dzielimy na 3-4 części. Każdą z nich cienko wałkujemy na prostokąty 2-3 mm i rozkładamy część masy makowej. Należy pamiętać, aby zostawić ok 2-3 cm wolnego miejsca na brzegu. Całość zwijamy jak roladę, a końce makowca zawijamy pod spód. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przekładamy na kawałek papieru
Malinowe Pocałunkismaczniejsza odmiana dla makowca Jeżeli jesteście wielbicielami ‘makowych słodkości’ pokochacie ten tort już od pierwszej łyżeczki ! Jest dość wymagającym tortem jeżeli chodzi o przygotowanie- ale też jednym z tych, którego tworzenie możecie- a wręcz musicie rozłożyć sobie na etapy [nawet nie próbujcie zrobić wszystkiego w ciągu jednego dnia !!! ]. Tak np. masę makową możecie zrobić kilka dni wcześniej(...)następnie przechowywać ją w lodówce. Kupiona masa makowa w puszce, z pewnością zaoszczędzi Wasz czas- ale nigdy nie będzie tak smaczna i zdrowa (bez niepotrzebnych chemicznych dodatków i ulepszaczy) jak ta domowej roboty. Dlatego naprawdę warto przygotować ją samemu- z Waszymi ulubionymi dodatkami. Orzechy, miód, migdały- to składniki, których ilość możecie modyfikować dostosowując ją do własnych preferencji. W moim przepisie
Domowe Tortyszczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto. Nie powinno być zbyt luźne bo inaczej rolady się rozleją przed piecze- niem. Bardzo ważne! Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia! - więc masę makową warto zrobić wcześniej. Przygotowanie masy makowej: Wszystkie składniki masy mieszamy. Doprawiamy ściśle wg własnego uznania. Przygotować papier do pieczenia. Arkusz o wymiarach 40 x 30 cm dobrze wysmarować margaryną(...)masy (fot.1). Zwinąć w rulon, taka by złączenie wyszło nam pod spodem (fot.2). Ciasto przykryć papierem tak aby zakładka była na grzbiecie (fot.3). Papierem okleić dokładnie ciasto (jego górną częsć) i chwytając w dwie ręce przewrócić całość i owinąć papier dookoła. Końcówki papieru po bokach założyć pod spód (fot.4). Ułożyć na blaszce (najlepiej z wyposażenia piekarnika). Gotowe makowce włożyć
Świat Ciastakluski Na dno foremki (u mnie prodiż) kładziemy pierwszy cienki placek, a na nim rozsmarowujemy część masy makowej, potem znów na masę kładziemy placuszek, a na niego masę, tak 3 warstwy makowe Na samym wierzchu, na masie makowej kładziemy paski z ciasta, smarujemy je mlekiem lub rozbitym jajkiem Pieczemy w nagrzanym do temp. 180- 200 stopni C piekarniku(...)sprawdzic patyczkiem). Przepis na ciasto zaczerpnęłam z "Domowych wypieków ", ale bardzo je zmodyfikowałam :)Po upieczeniu ciasta mogę powiedzieć, że mak można dodatkowo zmielić, ciasto będzie wtedy bardziej przypominać tradycyjny makowiec. ale i tak jest pyszne :) , a co ważne łatwe do upieczenia
Proste Potrawymasy makowej (u mnie Bakalland) Masło roztopić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Drożdże wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Wyrabiamy. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową(...)zostawiając około 2 cm od każdego brzegu. Zwijać (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Przygotowane ciasta układamy na blaszce i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem max. 40 minut. Upieczone ciasta wyjąć, rozciąć papier
kulinarnyswiatdomitaki z deka fit makowiec, bo prawie bez cukru, taki zdrowy makowiec, co nie? I znowu się rozgadałam, chyba powinnam nagrywać filmiki gadane :) Składniki na tortownicę 26 cm: Spód: 100 g masła 80 g miodu (u mnie spadziowy) 200 g ekspandowanego amarantusa Masa makowa: 800 g masy makowej 4 łyżeczki kaszy manny 4 jaja 3 jabłka(...)starte na tarce o grubych oczkach, następnie odciśnięte z nadmiaru soku. Wszystko zmiksowałam krótko do połączenia się składników. Do makowej mieszanki dołożyłam pianę z białek i wmieszałam ją za pomocą łyżki do masy. Na koniec dorzuciłam suszone wiśnie. Masę wyłożyłam do tortownicy i tu możecie się śmiać, ale zrobiłam to na Blondynkę, bo poziom wypadł równo ze ściankami tortownicy
Blondynka Gotujetowarzystwie (rzecz jasna wpływają na to ziarenka maku, które pozostają na zębach :P ) to jednak w większości przypadków wybór jest oczywisty. Kuszący smak makowego placka wygrywa! Przyznam szczerze, że od małego uwielbiałam makowce, jednak zawsze przeszkadzało mi w nim ciasto drożdżowe. Tak, tak! Zapewne zostanę za to przez wielu z was oczerniona, jednak numerem jeden w tym cieście jest(...)oczkach. W oddzielnej misce ubijamy żółtka na gładką masę, po czym dodajemy cukier puder i dalej miksujemy na gładką masę. Na koniec dorzucamy miód i ponownie miksujemy. Bakalie parzymy wrzątkiem, po czym studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażymy na patelni i obieramy z łusek. Do masy makowej rzucamy bakalie, po czym dodajemy żółtka z miodem oraz
Sajkofanka smakuminut, mleko powinno odparować, po ostudzeniu dodaj miód i wymieszaj, dodaj ubitą pianę z białka i wymieszaj, Ciasto rozwałkuj i rozłóż na nim masę makową, tak by zostało miejsce na brzegach, zwiń roladę jak do makowca, nożem podziel ciasto na kawałki, u mnie wyszło 11 sztuk. Ułożyłam na blaszce do pieczenia, pieczemy do złotego koloru ( w moim piekarniku) 20 minut
KurnikowoZamiast tradycyjnego makowca, na odmianę przygotowałyśmy z Mamą słodkie bułeczki drożdżowe z aromatyczną masą makową bogatą w przeróżne bakalie - skórkę pomarańczową, rodzynki oraz migdały. Ciasto drożdżowe jest bajecznie puszyste, ale pamiętajmy o użyciu dobrego jakościowo masła, a nie margaryny! Kolejny przepis od mistrzyni drożdżowym wypieków :) Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka(...)miód, żółtka i połowę cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, po łyżce dodajemy pozostały cukier. Ubitą pianę delikatnie łączymy z masą makową. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką namoczoną w tłuszczu ciasto i formujemy bułeczki. Na środek nakładamy łyżeczkę masy makowej i zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, aż lekko urosną. Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko
Chocolate Muffin Blogpełen miłości. Pełen rodzinnego ciepła,od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY / inspiracja: przepisy Bakalland / ciasto: 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże jajka 7g suchych drożdży (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 jajko masa makowa: z http://www.mojewypieki.com/przepis/masa-makowa 500 g suchego maku170(...)stolnicę obficie posypaną mąką. Zagniatam chwilę, po czym rozwałkowuję mniej więcej na długość pasującą do foremki. Na rozwałkowane ciasto wykładam masę makową, zawijam. Wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozbełtanym jajkiem, aby skleić złączenia. Piekę makowca w 160 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu, zostawiam w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Dekoruję lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową
W kuchni Karmel-itkidużo. Drożdżówka jest wilgotna, mięciutka, naładowana bakaliami, mało słodka. Osobiście bardzo polecam. Masę makową można przygotować dzień wcześniej. Przepis na kołacz jest zmodyfikowaną wersją przepisu na Makowiec zawijany . Jeżeli makowce zawijane wam nie wychodzą, spokojnie możecie zrobić tego kołacza, on Wam wyjdzie na 100%. Składniki na formę 30 cm średnicy: 3 szklanki mąki pszennej plus 3 łyżki do podsypywania(...)wyłożyć masę makową. Zawinąć wzdłuż krótszego boku. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem ku górze. Odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, przykryte ściereczką. Piec 50-55 min w 180 st. 20 min przed końcem pieczenia przykryć od góry folią aluminiową, aby wierzch ciasta się nie spiekł. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Podawać. Masa makowa
moj przepis narobiłam dosłownie w Wigilię! Wstałam po 5 rano i zabrałam się za robotę, żeby tylko nie zawieść gości! Miał być makowiec, ale na rolady nie miałam już czasu, postanowiłam zrobić coś szybszego, nawet z wykorzystaniem gotowej masy makowej. Tak właśnie powstała ta tarta, pyszne delikatne i cienkie ciasto, wilgotne i pełne bakalii wnętrze. Pyszna i bardzo szybka. Składniki
Plate of Joybędziemy używać jej do klusek z makiem-taka masa jest dobra, jeśli jednak zdecydujemy się na makowca, jak w tym przepisie, musimy dodać na koniec pianę z dwóch białek i delikatnie wmieszać w masę makową! Do tego przepisu będziemy potrzebowali 500 g gotowej masy makowej, dlatego porcję powyżej należy podwoić,chyba,że wolicie mniej warstwy makowej. Spód z kruchego
Z Kuchni Do KuchniMała Cukierenka na YouTube . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście Składniki: Ciasto: 200g masła 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka zimnej wody Masa makowa: 450g suchego maku 250ml wody 500ml mleka 190g cukru kryształu 1 łyżeczka cukru wanilinowego (można pominąć) 6 jajek(...)brzeg tortownicy (robimy wysoki brzeg tak około 4 – 5 cm). 9. Na spód w tortownicy wyłożyć masę makową i wyrównać. Ostatni kawałek ciasta wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Z ciasta powycinać gwiazdki i poukładać je na wierzchu ciasta. Makowiec wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 65 minut. Piekłam
Mała Cukierenka