makowiec z masy makowej - 862 przepisów (strona:23/58)

Makowiec na szybko 2227

chyba najszybszy makowiec jaki do tej pory robiłam. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób zabieganych i zapracowanych. Jest  lekki, puszysty, wilgotny a co ważne nie dodaje się do niego ani mąki ani tłuszczu. I mimo, iż przygotowany z półproduktu jest pyszny. Składniki: 8 jajek 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 2/3 szkl cukru 4 łyżki bułki tartej(...)makowej. Na końcu dodać suche składniki i miksować tylko do połączenia się składników. Do zmiksowanej masy dodać skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy włoskie i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a boki wysmarować. Wylać masę makową włożyć do nagrzanego piekarnika na 175 stopni z termoobiegiem i piec 40 minut. Wyjąć przykryć

Ala piecze i gotuje
Makowiec zawijany 222

mnie zawsze czegoś w niej brakuje. Białka ubijamy na sztywno i przekładamy do masy razem z orzechami i rodzynkami, całość dokładnie mieszamy.Gdy ciasto jest już wyrośnięte, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na dwa prostokąty. Następnie nakładamy na nie masę makową, zostawiając ok. 3 cm miejsca z każdego brzegu. Ciasto zwijamy w rulon. Brzegi ciasta sklejamy i zawijamy(...)spód. Tak przygotowane rulony zawijamy dość ciasno w papier posmarowany olejem i przekładamy na blachę do pieczenia. Makowce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 50 minut. Po ostygnięciu lukrujemy i posypujemy startymi orzechami

Emcia Pichci
DESER MAKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BAKALIAMI 201

Święta nieodłącznie kojarzą nam się z makowymi smakołykami.Makowce … serniki z makiem … rolady itd.Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makowy deser , który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!Połączenie kremowej, puszystej śmietanki … z białą czekoladą , makiem i dużą ilości ulubionych bakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu!Orzechy laskowe, włoskie, nerkowce(...)wanilinowym )* masa makowa – ok. 80 g* biała czekolada – 50 g* orzechy ( u mnie laskowe , nerkowce , włoskie ) – 50 g* herbatniki – 4 szt* czekolada mleczna – 20 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kremową, puszystą masę.Śmietanę ubijamy na puszysto z ziarenkami wanilii, a następnie dodajemy do masy

Ostra na Słodko
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z BAKALIAMI 207

Święta nieodłącznie kojarzą nam się z makowymi smakołykami.Makowce … serniki z makiem … rolady itd.Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makowy deser , który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!Połączenie kremowej, puszystej śmietanki … z białą czekoladą , makiem i dużą ilości ulubionych bakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu!Orzechy laskowe, włoskie, nerkowce(...)zastąpić cukrem wanilinowym )* masa makowa – ok. 80 g* orzechy ( u mnie laskowe , nerkowce , włoskie ) – 50 g* herbatniki – 4 szt* czekolada mleczna – 20 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kremową, puszystą masę.Śmietanę ubijamy na puszysto z ziarenkami wanilii, a następnie dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie

Ostra na Słodko
Seromak, sernikomakowiec, sernik z makiem na piernikowym, korzennym spodzie 217

Sernik, makowiec i pierniki. To już szczyt świątecznego szczęścia, dla moich kubków smakowych. Odkąd mam już swój ulubiony przepis na masę makową , sprawdzony ser na sernik - sernikomakowiec mogę robić z zamkniętymi oczami i wiem, że zawsze wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: - 200g pierników lub ciasteczek korzennych (bez lukru) - 120g roztopionego masła * masa makowa: - 400g masy

CookYourself
Seromakowiec, czyli sernik z kulkami maku 275

częściej niż raz w roku. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na przeróżne serniki oraz makowce, a także seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek.  foremka 23x33cm Masa makowa:   200g zmielonego maku (użyłam BackMit),  łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,  2 białka(...)sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami, wraz z olejkiem dodać do maku. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać do maku. Dokładnie wymieszać. 1/3 masy rozsmarować równomiernie na dnie natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy o wym. 23x33cm. Masa serowa:   1,25kg białego sera,  5 jajek + 1 żółtko,  110g masła

Z miłości do słodkości
Deserowy consensus - Seromakowiec 378

niedługo przecież kolejne święta :)Pomysł na to ciasto jest wynikiem pogodzenia zwolenników sernika z zwolennikami makowca :) Idealne połączenie.  Ciasto robiłam wspólnie z mamą. Ona była odpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową i makową. Przepis mam z bloga: Uwielbiam gotować, oto link: przepis na seromakowiec, recepturę troszkę zmodyfikowałam pod swój(...)lekko się zarumieni. Masa makowa: Mak mielimy dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy kilka minut, wsypujemy cukier i gotujemy dotąd, aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z makiem z ognia, dodajemy kaszę mannę i doprawiamy aromatem waniliowym, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą

Bon Appetit Małgorzaty
Makowiec japoński 391

Składniki na blachę o wymiarach 30 cm x 20 cmSkładniki:1 puszka masy makowej (850g)3 duże jabłka4 jajka9 łyżek kaszy manny1 łyżeczka proszku do

Emcia Pichci
Makowiec krucho-drożdżowy 666

ciasto makowe w domu, którego przygotowanie nie zajmuje pół dnia. Jej! Udało się dużo bardziej niż myślałam. Wyszło idealne, a jego zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Zróbcie i sami się przekonajcie. Zapraszam na Makowiec Krucho drożdżowy z lukrem cytrynowym.Składniki:350 g mąki30 g drożdży + łyżka cukru100 g cukru pudru95 g masłałyżka ekstraktu waniliowego2 jajkażółtko1/2 kg masy makowej2 białkaDodatkowo(...)jajka i rozmieszane w kubeczku drożdże razem z łyżką cukru (drożdże powinny zrobić się płynne). Całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.W tym czasie przygotowujemy masę makową – przepis tu.Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do masy makowej i lekko łączymy.Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Każdą z nich kładziemy

Słodkie Przyjemności
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Domowy makowiec + organizer świąteczny 227

ściągnąć KLIK . Domowy makowiec ( 3 strucle)   50 g potrawy, czyli 1 kawałek: Energia – 160 kcal, Białko – 6g, Tłuszcz – 11g, Węglowodany – 22g, IG – 28 Ciasto:   300 g mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej 200g mąki pszennej 50g drożdży 250 ml ciepłej wody/mleka 3 łyżki erytrytolu szczypta soli 2 łyżki oleju opcjonalnie 2 żółtka Masa makowa:   0,5 kg maku ½ szklanki(...)części. Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt prostokąta. Następnie na wszystko kładziemy masę makową i zawijamy ścisłe w rulon. Strucle kładziemy na pergaminie, na blasze stroną z końcówką ciasta – zapobiegnie to otworzeniu się strucli w trakcie pieczenia. Pieczemy w temp. 180’C przez około 45 min aż makowiec nie nabierze pięknego rumianego koloru. Gdy ciasto ostygnie możemy je udekorować polewą

Przepysznik - BLW i nie tylko
Makowiec zawijany 264

moim prywatnym życiu, ogłaszam że wróciłam ;) Z tej okazji przygotowałam przepyszny zawijany makowiec, który sprawdzi się idealnie podczas nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Przepis znalazłam na stronie Słodkie Fantazje , a makowczyk od razu podbił moje serce <3 Tym słodkim akcentem zapraszam do przygotowań! :) Składniki na masę makową: 500 g suchego maku 750 ml wrzątku 100 g rodzynek 25 ml rumu(...)połowę masy makowej (zostawiamy puste brzegi, po ok. 1,5cm z każdej strony) i zawijamy ciasną roladę. Roladę luźno owijamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy z drugą roladą. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Rolady zawinięte w papier układamy na blasze, zachowując spore odstępy. Pieczemy 30-40 minut, aż makowce wyraźnie

My Culinary Art
Piernik z marcepanem i powidłami 444

ostatnim kawałkiem piernika. Lukier. Masło rozetrzeć z kakao. Białka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na gęstą lśniącą masę, ucierając dodać kakao a następnie wanilię. Piernik posmarować lukrem, odstawić do zastygnięcia. na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów Normal 0 21 false false false PL X-NONE

królestwo garów
Seromak 208

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Seromak to połączenie dwóch ciast: makowca i sernika. Gdy mamy problem z wyborem jednego z nich wystarczy zrobić właśnie te ciasto. Nie polecam robić ciasta z masy makowej z puszki, ponieważ sprzedawane gotowe masy sklepowe są zbyt rzadkie i ciasto może się nie udać. Post Seromak

Marta Gotuje
Makowiec - ciasto drożdżowe 269

zapo mnijcie o t ym ! :-) 4 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 1 szklanka cukru 4 żółtka 40g drożdży 60g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 puszka gotowej masy makowej cukier puder  100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1. Do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do momentu aż rozczyn zacznie unosić się(...)równe części a następnie rozwałkowujemy cienko na prostokąt o boku długości naszej keksówki. Wykładamy masę makową (zostawiając po brzegach około 2cm wolnego miejsca), po czym zwijamy ciasno i dokładnie zaklejamy. Przekładamy do keksówek, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.  4. Makowce pieczemy w temperaturze 185 stopni przez około 40 minut. Gotowe makowce studzimy. Przygotowujemy lukier: cukier puder

Szefowa kuchni
Seromak, czyli sernik z makiem 1871

Seromak, czy inaczej seromakowiec lub sernik z makiem - takie nazwy nosi w naszych domach ciasto łączące w sobie dwa popularne wypieki: sernik i makowiec. Dla mnie takie połączenie to wielka gratka i okazja do spałaszowania dwóch ulubionych ciast w jednym kawałku. Moje ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm i na taką blachę podaję proporcje.SeromakSkładniki:ciasto półkruche140g mąki pszennej65g(...)ostudzićMASA MAKOWA- mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić, dobrze odsączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem- masło i miód przełożyć do rondelka, podgrzewać do rozpuszczenia się, dodać mak, przez chwilę smażyć, cały czas mieszając, zdjąć z palnika, ostudzić- białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą, jasną masę, dodać

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania