrze się skomponowała. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach (4-5 porcji) Składniki: 300 g makaronu z marchewki Fit & Easy 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki masła 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie
karmelowypewne na stole każdego z nas pojawiła się, jako dodatek do obiadu, marchewka pod różnymi postaciami. Gotowana z masłem, gotowana z groszkiem, surowa tarta lub jaki składnik innej obiadowej surówki ale czy próbowaliście już marchewki w glazurze pomarańczowej? Och, jest wspaniała! Słodkawa, lekko pikantna o cudownym aromacie i posmaku pomarańczy będzie świetnym dodatkiem do dań mięsnych. Pomarańczowa glazura wynosi smak(...)tego pospolitego warzywa na zupełnie inny poziom, a płatki chili dodają charakteru! Na pewno zaskoczycie i zaintrygujecie domowników lub gości stawiając ją na stole ;) Taka marchewka, oprócz dodatku to obiadu, może być też wspaniałą podstawą marchewkowej zupy. Koniecznie spróbujcie! :D Marchewka w pomarańczowej glazurze Potrzebujesz: 500g marchewki 300ml soku pomarańczowego Hortex 100% 3 listki laurowe szczypta płatków chili spora szczypta
Kuchnia w Słońcu Skąpanajest bardzo prosty, wystarczy je wrzucić do piekarnika w odpowiedniej kolejności. Ziemniaki pieką się najdłużej, więc jako pierwsze lądują w piekarniku. Następnie co kilka minut dokłada się do pieczenia marchewki i szparagi. Po niedługim czasie obiad z pieczonych warzyw jest gotowy. Składniki: 1/2 kg młodych ziemniaków pęczek młodych marchewek 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 gałązki świeżego rozmarynu(...)posypania ziemniaków ew. 2 szczypty mielonej kolendry do posypania marchewek 2 łyżki oleju rzepakowego do natłuszczenia warzyw sól do posypania warzyw Sos jogurtowy: 1 mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki otartej skórki cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól do smaku Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez
Codziennik Kuchennylanguage:#0400;} Marchew w trzech kolorach kupiłam ostatnio na Wrocławskim Bazarze Smakoszy, a pomysł na marchewkę z kuminem podpatrzyłam w książkach Marty Dymek i Dominiki Wójciak. A z czym innym można podać trzy kolory marchewki, jak nie z trójkolorową quinoą? Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy(...)trzech kolorach 1 marchewka pomarańczowa 1 marchewka żółta 1 marchewka fioletowa 1/8 kiszonej cytryny łyżeczka kminu rzymskiego łyżka masła łyżka miodu świeży majeranek pieprz sól Wykonanie: Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Kmin rzymski prażymy na suchej patelni, a następnie ucieramy w moździerzu. Masło razem z miodem podgrzewamy w rondlu, lub na patelni, wrzucamy marchewki, przyprawiamy kuminem, pieprzem, niewielką
Quinoa Raz!się, że obawy rodziców są przedwczesne i wystarczy dać dzieciom trochę wolnej ręki, a one im mniej czują się do czegoś zmuszane, tym chętniej same próbują. Tak było z marchewką, do której długo Hani nie mogłam przekonać. A w szkole dostawała pokrojoną marchewkę w ramach akcji „Owoce i warzywa w szkole” . I co? I wracamy często obie po szkole(...)domu, ja z zakupami w siatach, jej tornistrem na plecach i jeszcze z własną torebką przewieszoną przez ramię, a ona w podskokach obok mnie wyjada plasterki surowej marchewki z woreczka, niczym jakieś piniowe orzeszki! Ten obraz powtarzał się wiele razy, a ja nigdy jej nie zapytałam czy smakuje jej ta marchewka… bo gdybym to zrobiła to pewnie pomyślałaby dlaczego pytam
bistro mamaSkładniki: 8 dużych skrzydełek z kurczaka; 2 średnie udka z kurczaka; 1,5 litra zimnej wody; Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (waga 50 g); 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; Słoik marchewki z groszkiem (waga netto, po odcedzeniu 420 g); 1 duży ząbek czosnku; 1 łyżka vegety; 3 ziarna ziela angielskiego(...)smaku - opcjonalnie. Dodatkowo: Silikonowa forma/formy na babkę. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w plastry. Skrzydełka i udka z kurczaka umyć i przełożyć do garnka. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do garnka z częściami kurczaka dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Zalać
Gospodyni MiejskaMarchewka jest bardzo zdrowa, można ją jeść świeżą, w postaci soków, surówek lub glazurowaną która świetnie nadaje się jako dodatek do mięs Marchewka glazurowana Składniki: - 500 g marchewki - łyżeczka warzywka - 2 łyżki miodu - 1 łyżka masła - natka pietruszki - pieprz Przygotowanie: Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy małą ilością wody (aby cała marchew(...)zakryta). Przyprawiamy warzywkiem i gotujemy do miękkości jednocześnie całkowicie odparowując wodę. Dodajemy masło, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki, miód i wszystko razem mieszamy aby powstały sos pokrył całą marchewkę i podsmażamy aż miód na marchewce zacznie się karmelizować. Jeżeli w garnku w którym gotowaliśmy może się nam przypalić to przed dodaniem pozostałych składników marchewkę przekładamy na patelnie. Tak przygotowana
Kulinarne życieMarchewka często gości w moich obiadkach. Dodaję ją do zup, robię surówki z jej udziałem lub robię na ciepło. Bardzo lubię samą marchewkę na ciepło ale robię też wersję z groszkiem. Za groszkiem nie przepadam ale do marchewki dodaje mrożony a on inaczej i zdecydowanie lepiej mi smakuje niż ten z puszki. składniki: 1 kg marchewki 450 g groszku(...)mrożonego woda sól, cukier 1 kopiasta łyżka masła 2 łyżki mąki Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną marchewkę przełożyć do garnka, zalać wodą aby przykryła marchewkę. Dodać masło, przykryć i gotować aż marchewka będzie prawie miękka. Potem dodać groszek, wymieszać i jeszcze chwilę gotować aż warzywka będą całkowicie miękkie ale żeby się nie rozpadały. Do smaku dodać troszkę
Monia miesza i gotujeDuszona marchewka zawsze mi się kojarzy z dzieciństwem i przedszkolem. Dawne to czasy, ale pamiętam, że dość często serwowali w przedszkolu i o dziwo zawsze mi smakowało. Robię taką marchewkę do dnia dzisiejszego i smakuje całej mojej rodzince. Można ją wymieszać również z zielonym groszkiem. Jednak my wolimy bez żadnych dodatków. Kto taką robił zna ten smak, a jeśli(...)próbowaliście polecam. Składniki 5-6 średnich marchewek 2 łyżki masła 1 czubata łyżeczka mąki pszennej 1,5 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Marchewki obrać i pokroić plasterki lub jeśli są duże to w półplasterki. Włożyć pokrojone marchewki do garnka, wlać wodę około 1 szklankę wody, sól i cukier i gotować do miękkości marchewek. U mnie były miękkie
O kuchni z uczuciemGotowana marchewka Za czasów studenckich idąc na obiad do baru mlecznego przeważnie zamawiałam marchewkę z groszkiem, ziemniaki i jajko sadzone. Było to stałe menu, bo smaczne i tanie. Potem przez wiele lat zapomniałam o tym zestawie, a o gotowanej marchewce do ziemniaczków przypomniałam sobie gdy na świat przyszła moja córka. Najpierw ja musiałam jeść zdrowo, więc często gotowałam marchewkę(...)potem moja córka zaczęła próbować gotowane warzywa i najchętniej podchodziła jej właśnie gotowana marchewka, więc często i gęsto pojawiała się na naszym stole. Bardzo lubimy taki dodatek do ziemniaków z masełkiem i kotletów mielonych. To taki nasz standardowy zestaw obiadowy. Marchewka gotuję bądź samą, bądź też z groszkiem. Składniki: około 0,5 kg marchewki 1,5-2 szklanek wody
na moim stole...Grillowanie marchewki jest szybkie i proste. Jeśli chcemy wydobyć z niej jeszcze trochę więcej smaku wystarczy, że użyjemy słodkiej glazury. Składniki: 12 całych obranych marchewek 1/3 szklanki soku pomarańczowego ¼ szklanki brązowego cukru 2 łyżki masła oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W rondelku połączyć sok pomarańczowy, brązowy cukier i masło. Całość gotować na małym ogniu aż zacznie(...)gęstnieć. Zdjąć z ognia i odstawić. W międzyczasie dobrze rozgrzać grilla, oczyścić i naoliwić ruszt, zmniejszyć temperaturę do średniej. Umieścić marchewki na średnio rozgrzanym grillu, grillować około 4 minut, często zmieniając ich położenia. Gdy marchewka zacznie mięknąć natrzeć ją glazurą i grillować do momentu aż zacznie ładnie ciemnieć na marchewce. Tak przygotowaną marchewkę usunąć z grilla, podawać na ciepło, można
naRuszcieCzekoladowo-owocowe mini serniczki z kruszonką i miodowymi marchewkami, czyli zdrowa słodycz Marchewki w miodzie, to specjał mojej Mamy uwielbiany przez wszystkie dzieci odwiedzające mój rodzinny dom. Postanowiłam to wykorzystać w zdrowym deserze z uwielbianymi przez moich chłopaków Marwitkami. Przygotowałam je jednak nieco inaczej, żeby lepiej komponowały się z resztą składników. Tak naprawdę najpierw wiedziałam jak chciałabym, żeby ten wyglądał(...)gładką masę. Do niewielkich szklanek nasypać na dno trochę przygotowanej kruszonki. Na kruszonkę rozłożyć masę czekoladowo-serową. Wyrównać, posypać pozostałą kruszonką. Schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Marchewki 8 mini marchewek Marwitki (zawsze mi wyjadają więc robię więcej niż deserków (: ) 3 łyżki świeżego soku pomarańczowego Marwit 1 niepełna łyżka miodu kilka gałązek mięty lub melisy Marchewki zalać sokiem, doprowadzić
Pełny talerzMarchewka jest bardzo zdrowym warzywem o czym chyba nie muszę pisać.Poza właściwościami zdrowotnymi jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw,gdyż wspaniale urozmaica ich walory smakowe.Przykładem jest karkówka w sosie pomidorowym,która jest dosyć pikantna więc marchewka równoważy te smaki http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/09/karkowka-w-sosie-pomidorowym.html Nie mówiąc już o tym jak wspaniale wygląda na talerzu. Składniki: marchewka masło sól,cukier(...)mąka ziemniaczana,ew zwykła Marchewkę obieramy,myjemy,kroimy w niewielką kostkę.Do rondelka wrzucamy niewielką ilość masła,tylko tyle by przykryło dno,dodajemy marchewkę i chwilę podsmażamy.Następnie zalewamy przegotowaną wodą,niewiele ponad poziom marchewki i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy marchew będzie robić się coraz bardziej miękka należy dodać trochę soli,dosłownie szczyptę by wydobyć jej smak
Niespełnione zdolności kulinarneTruskawki powoli się poszerzał, poniżej tabelka, którą stworzyłam na nasze potrzeby, żeby ułatwić sobie obserwację jej smaków oraz ewentualnych reakcji alergicznych (pierwszy tydzień): SIERPIEŃ Dni Propozycja Co wybrała 25 marchewka + brokuł + seler + fasolka szparagowa marchewka + seler (absolutni faworyci :) 26 marchewka + brokuł + seler + angielka Nadal ta sama kombinacja, brokuł powolutku zaczyna próbować. Skórka z angielki – absolutny hicior. 27 marchew + seler + kalafior(...)Dwie pierwsze jak zawsze, kalafior po pierwszej próbie zdziwienie :) 28 brokuł + seler + marchewka Seler i marchewka na plus. 29 makaron penne + seler + marchewka Makaron nie podszedł za bardzo, reszta mniamuśna. 30 marchewka + pietruszka + seler Wszystko przepyszne :) 31 ziemniak + kurczak + ogórek Ogórek absolutnym hitem jest! Ale i kurczaczek spoko. Natomiast ziemniakiem nadal gardzi :) Jak widać na początku królowały warzywa, owoce pojawiły
Przepysznik - BLW i nie tylkojeszcze więcej przepisów. Szczególnie cieszę się z udziału w akcjach kulinarnych organizowanych przez blogerów dla blogerów. Dzisiaj post pisany pod akcję "Marchewkowy zawrót głowy". Wszyscy doskonale wiedzą, że marchewka jest zdrowa, zawiera wiele minerałów i witamin. Idealnie nadaje się jako przekąska, do pochrupania na surowo. Na marchewce bazuje też wiele świetnych przepisów. Można ją przygotowywać na słono(...)się podczas przyjęć dla dzieci lub jako przekąska w pracy lub na uczelni. Świetnie poprawiają humor i dodają energii na resztę dnia. Taka miniaturowa wersja angielskiego carrot cake. Dzięki marchewce muffinki pozostają wilgotne i mięciutkie. Spróbujcie sami, a na pewno nie pożałujecie ;) Czego potrzebujemy? - 4 duże marchewki - 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 4 jajka - 3/4 szklanki oleju
two broke sistersOstatnio była brukselka, więc dzisiaj zamiast ziemniaków do obiadu postanowiłam zrobić marchewkę zasmażaną. Mięciutka, słodziutka, a do tego bitki wieprzowe w cebuli i kompot z truskawek... Mąż był zachwycony, synek zresztą też. Nie mam co się dziwić, bo marchewka z tego przepisu wychodzi naprawdę rewelacyjna. Nauczyła mnie ją przyrządzać mama, a ją nauczyła babcia. Najwięcej czasu pochłania obieranie i krojenie(...)marchewek, ale wystarczy naprawdę ostry nóż i w kilka minut marchewki już się gotują, następnie doprawiamy i gotowe. Sekretem jest prostota, ale do rzeczy... Składniki na marchewkę na gęsto 500g marchewek 1 łyżeczka margaryny 0,5 łyżeczki mąki pszennej sól cukier Marchewki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy marchewki są już miękkie odlewamy część
Rozpustne gotowanieŚwietny sposób przygotowania młodej marchewki. Dodanie czosnku powoduje, że marchewka nie jest mdła, a sos z masłem pyszny! Chyba pierwszy raz mogę powiedzieć gotowana marchewka jest smaczna! Bardzo dobry dodatek do obiadu. inspiracją był przepis z tej strony składniki 300 g młodej marchewki 1 szklanka wody 45 g masła 3 - 4 gałązki ziół - tymianek, majeranek, oregano(...)szczypta soli szczypta cukru - opcjonalnie natka pietruszki do podania przygotowanie Marchewki obrać i opłukać. Włożyć do głębokiej patelni, zalać wodą, dodać zioła, masło, posiekany czosnek, przykryć, zagotować. Doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem ok 12 minut, lub do czasu aż marchewki będą miękkie. Jeżeli po tym czasie mamy za dużo sosu, należy usunąć
Stare Garyłatwy sposób na kurczaka. Najczęściej przyrządzam w ten sposób udka i podudzia, ale można użyć również innych części. Oprócz ciemnych winogron i zielonych oliwek do kluczowych składników należą marchewka i czerwone (pół)wytrawne wino. Jeśli chodzi o marchew, najlepiej wyglądają małe obrane marchewki „jednodniowe” jakie można często znaleźć w supermarketowych lodówkach. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby użyć „zwykłej(...)marchewki po uprzednim własnoręcznym obraniu i pokrojeniu na mniejsze kawałki. Jak widać, przepis łączy smaki raczej słodkie (marchewka, winogrona) z wytrawnymi (oliwki, wino). Papryczki chili dodają mu z kolei zdecydowanej pikanterii. Niech jednak nie przeraża to zwolenników względnie łagodnych smaków. Sos wprawdzie jest bardzo ostry, ale jego pikanteria tylko częściowo przechodzi na pozostałe składniki. Zawsze też można zmodyfikować ilość użytej
Kulinarna Pokusadopiero była uczta! Zawijana w boczek pieczona polędwiczka w sobie serowym, glazurowane w miodzie marchewki i puree ziemniaczane z oliwą truflową! Oooch! Tak naprawdę nie wiem co było najlepsze w tym wszystkim, bo wszystko było rewelacyjne. Delikatna polędwiczka przełamana boczkiem, lekko pikantny sos serowy, słodkie marchewki, wytworne ziemniaczane puree... Serio, powinniście kiedyś to zrobić. Ten sos serowy będę częściej stosował(...)dodajemy natkę i świeżo zmielony zielony pieprz. Mieszamy i podgrzewamy aż wszystko się połączy. Po 20 minutach wyjmujemy mięso z piekarnika, zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. MARCHEWKI GLAZUROWANE W MIODZIE (WEDŁUG GORDONA RAMSAYA) Kilka lub kilkanaście marchewek 50 g masła 2 łyżki miodu sól, pieprz Marchewki obieramy. Jeżeli mamy małe młode marchewki to bierzemy je w całości
Marder&Marder ManufactureMłoda kapusta ze śmietanką... Intensywnie zielone, poszatkowane liście młodej kapusty. Młoda cebula dymka wraz ze szczypiorkiem. Krążki soczystej marchewki i wiórki koperku. Zaprawione słodką śmietanką. Pyszny dodatek do obiadu. Smacznego! Składniki: 1 główka młodej kapusty (moja była o wadze około 700 g); 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem; 1 średnia marchewka; Pęczek koperku; 1/2 łyżki vegety; 125 ml słodkiej śmietanki(...)spirytusowy); 1,5 łyżki mąki pszennej; Szczypta białego cukru; Sól; Pieprz; 1 litr + 250 ml zimnej wody. Sposób przygotowania: Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plasterki. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebulę dymkę ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, drobno posiekać. Do garnka wlać 1 litr zimnej wody i zagotować. Do gotującej
Gospodyni MiejskaMarchewka po koreańsku to pikantna surówka o mocnym aromacie czosnku i ziaren kolendry. Łączy w sobie smaki słone (sól i cebula) ze słodkimi (cukier i sezam), ale wyróżnia się przede wszystkim ostrym smakiem nadanym przez czosnek, ostrą papryczkę i pieprz. 1 kg marchewki 1 mała cebula 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru 1 kawałek długości 1 cm małej ostrej papryczki(...)Uwaga! Podana ilość czosnku, ostrej papryki i pieprzu sprawi, że surówka będzie pikantna, być może dla wielu osób nawet za bardzo, dlatego sugeruję pierwszym razem dodać mniej tych składników. Marchewkę zetrzeć na tarce. Najlepiej użyć tarki, która ściera warzywa na cienkie długie słupki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobniutko posiekać. Papryczkę pokroić
Trzeci talerzczynność wstydliwą. Marchwiane papki podaje się, owszem, niemowlętom, by ukoić ich rozdygotane trzewia, dzieciom robi się przerażające marchwiane zupki, by ładnie rosły, a dorosłym wciskana jest surówka z marchwi w ramach restauracyjnych zestawów obowiązkowych. I to wszystko, nie licząc jeszcze obecności marchwi w zupach jarzynowych. A ja marchew kocham. Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków(...)czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout, ossobuco i wiele innych, równie wspaniałych rzeczy?! Kończę, bo muszę coś dosłownie schrupać. Twój Robert Von Karotex Makłowicz * Robercie! Rzeczywiście, to prawda, że okazywanie słabości do marchewki graniczy z publiczną sodomią ale pragnę Cię zapewnić, Drogi Przyjacielu, że jestem z Tobą. Też lubię marchew
KUCHARNIADzisiaj proste danie, marchewka z groszkiem. Bardzo często robię ją do obiadu bo jest bardzo zdrowa :-) Składniki 600 g marchwi 1 puszka groszku zielonego wody tyle, żeby przykryła marchewkę 1 kostka rosołowa sól pieprz 1 – 2 łyżki mąki. Sposób wykonania: Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, dodać kostkę rosołową i pieprz. Zalać wodą do wysokości marchewki i gotować pod przykryciem(...)czasu do czasu mieszając ok 30 minut. Po tym czasie groszek odsączyć i dodać do marchewki, całość gotować jeszcze do czasu aż marchewka będzie miękka czyli kolejne 20 – 30 minut. Przed zakończeniem dodać 1 -2 łyżki mąki zmieszanej z zimną wodą w celu zagęszczenia marchewki, dodać sól do smaku. Pogotować jeszcze około 5 minut często mieszając, żeby się marchewka
Na słodko lub wytrawniejuż mija tydzień, miesiąc, rok! Nic więc dziwnego, że aby choć trochę spowolnić skutki upływu czasu, staramy się lepiej odżywiać i dbać o swoje ciało. W tym pomoże nam...marchewka. To niepozorne warzywko zawiera w sobie odżywcze cukry-węglowodany, białko, liczne karoteny, witaminy B1,B2,B6,E,H,K oraz wapń, żelazo i fosfor. Samo zdrowie! Niektórzy uwielbiają chrupać(...)okrągło, a dla innych jest niemiłym wspomnieniem rozmemłanej, pomarańczowej kłody w przedszkolnym rosole (ble!) . Tymczasem ja mam dla Was przepis na marchewkę, którą z miejsca pokochacie! I będziecie chcieli ją dodawać do wszystkiego! Nawet mój luby, który obiad bez mięsa uważa za marnostrawstwo czasu, którego mama musiała przetrzymywać w kuchni, by zjadł choć łyżkę surówki, kompletnie się do niej przekonał
Gotowanie to kochanieOdwieczny dylemat młodych gospodyń – dodatki do obiadu – surówki, sałatki, warzywa gotowane… Ta propozycja, to wspomnienia z przedszkolnych, szkolnych… i nie tylko – stołówek. Marchewka z groszkiem na gęsto. Składniki: - 4 większe marchewki - 1 puszka groszku - 1 łyżka masła - różowa sól himalajska - czarny pieprz mielony - 1 łyżeczka cukru (do smaku) - 1 łyżka mąki pszennej Obrane i umyte marchewki(...)kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę (mniej więcej tyle, aby marchewka była przykryta), dodajemy masło, marchewkę, sól, pieprz i cukier. Gotujemy ok. 12 minut (powinna być al dente). Groszek płuczemy na sitku. Mąkę rozprowadzamy w 2-3 łyżkach zimnej wody. Gdy rozetrzemy grudki, wlewamy do marchewki (jeśli są grudki, przecieramy przez sitko). Dodajemy groszek, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem
mojewypiekiinietylkoGulasz drobiowy z marchewką Gulasz drobiowy z marchewką to świetny pomysł na bardzo prosty obiad z piersią kurczaka . Zawsze się udaje, a mięso wychodzi delikatne i soczyste. Gulasz z piersi kurczaka może być przygotowany ze słodką śmietanką, ale możecie zupełnie ją pominąć, jeśli wolicie zmniejszyć kaloryczność dania. Taki sos z marchewką jest bardzo delikatny, ale pasują też do niego(...)drobiowy pysznie smakuje z ziemniakami, kaszą, lub ryżem. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pysznego kurczaka :) Polecam również mojego pysznego kurczaka w sosie cebulowo-musztardowym :) Gulasz drobiowy z marchewką, składniki: 500 g piersi z kurczaka, 3 szklanki wody lub bulionu drobiowego, biała jasnozielona część pora lub cebula, opcjonalnie ząbek czosnku, 2 małe marchewki starte na wiórki, łyżeczka musztardy, opcjonalnie
Lekcje w kuchniOsobiście nie przepadam za oryginalną wersją i dlatego powstał ten przepis . Czym by były zupy bez dodatku chudego mięsa i aromatycznych ziół ? Ten przepis na zupę łączy w sobie marchewkę , pietruszkę, korzeń selera , cebulę , pierś z kurczaka , z dodatkiem majeranku tworzy pyszną i aromatyczną, a także zdrową i sycącą zupę . Post sponsorowany. Danie przygotowałam na MultiGrillu jest to urządzenie(...)może stać się Twoim ulubieńcem w kuchni. Wymieniaj płyty do różnych dań. Możesz kupić wyciskarkę i MultiGrilla poprzez tą stronę wpisując do koszyka „zdrowystyljoanny” i otrzymasz rabat. Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi
Zdrowy Styl JoannyKlopsiki w sosie własnym z marchewką Dziś prosty obiad z mięsa mielonego , czyli duszone klopsiki w sosie własnym z marchewką . To danie idealne dla całej rodziny. Klopsiki w sosie własnym z marchewką mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa mielonego. Smaczne będą wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Sos możecie zabielić tłustą słodką śmietanką, ale w wersji mniej(...)moich przepisów na pyszne klopsiki :) Zobaczcie również mój przepis na pyszny bigos cygański z klopsikami : Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Klopsiki w sosie własnym z marchewką, składniki: na pulpety: ok. 500 g mielonego mięsa, ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, duże jajko, mała cebula
Lekcje w kuchniGulasz z kurczaka z groszkiem i marchewką to kolejna moja propozycja na tani obiad, o który się pytacie w wiadomościach na FB lub emailach . Bo kawałki kurczaka w sosie śmietankowym z warzywami to obiad niedrogi i do tego bardzo smaczny, zajadają się tą potrawą również dzieci. Odpowiedzią na pytania o tanie potrawy stała się specjalna seria wpisów pt. „Kuchnia(...)czasy – cz.2 – Kotlety, krokiety i placki ze wszystkiego – cz. 3 Kuchnia na trudne czasy. Ziemniaki Wcześniej proponowałam Wam kiedyś podobny przepis na pysznego indyka w potrawce z marchewka i groszkiem , lub piersi kurczaka w sosie z warzywami . Wiem, że lubicie przepisy z kurczakiem, gdyż najwięcej odsłon na blogu oprócz zrazów wołowych zawijanych, golonki z wody mają przepisy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięowoc kolendry i kminku wspomagają trawienie oraz pracę żołądka i jelit. Do tego pyszne smakuje, więc zdecydowanie warto podać ją do posiłku. 4-5 plastrów schabu ok. 5-7 marchewek 1 cebula 1 por 150 g żółtej mozzarelli 2 łyżki majonezu (najlepiej o wyrazistym smaku) 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany majeranek sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso rozbijamy(...)tłuczkiem. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem, a z jednej strony dodatkowo niewielką ilością roztartego w dłoniach majeranku. Obrane marchewki kroimy na cienkie plasterki (ilość marchewki zależeć będzie od wielkości wykorzystanego przez nas naczynia. Ja zwykle układam dwie warstwy na spodzie i jedną warstwę na wierzchu mięsa). Cebulę kroimy w piórka. Pora kroimy na półplasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego
Smaki Na TalerzuZamiast sałatki z buraczków czerwonych , gotowanej kapusty czy innego rodzaju surówek polecam smakowitą odmianę do drugiego dania w postaci marchewki duszonej. Na lunch do pracy też się świetnie nadaje – w każdym razie my nią nie gardzimy . Jest prosta w składzie i łatwa w przyrządzeniu. Słodko-słona w smaku i najlepiej smakuje na ciepło. Polecam! Składniki: 1/2 kg marchewek(...)łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego 1/4 – 1/2 szklanki wody 1 łyżka sosu tamari lub sojowego sól do smaku Wykonanie: Marchewki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i ucieramy na wielkich oczkach tarki albo używamy tarczy do blendera, żeby jeszcze bardziej ułatwić sobie życie . Do garnka wrzucamy starte marchewki, dajemy cukier, olej, pieprz i sos sojowy. Następnie
Lamarida.pldobrego ugotować i jakie danie zgłosić na konkurs i w końcu padło na sałatkę. W końcu za oknami ciągle mamy lato 😊. Do jej przygotowania użyłam fasolki szparagowej i kolorowych marchewek. Nie dość, że pięknie się prezentują na talerzu - tak, tak, przecież jemy oczami - to idealnie się komponują z pierniczkami. Pierniczki wykorzystałam do przygotowania dressingu i do lekko pikantnej posypki(...)dressingu czosnek, miód i pierniczki stworzyły bardzo smakowity i aromatyczny tercet, natomiast odrobina chili w posypce dodała daniu nieco pikantnego akcentu. Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką może być nie tylko przekąska, ale także lekkim letnim obiadem. Podajmy ja wtedy na ciepło, będzie pysznie ! 😋 Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką
Kulinarne przygody GatityKotlety drobiowe z marchewką z piekarnika. Marchewka to świetny dodatek do mielonego mięsa: dodaję ją do mięsnych klopsików z ryżem, ostatnio dodałam ją do burgerów , Bardzo lubię ułatwiać sobie pracę w kuchni, zamiast stać przy garach smażąc np. kotlety mielone. , to upiekłam w piekarniku kotlety drobiowe z marchewką. Często zamiast smażyć kotlety na patelni piekę je w piekarniku(...)kotlety pieczone z prażoną cebulą , kotlety wieprzowe z cukinią . to znacznie skraca czas. Upiekłam 12 kotletów kotletów drobiowych z marchewką. Co zrobić na obiad? Polecam pyszne Pieczone Kotlety drobiowe z marchewką: Składniki: 350-400 g mięsa mielonego z kurczaka, najlepiej obranego z udek 1 marchew 1 jajko, sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku, ok. 1 łyżki siekanej natki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna propozycja na podanie szparagów. Szparagi z marchewką i sezamem, podsmażane na patelni. Sezam nadaje tu głównej nuty smakowej :) Składniki: 2 duże marchewki pęczek zielonych szparagów kilka łyżek oliwy z oliwek łyżeczka masła sól 3 czubate łyżeczki sezamu Przygotowanie: Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy(...)oliwę. Wrzucamy marchewkę, solimy i podsmażamy aż zmięknie i się apetycznie przyrumieni. Tak przygotowaną marchewkę zdejmujemy z patelni. Na tą samą oliwę wrzucamy szparagi. Solimy je i podsmażamy aż zmiękną i się lekko przyrumienią (około 6 minut). Szparagi odgarniamy na bok. Dodajemy masło i sezam. Podsmażamy go 2 minuty. Ponownie dodajemy marchewkę, mieszamy. Podsmażamy chwilę
Smak mojego domuWiosna to czas szparagów. Zawsze czekam na nie z niecierpliwością. Dzisiaj mam dla Was propozycję na ciepły dodatek do obiadu. Szparagi z marchewką, smażone na patelni. Składniki: 2 duże marchewki pęczek zielonych szparagów kilka łyżek oliwy z oliwek łyżka masła sól Przygotowanie: Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki(...)patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy marchewkę, solimy i podsmażamy aż zmięknie i się apetycznie przyrumieni. Tak przygotowaną marchewkę zdejmujemy z patelni. Na tą samą oliwę wrzucamy szparagi. Solimy je i podsmażamy aż zmiękną i się lekko przyrumienią (około 6 minut). Dodajemy masło i marchewkę. Podsmażamy chwilę, aby marchewka się podgrzała. Gotowe. Smacznego
Smak mojego domupasta z soczewicy powstała ostatnio gdy piekłam chleb z nasion, orzechów i kasz . I powiem szczerze idealnie do niego pasowała. Oprócz soczewicy w środku tej pasty są pieczone marchewki ( które upiekłam dzień wcześniej razem z chlebem), włoskie orzechy, natka pietruszki oraz curry i pasta tahini. Zjedliśmy ją na kanapkach z avocado ale bardzo pasuje też do niej świeży pomidor. Pasta(...)szczypiorku. Uważam, że patrzenie rano na takie intensywne kolory daje dodatkowego kopa energetycznego (oprócz kopa z kalorii przyjętych z kanapką:). Dobry początek dnia. Kanapkowa pasta z soczewicy, z marchewką i orzechami Drukuj Prep time 20 min Cook time 30 min Total time 50 min Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 2-3 większe marchewki 2 łyzki oliwy ½ szklanki soczewicy czerwonej
Cooking for EmilyLubicie marchewkę i pomarańcze ? Jeśli tak, to pokażę Wam w jaki sposób przygotować oryginalną surówkę do obiadu :) Dzięki wykorzystanym składnikom, surówka jest bogata w witaminy – zawiera między innymi beta-karoten, który zapewnia prawidłowe działanie wzroku i wzmacnia naszą odporność. Pomarańcze natomiast są świetnym źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz błonnika. Dostarczają one również sporo potasu, od którego(...)zależy prawidłowy rytm krwi i utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi. Przepis z całą pewnością oryginalny i przypadnie Wam do gustu. Sprawdźcie, przepis poniżej. Surówka z marchewki i pomarańczy – składniki 4 marchewki 2 pomarańcze 2 łyżeczki cukru Surówka z marchewki i pomarańczy – przepis Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Słodzimy cukrem i odstawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Marynowana marchewka pojawiała się na moim blogu już w dwóch odsłonach. Pierwszą z nich był wegański hot dog z marchewki, a drugą wędzony łosoś wegański . Dziś do tego grona dołączają burgery bazujące właśnie na marynowanej marchewce. Burgery z marynowanej marchewki Składniki: 1 szkl. wody 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/4 szkl. sosu sojowego 1/2 łyżki majeranku(...)szkl. oleju do marynaty+ 3 łyżki do masy 1,5 łyżeczki czosnku 1 łyżka płatków drożdżowych 0,5 kg marchewki 2 cebule 1/2 szkl. bułki tartej 2 łyżki mąki sól, pieprz Przygotowanie: W dużej misce przygotuj marynatę z wody, oleju, sosu sojowego i przypraw. Na średnich oczkach zetrzyj marchewkę, przełóż do marynaty
wegujemyKolejna propozycja na schab duszony z cebulą. Tym razem smaku nadaje marchewka, aromatyczny majeranek i lubczyk. Składniki: 4 - 5 kotletów schabowych (około 500 g mięsa) 3 duże cebule 2 duże marchewki 4 duże ząbki czosnku papryka słodka do posypania kotletów i dodatkowo 1 płaska łyżeczka do sosu 1 czubata łyżeczka majeranku (u mnie Skworcu ) 1 płaska łyżeczka lubczyku(...)ręcznikiem papierowym i rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Każdego kotleta, z obu stron, posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Przyprawione mięso odkładamy na 30 minut. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w krótkie i cienkie słupki. Po 30 minutach kotlety obsmażamy na kilku łyżkach gorącej oliwy. Mięso ma się ładnie podrumienić z obu stron. Podsmażone kotlety odkładamy na talerz. Na oliwę
Smak mojego domubazie mojego przepisu na biszkopt. Ten biszkopt piekę gdy robię torty, torciki z owocami, czy też biszkoptowe rolady. A tym razem wymyśliłam sobie, że dodam do niego tartą marchewkę i bakalie. Powidła do przełożenia ciasta są oczywiście domowe bez dodatku cukru, ale mogą być kupne. Ten biszkopt z marchewką p rzygotowuje się bardzo szybko, po lekkim przestudzeniu można je podawać(...)Jest słodkie od marchewki, miękkie i wilgotne. Pysznie łączy się z powidłami, orzechami i suszonymi wiśniami. Jest to ciasto, które każdemu będzie smakować. A na Święta Bożego Narodzenia polecam przepis na Świąteczne ciasto marchewkowe , które wygląda jak piernik z powidłami, poza sezonem możecie upiec też ciasto marchewkowe z tego przepisu. To ciasto marchewkowe z powidłami jest łatwe do przygotowania ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj kolejna propozycja na kurczaka pieczonego z warzywami. Tym razem kurczaka upiekłam z ziemniakami i marchewką. Takie dania wyglądają bardzo apetycznie i co najważniejsze, smakują bardzo dobrze. Drób jest miękki i soczysty. Warzywa natomiast nabierają tego szczególnego smaku, który bardzo lubię, a którego nie osiągniemy w żaden inny sposób. W moim domu pierwsza znika marchewka. Naszym zdaniem jest rewelacyjna :) Składniki(...)porcje): 4 pałki z kurczaka 2 - 3 łyżki oliwy papryka słodka (około 1 łyżeczki) pieprz - według uznania sól - według uznania 5 marchewek 6 - 7 średnich ziemniaków 4 łyżki oliwy czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka ziół prowansalskich płaska łyżeczka soli Wykonanie: Dużą blachę natłuszczamy 3 - 4 łyżkami oliwy. Pałki oczyszczamy, myjemy, i wkładamy do miski. Dolewamy 2 - 3 łyżki
Smak mojego domuDzisiaj propozycja na dodatek do obiadu. Marchewka z miodem i tymiankiem pasuje do dań mięsnych. Idealnie komponuje się z pieczonym kurczakiem. Składniki: 7 -8 marchewek płaska łyżeczka cukru pół płaskiej łyżeczki soli 1 duża płaska łyżka miodu (ja dałam wielokwiatowy) 1 duża płaska łyżka masła 1 mała płaska łyżeczka tymianku Wykonanie: Marchewki obieramy, kroimy na krążki grubości(...)wkładamy do niedużego garnka. Wlewamy około pół litra wody (tak, aby przykryć marchewki), wsypujemy cukier oraz sól i gotujemy, aż marchewki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Marchewki odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy miód i masło i dodajemy marchewki. Całość oprószamy tymiankiem i podsmażamy około 4 -5 minut. Smacznego
Smak mojego domuZupa marchewkowa z mlekiem kokosowym to magiczna zamiana zwykłej marchewki w prawdziwą orientalną pyszność. Słodka marchew, słony sos sojowy, kwaśna limonka, ostre imbir i chili, korzenna kolendra, gorzki kumin, łagodne mleko kokosowe – jest tu wszystko, a smaki doskonale się równoważą. Przygotowałam ją na tzw. „jutro” – po spróbowaniu jednak od razu wtrząchnęłam dwa talerze. Przypomina moją ulubioną(...)dyniową. Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym: 750 ml bulionu warzywnego (3 szklanki) 500 g marchewek (ok. 5 średnich sztuk) 200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki) 4 cebule szalotki 4 cm gruby kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka kolendry z ziarnach 1/2 czubatej łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 1/3 łyżeczki chilli
Poezja smakuMarchewka z groszkiem to świetny dodatek do obiadu. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Najlepiej użyć mrożonego groszku, ponieważ po ugotowaniu zachowuje ładny, zielony kolor. Zasmażana marchewka z groszkiem to wspomnienie mojego dzieciństwa :) Kiedyś nie lubiłam tego dodatku, a teraz uwielbiam smak gotowanej marchewki. Składniki na 2-3 porcje: 3 średniej wielkości marchewki 1 szklanka mrożonego groszku(...)niepełna 1 szklanka wody 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz cukier do smaku odrobina soku z cytryny Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Do garnka wsypać marchewkę, wlać wodę i całość gotować na średnim ogniu. Najlepiej pod przykryciem. Gdy marchewka będzie miękka to dodać mrożony groszek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozpuścić masło
UgotowaćUdziec z indyka to lekkie i nietłuste mięso, trochę zapomniane i niedoceniane, a jest bardzo smaczne. Idealne też dla osób będących na diecie. Indyka upiekłam z małymi marchewkami, które po przekrojeniu mięsa utworzyły pomarańczowe oczka :). Najlepiej jeśli będą to młode marchewki, ale każde się upieką. 3 małe udźce z indyka (z kością) ok 12 małych marchewek MARYNATA: 3 łyżki oliwy(...)rozcierając w misce, w której zamarynujemy mięso. Wyciąć z każdego udźca kość, tak aby uzyskać płat mięsa, skórę pozostawić. Natrzeć dokładnie marynatą i odstawić na co najmniej 3 godziny. Marchewkę obrać i wcisnąć w zagłębienia mięsa. Dałam 4 marchewki na jeden udziec. Zwinąć ciasno w roladę, tak aby skóra była po zewnętrznej stronie i związać nicią bawełnianą. Na patelni rozgrzać
https:KKuchniaMniamZimowa duszona marchewka słoikowa To już powoli ostatki jeśli chodzi o przetwory ..niestety , dla mnie ,bo ja bardzo lubię je robić . Cóż wszystko co dobre szybko się kończy , ale puki co jeszcze coś zrobię , a może nawet kilka cośiów . Dzisiejszy coś , to marchewka duszona . Taka marchewka jest po prostu świetna , jako dodatek do schabowego , kiedy mamy ogień w domu(...)pracochłonne przygotowania . Warto machnąć parę takich słoiczków w wolniejszej chwili . Polecam naprawdę fajna i zdrowa ciepła przystawka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Najsmaczniejsza jeśli odgrzewając marchewkę , dodamy do niej łyżkę masła ..po prostu niebo w gębie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 4-5 słoików
Ogrodnik w podróżytargach można kupić teraz pełno cudownych, świeżych i pachnących warzyw. My tym razem postawiliśmy na młodą marchewkę i świeżutki zielony groszek – zapraszamy na tartę Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 pęczek młodej marchewki - 100 g świeżego zielonego groszku - 1/2 pęczka szczypiorku - 3 jajka(...)robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko, śmietanę oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. Teraz robimy farsz do tarty. Marchewkę odcinamy od natki zostawiając kawałek zielonego i myjemy. W garnku gotujemy wodę i na wrzątek wrzucamy marchewkę oraz groszek i gotujemy ok. 15 minut. Jak warzywa są na wpół twarde
Kuchenne Wariacjemiłości do chipsów z jarmużu, nadszedł czas mojego romansu z chipsami z marchewki. Wprawdzie trzeba poświęcić nieco czasu na obieranie i krojenie marchewek, ale naprawdę warto. Otrzymamy pyszne, chrupiące, lekko słodkawe chipsy. Idealna alternatywa dla sklepowych, doskonałe dla każdego członka rodziny. Nawet dzieci z wielką ochotą będą po nie sięgać J Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji(...)Składniki: 1 marchewka 1,5 łyżki oleju Ulubione przyprawy: np. szczypta soli, tymianek i słodka papryka Marchewkę myjemy, odcinamy końce i obieramy. Następnie kroimy w cienkie plasterki. Jeśli mamy odpowiednią tarkę to korzystamy z niej. Ważne jest by wszystkie plastry miały mniej więcej podobną grubość. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Do miseczki (najlepiej zamykanej) wlewamy olej i wsypujemy przyprawy, mieszamy
Kolizje SmakówJako dziecko wybierałam sam groszek, marchewki nie tolerowałam. Obecnie na szczęście mi przeszło i marchewka z groszkiem jest jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu. Składniki: opakowanie gotowej mrożonki marchewki z groszkiem lub 4 marchewki i 250 g groszku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki łyżeczka cukru sól do smaku Przygotowanie Obrane marchewki kroimy w kostkę. Wkładamy je do garnka(...)zalewamy wodą – mniej więcej tak, żeby do połowy były zakryte (jeśli mamy mrożonkę, to ją zalewamy). Gotujemy, aż marchewka będzie dość miękka (ale nie rozpadająca się). Dodajemy groszek. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy pół szklanki zimnej wody (nie powstaną wtedy grudki) i zagotowujemy, cały czas mieszając. Zasmażkę dodajemy do marchewki i groszku. Mieszamy
e-PrzepisyKulinarnelata płacze deszczem ponurym. A ja mam ochotę na ciepłe kolory! Jeśli nie za oknem, to na talerzu. Wybieram pomarańczowy. Jest soczysty i pełen energii. Sięgam po marchewkę, z którą przyjaźnię się coraz bardziej (o naszych początkach pisałam tu - klik ). I jak to w przyjaźni bywa, nie zawodzi mnie. Zgadza się na pomysł, by zrobić z niej kluski(...)nucie smakują naprawdę wybornie. Podałam je z masłem czosnkowym z dodatkiem świeżej kolendry. Jesień na talerzu niezwykle nam smakowała. Was też gorąco namawiam do takiego jesiennego spotkania z marchewką! Będzie bardzo smacznie:) MARCHEWKOWE GNOCCHI /na 2-3 porcje/ 370 g marchewki (u mnie 4 średnie marchewki) 1 żółtko 1 cebula 1-2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku
KUCHARNIA